Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιστροφή αμοιβής


Recommended Posts

Ξεκινησα μια αδεια. Ο πελατης μου ειχε δωσει ολα τα λεφτα μπροστα - απο αυτα κατεθεσα στον εαυτο μου μια αμοιβη 1500 € για να καταθεσω τον φακελο στην πολεοδομια.

 

Τελικα την αδεια δεν θα την παρουμε. Ο πελατης ζηταει τα λεφτα του πισω. Η μονη γραπτη "συμφωνια" ειναι το σεντονι.

 

Τι θα κανατε στην θεση μου? Θα δινατε ολα τα λεφτα πισω? ο χρονος μου για τα σχεδια, τοπογραφικα, εκθεσεις κλπ? Η παρουσια μου σε πολεοδομια, ΕΠΑΕ?

 

Να εμφανισω ενα κοστολογιο και να κρατησω καποια? Ή να του παραδωσω τα αντιγραφα του φακελου ωστε να αντιληφθει το μεγεθος της εργασιας και να τον "γλυκανω"?

 

Να σημειωσω πως ο λογος που δεν θα προχωρησουμε ειναι πρωτον οτι δεν τηρηθηκε το χρονοδιαγραμμα εκδοσης της αδειας (φταιω εγω που ειπα 25 μερες, αλλα κι ο ασχετος πελατης θελει να ακουσει κατι συγκεκριμενο - ειμαστε αισιως στις 50 ημερες) και δευτερον οτι για να παρω τελική χρειαζεται να κανει κατι ο πελατης και αυτος προφασιζεται οτι αφου δεν τηρηθηκε το χρονοδιαγραμμα, δεν θελει την αδεια πια, αρα δεν κανει τιποτα.

 

Απόψεις?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Έχετε έρθει σε σύγκρουση; Το ότι δε βγαίνει η άδεια οφείλεται σε παράπονα του πελάτη;

Το ότι είχε συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από που μπορει να τεκμηριωθεί;

Η καθυστέρηση της άδειας οφείλεται σε εσένα ή στην πολεοδομία;

Σε γενικές γραμμές πάντως, η αμοιβή για την κατάθεση της άδειας είναι αμοιβή δική σου. Είναι αμοιβή για την δουλειά που υποτίθεται ότι έχεις κάνει όταν καταθέτεις την άδεια. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τουλάχιστον τα λεφτά που κατατέθηκαν στο λογαριασμό σου σαν αμοιβή για την κατάθεση της άδειας δεν πρέπει να τα επιστρέψεις.

Link to comment
Share on other sites

Κρατάς τα χρήματα για όλες τις μελέτες που του έχεις κάνει και του επιστρέφεις μόνο τις αμοιβές επίβλεψης και τα τυχόν φορολογικά που δεν έχουν κατατεθεί ακόμα. Για πες του τα αυτά και πως θα πληρώσει άλλα τόσα και πιθανότατα περισσότερα για να βγάλει την άδεια με κάποιον άλλο μηχανικό και θα δεις πως μάλλον θα προχωρήσει την άδεια και θα γυρίσει με την ουρά στα σκέλια πίσω ...

Link to comment
Share on other sites

η καθυστερηση δεν ειναι ουσιαστικα καθυστερηση, η αδεια για να βγει ηθελε τελικα φυσιολογικα πανω απο εναμιση μηνα αφου ειχαμε και επαε που επεσε και μια φορα σε απεργια. εγω για να μην χασω τη δουλεια ειπα 20-25 μερες (δεν το αρνουμαι).

 

εχουμε ερθει σε συγκρουση (βαζει τον δικηγορο του να μου μιλαει) αλλα το μονο προβλημα ειναι η μη τηρηση των 25 ημερων που ειχα πει. Δεν υπαρχει λογικη, μπορει καλλιστα να κανει την εργασια του και σε 1 χρονο, απλα παρεξηγηθηκε με την "ασυνέπειά" μου...

Link to comment
Share on other sites

Η ΕΠΑΕ ηταν υποχρεωτικη ή προεκυψε απο την αρχιτεκτονικη λυση???

Αν ηταν υποχρεωτικη τοτε οντως 25 μερες ειναι πολυ λιγες.. Αν δεν ηταν τοτε δεν εχεις αμεση ευθυνη για την καθυστερηση..

Αποδειξη εισπραξης του εχεις δωσει???

Αυτο το κατι που πρεπει να κανει ο πελατης ειναι συνηθες ή κατ ιδιαιτερο???

 

Προσωπικα πιστευω πως αφου εχεις κανει τις μελετες, αυτες πρεπει (και τυπικα νομιζω) να πληρωθουν.. Αυτο βεβαια απαιτει καταθεση στην τραπεζα κλπ κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Καλά τι θα πει δεν θέλει να βγάλει την άδεια??? Θα μας τρελάνουν?

Δεν υπογράψατε δηλώσεις ανάθεσης-ανάληψης? Προφανώς και ναι από τη στιγμή που κατέθεσες φάκελο!

Εάν υπόγραψες ιδιωτικό συμφωνητικό που να δεσμεύεσαι για τις ημέρες έκδοσης και η καθυστέρηση οφείλεται σε σένα αλλάζει, αλλιώς πληρώνεσαι όλη την αμοιβή όλων των μελετών που έχεις δουλέψει (και όχι μόνο αυτών που κατέθεσες, γιατί μπορεί να μην τις κατέθεσες ακόμη όλες) και του επιστρέφεις την επίβλεψη, όπως σου είπε και ο adadim. Και από τη στιγμή που έχεις πάρει και τα χρήματα και δεν θα τον κυνηγάς εσύ, είσαι "καβαλάρης στο άλογο".

Link to comment
Share on other sites

η επαε ηταν υποχρεωτικη. δεν διαφωνω ως προς την επιπολαιοτητα του χρονου που ειπα και πανω απο ολα θελω να τα εχω καλα με τον εαυτο μου, γιαυτο συζητω και το θεμα. θελω να συμπεριφερομαι παντα σωστα ακομη και οταν ο πελατης παραλογιζεται οπως στην περιπτωση αυτη.

 

προς ilias. εχω σκεφτει το θεμα του σεντονιου γιαυτο και το ανεφερα. ομως μου καναν χαρτι οτι δεν επιθυμουν την εκδοση της αδειας.

 

μαλλον θα κρατησω το 1500αρι και θα δωσω πισω τα υπολοιπα, κι ας τα δουλεψα.

Link to comment
Share on other sites

ο πελάτης μπορεί να λέει ό,τι θέλει

τις μελέτες τις έκανες άρα τις πληρώνεσαι

 

η διεκπεραίωση στην Πολεοδομία είναι μια εξυπηρέτηση που του κάνεις

αν δεν του αρέσει να πάρει 1 τηλ στο ΤΕΕ ο ίδιος ή ο δικηγόρος του

να το μάθει και επισήμως

 

ούτε φράγκο πίσω

 

υγ κατά τη γνώμη μου παίζει θέατρο

 

ομως μου καναν χαρτι οτι δεν επιθυμουν την εκδοση της αδειας.

και τι μας ενδιαφέρει δικό τους προβλημα

Link to comment
Share on other sites

.........μαλλον θα κρατησω το 1500αρι και θα δωσω πισω τα υπολοιπα, κι ας τα δουλεψα.

 

Συνάδελφε μην κάνεις πίσω!!!!!!!

Ακόμα και προφορική δέσμευση να τους έδωσες (που αποδεδειγμένα αποδεικνύεται λανθασμένη) αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της δουλειάς σου. Αν έχεις πρόβλημα επικοινώνησε και με το αρμόδιο τμήμα του ΤΕΕ για να σε βοηθήσει. Ό,τι δούλεψες να το πληρωθείς! Τα λεφτά σου να μην τα χάσεις! Και όπως πολύ σωστά είπε και η myri αν έχουν πρόβλημα να απευθυνθούν στο ΤΕΕ. Απάντησέ τους το και εγγράφως και κράτησε αρχείο επικοινωνίας.

Link to comment
Share on other sites

Όντως 25 μέρες είναι πολύ λίγες (καλύτερα θα ήταν να μην δεσμευόμαστε για κάτι που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς). Από την στιγμή που δεν κάνατε κάποιο συμφωνητικό δεν μπορεί νομίζω νομικά να σου ζητήσει τα χρήματα πίσω εφόσον οι αμοιβές είναι για τις μελέτες που έχεις κάνει και έχεις καταθέσει.

Για να αποσυρθεί ο φάκελος από την πολεοδομία απαιτείται απλά ο ιδιοκτήτης να εμφανιστεί στην πολεοδομία και να αποσύρει τον φάκελό ΤΟΥ, η αίτηση είναι δική του και οι μελέτες είναι οι μελέτες κάποιου μηχανικού που τις πληρώθηκε για να τις κάνει. Αν λοιπόν θέλει να αποσύρει τον φάκελο εσύ δεν έχεις καμία σχέση με αυτό.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να του επιστρέψεις χρήματα.

Βέβαια είναι και το ηθικό του πράγματος,

ότι αφού υποσχέθηκες ότι θα βγει σε 25 μέρες και δεν τα κατάφερες, ίσως να έπρεπε και να του επιστρέψεις χρήματα. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε λιγάκι τι λέμε στους πελάτες. Όταν ένας μηχανικός που του εμπιστεύεσαι να σου εκδόσει την οικοδομική άδεια σου λέει ότι θα βγει σε 25 μέρες!! και δεν το κάνει γιατί να τον εμπιστευτείς και για τις μελέτες που έχει κάνει; (θα έλεγε κάποιος που δεν ξέρει την διαδικασία έκδοσης των αδειών και τις μελέτες που συμπεριλαμβάνονται καθώς και τον κόπο, κοινώς ένας πελάτης)..

Ελπίζω να μην σε κάνω να νιώθεις πιο άσχημα από ότι ίσως νιώθεις τώρα αλλά δεν έπρεπε να του αναφέρεις ένα τόσο μικρό χρονικό περιθώριο. Ακόμη και η νομοθεσία λέει ότι η πολεοδομία μέσα σε 40 μέρες πρέπει να εκδόσει την άδεια (ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι καλά) και μου φαίνεται υπερβολικά μικρό το χρονικό περιθώριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.