Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Είναι άλλο θέμα η αναγνώριση πτυχίων από σχολές του εξωτερικού και άλλο θεμα να εργαστεί κάποιος αλλοδαπός σε χώρα της Ε.Ε.

Παράθεση

Μία από τις τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της ΕΕ είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Περιλαμβάνει τα δικαιώματα μετακίνησης και διαμονής των εργαζομένων, τα δικαιώματα εισόδου και διαμονής των μελών της οικογένειας, το δικαίωμα εργασίας σε άλλο κράτος μέλος και το δικαίωμα σε ίση μεταχείριση με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους μέλους

Εαν κάποιος Βέλγος, ας πούμε ένα όνομα στην τύχη,  Ζαν Μαρκ Μποσμάν, που έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο Βέλγιο, αποφασίσει να έρθει στην Ελλαδα για να εργαστεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας, θα του το απαγορεύσει το ΤΕΕ, το ΣΑΕΠ ή το ΔΟΑΤΕΠ?

 

Και αυτό ηθέλα να ρωτήσω: Εαν κάποιος, ενω εχει ηδη αδεια ασκησεως επαγγελματος στην Ελλαδα, αποφασίσει να παει σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. να εργαστεί, θα πρέπει να βγάλει καινούργια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε εκεινη την χώρα?

Δηλαδή για να πάω να δουλέψω στην Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να δώσω εξετάσεις εκεί και να ξαναβγάλω άδεια επαγγέλματος?

 

Link to comment
Share on other sites

εσύ τι λές? οτι αύριο πας Αγγλία, δηλώνεις μηχανικός και εργάζεσαι ελεύθερα?

Για ρώτα τι χρειάζεται να γίνεις chartered engineer.......

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, για επ. αναγνώριση βάση της κοινοτικής οδηγίας μόνο ΣΑΕΠ. 
Το ΔΟΑΤΑΠ απλά σου υποβαθμίζει το πτυχίο (παράδειγμα, M.Sc,. από TU Delft) και στο κάνει ένα από ελληνικό δίπλωμα που δεν είναι καν Master. Kαι δεν τον ενδιαφέρει τον άλλον η ακαδημαϊκή αναγώριση από την Ελλάδα. Είπαμε δεν τον συμφέρει, τον υποβαθμίζει !
Βάση λοιπόν της κοινοτικής οδηγίας και μιλώ μόνο για τα επ. δικαιώματα μόνο με ΣΑΕΠ !
 

Link to comment
Share on other sites

 

1 ώρα πριν, maneni said:

εσύ τι λές? οτι αύριο πας Αγγλία, δηλώνεις μηχανικός και εργάζεσαι ελεύθερα?

Για ρώτα τι χρειάζεται να γίνεις chartered engineer.......

https://www.michanikos.gr/forums/topic/20020-chartered-engineer-όλα-όσα-θέλατε-να-μάθετε-αλλά-φοβόσασταν-να-ρωτήσετε/

Παράθεση

Καταρχάς, για εμάς τους Πολιτικούς Μηχανικούς υπάρχουν δύο επιλογές:

Το Institute of Civil Engineers, γνωστό και ως ICE (www.ice.org.uk) και το Institute of Structural Engineers, γνωστό και ως IStructE (www.istructe.org.uk). Υπάρχει αντίστοιχα το IEE (Institute of Electrical Engineers), το IMechE (Institute of Mechanical Engineers), το IChemE (Institute of Chemical Engineers), και τα λοιπά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα παραπάνω δεν είναι επιμελητήρια τύπου ΤΕΕ και ως εκ τούτου ΔΕΝ δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν χρειάζεται να είσαι μέλος τους για να ασκήσεις το επάγγελμα, αλλά η συμμετοχή τους έχει άλλα είδους δικαιώματα που θα εξηγηθούν παρακάτω.

 

Παράθεση

Q. Μπορώ να ανοίξω δικό μου γραφείο στην Αγγλία εάν δεν είμαι Chartered Engineer?

A. Ναι, αν και αυτό το κακό που κάθε μηχανικός το έχει καημό να είναι το «αφεντικό του εαυτού του» είναι γενικά ελληνικό φαινόμενο. Μπορείς να ανοίξεις το δικό σου γραφείο, είτε είσαι είτε δεν είσαι Chartered Engineer, αλλά γενικά κανένας δεν το κάνει αυτό χωρίς επαγγελματική ασφάλιση (PI, Professional Indemnity Insurance), κάτι που στην Ελλάδα το κάνουν μόνο μερικές ΑΕ. Και μαντέψτε τι ζητάνε οι ασφαλιστικές εταιρίες για να σε ασφαλίσουν επαγγελματικά? Σωστά το μαντέψατε: να είσαι Chartered Engineer για να μπορούν να σιγουρευτούν ότι έχεις ένα επίπεδο και εμπειρία τέτοια που δεν θα κάνεις μαμακιες ώστε αυτοί να πληρώνουν τα σπασμένα.

 

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Γεια χαρά σε όλους.

Αν πάρεις αναγνώριση από ΣΑΕΠ, μετά ποια είναι η διαδικασία για να αναγνωριστεί από το ΤΕΕ και να έχεις άδεια άσκησης, σφραγίδα κλπ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.