Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πυρασφάλεια σε Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής ? (ΚΑΔ)


LeftLane

Recommended Posts

Θα ηθελα να ρωτήσω εαν απαιτείται ή όχι μελέτη & πιστοποιητικό πυρασφάλειας για ΚΑΔ σύμφωνα με το αρθρ.  48Θ του Ν.4512/2018.

Δεν το διευρινίζει, απλά αναφέρει ότι εαν υπαρχει και αλλη δραστηριοτητα εντος του ΚΑΔ συντασεται ενιαια μελετη πυρ/λιας (χαιρω πολύ...).

Ρωτω για αμοιγως ΚΑΔ (χονδρικο εμποριο ποτων)

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

ναι θελει μελετη και πιστοποιητικο σαν αποθηκη αναλογα το ετος της οικ. αδειας με την ΠΔ6/2018 για τα παλια, με το ΠΔ71/88 ή με το ΠΔ41/2018 τα προσφατα

Υπάρχει σχετικη διευκρινιστικη της ΠΥ

 

Τώρα ενα θεμα που δεν εχω βρει λύση και δεν εχω δει να απασχολει αλλους.

Με την εφαρμογή της νομοθεσιας για ΚΑΔ με τον Ν.4302/14 και την ΚΥΑ Φ.61/5542/72/2018 (Β'62) καποιες εγκαταστασεις που μεχρι τωρα θεωρουνταν βιοτεχνικες  (όπως συσκευαστηρια αγρ. προιοντων, τυποποιητηρια τροφιμων, ψυκτικοι θαλαμοι κλπ) στα οποια δε γινοταν μεταποιηση με την εννοια του Ν.3982/2011, αλλα ειχαν μηχανολογικο εξοπλισμο διαλογης, συσκευασιας, ψυξης κλπ εβγαζαν αδεια απο το Βιομηχανιας και αντιστοιχα η Οικοδ. Αδεια ηταν Βιοτεχνικα κτιρια. Με την αλλαγη της νομοθεσιας θεωρουνται πλεον Κεντρα Αποθηκευσης και Διανομής (Κ.Α.Δ.). Δηλαδη επιχειρησεις χονδρικου εμποριου και αποθηκευσης (logistics). Αυτο έχει τα εξης επακολουθα: Αλλαγη στη νομοθεσια πυρασφαλειας δηλ. αποθηκες αντι για βιοτεχνιες, αλλαγή στη βεβαιωση χρησης γης της επιχειρησης, αλλαγη στη χρεωση της ηλεκτροδοτησης (εμπορικη και οχι βιοτεχνικη δραστηριοτητα) και πιθανα προβληματα σε επιδοτουμενα προγραμματα για μεταποιητικες δραστηριοτητες και οχι εμπορικες. Επίσης για οσες ηταν εντος οικισμων πλεον δεν επιτρεπονται με το ΠΔ59/2018 περι χρησεων γης

Πιο συγκεκριμενα για το θεμα της Πυρασφαλειας που μας απασχολει, εχω περιπτωσεις υφισταμενων επιχειρησεων πχ συσκευαστηριων, που λογω καποιου εκσυγχρονισμου ή κτιριακης επέκτασης ή νομιμοποιησης αυθαιρετων, εκδιδουν νεα αδεια λειτουργιας πλεον ως Κ.Α.Δ. Επειδη τα κτιρια αυτα ηταν κατα κυριο λογο ισογεια μονωροφα μεταλλικά κτιρια δεν υπήρχε απαιτηση πυραντιστασης των φεροντων δομικων στοιχειων. Ως αποθηκες ομως πλεον θελουν 60min με το ΠΔ71 ή 90min με το ΠΔ41, ενω ακομα και στην ΠΔ6 για τα πιο παλια ζηταει 60min. Για την τελευταια δηλαδη τα προ του 1988, δινεται η δυνατοτητα αποκλισης με τοποθετηση springler παντου !!! Στα νεοτερα η αιτηση αποκλισης ειναι πολυ δυσκολη. Πως μπορεις να εφαρμοσεις το δεικτη πυραντιστασης σε υφισταμενο κτιριο με τοιχους, μηχανηματα, γραφεια κλπ; Ειναι δυνατη η εκ των υστερων πυραντοχη βαφή σε ολο το μεταλλικο σκελετο; Υπάρχει και περιπτωση που εκδοθηκε αδεια για βιοτεχνια συσκευαστηριο το 2016 με μηδενικη πυραντισταση και τωρα που ολοκληρωθηκε η κατασκευη, το Βιομηχανιας το αδειοδοτει ως ΚΑΔ και αρα θελει πιστοποιητικο ΠΥ ως αποθηκη. Και δεν πληρει τις προδιαγραφες.

Εχει κανεις άποψη για τα παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

ναι είναι ένα θέμα αυτό, έχω και εγώ ανάλογες περιπτώσεις. ΚΑταρχήν έχουμε 2 κατηγορίες

1) κτίρια (δεν αφορά μόνο τα ΚΑΔ) που πριν είχαν μηδενική απαίτηση Φ.Ο. και τώρα με μια προσθήκη πάνε στο νέο ΠΔ41 που απαιτεί πυραντίσταση. Τι γίνεται με το υφιστάμενο μέρος?

2) Κτίρια που είχαν μελέτη για βιοτεχνική χρήση και τώρα ζητείται η αλλαγή της άδειάς τους σε ΚΑΔ (οπότε αποθήκες) και πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Το πιστοπιητικό που αφορά ΚΑΔ μπορεί να βγει με μελέτη βιοτεχνίας? Είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν και την μελέτη?

Θα κάνω μια επίσκεψη στην τοπική πυροσβεστική να δούμε τη άποψη έχουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

maneni, είχες μήπως απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα;

είμαι σχεδόν στην ίδια περίπτωση με μελέτη υφιστάμενου το 2015 και λειτουργικά εξαρτημένη προσθήκη τώρα. Τρία ερωτήματα αν γνωρίζετε:

  • Θα πάει όλο το κτίριο με τη 41/2018;
  • Τί γίνεται με την πυραντίσταση; (πρόκειται για κτίσμα με panel)
  • Η προσθήκη αφορά κυρίως σε χώρο εστιατορίου της αποθήκης. Οπότε μελετάται ως δευτερεύουσα - εμπλεκόμενη χρήση;

Ευχαριστώ πολύ,

Link to comment
Share on other sites

;όταν κάνεις πυρασφάλεια κάνεις για όλο το κτίριο και όχι μόνο για την προσθήκη

Η προσθήκη ότι λέει το ΠΔ 41. Ο  υφιστάμενος ΦΟ δεν επηρεάζεται (κάπου το διάβασα αλλά δεν θυμάμαι). Δεν γνωρίζω τι γίνεται με το υφιστάμενο κέλυφος.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Εαν η εξαρτημενη προσθηκη μπορει να γινει πυροδιαμερισμα με δικες της οδευσεις διαφυγης τοτε μονο αυτη εξεταζεται με το ΠΔ41 (και το παλιο με οτι ισχυε). Εαν οχι, τότε και το υφισταμενο εξεταζεται με το ΠΔ41 και ισχυουν οτι λεει για πυραντισταση Φ.Ο. και λοιπων  δομικων στοιχειων.

Οπου βεβαια η αυξηση πυραντιστασης σε υφισταμενο κτιριο ειναι σχεδον αδύνατη στην πραξη.

Επίσης καπου διαβασα ότι η πυροβαφή εχει συγκεκριμενη διαρκεια ζωης με πιστοποιηση. Κανονικα θελει νεα εφαρμογή περιπου στα 15 χρονια ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.