Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή Μηχανικού λόγω κακής συνεργασίας


mix@nikos

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Γνωρίζω ότι το θέμα αυτό έχει καλυφθεί και από άλλους αλλά θα ήθελα να κάνω την ερώτηση ξανά με τα δικά μου δεδομένα γιατί έχω μπερδευτεί λιγάκι. 
 

Λοιπόν έχω άδεια για 3 κατοικίες και έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη (μάλιστα με κάποια θέματα κακοτεχνιών). Με τον μηχανικό μου Έχω μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας, θεωρώ λόγω έλλειψης επαγγελματικής ωριμότητας, και κάθε σε κάθε βήμα που χρειάζομαι την παρέμβαση του, αιτήσεις στην ΥΔΟΜ, τοπογραφικά για συμβόλαια κτλ με καθυστερεί παρά πολύ. Ένα τοπογραφικό του είχα ζητήσει από τον Ιούλιο και μετά από βομβαρδισμό μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων το είχα τέλος Οκτωβρίου. Δεν μπορώ ούτε στο τηλέφωνο να τον βρω, ούτε σε e-mail απαντά και όποτε τον βρω όλο ναι ναι θα τα φτιάξουμε αλλά όλο αναμονή. 
 

Επειδή έχω βάλει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου μου δεν μπορώ να έχω τέτοια προβλήματα με τον μηχανικό μου. Έχω σκεφτεί την αλλαγή επιβλέποντος μηχανικού αλλά από όσο γνωρίζω απαιτείται παραίτηση αυτού πρώτα πριν αναλάβει ο νέος. Ισχύει; Πως να ζητήσω να παραιτηθεί χωρίς να δημιουργήσω περισσότερο πρόβλημα, πχ να μην παραιτείται και να έχω κι άλλες καθυστερήσεις;

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ζητήσετε παραίτηση .
Θα βρείτε τον υποψήφιο νέο επιβλέποντα και θα επιδιώξετε  να κάνετε αλλαγή επιβλέποντα με την συναίνεση του παλιού.
Εχει όμως μια διαδικασία που θα σας την εξηγήσει αναλυτικά ο νέος επιβλέπων.
Μεταξύ άλλων , θα πρέπει να προσδιοριστεί και να εξοφληθεί η αμοιβής επίβλεψης για τις εργασίες που θα έχουν γίνει έως την αλλαγή.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καμία συναίνεση του παλιού δεν χρειάζεται. Ιδιοκτήτης είναι οτι γουστάρει κάνει. Απλά να έχουν πληρωθεί οι επιβλέψεις και να δωθεί η Υ.Δ. για το σύννομο των εργασιών έως το σημείο που έχει φτάσει η οικοδομή

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μ

On 2/1/2020 at 12:51 PM, salpigoal said:

Καμία συναίνεση του παλιού δεν χρειάζεται. Ιδιοκτήτης είναι οτι γουστάρει κάνει. Απλά να έχουν πληρωθεί οι επιβλέψεις και να δωθεί η Υ.Δ. για το σύννομο των εργασιών έως το σημείο που έχει φτάσει η οικοδομή

ΥΔ από ποιον; Έχουμε έτοιμο κείμενο;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν γνωρίζω αν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν.4495/17 όπου αναφέρει:
"[...]
1.Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 28, καθώς και η διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης των συμβουλίων των άρθρων 7, 12, 13, 20, 22, 24 διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η υλοποίηση της οποίας μπορεί να ανατεθεί εν όλω ή εν μέρει σε φορέα που θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
[..]",
οπότε μετά την έκδοση της οποίας καταργούνται τα άρθρα 1 έως και 8 του ν. 4030/2011 σύμφωνα με το άρθρο 51, ν.4495/2017,

και επομένως ισχύει ακόμη το άρθρο 6 του ν.4030/11, στις παραγράφους του 6 & 7 αναφέρει:
"[...]
6. Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας.

7. Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ..

Αν ο επιβλέπων μηχανικός απέχει χωρίς την παραπάνω δήλωση, η Υ.ΔΟΜ. μετά από αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, μπορεί να προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της αμοιβής. Στο διάστημα μέχρι τη χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών η αρμόδια υπηρεσία δόμησης εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών, το οποίο γνωστοποιείται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία το κοινοποιεί.
[...]"

Το οποίο ως διαδικασία την βρίσκω ορθή/απαραίτητη για την διασφάλιση όλων των εμπλεκομένων από μελλοντικά προβλήματα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 3/2/2020 at 10:02 ΠΜ, mix@nikos said:

Μ

ΥΔ από ποιον; Έχουμε έτοιμο κείμενο;

Y.Δ. από τον παλιό επιβλέποντα για το σύννομο των εργασιών έως το σημείο που έγινε η αντικατάσταση του. Το κείμενο θα το βρεις στο ΦΕΚ που αναφέρονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Δεν το έχω πρόχειρο...

Link to comment
Share on other sites

Ο Ν δεν  προβλέπει  τι γίνεται.  Σε κάθε τέτοια περίπτωση πάντως    προβλέπεται  αυτοψία από Ε.Δ  (λίγο πιο παλιά προβλέπονταν από ΥΔΟΜ). Οπότε η Υ.Δ παραίτησης  καθίσταται  περιττή 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.