Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ιδεατό στερεό σε συμβολή οδών


Recommended Posts

Καλησπέρα!

Διαβάζοντας το ΝΟΚ για το ιδεατό στερεό δε μας είναι σαφές τί πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση οικοπέδου που το πρόσωπό του βλέπει σε συμβολή οδών, με βάση ποιό Π να το υπολογίσουμε. Συγκεκριμένα, όπως θα δείτε και στο σκίτσο που επισυνάπτω, το πρόσωπο του οικοπέδου στην οδό Α έχει απέναντί του την απότμηση της συμβολής της οδού, με αποστάσεις 9.20 μέχρι 12.29 μ. και μετά σε μεγάλη απόσταση οι κάθετες στο πρόσωπο συναντούν (λόγω λοξής συμβολής) την απέναντι ρυμοτομική της οδού Β.

Σύμφωνα με το ΝΟΚ (άρθρο 15, παρ. 6):

"Σε περιπτώσεις πλατειών ή διευρύνσεων λόγω συμβολής οδών με ή χωρίς απότμηση, για τον καθορισμό του ύψους της πρόσοψης των κτιρίων στο τμήμα που βλέπει στη διεύρυνση ή την πλατεία, λαμβάνεται το μεγαλύτερο μέγεθος Π από όλα τα προκύπτοντα στο σημείο της συμβολής."

Και ο ορισμός του Π (άρθρο 3):

σε ορισμένο σημείο του προσώπου του οικοπέδου : θεωρείται το μήκος της καθέτου στην οικοδομική γραμμή στο σημείο αυτό έως την τομή της με την απέναντι εγκεκριμένη οικοδομική γραμμή του ίδιου δρόμου ή την προέκτασή της. Αν το οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται στα όρια του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και απέναντι υπάρχει μόνο ρυμοτομική γραμμή, για τον υπολογισμό του Π λαμβάνεται υπόψη η γραμμή αυτή αντί της οικοδομικής."

Αν δεν υπάρχει απέναντι οικοδομική γραμμή στο μεγαλύτερο μέρος της όψης του οικοπέδου τί λαμβάνουμε ως Π???

Επειδή το οικόπεδο έχει μεγάλο συντελεστή, είναι πολύ σημαντικό το ύψος που μπορούμε να έχουμε, με δεδομένο ότι, λόγω σχέσης με τα απέναντι και προσανατολισμού, επί της ουσίας δε θα υπήρχε πρόβλημα για τα απέναντι κτίρια ακόμα και το μέγιστο ύψος να εφαρμόζαμε.

 

erotima ideato.pdf

Edited by ioulida_arxitekt
Link to comment
Share on other sites

Μετά από συζήτηση με δυο υπαλλήλους πολεοδομιών φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι μπορούμε να πάρουμε ως Π και για την οδό Α το Π της οδού Β, δηλαδή το 17 μ.. Δηλαδή το " όλα τα προκύπτοντα στο σημείο της συμβολής" αφορά και τους δύο δρόμους.

Αν μάθω κάτι άλλο θα ενημερώσω!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα συνάδελφοι, έχω ένα γωνιαίο οικόπεδο με διαφορετικά πλάτη δρόμου και κατ΄επέκταση διαφορετικό πλάτος από Ο.Γ σε Ο. Γ. Στα παραδείγματα του Ν.Ο.Κ βλέπω ότι δημιουργεί δύο ιδεατά στερεά, αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο διάγραμμα κάλυψης θα πρέπει να δημιουργήσω δύο ιδεατά στερεά . Σωστά; Εκτός αν πάμε με την δυσμενέστερη περίπτωση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.1.JPG.1552c95240bbf0df76502fddd0bb5f8c.JPG

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εννοείται δυο ιδεατά στερεά.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται όταν οι δρόμοι έχουν και αρκετή κλίση....

Είναι σχεδόν αδύνατο να απεικονήσεις το σημείο που ενώνονται και πως επηρεάζεται το κτίριο στο σημείο εκείνο.

Προσωπικά δεν μπορώ να ελέγξω το κτίριο σε δύο διαστάσεις.

Κάνω 3D μοντέλο το κτίριο και τα ιδεατα στερεα σαν τρισδιάστατες επιφάνειες και τις ενώνω.

Μόνο με αυτό τον τρόπο έχω καθαρή εικόνα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.