Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΦΚΑ - ΤΣΜΕΔΕ


NicoleV

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. 

Έχω μια ερώτηση σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Πέρασα τις εξετάσεις του ΤΕΕ τον Οκτώβριο του '17 και άνοιξα βιβλία στην εφορία ως Διαχείριση Έργου (ΟΑΕΕ) γιατί δεν είχαν βγει τα αποτελέσματα και βιαζόμουν ώστε να μπορώ να δουλέψω σε εργοτάξιο. 

Πριν λίγες μέρες έκανα την προεγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό να προσθέσω τον ΚΑΔ του αρχιτέκτονα. 

Πηγαίνοντας την προεγγραφή στην εφορία για να κάνω την μεταβολή δραστηριότητας, βρήκα ότι η λογιστρια μου με δική εξουσιοδότηση ειχε ήδη προσθέσει τον ΚΑΔ δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων από Απρίλιο 2018 (χωρίς να περάσει την διαδικασία προεγγραφής στο Τσμεδε). 

 

Η ερώτηση που έχω, και έκανα και σήμερα στο Τσμεδε, είναι :

Θα χρειαστεί να πληρώσω αναδρομικά από το 2018 τις εισφορές μου στο τσμεδε αφού ειχα βιβλία ως αρχιτέκτονας? 

Να σημειώσω ότι από την αρχή της δραστηριότητας μου με μπλοκάκι μέχρι και σήμερα  πληρώνω κανονικά τις ασφαλιστικές μου εισφορές (ΟΑΕΕ). 

 

Μπορούν να γίνει συμψηφισμός καθως ο ΕΦΚΑ είναι ενιαίος φορέας? 

Link to comment
Share on other sites

Το παλαιο ΤΣΜΕΔΕ ενημερωνόταν από το ΤΕΕ για την εναρξη άσκηση του επαγγέλματος και όχι από την εφορία.

Ασε που υπάρχει και η νομοθεσία περί μην διπλής ασφάλισης.

Ρώτα και την λογιστρια που έκανε την πατατιά!

 

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

Α) Πριν σου πω την γνώμη μου:

4 hours ago, NicoleV said:

Η ερώτηση που έχω, και έκανα και σήμερα στο Τσμεδε,

α) Το ταμείο τι σου είπε ?

4 hours ago, NicoleV said:

Πηγαίνοντας την προεγγραφή στην εφορία για να κάνω την μεταβολή δραστηριότητας, βρήκα ότι η λογιστρια μου

β) Αφού έχεις λογίστρια, καλό είναι να μην προβαίνεις σε ενέργειες πριν την ρωτήσεις/ενημερώσεις/συμβουλευτείς διότι μπορεί να μπλέξεις τα πράγματα ενώ είναι ξεμπλεγμένα ήδη από τις κινήσεις της λογίστριας. Η λογίστρια σου, τι σου είπε ?

Οπότε αρχικά θα σε συμβούλευα να δεις με την λογίστριά σου αυτό που σε απασχολεί, διότι μπορεί να μην έχει νόημα/ύπαρξη το ερώτημά σου και  να σε απασχολεί χωρίς λόγο. Η λογίστριά σου σαφώς έχει καλύτερη εικόνα του ασφαλιστικού σου μιας και αυτή έχει κάνει τις διαδικασίες και γνωρίζει τον λόγο και το αποτέλεσμα που κάνει η κάθε ενέργειά της. Οπότε π.χ. σε περίπτωση ασυμφωνίας ή μη με ο ταμείο ή αποριών που έχεις θα ξέρει να σου πει περισσότερα ίσως και το πως να κινηθείς ανάλογα.

Β) Λοιπόν με όσα αναφέρεις και τον τρόπο που τα θέτεις, καταλαβαίνω ότι:
α) Από Οκτώβριο του 2017 μέχρι και τον 31/3/2018 είχες υποχρέωση ασφάλισης από το ελεύθερο επάγγελμα (Διαχείριση Έργου) (επομένως υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης μόνο στον "ΕΦΚΑ/Μη μισθωτών" βάσει των διατάξεων του πρώην ΟΑΕΕ).
Για την δραστηριότητα αυτή είσαι ασφαλισμένος κάτω 5ετίας (κάτω τριετίας).

και από
β) 1/4/2018 και μετά εμπίπτεις στην παράλληλη ασφάλιση (άρθρο 36, ν.4387/16)

[εκτός και αν έχεις εσύ ή η λογίστρια κάνει διακοπή της δραστηριότητας για το ελεύθερο επάγγελμα και έχεις ενημερώσει τον ΕΦΚΑ ή κάπως έχει χειριστεί η λογίστριά σου το θέμα διαφορετικά και δεν εμπίπτεις στην παράλληλη ασφάλιση]

Οπότε έχεις δηλαδή παράλληλα

(i) ελεύθερο επάγγελμα (Διαχείριση Έργου) (επομένως υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης μόνο στον "ΕΦΚΑ/Μη μισθωτών" βάσει των διατάξεων του πρώην ΟΑΕΕ)

και

(ii) αυτοαπασχόληση (Αρχιτέκτων Μηχανικός) (όπου υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης και στον "ΕΦΚΑ/Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων" και στο ΕΤΕΑΕΠ, βάσει των διατάξεων του πρώην ΕΤΑΑ του τ.ΤΣΜΕΔΕ τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για το ΕΤΕΑΠ).
Και για τις δύο δραστηριότητες είσαι ασφαλισμένος κάτω 5ετίας (κάτω τριετίας).

Αναφορικά στον ΕΦΚΑ.
Για το διάστημα (α) από Οκτώβριο του 2017 μέχρι και τον 31/3/2018, 
--Αν από το ελεύθερο επάγγελμα καλύπτεις τις ελάχιστες κάθε φορά ισχύουσες εισφορές, καταβάλλεις μηνιαία εισφορά βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016 για το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.
--Αν από το ελεύθερο επάγγελμα δεν καλύπτεις τις ελάχιστες κάθε φορά ισχύουσες εισφορές, αναζητούνται οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016 για το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.
Ητοι:
Δραστηριότητα=Ελεύθερος Επαγγελματίας, κάτω 5ετίας, Κατώτατο Όριο:410,26€, Ασφάλιστρο:14% ή 17%

Για το διάστημα  (β) 1/4/2018 και μετά:
-- Αν αθροιστικά από το ελεύθερο επάγγελμα και από την αυτοαπασχόληση καλύπτεις τις ελάχιστες κάθε φορά ισχύουσες εισφορές, αλλά οι τελευταίες δεν καλύπτονται μόνο από το ελεύθερο επάγγελμα καταβάλλεις μηνιαία εισφορά βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016 για το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και το υπόλοιπο ποσό μέχρι του ελάχιστου ποσού εισφορών λαμβάνεται από εισόδημα της αυτοαπασχόλησης είτε υπάρχει τέτοιο εισφοροδοτούμενο εισόδημα είτε όχι. Η προκύπτουσα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για την αυτοαπασχόληση μειώνεται περαιτέρω βάσει του άρθρου 98 του ν.4387/2016. 
-- Αν αθροιστικά από το ελεύθερο επάγγελμα και από την αυτοαπασχόληση δεν καλύπτεις τις ελάχιστες κάθε φορά ισχύουσες εισφορές, καταβάλλεις μηνιαία εισφορά επι του κατώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016.
Ητοι:
Δραστηριότητα=Ελεύθερος Επαγγελματίας, κάτω 5ετίας, Κατώτατο Όριο:410,26€, Ασφάλιστρο:14% ή 17%
και παράλληλα
Δραστηριότητα=Αυτοαπασχολούμενος, κάτω 5ετίας, Κατώτατο Όριο:410,26€ Ασφάλιστρο : 14% ή 17%
Άρα για την παράλληλη δρασρτηριότητα εφαρμογή του άρθρου 36 παρ. 1 του ν.4387/2016= Εφαρμοζόμενο Κατώτατο Όριο:586,08€ μέχρι 31/1/2019 και 650,00€ από 1/2/2019 & Εφαρμοζόμενο Ασφάλιστρο:14% ή 17% (ανάλογα με το ποιο εισόδημα είναι υψηλότερο)

Αναφορικά στο ΕΤΕΑΕΠ.
Για το διάστημα από Οκτώβριο του 2017 μέχρι και τον 31/3/2018, δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης γαι επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, ήτοι στον ΕΤΕΑΕΠ

Για το διάστημα 1/4/2018 και μετά: Τα ποσά είναι για μέχρι και 31/12/2018 ποσό 64,47€/μήνα, από 1/1/2019 μέχρι και 31/5/2019 ποσό 71,50€/μήνα και από 1/6/2019 ποσό 68,25€/μήνα.
Τα ποσά που αφορούν τους μήνες των: (2017 δεν σε αφορά) και 2018, ο ΕΤΕΑΕΠ τα αναζητά σε 36 μηνιαίες δόσεις. 
Ακόμη και αν προέκυπτε υποχρέωση ασφάλισης στο ΕΤΕΑΕΠ για το ελεύθερο επάγγελμα (Διαχείριση Έργου), από 1/1/2017 και μετά προκύπτει υποχρέωση καταβολής μίας υποχρεωτικής ασφαλιστικής εισφοράς για πρόνοια υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, το ύψος της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθ. 35 του ν. 4387/2016.

Για 'μένα το πιο βασικό είναι να μιλάς με τον ειδικό (λογίστρια) πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση που εμπίπτει στο αντικείμενό του.

edit: Κάτι που έπρεπε να γίνει εξ' αρχής. Καλώς ήρθες στο forum και ελπίζοντας να συμμετάσχεις τόσο με τις ερωτήσεις σου όσο και με τις γνώσεις σου. 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.