Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σχεδιάζονται αλλαγές στη ρύθμιση για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την Κεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα κληθούν, τελικά, να υποβάλουν στους Δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους χιλιάδες πολίτες, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010-2019 για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα και την οποία νομοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στη λύση αυτή προσανατολίζεται η ΚΕΔΕ, καθώς διαπιστώνεται ότι οι πολλοί Δήμοι της χώρας δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση, με σοβαρό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το όλο εγχείρημα για την εφαρμογή της.

Εντωμεταξύ, η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης αναμένεται να εκδοθεί και αποσταλεί στους Δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως από την περιφέρεια της χώρας δεν έχουν καν ενημερωθεί για την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Εξαιτίας των γεγονότων αυτών, είναι πλέον πολύ πιθανό η κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ώστε να προλάβουν να ενημερωθούν και να επωφεληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες που δύνανται να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για την υποστήριξη της εφαρμογής της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, μελετάται η ιδέα να ζητηθεί από την ΑΑΔΕ να στείλει στους φορολογούμενους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τα οποία θα τους γνωστοποιεί ότι έχει ψηφιστεί η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, θα τους ενημερώνει αναλυτικά για το τι ακριβώς προβλέπει και θα τους προτρέπει, εφόσον διαπιστώνουν ότι μπορούν να υπαχθούν, να σπεύσουν και να επωφεληθούν.

Πολλές άλλες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν, πάντως, ήδη ειδοποιηθεί και ενημερωθεί από τους Δήμους τους μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για τη δυνατότητα υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Εχουν δε ήδη τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά στους Δήμους τους τις απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις και μπορούν από τώρα να επωφεληθούν από την εν λόγω ρύθμιση. Πρόκειται για Δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν δημιουργήσει από μόνοι τους διαδικτυακές ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των δημοτών τους.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

εάν αυτα που  σχεδιαζουν ειναι σαν αυτα εδω του Δημου Γλυφαδας

καλυτερα να μην ασχοληθουν...

εκτος εάν το κανουν για να εχουν δικαιολογια οτι  αυτοι "απλουστευσαν τις διαδικασιες...ο Δημοτης φταιει..."

https://www.michanikos.gr/forums/topic/57938-δημοτικά-τέλη/?do=findComment&comment=1046889

εδιτ

η προθεσμια που εχουν βαλει  ειναι  απο 16-12-2019 που δημοσιευθηκε στο  ΦΕΚ ο  νομος,  μεχρι την 30-3-2020, δλδ 104 μερες..

ΗΔΗ απο αυτες, εχουν περασει  οι "40" χωρις να εχει εκδοθει σχετικη εγκυκλιος με οδηγιες.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

σωστα, 

οτι θα εχει παραταση, ειναι αυτονοητο. [Και παλι δεν προλαβαινουν οι Δημότες, , ετσι περιπλοκα που τα εχουν κανει εκει στους Δημους...]

 

Ομως,  εναρξη της "αναδρομικοτητας" οφειλης προς τους Δημους θα παραμεινει η 1-1-2020

ή θα  δοσουν και σε αυτην παραταση  και θα ορισουν νεωτερη?
 

ή θα το "ξεχασουν"....

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.