Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δημοτικά Τέλη


dimitris GM

Recommended Posts

 

Ενας και πλεον μηνας περασε απο τις 16/12, που με βαση τον νομο επρεπε μεχρι 30-3-20 να εχουν τακτοποιησει οι πολιτες τις εκκρεμοτητες τους με τους Δημους ως προς τα "ελλείποντα" τμ.

Φυσικα οι Δήμοι δεν ηταν ετοιμοι, ούτε εγκυκλιοι εκδοθηκαν ούτε οι πολιτες ενημερωθηκαν.

Φυσικα η ημερομηνια 30-3-20 ηταν εξ αρχης λαθος, αφου η προθεσμια τακτοποιησης αυθαιρετων -  αρα και δηλωσης επί πλέον  τμ-  ληγει στις 30-6-20,

δλδ μετα την παροδο της προθεσμιας προς τους δημους

Φυσικα δεν εκδοθηκε καμμια εγκυκλιος που να οριζει μια αποκλιση,  παρομοια με την νομοθετημενη αποκλιση στον ΕΝΦΙΑ, οπότε οι Δημοι θα αρνουνται να δινουν πιστοποητικα για διαφορές εστω και μερικων τετραγωνικων εκατοστων.

 Τωρα,  μετα μηνα και πλέον,  το "σκεφτονται" να δοσουν παραταση, να συνδεθουν μεσω ξερωγωτι...με ολα αυτα τα περιεργα ηλεκτρονικα...στα οποια οι διαφοροι παππούδες εχουν τεραστια ευχερεια χρησης τους....

 Στο μεταξυ, ο  ισχυον Νομος προβλεπει  αναδρομικα απο 1-1-2020, οπερ σημαινει οτι,  οι Δήμοι δεν καιγονται ιδιαιτερα να λυθουν τα όποια προβληματα υπαρχουν, αφου αυτοι εξασφαλισαν την αναδρομικη εισπραξη μετα προστιμων ...με το αρθρο 51 του ν. 4647/19, που οριζει οτι:

"2. Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α` βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η.1.2020."

https://www.b2green.gr/el/post/76867/erchontai-allages-sti-rythmisi-gia-ta-xechasmena-tetragonika

 

υγ

Πόσο σοβαρα μπορει να ληφθει υποψη απο τους τους πολιτες μια ρυθμιση που αφορα  σε χιλιαδες περιπτωσεις και εχει χρονικο όριο "3" μηνες....???

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γλυφάδα, 17 /1/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων στο Δήμο Γλυφάδας

Άμεση και ουσιαστική ήταν η αντίδραση του Δήμου Γλυφάδας στη νέα ρύθμιση βάσει της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, σπεύδουν να το πράξουν τώρα, προκειμένου να απαλλαγούν από πρόστιμα και αναδρομικά.  Με την έναρξη ισχύος του νόμου, ο Δήμος Γλυφάδας καθιέρωσε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη διευκόλυνση των δημοτών. Έτσι, στη Γλυφάδα οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται διαδικτυακά, ώστε να αποφεύγεται η αναμονή στις ουρές και η ταλαιπωρία του κόσμου.

«Προτεραιότητά μας είναι η διευκόλυνση των δημοτών και κινούμαστε πάντοτε  προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου ήταν αυξημένο, καθιερώσαμε την ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής δηλώσεων. Συνεχίζουμε με «έξυπνες» λύσεις για την καθημερινή εξυπηρέτηση όλων των δημοτών» τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ευχαριστεί τον αρμόδιο Aντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Παπά, το τμήμα πληροφορικής του Δήμου και την εταιρεία - εξωτερικό συνεργάτη 'Evolution Projects' για την εξαιρετική προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους ενδιαφερομένους λήγει στις 31/3/2020. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι απλή. Όσοι κάτοικοι Γλυφάδας θέλουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών ή των επαγγελματικών χώρων τους σκανάρουν ή φωτογραφίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συνδέονται (με κωδικούς taxisnet) στην ειδική πλατφόρμα στο site του Δήμου Γλυφάδας, πατώντας στο link  https://www.glyfada.gr/index.php/home/blog_details/3834 ανεβάζουν τα αρχεία και ξεμπερδεύουν! Χωρίς τη φυσική τους παρουσία στο Δημαρχείο, χωρίς να ταλαιπωρηθούν, χωρίς ουρές - γρήγορα, απλά, ηλεκτρονικά.

Link to comment
Share on other sites

Ο Δήμος ζηταει:

"1.Αίτηση Υπαγωγής στο Ν. 4647/2019 - Υπεύθυνη Δήλωση Ιδιοκτησίας Ν. 2130/93, η οποία υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ή τον επικαρπωτή (όχι τον ψιλό κύριο). Για την ορθή συμπλήρωση ακολουθήστε τις Οδηγίες.

  1. Συμβόλαιο Ιδιοκτησίας, με (προαιρετικά) πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλάκειο.
  2. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο ιδιοκτησίας αναφέρεται στην αγορά οικοπέδου, απαιτούνται συμπληρωματικά: α) Άδεια οικοδομής β) Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή βεβαίωση μηχανικού για την επιφάνεια του ακινήτου που δηλώνεται.
  3. Πρόσφατος Λογαριασμός Ρεύματος.
  4. Δήλωση Οριστικής Υπαγωγής (Τακτοποίηση Ν. 3843/2010, 4178/2013, 4495/2017)."

 Αυτη δεν ειναι "απλουστευση"...Ειναι ταλαιπωρια και γραφειοκρατια.

1. το συμβολαιο το εχει ξανακαταθεσει  ο πολιτης οταν εκανε την αρχικη δηλωση και ειναι στο αρχειο τους....

3. Ως προς το συμβολαιο αγορας οικοπεδου, μαλλον για αυτο απαιτουνται προσθετες διευκρινισεις...

Ενα συμβολαιο που αφορα αγορα οικοπεδου, και παραμενει αχτιστο, τι άδεια να προσκομισει  συμπληρωματικα???

Αν  εχει κτισθει, τότε  υπαρχει συσταση και υπαρχουν συμβολαια, όπερ  σημαινει οτι υπαρχει αδεια και αναφερεται μεσα στο συμβολαιο...Τι την θελει την αδεια?

Να την ζηταει "εάν δεν αναφερεται σε συμβολαιο"

- Καλά....... για τον λογαριασμο  ρευματος   να ειναι "προσφατος"..... θυμιζει εκεινον τον υπαλληλο  που ηθελε "προσφατη ληξιαρχικη πραξη θανατου..."

4- οσον αφορα την "τακτοποιηση",  αφου η προθεσμια στους Δημους ληγει στις 30-3-20, σημαινει οτι,  οσοι τακτοποιησουν μετα την 30-3-20 μεχρι την 30-6-20 που ληγει η προθεσμια τακτοποιησης για την κατ. 5, αυτοι πλεον  θεωρουνται εκπροθεσμοι.

Και οσοι των υπολοιπων κατηγοριων τακτοποιησουν μετα 5 ή 10 μήνες, αυτοι παλι θα ειναι εκπροθεσμοι.

Και βεβαια καποιες διαμερισματωσεις,  οπου ο ενας γραφει 80 και ο αλλος 80 και πληρωνουν για αυτα  τα τμ., αν τα αλλαξουν οι ιδιοκτητες με την διαμερισματωση μετα απο ενα χρονο, σε 70/90 κατ' ουσιαν τα τμ. δεν αλλαζουν ούτε εχασε τπτ ο Δημος...αλλα αυτος που εγραφε 80 αλλά ειναι 90 θα ειναι εκπροθεσμος...

Και τελος, παλι ξεχασαν να συμπεριλαβουν τα "μηδεποτε ηλεκτροδοτηθεντα".

Αν δεν βγαλει το Υπουργειο διευκρινιστικη, παλι θα τρεχουν οι πολιτες  και δεν  θα προλαβαινουν...

υγ

οχι,  ο συζυγος δεν μπορει να καταθεση  δηλωση και για την συνιδιοκτηρια συζυγο,  καιτοι ειναι αι οι δυο στο συμβολαιο σαν αγοραστες. Θελει εξουσιοδοτηση με θεωρημενο το γνησιο. Μαλιστα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Είπαν να πρωτοπορήσουν οι άνθρωποι...... Μην τους αποπαίρνεις..... Μια οπή στο νερό θα κάνουν.....

 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, dimitris GM said:

"προσφατη ληξιαρχικη πραξη θανατου..."

θεός ... κλαίω ... 

image.png

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

1) Υπάρχει ο ν.3897/2010 αυτός μάλιστα στην συγκεκριμένη παρ. 5 του άρθρου 22, όπου ανέγραφε:

"5.α. Για τους χώρους που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται"

2) τροποποιήθηκε μάλιστα για να γίνει πιο διευκρινιστικός!!!!! με νέο ν.3937/11 με την παρ.2, άρθρο 33 και έγινε:

"5.α. Για τους χώρους που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής τέλη και πρόστιμα. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και σχετικά πρόστιμα δεν αναζητούνται." 

Οι δύο αυτοί νόμοι δεν έχουν καταργηθεί.

3) Υπάρχει και η σχετικά πρόσφατη 237/2018 γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Ήρθε τώρα και ο ν.4647/2019 με την παρ.2 Άρθρο 51 και τις αιτήσεις στους δήμους όπου τα αναζητά

Τι ισχύει ? (χαζό ερώτημα ?)

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

σε 10 μερες -περίπου- θα εκδοθει εγκυκλιος -....

εδω

Θεοδωρικάκος για τα αδήλωτα τ.μ. και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα - CircoGreco

[για τα κενα και ουδεποτε ηλετροδοτηθεντα...δεν λεει..

Για επιτρεπομενη αποκλιση  μεχρι καποιο ποσοστο  [οπως υπαρχει στον ΕΝΦΙΑ]  επίσης δεν βλεπω τπτ.

Μας βλεπω να κανουμε τροποποιητικες τροποποιήσεις γιατι  δηλωναμε 95,10 τμ. αλλά ειναι 95,22..:evil:

εδιτ

σε ολα τα παραπανω, να μην ξεχασουμε οτι πηρε μερος και το ΥΠΕΚΑ, με την δικη του  ερμηνεια   του νόμου,

ως προς την εναρξη της υποχρέωσης καταβολης αναδρομικων...

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=778&sni[1155]=3123&language=el-GR

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα με αυτούς που έσπευσαν πριν ώστε να προλάβουν να μπουν στις 100 δόσεις στους δήμους τι θα γίνει? Να πληρωθεί η δόση του Ιανουαρίου ή υπάρχει περίπτωση να την πατήσουν αν είναι τυπικοί ενώ αν την αφήσουν απλήρωτη και χάσουν την ρύθμιση μόνο τότε να ευνοηθούν

Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστα,

αν και κατα τη  γνωμη μου μονον αριθμο παροχης ΔΕΗ, ΑΦΜ και ΑΔΤ και τμ. επρεπε να ζητανε "με απλή  δηλωση"

Τιποτε  άλλο δεν επρεπε να ζητανε

Η "φιλοσοφια" των πιστοποιητικων που απαιτουνται για μια μεταβιβαση, ειναι,  να ειναι ιδια τα τμ. αυτου που πουλας με τα πιστοποιητικα του Δημου.

Ωστε, καθε ενας υποχρεουται να δοσει στην Δημο τα "τελικα " τμ. με βαση το συμβολαιο και με βαση τις τακτοποιησεις που εκανε ή θα κανει...και δεν τον νοιαζει τον Δημο αν θα κανει τις τακτοποιησεις.

Αυτος θα πληρωνεται για τα σωστα τμ.

Εάν  ο Δημοτης  δηλωσει 80 τμ. εκ συμβολαιου και 10 τμ. "αυθαιρετα μη τακτοποιημενα"

θα πληρωνει για 90 τμ. και τελειωσε εκει.

Αν στην τακτοποιηση αποδειχθεί οτι, δεν ειναι 10 τμ. αλλά 12 τμ. τα αυθαιρετα, τότε  θα επιβαρυνθει με προστιμα.

Πιο απλο δεν γινεται.

[Το ιδιο συμβαινει και με το πιστοποιητικο ΕΝΦΙΑ...Εάν εχει διαφορά  πληρωνεις για την διαφορά αυτη, για τα τα 5 τελευταια ετη].

Αλλά, με βαση την κοινη λογικη, στον ΕΝΦΙΑ, τροποποιησαν τον αρχικο νομο που δεχονταν   - άτυπα -   τα τμ. ιδια με αποκλιση 0,50 τμ

και ορισαν μια επιτρεπομενη αποκλιση, με το αρθρο 54Α του4248/14

"  Σε κάθε περίπτωση θεωρείται έγκυρη η μνημόνευση, επισύναψη ή προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., στο οποίο το κτίσμα αποτυπώνεται με απόκλιση της επιφάνειάς του μέχρι πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα και το γήπεδο ή το οικόπεδο αποτυπώνονται με απόκλιση μέχρι δύο τοις εκατό (2%) της επιφάνειάς τους ή παραλείπονται ή αναγράφονται εσφαλμένα στοιχεία που δεν επηρεάζουν τη φορολογική ταυτότητα του ακινήτου και δεν συνεπάγονται την επιβολή μειωμένου φόρου"."

Στους Δημους δεν εχουν θεσπισει  αποκλιση ουτε για μισο τμ.

Αλλά, αμα αρχισουν  στους Δήμους  να ζητανε, τα όσα πιο πανω ζηταει ο Δημος Γλυφαδας, με τα "φερε μου και αυτο και το αλλο και το παραλλο", στο τελος θα μεινουν τα πιο πολλα αδηλωτα

"επ' ωφελεια του Δημου"....που θα δικαιουται να επιβαλει προστιμα απο 1-1-20 ή  πιθανον και πιο πίσω..

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.