Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φοροτεχνικά: Εισόδημα


thanar

Recommended Posts

Εν όψει της συμπλήρωσης της φορολογικής μας δήλωσης σε 1-2 μήνες, θα ήθελα να κωδικοποιήσουμε αν είναι εύκολο ένα θέμα το οποίο απασχολεί εμένα και συναδέλφους της περιοχής για αρκετό καιρό (από πέρυσι τουλάχιστον).

 

Είμαι Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, ο αδερφός μου Πολιτικός Μηχανικός και ο πατήρ Αρχιτέκτων. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν το παρακάτω πρόβλημα, για το οποίο δεν μπορούμε δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, ούτε από λογιστές, ούτε από πρώην εφοριακούς, ούτε καν από συναδέλφους, καθώς ο καθένας γνωρίζει αποκλειστικά για το δικό του θέμα (και οι περισσότεροι διαχειρίζονται λάθος τα φορολογικά τους, απ' ότι έχω καταλάβει).

 

Θα αναφερθώ στη δικιά μου περίπτωση, καθώς είναι η περισσότερο πολύπλοκη από των τριών μας, με την ελπίδα πως κάποιος συνάδελφος εδώ θα το έχει ήδη λύσει.

 

Δραστηριοποιούμαι στον ιδιωτικό τομέα, με εκπόνηση τοπογραφικών, οικοδομικές άδειες, αλλά και εκτιμήσεις για τράπεζες.

 

- Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, έχω μάλλον καταλήξει πως το σωστό (επαναλαμβάνω, το σωστό, και όχι το "έλα μωρέ τώρα, όλοι έτσι το κάνουμε") είναι να κόβω για κάθε οικοδομική άδεια 3 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες θα ενσωματώνουν τις αμοιβές μελετών ανά διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης, δηλαδή μια απόδειξη για αρχιτεκτονικά και περιβάλλοντα χώρο (38%x1.2), μια για στατικά και μηχ/κά (26%x1.2) και μια για το τοπογραφικό της αδείας (17%x1.2).

 

- Όσον αφορά στα τοπογραφικά διαγράμματα "έλα κάνε μου παλικάρι ένα τοπογραφικό για το μαντρί", μάλλον θα πρέπει να τα εντάσσω στον συντελεστή 17%x1.2, αλλά δεν είμαι σίγουρος, καθώς διαβάζω στη σχετική νομοθεσία πως "...κατά συνέπεια το καθαρό κέρδος των αρχιτεκτόνων και μηχανικών, εφόσον ασχολούνται με τη σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων ... προσδιορίζεται τεκμαρτώς, δια της εφαρμογής συντελεστή". Είναι η εκπόνηση των τοπογραφικών αυτών διαγραμμάτων στην κατηγορία των "μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων";

 

- Τέλος, σχετικά με τις εκτιμήσεις σε τράπεζες, συνάδελφος μου είπε πως αυτός τα εντάσσει στο 60%x1.2 ως "πραγματογνωμοσύνες". Ούτε αυτή όμως είναι "οικοδομική δραστηριότητα".

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω... Εάν όλα τα παραπάνω γίνονται όπως υποψιάζομαι, υπάρχει κάποια περίπτωση κατά την οποία ένας μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογηθεί λογιστικά και όχι μέσω ποσοστών;

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά κόβω μια απόδειξη, αλλά αναγράφω ξεχωριστά τα αρχιτεκτονικά, ξεχωριστά τα σταστικά και ξεχωριστά το τοπογραφικό και μετά τα βάζει ο λογιστής στην αντίστοιχη στήλη.

 

Τις μελέτες εκτός οικοδομικών αδειών τις βάζω και αυτές στην αντίστοιχη στήλη (αρχ, στατ, τοπ) . Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν έχουν ΦΕΜ, εκτός αν είναι για επαγγελματία όπου έχει πρακράτηση φόρου.

 

Πραγματογνωμοσύνες και εκτιμησεις δεν θυμάμαι σε ποιον συντελεστή τα βάζει, αλλα΄στο βιβλίο τα γράφει σε ξεχωριστή στήλη.

 

υ.γ. Το 1.2 τι είναι? Η προσαύξηση?

Link to comment
Share on other sites

erling, το 1,2 ναι είναι η προσαύξηση λόγω μη ύπαρξης των απαιτουμένων εξόδων.

 

και εγώ κόβω 3 διαφορετικές αποδείξεις.

 

επίσης για την ερώτηση συνάδελφε επί των τοπογραφικών συνέχισε αυτό που κάνεις. 17% x 1,20.

 

Κανείς δεν θα σου πεί ποτέ τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά thanar βρίσκω το σκεπτικό σου για τις τρεις αποδείξεις πολύ λογικό.

Τώρα για το τελευταίο ερώτημα (πότε ένας ελεύθερος επαγγελματίς μηχανικός φορολογείται λογιστικά) σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο σχετικό σεμινάριο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ η απάντηση είναι για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Π.χ. κόβεις μια απόδειξη για παροχή επιστημονικών συμβουλών. Για το ποσό αυτό θα φορολογηθείς λογιστικά.

Με άλλα λόγια, οι συντελεστές ισχύουν μόνον για τις περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο 2238/94.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

(1) Η εργασία μηχανικού σε εταιρία ανάπτυξης λογισμικού πιστεύετε οτι μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία :

 

εε) Μελέτες οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας.

 

για χρήση του συτελεστή 22%; Ή σε κάποια άλλη κατηγορία; Ή θα πρέπει να πάει με το 60%;

 

(2) Για κάθε είδος μελέτης (πχ αρχιτεκτονική, στατική κλπ) υπάρχει άλλος συντελεστής. Αν λοιπόν έχω διαφορετικούς συντελεστές, τι αναγράφεται στο πεδίο "συντελεστής καθαρού κέρδους" της δήλωσης; Κάποιος "μέσος" συντελεστής; Ή τελικά εφαρμόζεται ένας συντελεστής (ο μεγαλύτερος) επί όλων;

 

(μετέφερα το post μου σε αυτό το topic γιατί νομίζω τελικά ταιριάζει καλύτερα, ελπίζω να μη δημιούργησα πρόβλημα)

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από το Ν. 2238/1994, το άρθρο 49, παρ. 5:

"Κατ` εξαίρεση, για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για τη

σύνταξη μελετών και σχεδίων οικοδομικών και λοιπών τεχνικών έργων, την

έπιβλεψη της εκτέλεσής τους, τη διεύθυνση εκτέλεσης (διοίκηση του

έργου) και την ενέργεια πραγματογνωμοσυνών και διαιτησιών σχετικών με

αυτά τα έργα, το καθαρό εισάδημα εξευρίσκεται με τη χρήση συντελεστή

στις ακαθάριστες νόμιμες αμοιβές τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται

και οι πάσης φύσεως τόκοι υπερημερίας λόγω καθυστέρησης στην καταβολή

των πιο πάνω αμοιβών, ως εξής" κλπ.

Το σημαντικό στην παράγραφο είναι ότι οι διάφοροι συντελεστές (22%, 38%, 60% κλπ) ισχύουν για τη σύνταξη μελετών και σχεδίων. Η εργασία σε εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού θεωρώ ότι δεν αφορά μελέτη κι επομένως το καθαρό εισόδημα θα προκύψει από την αφαίρεση έσοδα-έξοδα και όχι με πολλαπλασιασμό του εισπραχθέντος ποσού με κάποιον συντελεστή.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά είχα δύο ειδών αποδείξεις: Για στατικές μελέτες που είχα υπογράψει ο ίδιος (συντελεστής 26%) και για μελέτες που είχα κάνει για άλλους μηχανικούς (συντελεστής 60%). Έβαλα, λοιπόν, το άθροισμα των πρώτων στο πρώτο κουτάκι (304 του Εντύπου Ε3) της στήλης "Ακαθάριστα Έσοδα", τον συντελεστή 22% στο πρώτο κουτάκι (359) της στήλης "Συντελεστής καθαρού κέρδους %" και το γινόμενό τους στην στήλη "καθαρά κέρδη"(359). Στην από κάτω σειρά έκανα το ίδιο για το άθροισμα των εσόδων από αποδείξεις που έκοψα σε άλλους και το πολλαπλασίασα με 60%. Τέλος, το άθροισμα των καθαρών κερδών το έγραψα στο κουτάκι Νο 345. Η υπάλληλος που είδε την δήλωσή μου (στη ΔΟΥ Ζ΄ Θεσσαλονίκης) την παρέλαβε χωρίς να κάνει κάποια παρατήρηση, άρα μάλλον έτσι πρέπει να γίνει η συμπλήρωση του εντύπου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.