Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πως διαμορφώνονται οι προσωρινές εισφορές για επαγγελματίες


Engineer

Recommended Posts

Οι επαγγελματίες για το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ που είναι αυξημένη κατά 19%, σε σχέση με την ισχύουσα κατώτατη.

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο περίπου το 80% των επαγγελματιών, καθώς θα υπολογιστούν με το «τιμολόγιο» του νέου ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, οι επαγγελματίες, για το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα πληρώσουν την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό και από τον Μάιο θα καταβάλουν τις εισφορές, που αναλογούν με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, αλλά αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως, η ελάχιστη εισφορά που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό είναι 220 ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 35 ευρώ ή κατά 18,9%, σε σχέση με την ελάχιστη εισφορά, 185,18 ευρώ, που κατέβαλαν οι επαγγελματίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.

Σήμερα λήγει η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και έως την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 21 του τρέχοντος μήνα.

Κατόπιν, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση του νέου ασφαλιστικού πλαισίου και λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί, υπολογίζεται ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, θα εκδοθούν και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Λόγω της διαδικασίας μετάβασης, από το παλαιό στο νέο ασφαλιστικό, για τις εισφορές των πρώτων μηνών του 2020, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

  1. Ο νόμος θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να εκδοθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι εφαρμογής των διατάξεών του.
  2. Τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου θα εκδοθούν στις αρχές Μαρτίου και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
  3. Το ύψος των εισφορών του Ιανουαρίου θα οριστεί προσωρινά για όλους τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς στο ύψος της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό δηλαδή, το ποσό των 220 ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 35 ευρώ ή κατά 18,9%, σε σχέση με την ελάχιστη εισφορά (185,18 ευρώ), που κατέβαλαν οι επαγγελματίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.
  4. Στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνουν οι εισφορές κατά ανώτατο όριο, μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.
  5. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι μη μισθωτοί, είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν για το 2020. Η κλίμακα των ασφαλιστικών κλάσεων περιέχει 6 κατηγορίες από 220 μέχρι και 576 ευρώ τον μήνα.
  6. Τον Μάιο θα γίνει εκκαθάριση των εισφορών που καταβλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο με εκείνες που επέλεξε ο ασφαλισμένος. Παράδειγμα, αν επέλεξε να ενταχθεί το 2020 στη Β΄ κλάση που προβλέπει εισφορές 262 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά από τον Ιανουάριο για τέσσερις μήνες τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της ελάχιστης εισφοράς που κατέβαλε και τις εισφοράς που επέλεξε, δηλαδή, 42 ευρώ τον μήνα ή 168 ευρώ συνολικά.
  7. Το ποσό της διαφοράς μπορεί να βεβαιωθεί με την εισφορά του Μαΐου ή να επιμεριστεί σε περισσότερους μήνες, προκειμένου να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση σε ένα μήνα.

Το ύψος των εισφορών

Σε ότι αφορά στις νέες εισφορές προβλέπεται ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες και μέχρι τα πρώτα πέντε (5) χρόνια άσκησης της δραστηριότητας, η οποία προβλέπει την καταβολή εισφορών ύψους 136 ευρώ τον μήνα.

Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων έξι κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών:

  • 1η κατηγορία: 220 ευρώ. 
  • 2η κατηγορία : 262 ευρώ. 
  • 3η κατηγορία : 312 ευρώ. 
  • 4η κατηγορία: 373 ευρώ. 
  • 5η κατηγορία:  445 ευρώ. 
  • 6η κατηγορία: 576 ευρώ.

Οι εισφορές των αγροτών

Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:

  • σε 121 ευρώ
  • σε 144 ευρώ
  • σε 173 ευρώ
  • σε 207 ευρώ
  • σε 249 ευρώ
  • σε 324 ευρώ

Οι εισφορές για το εφάπαξ

Οι εισφορές για το εφάπαξ που αφορά περίπου 160.000 ασφαλισμένους θα είναι τριών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 26 ευρώ η ελάχιστη, 
  • 31 ευρώ η μεσαία
  • 37 ευρώ η μέγιστη

Οι εισφορές για την επικούρηση

Για την επικουρική ασφάλιση (που αφορά 145.000 αυτοαπασχολούμενους) προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών, τις οποίες θα επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές είναι:

  • 42 η ελάχιστη,
  • 51 ευρώ η μεσαία
  • 61 ευρώ η μέγιστη

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Οι συντάξεις αυξάνονται, οι εισφορές αυξάνονται. Οι χώρα των συνταξιούχων. Να μπει μάθημα τώρα στο πανεπιστήμιο, πως να χρησιμοποιείς το "Πι" και για διπλωματική παίρνεις 10 , αν τα μαλλιά σου είναι άσπρα. 

Link to comment
Share on other sites

Να δούμε πότε θα  πάρουν τελική απόφαση ...
 Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές –
 Πώς θα γίνεται η επιλογή

Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/287563/syntakseis-mexri-telos-fevrouariou-i-epilogi-asfalistikis-klimakas-pos-tha-kerdisete-epipleon-evro

 

Edited by venezia
Διόρθωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

γνωρίζει κανείς με ποιο σκεπτικό οι αγρότες έχουν τα μισά σχεδόν;
Θέλω να πώ εκείνο το ρημάδι το Σύνταγμα κάπου λέει για ανάληψη βαρών από τους πολίτες σύμφωνα με την ισχύ τους.. έχω ένα κάρο μηχανικούς φίλους που ή κάνουν άλλη δουλειά ή τους ζούν οι γυναίκες τους (όσοι είχαν την πρόνοια να πάρουν τέτοιες.. ;-) ).
και συγγενείς αγρότες (και ένας φίλος) οι οποίοι χωρίς πολλά πολλά μόνοι παραδέχονται (Γκρινιάζουν;) ότι κάνουν τζίρο 50000 αλλά τους μένουν μόνο 15000-17000 €.. (σίγουρα κανένα από τα δείγματά μου δεν είναι αντιπροσωπευτικό αλλά μια ένδειξη).
τόσο δύναμη έχουν (κλείσιμο δρόμων κλπ) ή επειδή είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα κλπ τους "νοιάζεται το κράτος";;

Link to comment
Share on other sites

Με το σκεπτικό να κρατηθεί πληθυσμός στην ύπαιθρο και μάλιστα την παραμεθόριο που στερείται πολλών δημόσιων αγαθών που απολαμβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων.

γιατί η παραγωγή τους τρέφει τους υπόλοιπους και δίνει και συνάλλαγμα σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα άλλο. 

γιατί οι εκτάσεις που καλλιεργούνται και σε κάποια προϊόντα το ίδιος το βάρος της παραγωγής επιδοτείται από την ΕΕ και τα λεφτά διαχέονται μετά στην αγορά, άρα και σε μας. οπότε είναι απαραίτητο να έχουν κίνητρο να καλλιεργούν.

με το (πανάρχαιο) σκεπτικό ότι πολίτης μιας χώρας είναι αυτός που διαθέτει γη, σκεπτικό που το ασπάζεται και η ΕΕ, γι' αυτό και το επιδοτεί.

με το σκεπτικό ότι και στις ΗΠΑ οι αγρότες έχουν ακόμα καλύτερη προστασία.

με το σκεπτικό ότι οι νέοι αγροτικής προελεύσεως είναι το πιο αξιόμαχο κομμάτι των ΕΔ, γιατί πάνε φαντάροι πιο νέοι, είναι πιο εύρωστοι και έχουν εξοικείωση με τη φύση και το βαρύ εξοπλισμό του στρατού. 

Σχετικά με τους τζίρους, σωστά είναι τα νούμερά σου γιατί σκέψου ότι το χωράφι δε φυτρώνει μόνο του, ούτε τα ζώα τρέφονται με αέρα. Βάλε λιπάσματα, βάλε φάρμακα, βάλε νερό, ηλεκτρικό, καύσιμα, λάδια, ανταλλακτικά, σπόρους, ζωοτροφές, το κόστος κάθε μηχανήματος είναι μια περιουσία.. Προφανώς το κράτος θα σεβαστεί αλλιώς (λέμε τώρα) τον άνθρωπο που επενδύει τέτοια λεφτά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο.

Ας δούμε τον κοινό μας "αντίπαλο" και μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με άλλες κοινωνικές ομάδες. Στην τελική, αν είναι τόσο καλά, όποιος θέλει γίνεται αγρότης! 

Link to comment
Share on other sites

καμία διαφωνία @georgios_m  δεν θέλω να αφαιρέσουν προνόμια από τους αγρότες ..μην αρπάζεσαι

Εγώ απλώς θέλω να πληρώσω όσα ο αγρότης (121 €). Στην τελική έχω το γραφείο μου στο ίδιο χωριό με τους συνομήλικους μου αγρότες (και ας απέχουμε από σχετικά μεγάλη πόλη 13χλμ) ..  απλά εγώ τα τελευταία 5 χρόνια μπαίνω μέσα κάθε χρόνο με σημαντικό ποσοστό να "φταίνε" οι ασφαλιστικές μου εισφορές {και μην μου πεις τώρα γιατί δεν βγαίνω ΟΑΕΔ}... έχω το ίδιο μέγεθος οικογένειας με τους εν λόγω αγρότες και αυτοί περισσότερα εισοδήματα απο μένα.. αλλά εγώ πληρώνω μεγαλύτερες εισφορές ..ΓΙΑΤΙ;;;
και εννοείται ΔΕΝ ανήκω στην γενιά που έκανε λεφτά από οικοδομές το '90 και 1η δεκαετία του 2000..ΔΕΝ τα πρόλαβα ..κάτι κουτσά και κολοβά αυθαίρετα με καρδιοχτύπι και κόπο ελάχιστα τον αριθμό.. ας είναι καλά η σύζυγος που είναι δημόσιος υπάλληλος (κατώτατη μεν αλλά Δημ υπάλληλος)
ΔΕΝ υπάρχει κοινός αντίπαλος ..(αν εννοείς το "κράτος" ..άλλωστε ΕΜΕΙΣ είμαστε το κράτος) υπάρχει όμως κατα την γνώμη μου υποχρέωση για αναλογική κατανομή βαρών .. εν προκειμένω βάσει εισοδήματος

 

εδιτ: (και παρεμπιπτόντως εγώ ποτέ ΔΕΝ έκοψα την Ελλάδα στα 2 (3-4-5 ανάλογα πως το βλέπει κανείς) με το συνδικάτο μου (αστείο και μόνον να το σκεφτεται κανείς) ακόμα και όταν σωρεύονταν οι οφειλές μου στο ΤΣΜΕΔΕ (και τις έβαλα τώρα σε 120 δόσεις ... 😁 )
 

Edited by MHD
Link to comment
Share on other sites

γιατί να θες να συγκριθείς με τον αγρότη και όχι πχ με τον δημόσιο υπάλληλο που δεν πληρώνει πρακτικά τίποτα; 

το σωστό είναι να θες απλά να πληρώσεις 121 ή και μηδέν ακόμα, όχι όμως επειδή τόσο πληρώνουν όλοι αλλά επειδή τόσο θες να πληρώσεις εσύ. δε θα σε κατηγορούσα αν ήθελες να πληρώσεις λιγότερο. σε κατηγορώ που το ζητάς βάσει ανόμοιων συγκρίσεων.

στο προηγούμενο μήνυμα σου εξήγησα ότι μια εύρωστη αγροτική βάση κινεί πολλούς κλάδους της οικονομίας, ίσως καλύτερα κι από την οικοδομή ακόμα. οπότε τα λεφτά που χάνεις από την ανισότητα στις εισφορές ίσως είναι λιγότερα από όσα κερδίζεις έχοντας δουλειά που σου δίνουν αυτοί. στο λέω από την Αθήνα αυτό. ούτε κι εγώ είμαι αγρότης. 

για το ότι μπαίνεις μέσα ίσως φταίει το ότι δεν έχεις προσαρμόσει τη δουλειά σου σε αυτό που έχουν ανάγκη και για το οποίο επιδοτούνται οι αγρότες της περιοχής σου (πχ την προστασία του περιβάλλοντος). 

ο κοινός σας αντίπαλος είναι το κομμάτι του κράτους - κοινωνίας (και αγροτών) που ολιγωρεί στην εφαρμογή των πολιτικών που θα ανοίξουν τις δουλειές που προβλέπουν τα πακέτα της ΕΕ αλλά και χρειάζεται η διεθνής αγορά. έχεις λοιπόν κι εσύ ως μηχανικός τη θέση σου σε έναν υγιή αγώνα κλεισίματος των δρόμων. γι' αυτό οι φόροι βαράνε. για να αλλάξουν οι νοοτροπίες. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 12/2/2020 at 12:13 ΠΜ, venezia said:

Να δούμε πότε θα  πάρουν τελική απόφαση ...
 Με τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου οι νέες ασφαλιστικές εισφορές –
 Πώς θα γίνεται η επιλογή

Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/287563/syntakseis-mexri-telos-fevrouariou-i-epilogi-asfalistikis-klimakas-pos-tha-kerdisete-epipleon-evro

 

Δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το πως γίνεται η επιλογή,  φαντάζομαι μέσω της ιστοσελίδας του εφκα θα γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω κι εγώ έτσι θα γίνεται, και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑΕΠ για την επιλογή που αφορά στα επικουρικό/εφάπαξ. [Τουλάχιστον μάλλον μέχρι να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όπως έχει ειπωθεί]

Ας περιμένουμε πρώτα την ψήφιση ... και έπεται η εφαρμογή ... 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.