Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Από τα τζάκια προκαλείται το 40% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις


Engineer

Recommended Posts

Το 40% της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις προέρχεται από σωματίδια που δημιουργούνται από την καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, χωρίς, ωστόσο, να είναι αθώο το πετρέλαιο, αφού από την καύση του για τη θέρμανση των κλειστών χώρων προκαλείται το 20% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πολύ μεγάλη είναι η επιβάρυνση που προκαλείται στην ατμόσφαιρα και από τις μετακινήσεις των οχημάτων, αφού αυτές είναι υπαίτιες για το 30% της ρύπανσης σήμερα στην Ελλάδα, μία χώρα που οι πολιτικές μετακίνησης ήταν και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασυνάρτητες. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι, όσο κι αν ενοχοποιούνται οι τρόποι θέρμανσης τον χειμώνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία προκαλεί σειρά ασθενειών στον άνθρωπο, η επιβάρυνση στην υγεία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δε ζεσταινόμασταν με τίποτα και ζούσαμε στο κρύο.

Βλαβερά σωματίδια

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, οι ρυπογόνοι τρόποι θέρμανσης εκλύουν στην ατμόσφαιρα διαφόρων μεγεθών και σχήματος σωματίδια, τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες. Κάποια από αυτά ο οργανισμός τα αποβάλλει με το βήχα και όσα παραμένουν, προσπαθεί να τα διαλύσει. Όσα είναι πιο λεπτά και δε διαλύονται, δημιουργούν φλεγμονές, οι οποίες αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες για τις καρκινογενέσεις μετά από χρόνια έκθεση.

Υπάρχουν και τα ακόμα πιο λεπτά σωματίδια, τα οποία περνάνε στο κυκλοφοριακό σύστημα. Εκεί διαλύονται και όποια χημική ουσία υπάρχει στην επιφάνειά τους, απελευθερώνεται στο αίμα και προκαλεί τοξική δράση, με συνέπεια την εμφάνιση διάφορων ασθενειών. Για την έκλυση της τελευταίας κατηγορίας σωματιδίων υπεύθυνα είναι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Από την καύση πετρελαίου εκλύονται τα μεσαίου μεγέθους σωματίδια. Επίσης, από τους καυστήρες πετρελαίου εκλύονται οξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου, τα οποία προκαλούν την όξινη βροχή. Αυτά, αν αντιδράσουν με την αμμωνία στην ατμόσφαιρα, παράγουν δευτερογενώς αέρια, που προκαλούν σωματίδια με το φως του ήλιου και είναι υπεύθυνα για προβλήματα στο αναπνευστικό, για καρδιοαγγειακά νοσήματα και σειρά παθογενειών, όπως νευρολογικές και νεοροεκφυλιστικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα στην αναπαραγωγή.

«Πάντοτε η θέρμανση αποτελούσε βασικό παράγοντα ρύπανσης, αλλά είναι και αναγκαίο κακό. Ακόμα μεγαλύτερο κακό αποτελεί το κρύο, οπότε εννοείται ότι πρέπει να θερμανθούμε. Για την Ελλάδα πολύ καλή λύση αποτελεί το φυσικό αέριο και γι΄ αυτό πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει, ώστε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό η επέκταση του δικτύου του, ώστε να συνδεθούν με αυτό περισσότερα νοικοκυριά. Το φυσικό αέριο εκλύει δέκα φορές λιγότερα ρυπογόνα σωματίδια σε σύγκριση με την καύση ξύλου. Οι καυστήρες πετρελαίου, αλλά και τα ενεργειακά τζάκια εκλύουν έξι φορές λιγότερα σωματίδια σε σχέση με τα συμβατικά τζάκια και τις ξυλόσομπες», σημείωσε στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Κατά τον ίδιο, πολύ καλή λύση αποτελούν και οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες είναι ενεργειακά πολύ αποδοτικές και παρατηρείται μεγάλη οικονομία καυσίμου, με συνέπεια τη λιγότερη δυνατή ρύπανση και την καλύτερη ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προσφέρει και η ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων (π.χ. με μονώσεις), διότι παρατηρείται λιγότερη απώλεια θερμότητας. «Λύσεις υπάρχουν, αλλά είναι περισσότερο κοστοβόρες και απαιτείται καλύτερη ενημέρωση. Η Πολιτεία θα μπορούσε να ενσκήψει πάνω στο ζήτημα και να προωθήσει νέες εφαρμογές. Όπως είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, ο κόσμος θα πει ‘’τα ξέρω αυτά, αλλά δε βγαίνω οικονομικά’’. Γι’ αυτό χρειάζεται δράση κυβερνητική», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

"Το 40% της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις προέρχεται από σωματίδια που δημιουργούνται από την καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, "

δεν μας λένε όμως σε τι αντιστοιχεί αυτό το 40% ...

  • στις βραδυνές χειμωνιάτικες ώρες 20.00 - 24.00 που καίνε αυτά κατά βάση ?.....
  • ανοιγμένο σε όλη την χειμερινή περίοδο που καίνε αυτά γενικώς?....
  • ανοιγμένο σε όλη την διάρκεια του έτους με το καλοκαίρι που δεν καίνε ?....
  • στις περιοχές π.χ Β.Α προαστείων που όταν καίνε και με την υγρασία δημιουργείται smog ?.....
  • σε όλη την πόλη ?....
  • γενικώς σε ποιό συνδυασμό του πού και του πότε?.....

γιατί... με τα νούμερα εύκολα μπορούν να βγούν  μαγικά αποτελέσματα που να ξεφεύγουν κατά το που κοιτάμε........

Link to comment
Share on other sites

Μη βιάζεσαι να καταλαβαίνεις κάτι που διαβάζεις και μπορεί να έχει ένα βαθύτερο νόημα ή προέλευση......

 Αν δεν το πιάνεις με την πρώτη, ξαναδιάβασε το να δεις ποιός το πρωτόπε και ποιοί  το αναδημοσιεύουν .......

Εν προκειμένω λοιπόν έχομε:

α) " Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης," ..........

β) δημοσιεύτηκε στο greenagenda.gr  .......

.........

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν; για συνέχισε..

εμένα αυτό που με ξενέρωσε όταν πρωτοδιάβασα την είδηση ήταν η αρχική αναφορά σε ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία τελικά κατέληξε στη ρύπανση από ένα μόνο είδος ρύπου, τα αιωρούμενα σωματίδια. 

διόρθωσε αν μπορείς το "ανοιγμένο" σε "ανηγμένο". πρόκειται περί αναγωγής, όχι ανοίγματος.

 

Link to comment
Share on other sites

μπαα...!!!!

δεν θα το διορθώσω,  για να δώσω κάποιο λόγο ύπαρξης στα δικά σου σχόλια  αφού........

κι εδώ πάλι απ΄αρχής πιότερο  ασχολείσαι με τον σχολιαστή παρά με την είδηση .......

τσ, τσ, τσ ....!

θα σε συμβούλευα να το προσέξεις αυτό ........

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.