Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατατακτήριες ή Μεταπτυχιακό


Billkan

Recommended Posts

Καλησπέρα.
Είμαι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ του Πρώην ΤΕΙ Λάρισας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), μου έχει απομείνει μόνο η εκπόνηση της πρακτικής άσκησης για να λάβω το πτυχίο. Σκέφτομαι να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις για το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ.(να προσθέσω το ότι θα μου αναγνωρίσουν αρκετά μαθήματα που έχω διδαχθεί,διορθώστε με εάν είμαι λάθος)). Ο κύριος λόγος είναι το οτι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με την έρευνα και αναπτυξη (R&D) καθώς επίσης να μάθω εις βάθος την συγκεκριμένη επιστήμη. Μήπως θα ήταν καλύτερα να επιδιώξω κάποιο μεταπτυχιακό? Αν και δεν τρέφω πολλές ελπίδες λόγο του ότι δεν έχω ικανοποιητικό βαθμό (6.14) καθώς αντιμετώπισα σοβαρότατα προβλήματα στην αρχή της ακαδημαϊκής πορείας(είμαι στο 8ο έτος).

Επίσης όσο αφορά το οικονομικό κομμάτι της όλης υπόθεσης, να αναφέρω πως δεν τίθεται θέμα και έχω τη δυνατότητα να ανταπεξέλθω στις επιπλέον σπουδές 4-5 επιπλέον ετών.
Επιπλέον θα εργάζομαι παράλληλα σε εταιρία οικογενειακου φίλου.

Η αλήθεια είναι πως τείνω προς την επιλογή των κατατακτηριων, λόγο του, όπως προανέφερα, δεν έχω ικανοποιητικό βαθμό καθώς επίσης το γεγονός ότι βρίσκομαι στο 8ο έτος. (πιθανόν να είμαι λάθος σε αυτή την επιλογή.)

Να προσθέσω, πως όσον αφορά τη μελέτη που θα χρειαστεί η σχολή, δεν τίθεται θέμα συζήτησης, σκοπεύω αφιερώσω τον ελεύθερο χρόνο μου καθώς δεν έχει φθίνει η όρεξη που τρέφω για μελέτη, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Όλες οι γνώμες είναι καλοδεχουμενες.
Συγχωρέστε με για την εκτενή δημοσίευση που ίσως να σας κούρασε.
Ευχαριστώ όλα τα θαρραλέα μυαλά που αφιέρωσαν τον χρόνο τους

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, stayros said:

Αν θες αυστηρά R&D οι κατατακτήριες είναι μονόδρομος.

Σε ευχαριστώ. 

Σκοπεύω να δώσω κατατακτήριες τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Δηλαδή θα έχω το δίπλωμα στα χέρια μου στα 30-31. Παράλληλα με τη φοίτηση μου στο πολυτεχνείο θα δουλεύω, ώστε να μην "χάσω χρόνια" από την εργασιακή εμπειρία. Θα ήθελα την γνώμη σου σε κάτι ακόμα. Θα συναντήσω προβλήματα στην εύρεση εργασίας εάν λάβουμε υπόψιν ότι θα λάβω το δίπλωμα στην ηλικία που προανέφερα? 

Από αρκετές συζητήσεις που είχα, καθώς επίσης και συζητήσεις που παρακολούθησα στο φόρουμ, συμπέρανα ότι καλύτερα 31 ετών αλλά διπλωματουχος, παρά 31 με ένα B.eng και Msc. (πάντα όσο αφορά το κομμάτι R&D) 

Παρακαλώ διόρθωσε με εάν είμαι κάπου λάθος. 

Να προσθέσω επίσης ότι ακόμα και αν παρω την απόφαση να περάσω πολυτεχνειο, όταν με το καλό τελειώσω σκοπεύω να κάνω Msc. 

Edited by Billkan
Link to comment
Share on other sites

Quote

...καθώς επίσης το γεγονός ότι βρίσκομαι στο 8ο έτος. ...

εννοείς 8ο 6μηνο?
.
Δεν λες σε ποιά χώρα θες να κάνεις R&D. Στα R&D συνήθως παίρνουν κορυφαίους και εξειδικευμένους.
Οι κατατακτήριες είναι υψηλού ρίσκου, σκέψου και κάτι άλλο, πχ πανελλήνιες, κολλέγια, εξωτερικά. Εχεις και φανταρικό?

Edited by AMHxaNos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, AMHxaNos said:

εννοείς 8ο 6μηνο?
.
Δεν λες σε ποιά χώρα θες να κάνεις R&D. Στα R&D συνήθως παίρνουν κορυφαίους και εξειδικευμένους.
Οι κατατακτήριες είναι υψηλού ρίσκου, σκέψου και κάτι άλλο, πχ πανελλήνιες, κολλέγια, εξωτερικά. Εχεις και φανταρικό?

Καλημέρα. 

Βρίσκομαι στο 8ο έτος διότι ήμουν φοιτητής μερικής φοίτησης, όπως είχα αναφέρει στην αρχική δημοσίευση ειδικά στα πρώτα χρόνια αντιμετώπισα μερικά σοβαρά προβλήματα. Όσο αφορά τα skill set που χρειάζεται κάποιος για να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα, έχω απόκτηση μερικά πιστοποιητικά όπως: Proffesional certificate "Data science and big data analytics" από την IBM καθώς επίσης "Electronics 1 / Electronics 2 / Electronics 3"απο το ΜΙΤ. Για την χώρα που με ρώτησες πρωτη μου επιλογή είναι η Ελλάδα. 

Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις το λόγο που  θεωρείς ότι οι κατατακτήριες είναι υψηλού ρίσκου όπως προανέφερες?  Και όχι πχ οι πανελλήνιες?

Η συμβουλή σου ποια θα ήταν όσο αφορά το πως να κινηθώ με τις μελλοντικές μου σπουδές? 

Το μεταπτυχιακό που έχω στο μυαλό μου είναι "Data science, Big Data Analytics". 

Σε ευχαριστώ. 

Edited by Billkan
Link to comment
Share on other sites

Quote

... Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις το λόγο που οι κατατακτήριες είναι υψηλού ρίσκου όπως προανέφερες? ...

επειδή παίρνουν λίγους. Συνήθως ο αριθμός των επιτυχόντων θυμίζει νικήτρια στήλη προ-πο, κάτι σαν 1 1 X 2 X 1 κλπ και όπου Χ=κανένας.
Ομως μπορεί να έχουν εξομαλυνθεί τα πράματα, ρώτα, ψάξτο.
.

Quote

...Η συμβουλή σου ποια θα ήταν όσο αφορά το πως να κινηθώ με τις μελλοντικές μου σπουδές?...

Εχεις background στην γλώσσα, αν έχεις και $$$ πήγαινε αμερική, αν δεν τότε πανελλήνιες. Εναλλακτικά εξωτερικό, πχ βαλκανικές χώρες. Ρώτα και τους καθηγητές στη σχολή.
.

Quote

... Το μεταπτυχιακό που έχω στο μυαλό μου είναι "Data science, Big Data Analytics". ...

είναι κάπως νωρίς να σε απασχολεί το μεταπτυχιακό. Σε 6-7 χρόνια θα έχεις βρει κάτι άλλο, το ξανασκέφτεσαι τότε.
.
.

Quote

... όπως: Proffesional certificate "Data science and big data analytics" από την IBM...

αυτό έκανες? ήδη έχεις και background σε διάφορα είδη maths, neural nets αλγόριθμους languages, μπράβο.
.

Quote

...επίσης "Electronics 1 / Electronics 2 / Electronics 3"απο το ΜΙΤ...

μάλλον θα λες κάτι από δω, δεν έχει σκέτα elecronics και μάλιστα electronics III αλλά είναι κάμποσα και αρκετά με επικάλυψη. Ακόμα και έτσι μπράβο, κάτι τέτοια μετράνε σε job interviews. Θα τόχεις καταλάβει ότι electronics (όλα) και data science ειναι πολύ διαφορετικά πράματα, ξεκαθάρισε τι θες.

Edited by AMHxaNos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, AMHxaNos said:

αυτό έκανες? ήδη έχεις και background σε διάφορα είδη maths, neural nets αλγόριθμους languages,

Έχω κάνει αυτο και αυτο. Το διατύπωσα λανθασμένα. Καθώς επίσης σκοπεύω να παρακολουθήσω αυτό edx.org/ibm-applied-ai

19 ώρες πριν, AMHxaNos said:

Θα τόχεις καταλάβει ότι electronics (όλα) και data science ειναι πολύ διαφορετικά πράματα, ξεκαθάρισε τι θες

Μετά από εκτενή έρευνα όσο αφορά τα skill και γνώσεις που μετράνε και χρειάζονται σε ομάδα έρευνας ένα βασικό είναι η ανάλυση δεδομένων, ακόμα και αν ο ρόλος σου στην ομάδα δεν είναι Data scientist, το να έχεις γνώσεις ανάλυσης δεδομένων κλπ. είναι ένα μεγάλο συν. Επίσης κοίταξα αρκετές αγγελίες που απευθυνόταν σε Η.Μ. για ομάδες έρευνας κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα, και τονιζαν πως γνώσεις software είναι σημαντικές αλλά όχι απαραίτητες.

Διάφορα project είναι τώρα σε θέση να εφαρμόσουν ευέλικτα μοντέλα χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις.  Οι μηχανικοί μπορούν να σχεδιάσουν γρήγορα εικονικά πρωτότυπα και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από τις προσομοιώσεις για να βελτιώσουν το σχεδιασμό τους στις επόμενες επαναλήψεις.  Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να προβλέψουν τις περισσότερες από τις πιθανές αποτυχίες στο σχεδιασμό και να μειώσουν το χρονικό διάστημα της παραγωγής του προϊόντος. (διόρθωσε με εάν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο). 

Να διευκρινήσω πως τρέφω μεγάλο ενδιαφέρων προς την έρευνα και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, όπως πχ συστήματα ασφαλείας, πυρασφάλειας, συστημάτων ελέγχου και όχι μόνο. 

19 ώρες πριν, AMHxaNos said:

μάλλον θα λες κάτι από δω, δεν έχει σκέτα elecronics και μάλιστα electronics III αλλά είναι κάμποσα και αρκετά με επικάλυψη.

Έχω παρακολουθήσει και και έχω πάρει verification από electronics-1   electronics-2 και electronics-3

 

19 ώρες πριν, AMHxaNos said:

επειδή παίρνουν λίγους. Συνήθως ο αριθμός των επιτυχόντων θυμίζει νικήτρια στήλη προ-πο, κάτι σαν 1 1 X 2 X 1 κλπ και όπου Χ=κανένας.

Γνωρίζω το ότι δέχονται πολύ λίγους κάθε χρονιά, καθώς τα θέματα είναι απαιτητικά και πρέπει να γράψεις τουλάχιστον πάνω από την βάση και στα 3 μαθήματα. Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινάω ιδιαίτερα στην ύλη φυσικής και στο λογισμό 1, και τον Μάιο θα ξεκινήσω φροντιστήριο. Θέλω να πω το ότι θα προσπαθήσω να είμαι όσο ποιο καλά προετοιμασμενος μπορώ. 

 

19 ώρες πριν, AMHxaNos said:

Εχεις background στην γλώσσα, αν έχεις και $$$ πήγαινε αμερική, αν δεν τότε πανελλήνιες. Εναλλακτικά εξωτερικό, πχ βαλκανικές χώρες.

Έχω βρει μερικά μεταπτυχιακά που με ενδιαφέρουν από κολλέγια εδώ στην Ελλάδα, όπως το Mediterranean College όπου το ΜΔ το παίρνεις από το University of Derby. Καθώς επίσης στο μητροπολιτικο κολλέγιο (University of East London) όπως επίσης στο City college (University of Sheffield) τα οποία είναι κυρίως στον τομέα του Software. Επίσης είναι πολύ καλό μεταπτυχιακό έχει και το μητροπολιτικο κολλέγιο που απονέμεται από το Portsmouth (MSc Electronic and Electrical Systems Engineering).  

Η συμβουλή ενός συνάδελφου διπλ. Ηλ. Μηχανικός ήταν η εξής: να προετοιμαστω κανονικά για τις κατατακτηριες, και παράλληλα να στείλω αιτήσεις σε μεταπτυχιακα προγράμματα που με ενδιαφέρουν ώστε σε περίπτωση που δεν καταφέρω να περάσω φέτος πολυτεχνειο να μην χάνω χρόνο. 

Edited by Billkan
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα πράγματα έχουν μία αξία όταν γίνονται στον καιρό τους. Έχεις ήδη ξοδέψει 8 χρόνια για το πτυχίο. Θεωρείς ότι έχεις καιρό για να δαπανήσεις 1 χρόνο για προετοιμασία για κατατακτήριες, 5 έτη για να βγει το πολυτεχνείο και 1-2 χρόνια για ένα  επιπλέον μάστερ; Το σύνολο είναι 15 χρόνια. Και όλα αυτά για να διεκδικήσεις μία θέση στο R&D?

Στην θέση σου θα κοίταγα εξωτερικό. Από την Θεσσαλονίκη θα φύγεις έτσι και αλλιώς αν θες  R&D.  Μάστερ σε κολέγια σημαίνει ότι θα πληρώσεις. Και δεν θα έχεις και το αυθεντικό πτυχίο αλλά ένα που στην Ελλάδα θα αμφισβητείται. Και δεν θα έχεις την εμπειρία του εξωτερικού και το άνοιγμα της αγοράς εργασίας της Μεγάλης Βρετανίας πχ αν κάτσεις Θεσσαλονίκη. Αλλιώς θα σε αντιμετωπίσουν οι βρετανικές εταιρείες αν βγάλεις το μάστερ επί τόπου. Εγώ θα κοίταγα Σκοτία αλλά και χώρες όπως Γερμανία/Αυστρία. Με προϋπόθεση κάποια σημαντική αναγνώριση μαθημάτων. Στο ΑΠΘ σε πολυτεχνική σχολή βλέπω χλωμή την αναγνώριση μαθημάτων.

Το Data science, Big Data Analytics είναι ένας τομέας που πρόσβαση δεν έχουν μόνο οι ηλεκτρολόγοι. Θα έλεγα ότι πρόσβαση φυσιολογικά έχουν (στο εξωτερικό) μαθηματικοί/ στατιστικολόγοι, πληροφορικάριοι/μηχανικοί υπολ., και οι ηλεκτρολόγοι.

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, bob mastoras said:

 

 

1 ώρα πριν, bob mastoras said:

Εγώ θα κοίταγα Σκοτία αλλά και χώρες όπως Γερμανία/Αυστρία. Με προϋπόθεση κάποια σημαντική αναγνώριση μαθημάτων

Δηλαδή να επιδιώξω να κάνω MEng στο εξωτερικό αντί για το ΑΠΘ? 

Όσο αφορά τη θέση R&D που λες, είναι κάτι με το οποίο θέλω πραγματικά να ασχοληθώ, χωρίς να με νοιάζουν οι απολαβές. Θέλω να αποκτήσω τα εφόδια, τις γνώσεις ώστε να έχω την ευκαιρία να εργαστώ σε R&D και να είμαι ένα ικανό και παραγωγικό μέλος αυτής. 

Για την αναγνώριση μαθημάτων που ανέφερες, συνάδελφος που πέρασε πολυτεχνειο του αναγνώρισαν 29 μαθήματα, αλλά ήταν Μηχανολογος μηχανικός οπότε μπορεί να μην ισχύει αυτό και για το ΗΜΜΥ. 

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. 

Edited by Billkan
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Billkan said:

... να επιδιώξω να κάνω MEng στο εξωτερικό αντί για το ΑΠΘ? ...

έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου, το MEng ή BEng ή foundation δεν το αποφασίζεις εσύ. Αρχίνα τα e-mail από τώρα.
Εννοείται ότι το ΑΠΘ όπως και όλα τα Ελληνικά προτιμώνται από ολα τα ξένα μαζί και μακάρι να περάσεις Ελλάδα. Για σιγουριά δες και αμερική ή Βουλγαρία.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.