Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προς πώληση 100 χιλιάδες ακίνητα χωρίς ΦΠΑ – Οι τιμές τους


Engineer

Recommended Posts

Για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% των ακινήτων με άδειες που εκδόθηκαν έως το τέλος του 2019 κατασκευαστές και εργολάβοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία έως τις 12 Ιουνίου 2020.

Τον δρόμο για την πώληση 100.000 ακινήτων που βρίσκονται για χρόνια στα αζήτητα άνοιξαν δύο υπουργικές αποφάσεις και μία διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οποίες ενεργοποιείται η αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι και το τέλος του 2022.

%CE%A4%CE%99%CE%9C%CE%95%CE%A3-%CE%9A%CE

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό των ακινήτων άρχισε να ξεδιπλώνεται, σε πρώτη φάση με το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για να ακολουθήσουν την άνοιξη η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και η απόφαση για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα αναμένεται να ταράξει τα νερά της κτηματαγοράς καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει:

  • Αύξηση αγοραπωλησιών και μείωση του κόστους για την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών. Οπως εξηγούν οι ειδικοί της αγοράς τους επόμενους μήνες οι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από το στοκ των αδιάθετων ακινήτων προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να επενδύσουν τα κεφάλαια που θα αντλήσουν στην ανέγερση νέων ακινήτων. Εργολάβοι και κατασκευαστές για να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια που τους έμειναν στα χέρια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας τους θα επιλέξουν να ρίξουν τις τιμές για να πουληθούν γρηγορότερα.
  • Μείωση των τιμών πώλησης των παλαιών ακινήτων. Από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτά, οι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών χάνουν το πλεονέκτημα της χαμηλής φορολογίας. Ετσι, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων τους προκειμένου αυτά να αλλάξουν γρηγορότερα χέρια.
  • Επιστροφή της αντιπαροχής. Το πάγωμα του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξαναβάλει την αντιπαροχή στον χάρτη της κτηματαγοράς.

Για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% των ακινήτων με άδειες που εκδόθηκαν έως το τέλος του 2019 κατασκευαστές και εργολάβοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία έως τις 12 Ιουνίου 2020. Ειδικότερα, με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:

1. Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος.

2. Η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022.

3. Για τις άδειες όπου αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα «νεόδμητα ακίνητα», επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 3%.

4. Η αίτηση για άδειες που έχουν εκδοθεί προ του 2020 πρέπει να υποβληθεί έως και τις 12 Ιουνίου 2020.

5. Η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4646 και εφεξής ορίζεται σε 6 μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας.

6. Η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής.

7. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ πρέπει ο φορολογούμενος να συνυποβάλει με την αίτησή του και μια πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κ.λπ.). Συνεπώς η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Εφόσον προσκομιστεί από τον υποκείμενο κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αναστολή.

8. Αδεια που τυχόν εκδίδεται μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής, ή μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής, δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας, θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου με άλλη αίτηση.

9. Οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση εκάστοτε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τη μεταβολή.

10. Στην περίπτωση της αντιπαροχής, δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.