Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κωδικός Ηλ. Πληρ. ΕΦΚΑ - Λάθος αντιστοιχίσεις σε εξοφλήσεις


andreas-p

Recommended Posts

Χαίρετε,

Μέχρι πρόσφατα ήμουν αυτοαπασχολούμενος αλλά στο καθεστώς της παρ. 9 αρ. 39, και κατά την εκκαθάριση μου βγήκε ένα ποσό 10/μήνα υπέρ ΟΑΕΔ. Αυτό ίσχυσε για εμένα τα έτη 2017 και 2018.

Στο καθεστώς αυτό ειδοποιητήρια βγαίνουν κανονικά κάθε μήνα αλλά δεδομένου ότι ο εργοδότης/εργαζόμενος καταβάλλουν τις εισφορές με τις προϋποθέσεις της παρ. 9, κατά την εκκαθάριση οι εισφορές αυτές διαγράφονται. Πρακτικά αυτές οι εισφορές σβήνονται μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι οι κωδικοί πληρωμής είναι οι ίδιοι, είτε ειναι για εκκαθάριση είτε για εξόφληση δυνητικά άκυρης εισφοράς. Εγώ πλήρωσα με αυτό τον κοινό κωδ. ηλ. πληρωμής που φαίνεται σε όλα τα ειδοποιητήρια ένα ποσό για ΟΑΕΔ μετά την εκκαθάριση του 2018 (έλαβε χώρα μέσα του 2019).

Την ίδια στιγμή υπήρχαν οφειλές ξεκινώντας από τον Ιαν. 2019. Το ποσό προκάλεσε μερική εξόφληση του Ιαν. 2019. Ήμουνα ήσυχος ότι θα φανεί στην εκκαθάριση πού αντιστοιχούσε η εξόφληση.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι το ΤΣΜΔΕ θεώρησε τις εισφορές 2018 υπέρ ΟΑΕΔ ληξιπρόθεσμες και τις έστειλε στο ΚΕΑΟ πριν γίνει η εκκαθάριση του 2019 όπου θα φαινόταν που θα αντιστοιχούσε η εξόφληση αφού η εκκαθάριση θα έσβηνε ολόκληρη την εισφορά για όλους του μήνες.

Φυσικά για να πάρω ασφαλιστική ενημερότητα που χρειαζόμουν άμεσα έπρεπε να πάω και να ξανάπληρώσω την οφειλή με τις σχετικές προσαυξήσεις φυσικά. Αυτό έγινε σε άλλη υπηρεσία (πρώην ΙΚΑ) με σχετική ταλαιπωρία, καθυστέρηση, κλπ.

Η ίδια διαδικασία με την πληρωμή είχε γίνει και το 2017 αλλά εκεί δεν υπήρξε αυτό το πρόβλημα. Ίσως ήταν θέμα χρονισμού αυτό, τότε η εκκαθάριση είχε αργήσει.

Εκτός από την επισήμανση για το πρόβλημα αυτό, ήθελα να ρωτήσω και αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει τον τρόπο να διεκδικήσω την επιστροφή των διπλοπληρωμένων;

Είναι πλέον αργά για τέτοια, αλλά αν δεν πλήρωνα το ποσό, το ΚΕΑΟ θα ενημερωνόταν ξανά μετά την εκκαθάριση άραγε και θα διέγραφε εντελώς την οφειλή;

Ευχαριστώ,
Ανδρέας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.