Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φωτιά στον Πειραιά: Ενέργειες για κατεδάφιση του διατηρητέου που κάηκε


Giorgos1987

Recommended Posts

Όπως αλλάζουν όλα με την πάροδο του χρόνου, έτσι θα αλλάξουν και οι δρόμοι και ο ευρύτερος σχεδιασμός των πόλεων, ειδικά αν η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν αρνητική. Πιστεύεις δηλαδή ότι όλες αυτές οι πολυκατοικίες θα κρατήσουν για πάντα; Δε θα χρειαστούν ανακατασκευή; Το τρέχον ρυμοτομικό θα μείνει αιώνια;

Δε γίνεται να περιμένουμε όλη η οικονομία να κινείται με ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύσεις. Αυτά πρέπει να είναι οι εξαιρέσεις, όχι ο κανόνας. Εξαρτάται βέβαια κι από την πολιτική θεωρία που πρεσβεύει ο καθένας. Πάντως το γεγονός ότι το κράτος απέτυχε να προστατέψει τα διατηρητέα, δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο ότι η μεθοδολογία αυτή ήταν εξ ορισμού λάθος και χρειάζεται αναθεώρηση.

Δεν αγνοώ το ΣτΕ αλλά έχω δικαίωμα να διαφωνώ. Το κράτος, η εμπειρία δείχνει ότι δεν τα πάει και τόσο καλά σε αυτά, γι' αυτό και δεν πρέπει να του ανατίθενται.

Το βάρος διατήρησης ενός διατηρητέου που ανήκει σε ιδιώτη (και όχι απευθείας στο κράτος) βαρύνει τον ιδιώτη που καρπώνεται την εκμετάλλευση της επιπλέον αξίας που θα αποκτήσει το κτίριο χάρη στην ιδιαιτερότητά του. Οι γείτονες που θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τα ψηλά αρχιτεκτονικά στάνταρτς που θα επιβληθούν γύρω από το διατηρητέο, μακροπρόθεσμα ωφελημένοι θα βγουν κι αυτοί.

Δε θα κατεδαφίσεις τα κακώς χτισμένα ψηλότερα κτίρια αλλά θα εμποδίσεις την ανανέωσή τους. Οι επόμενες άδειες θα βγαίνουν με νέους όρους (συμπεριλαμβανομένης και μιας νέας ρυμοτομίας με περισσότερους ελεύθερους χώρους). 

Οι "αέρινες στήλες" είναι το κέρδος που θα βγάλει από την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του που θα είναι πλέον ένα πολυτελές ακίνητο. Όταν ανακοινωθεί αυτή η προοπτική, θα μπορέσει να πάρει δάνειο από την τράπεζα για τα έξοδα της ανακαίνισης.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σήμερα πάντως δάνειο από τράπεζα δεν μπορεί να πάρει αν δεν έχει κάτι άλλο να υποθηκεύσει..... (Έχω σε γνώση μου τέτοια περίπτωση)

Link to comment
Share on other sites

Όσο τα διατηρητέα δεν πάνε πακέτο με πλήρη σχεδιασμό διατήρησης από την πολιτεία, αλλά συνδιάζονται με γραφειοκρατεία και "κόφτο λαιμό σου να το διατηρήσεις", έστω και άτυπα, δεν θα διατηρούνται. Αν το διατηρητέο, μετά την ανακαίνιση και μετά την υποχρέωση όλων των γύρω γύρω, αποκτίσει υπεραξία, είναι αγώνας ταχύτητας, αν η υπεραξία θα έρθει πιο γρήγορα στην τσέπη του ιδιοκτήτη, ώστε αυτός να μπορέσει να το επισκευάσει.....μέχρι τώρα τα διατηρητέα χάνουν σε αυτό τον αγώνα. Και έρχεται σε όλα αυτά η εφορία, καπέλο, να θεωρεί ότι οι έχοντες διατηρητέο, έχουν και λευτά να το φτιάξουν, όρα πάρτε τους τα λευτά, πριν το κάνουν.

Η αρχιτεκτονική, όπως και κάθε τι άλλο, είχε κάποια εξέλιξη, εξυπηρετώντας ανάγκες (λειτουργικές, μηχανικές, οικοδομικές, οικονομικές, καλλιτεχνικές κλπ). Η αρχιτεκτονική πάντα τις συνδίαζε όλες, και αλλάζανε οι μορφές και δημιουργούνταν και διαμάντια κατά καιρούς (συνήθως από τους έχοντες, την πολιτεία και πιο σπάνια και βοηθώντας οι άνθρωποι, ο ένας τον άλλο). Αυτό που πάντα έλλειπε σε όλη αυτή την διαδικασία, ήταν η γραφειοκρατική αντιμετώπιση και η φιλοσοφία του "μην ακουμπήσεις το παραμικρό" ή κάντα όλα ίδια.

Θεωρώ ασυμβίβαστο το διατηρητέο με τον υψηλό ΕΝΦΙΑ από την μία και την ιδιοκτησία με την άρση της λειτουργικότητας από την άλλη. Λύσεις υπάρχουν..... δεν τις θέλει η πολιτεία; Δεν έχει διατηρητέα τότε, με δική της ευθύνη.
 

Link to comment
Share on other sites

On 14/1/2020 at 10:46 ΜΜ, Anton_civeng said:
  • Αντίστροφα είναι τα πράγματα και μη κάνουμε λογικούς υπερβατισμούς:

  Η μαύρη μοίρα των διατηρητέων να στοιχειώνουν και τέλος να αφανίζονται (αυτό είναι το πρωτεύον πρόβλημαδεν οφείλεται στην πολυιδιοκτησία  (αυτό είναι ένα δευτερογενές αναπόφευκτο πρόβλημα).  Συγκεκριμένα, η πολυιδιοκτησία συμβαίνει επειδή κατά το πλείστον δεν υπάρχει ενδιαφέρον  από κανέναν συνιδιοκτήτη να  εξαγοράσει  τα υπόλοιπα χιλιοστά των άλλων,  αφού ούτε μπορεί ο ίδιος  οικονομικά ν αντέξει μία αποκατάσταση,  αλλά ούτε και  να μείνει μέσα σ΄ένα ημι-ερείπιο.  Ακολούθως βέβαια με τις αλλεπάλληλες κληρονομικές διαδοχές,  μοιραίως  οι συνιδιοκτήτες πολλαπλασιάζονται .....   Όμως αν υπήρχε βάσει του ν.3028/03 η κρατική χρηματοδότηση, σαφώς και κάποιος ανιών κληροδότης συνιδιοκτήτης θα είχε ήδη από παλαιότερα προχωρήσει σε εξαγορά χιλιοστών - αποκατάσταση του διατηρητέου. 

Άρα το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι πολλοί κληρονόμοι που μοιραίως προκύπτουν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η έλλειψη κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση του διατηρητέου.

Αλλιώς, αν δεν το καταλαβαίνει κάποιος,  θα είναι, σαν να λέμε,  ότι .....:

αν πεινούν οι άστεγοι,  φταίει ότι γεννήθηκαν  και όχι ότι δεν έχουν να φάνε......     ..

Και χρηματοδότηση να υπάρξει, δεν θα προχωρήσει κανένας συνιδιοκτήτης στην εξαγορά των χιλιοστών διότι τότε θα εμφανιστεί ένα άλλο πρόβλημα, όταν θα ζητήσει την αγορά των ποσοστών των υπολοίπων, οι υπόλοιποι θα απαιτήσουν ένα τίμημα βασισμένο σε τιμές 1000 και 2000 ευρώ/τμ. Εκεί κολλάει και η άποψη που γράφτηκε από κάποιον στα πρώτα posts, οτι δηλαδή ενώ υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να αγοράσουν και να ανακατασκευάσουν ένα διατηρητέο σε κάκιστη κατάσταση, δεν προχωρούν στην αγορά διότι το πουλάνε οι ιδιοκτήτες σε τιμή χρυσάφι. Αυτό το πρόβλημα κατά την γνώμη μου πάντα, δεν αφορά μόνο την περίπτωση μελλοντικού πιθανού αγοραστή/επενδυτή - ιδιοκτητών αλλά και την περίπτωση πιθανού συνιδιοκτήτη - υπολοίπων συνιδιοκτητών. Για αυτό λοιπόν επιμένω πως αν και το κομμάτι της χρηματοδότησης από το κράτος είναι πολύ σοβαρό και δεν το υποτιμώ σε καμιά περίπτωση, για μένα το θέμα της πολυιδιοκτησίας παραμένει ελαφρώς σημαντικότερο από το προηγούμενο. 

Link to comment
Share on other sites

όσο σοβαρό κι αν είναι, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια λύση, το θέτει εκτός συζήτησης. 

έχεις εσύ σκεφτεί κάτι; 

Link to comment
Share on other sites

Ψήφιση νομοθεσίας που θα θέτει αντικειμενικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κτιρίων που έχουν φθορές είναι πιθανώς επικίνδυνα αλλά και εγκαταλελειμμένων. Για τις πρώτε δύο κατηγορίες αυτό φαίνεται οπτικά. Για τα εγκαταλελειμμένα τα κριτήρια χαρακτηρισμού μπορεί να είναι η πιθανή ανταπόκριση ή μη των συνιδιοκτητών μετά από ειδοποίηση των αρχών, αν διαμένει μέσα κάποιος ιδιοκτήτης ή μισθωτής, αν υπάρχει σύνδεση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό και εφόσον δεν υπάρχει πόσα έτη είναι κομμένο, αν είναι δηλωμένο στο κτηματολόγιο ή και αν πληρώνονται οι φόροι επί της κατοχής του ακινήτου, κριτήρια που δείχνουν οτι κάποιος ή κάποιοι το έχουν στο νου τους και δεν το έχουν εγκαταλείψει. Αν το έχουν εγκαταλείψει τότε εγγραφή του ακινήτου σε μητρώο εγκαταλελειμμένων μαζί με τα υπόλοιπα και κατάσχεση του ακινήτου από το δημόσιο για αναπαλαίωση και εκμετάλλευση. Αυτά σε πρώτη φάση.

Σε δεύτερη φάση, ψήφιση νομοθεσίας για εξασφάλιση επιδοτήσεων για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων. 

Σε τρίτη φάση και εφόσον υπάρχουν οι επιδοτήσεις, αποστολή ειδοποιητηρίων σε όλους τους ιδιοκτήτες των μη εγκαταλελειμμένων για να προχωρήσουν σε αναπαλαίωση και απαίτηση για έκδοση αδειών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το οποίο δεν θα είναι ίδιο αλλά διαφορετικό ανάλογα του πλήθους των συνιδιοκτητών της κατάστασης του κτιρίου και του μεγέθους του.

Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε κατάσχεση και εκείνων των ακινήτων από το δημόσιο για αναπαλαίωση και εκμετάλλευση από το κράτος.

Link to comment
Share on other sites

   Κατ΄αρχήν να πω ότι   αρνητικά σενάρια για ανυπαρξία λύσεων είναι αυτά που εκθρέφουν την  νοθρότητα  του Δημοσίου  η και ακόμη πολύ χειρότερα   την συνειδητή υπονόμευση της διάσωσης των διατηρητέων ειδικά όταν αφορούν σε ιστορικές για  τον τόπο μνήμες.  Εϊναι σημεία των καιρών όμως το να ξεθωριάσουν οι μνήμες για να ξαναγράψουν κάποιοι την ιστορία αλλιώς μετά.......!

Πράγματι,  αναφορές σε προβλήματα πολυιδιοκτησίας και πολυκληρονόμων που τάχα εμποδίζουν την εξέλιξη της αποκατάστασης των διατηρητέων μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν στην περίπτωση π.χ του κεφαλαιώδους διατηρητέου - κατοικία του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Κηφισιά, αφού ένας και μοναδικός είναι ο κληρονόμος,  η εγγονή  του ήρωα γλύπτρια κυρία Ναταλία Ιωαννίδου.   Η κα Ιωαννίδου μετά την αποδεδειγμένη αδιαφορία της πολιτείας και όντας με μία σύνταξη 800€ είχε πει : "Πλέον δεν ελπίζω σε τίποτα. Είμαι απογοητευμένη...."   

image.png.2bbb5098eff1804ab26a1461cdd25612.png

  Και φυσικά δεν είναι το μόνο διατηρητέο με μοναδικό,  άντε και 2 κληρονόμους, για να μη βαυκαλιζόμαστε ότι σ αυτό το  "εμπόδιο"  τάχα σκοντάφτει η πολιτεία και αφήνονται να ρημάξουν.

   Όσο για κατασχέσεις που ειπώθηκε (και χωρίς να υπάρχουν χρέη!!!) αυτό, πέραν του ότι παραπέμπει σε αυταρχισμούς και καθεστώτα επιτάξεων.......,

καταλήγει τα διατηρητέα στο δημόσιο όπου εκεί είναι σίγουρο το τέλος τους ...

   Εργαλεία νομικά όμως ήδη υπάρχουν για την ...λεγάμενη πολυιδιοκτησία,  δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό.    Συγκεκριμένα υπάρχει δια νόμου το δικαίωμα σε οποιονδήποτε συνιδιοκτήτη της άσκησης αγωγής στους υπολοίπους για αναγκαστική διανομή δια πλειστηριασμού.  Αυτούσια διανομή εξ΄άλλου σχεδόν ποτέ δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αντιστοιχίζοντας τα χιλιοστά με χώρους του διατηρητέου.  Αν λοιπόν υπήρχε από την πολιτεία η από τον ν.3028/03 χρηματοδότηση,.... θα υπήρχε το κίνητρο για οποιονδήποτε  συνιδιοκτήτη, μέσα από την αναγκαστική διανομή που θα όριζε το δικαστήριο, να εξαγοράσει αυτός τα υπόλοιπα χιλιοστά  ή κάποιος τρίτος πλειοδοτών να αγοράσει το όλον και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του διατηρητέου με την νομοθετημένη χρηματοδότηση.  Επιπροσθέτως δε, στο προβλέπόμενο Π.Δ της επιχορήγησης θα προβλέπονταν ευχερείς προϋποθέσεις με σύντομες διαδικασίες για την εκδίκαση των αγωγών διανομής επί των  διατηρητέων, για να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή η αποκατάσταση.  

Στις σύγχρονες κοινωνίες αυτά είναι τα εργαλεία, αρκεί να υπάρχει  βούληση και όχι υπονόμευση ......

 

 

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

την πολιτεία σα λύση ξεχάστε την. ειδικά αν πιστεύετε οτι υπάρχει ιδεολογική σκοπιμότητα, απορώ πως περιμένετε να πληρώσει και λεφτά. άλλη λύση χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Καλά ...... !!   Helloooo....!!!

Εσύ αυτό κατάλαβες ??....!!   , ότι ..

περιμένουμε ακόμα την πολιτεία να δώσει λύση...??!!

αυτήν που τα διατηρητέα δεν λυπάται να διαλύσει....??!!  

Αυτή που απ΄  το 2003 (το λιγότερο..) και ήδη επί 17 χρόνια αρνείται ένα Π.Δ για την επιχορήγηση των διατηρητέων  ενώ,  είπα και πιό πάνω, ....

είχε νου και χρήμα να δώσει για  την εισαγωγή φτηνότερων S.U.V. ???..!!

Δεν θα σταματήσουμε όμως να λέμε τι θα ΄πρεπε  να γίνει , ούτε βεβαίως θα πυροβολούμε τους πολλούς κληρονόμους μήπως και ο τελευταίος βάλει ο ίδιος το χέρι την τσέπη για την αποκατάσταση ......

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.