Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βαθμοημέρες Ψύξης - Θέρμανσης


dark74

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Εδω και καιρό έχω μια απορία για την οποία όσο κι αν έψαξα στο internet απάντηση δεν βρήκα.

Η μέθοδος των βαθμοημερών ψύξης - θέρμανσης χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα. Ολη η βιβλιογραφία αναφέρεται είτε στις ημερήσιες μέσες τιμές θερμοκρασιών μια Χ περιοχής είτε στις μηνιαίες.

 

Η απορία μου είναι η εξής. Εφόσον λαμβάνεται η μέση ημερήσια θερμοκρασία ( ή η μέση μηνιαία) τότε θεωρούμε πως το κτίριό μας λειτουργεί (έχει δηλαδή ανάγκες ψύξης ή θέρμανσης) ΌΛΟ το 24ώρο.  Εχω διατυπώσει μια διαφωνία επ' αυτού.  Στα κτίρια γραφείων -οργανισμών, οι ώρες λειτουργίας είναι από 8.00 πρωινή εως 18.00 απογευματική.  Μετά ο κλιματισμός και η θέρμανση κλείνουν.  Θεωρώ λοιπόν πως είναι λάθος να παίρνει κανείς υπόψη τις βαθμοημέρες των διαφόρων πινάκων καθώς αυτές έχουν προκύψει από μέσες τιμές 24ώρου.

Δεν είναι πιο σωστό να φτιάξει κανείς τις βαθμοημέρες ψύξης - θέρμασης με βάση τη μέση θερμοκρασία για τις ώρες λειτουργίας και οχι για όλο το 24ώρο ?

 

Παράδειγμα :

Έστω θερμοκρασία βάσης (αναφοράς) 15'C

Αν το μήνα Δεκέμβριο η μέση θερμοκρασία μιας Υ ημέρας (24 ώρες)  είναι 10 βαθμοί τότε προκύπτουν 5 βαθμοημέρες θέρμανσης

Αν όμως τον ίδιο μήνα και την ίδια μέρα η μέση θερμοκρασία για τις ώρες λειτουργίας του κτιρίου (και όχι τις βραδινές) είναι 15'C τότε προκύπτουν 0 βαθμοημέρες θέρμανσης.

 

Τι λέτε ? Δεν είναι πιο σωστή αυτή η προσέγγιση ?

 

 

 

Edited by dark74
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.