Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό - Πάνω από 1000 υφιστάμενα κτίσματα


Engineer

Recommended Posts

"Για να κατεδαφίσεις ένα οποιοδήποτε κτίριο, αυτό πρέπει να είναι νόμιμο ή να έχει τακτοποιηθεί με το νόμο των αυθαιρέτων. Στο Ελληνικό υπάρχουν, σχεδόν, γύρω στα 1.000 κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές εποχές, από διαφορετικούς φορείς και με διαφορετικές διαδικασίες" ανέφερε για το Ελληνικό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, των διατάξεων για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

"Το τι είναι νόμιμο, τι είναι ημινόμιμο από όλα αυτά και τι είναι αυθαίρετο είναι μια ιστορία η οποία για να ξεκαθαριστεί χρειάζονται τρία χρόνια», εξήγησε για την προωθούμενη διάταξη ο Δημήτρης Οικονόμου και πρόσθεσε: «Το δημόσιο πουλάει στη LAMDA".

"O πωλητής, για να μπορεί να κάνει μεταβίβαση, πρέπει να μην έχει εκκρεμότητες, σε σχέση με τη νομιμότητα των ακινήτων του. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει τόσα χρόνια και έπρεπε να ξεκαθαρίσει τώρα, αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει μεταβίβαση. Πώς θα γινόταν με κτίσματα τα οποία δεν είναι τακτοποιημένα ή τουλάχιστον δεν έχουν αυτό το οποίο κάνουμε εμείς σήμερα, να θεωρούνται νόμιμα εξ ορισμού; 'Αρα, αυτός είναι ο λόγος και είναι προφανής και απλoς, αλλιώς θα σήμαινε ότι θα πάμε 3 χρόνια πίσω».
 
Τι προβλέπει η ρύθμιση
 
Με την προτεινόμενη ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί μέχρι την δημοσίευση του νόμου μέσα στο Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού.
 
Μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου εκδίδονται οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις οι οποίες επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης για όλα τα κτήρια εκτός από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Η εκτέλεση των έργων κατεδάφισης των κτηρίων όπως που περιλαμβάνει το παρακάτω Σχεδιαγραμμα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ) διενεργείται πριν από την μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ, ενώ των υπολοίπων κτιρίων μπορεί να εκτελείται τμηματικά και σε διάστημα 5+5 ετών. Για τα μεν πρώτα η δαπάνη κατεδάφισης βαρύνει τον αγοραστή, ενώ για τα υπολοιπα η δαπάνη βαρύνει την ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ.
 
Σημειώνεται οτι η ωρίμανση της πραγματικής κατάστασης του Ακινήτου (απομάκρυνση των υπηρεσιών τακτοποίηση αυθαιρέτων) αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ στη Lamda Development και την έναρξη των εργασιών. 
 
Στο χώρο μπορούν να παραμείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά,οι οποίες έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν μέχρις οτου ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, τα διάφορα σωματεία ΑΜΕΑ και οι Υπηρεσίες της Αρχαιολογίας τα οποια θα στεγαστούν εντος του ακινήτου, η μονάδα υποβρύχιων αποστολών μεχρι την μετεγκατασταση της σε άλλο χώρο, οι εγκαταστάσεις της μαρίνας μεχρι να κατασκευαστούν οι νέες, οι εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου της Πρωην Ολυμπιακής Εγκατάστασης Ξιφασκίας, και συγκεκριμένες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος
 
9.jpg
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Στο ερώτημα που τέθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «ποιος θα πληρώσει», ο υφυπουργός ανέφερε: «Προφανώς θα πληρώσει η LAMDA, η οποία δεν απαλλάσσεται από καμία υποχρέωση που έχει».
 
Είχε προηγηθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, η οποία υπογράμμισε ότι τις κατεδαφίσεις, σύμφωνα με τη σύμβαση, έχει υποχρέωση να τις κάνει ο επενδυτής. «Εδώ τώρα ή θα κάνει μια δωρεά ο επενδυτής για να φανεί ότι ξεκινάει το Ελληνικό -τάχα - με κάποιες κατεδαφίσεις ή θα τις χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο και δε θέλω να το πιστέψω», δήλωσε η βουλευτής, η οποία επισήμανε πάντως, ότι έχει στα χέρια της τη ρύθμιση που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση, ως πρόταση της «LAMDA».
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, προειδοποίησε ότι με τον τρόπο που προχωρούν οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στον χώρο του Ελληνικού, μπορεί να προκύψουν θέματα αρμοδιοτήτων, «και αντί να επιταχύνουμε την κατεδάφιση, που θέλουμε να προχωρήσουν οι εργασίες γρήγορα και να προχωρήσει αυτή η επενδυτική δραστηριότητα για την ανάπλαση του Ελληνικού, να βρεθούμε προ εκπλήξεων». Είπε επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επωμιστεί το κόστος το ελληνικό δημόσιο.
 
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι πρόκειται για μια ακόμα διάταξη που θα βαρύνει τους φορολογούμενους, αν και στη σύμβαση ήταν καθαρό ότι οι δαπάνες θα βάρυναν τον επιχειρηματικό όμιλο.

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.