Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

κατάτμηση σε επαρχιακή εκτός σχεδίου - ορισμός βάθους


Recommended Posts

Παρακάτω παραθέτω προτεινόμενη κατάτμηση σε αγροτεμάχιο με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό.Δεν υπάρχουν περιορισμοί από Natura , Γ.Π.Σ κ.τ.λ παρά μόνο οι απαιτήσεις του Π.Δ 24-05-85 για την εκτός σχεδίου Δόμηση με εμβαδόν 4000 τ.μ πρόσωπο 45 μ και βάθος 50 μ.Πως ορίζεται το βάθος σε αγροτεμάχιο; Βάσει του εγγράφου 84961/99 το βάθος ελέγχεται γεωμετρικά με την κάθετη απόσταση σε κάθε σημείο του προσώπου. H κάθετη στο πρόσωπο πρέπει να είναι εν επαφή με αυτό; Τι σημαίνει ότι το βάθος αρκεί να υπάρχει σε μία θέση του γηπέδου; Τελικά το υποφαινόμενο στο συνημμένο αρχείο αγροτεμάχιο που προκύπτει είναι άρτιο και οικοδομήσιμο;

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Το είδα το θέμα και σε ένα άλλο φόρουμ στο fb αλλά εγώ που είμαι λίγο... αργών στροφών,  δεν το κατάλαβα  και πολύ καλά το σχέδιο που μας δίνεις.

Θα κάνω την "χαζή" ερώτηση. Το 5-γωνο γήπεδο (χωρίς στοιχεία στις κορυφές) είναι το αρχικό (δηλ. το όλον) και το 8-γωνο (στραπατσαρισμένο(?)) στο μέσον είναι το κομμάτι που προτείνεται για την κατάτμηση??

Αν τα πράγματα είναι όπως τα γράφω παραπάνω θέλω να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος να γίνει κατάτμηση με αυτόν τον τρόπο?? Και όχι με μία κάθετη γραμμή στην "φάτσα", ώστε να προκύψει ένα αξιόλογο κομμάτι γηπέδου??

Εκτός πάλι θέλεις να δοκιμάσεις της γνώσεις μας!!

Στο άλλο φόρουμ διάβασα αρκετά σοβαρές αντίθετες απόψεις. 

Θα σου πρότεινα να ζητήσεις την γνώμη του υπαλλήλου, της αρμόδιας πολεοδομίας, που θα κάνει και τον έλεγχο του Τ. Δ,  αν ποτέ πάει αυτό για Ο.Α.

Το ότι, τόση ώρα, για το θέμα δεν έγραψε κανένας.....

Περιμένω για να τεστάρω και εγώ, τις γνώσεις μου.

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν πρόκειται περί τεστ.Το πεντάγωνο είναι το αρχικό. Σ αυτό συμφωνούν οι συνιδιοκτήτες.

Η ερώτηση μου είναι απλή. έχω το ελάχιστο βάθος και τι ορίζουμε ως βάθος;

Ο ορισμός που ξέρω : Βάθος ονομάζεται η κάθετη στο πρόσωπο του γηπέδου ,  διάσταση του , σε οποιαδήποτε θέση του.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

το γεωτεμάχιο που παρουσιάζεις φαίνεται να έχει πρόσωπο μεγαλύτερο των 45 μ αλλά το βάθος του διακόπτεται. Το βάθος θα πρέπει να ξεκινάει από το πρόσωπο και να συνεχίζει. Η νοητή ευθεία του βάθους από το πρόσωπο σε κάποιο τμήμα της διαδρομής βγαίνει εκτός γηπέδου. Θα πρέπει να αναθεωρήσεις τη λύση αυτή αν το γήπεδο που μας παρουσιάζεις είναι το προτεινόμενο μετά από κατάτμηση. Στο πρακτικό μέρος τώρα, καταλαβαίνεις ότι όσο πιο κοντά στο ορθογώνιο σχηματίζεται ένα γήπεδο τόσο καλύτερα θα είναι για την οικοδομική του εκμετάλλευση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Επιμένω όμως στην αντίρρηση μου.Δεν υπάρχει ορισμός βάθους.Που αναφέρεται ότι πρέπει να ξεκινάει από το πρόσωπο;Το βάθος απαιτείται σε μια θέση του γηπέδου. Βάθος 50μ έχω ,όχι εν επαφή με το πρόσωπο αλλά μετρούμενα σε κάθετη προς αυτό σε άλλη θέση και σε προέκταση της κάθετης από σημείο του προσώπου.

Edited by Pavlos33
προσθήκη τονισμού (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε. Στην επαγγελματική μας πορεία καλώς κάνουμε πολλές φορές να αμφισβητούμε και να ερευνούμε, πλην όμως κάποιες περιπτώσεις είναι σαν να θέλουμε να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό από την αρχή. Υπάρχει λοιπόν η νομοθεσία, υπάρχουν και οι κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και ο συνδυασμός αυτών. Το βάθος λοιπόν με βάση και προγενέστερους κανονισμούς σε ήδη καταργηθέντα συστήματα δόμησης (ΓΟΚ 73) ξεκινάει πάντοτε από το πρόσωπο του οικοπέδου. Βεβαίως εδώ έχουμε γήπεδο και όχι οικόπεδο. Όμως οι βασικές αρχές παραμένουν. Αν βρεις ΥΔΟΜ να σου "περάσει" αυτό το γήπεδο ως άρτιο πραγματικά με ενδιαφέρει προσωπικά να μας το δείξεις και υποθέτω ότι ενδιαφέρει και τον αγαπητό συνάδελφο nbr .  Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στη συζήτηση. Επειδή από την όλη τοποθέτηση φαίνεσαι πρωτοεισερχόμενος στο επάγγελμα με όλο το συναδελφικό σεβασμό προτείνω να είσαι πολύ πολύ προσεκτικός σε περιπτώσεις που διαφοροποιούνται έντονα από τις συνήθεις και διαισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει σωστά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν μας λες "γιατί έτσι"??

Και δημιουργείτε έτσι τρία γήπεδα που δύσκολα μπορεί κάποιος να πάρει το μάξιμουμ της οικοδομησιμότητας  τους, αν πρόκειται να δεχθούν κάποτε οικοδομές!

Αυτά πάντως που σου γράφει παραπάνω  ο Παύλος να τα πάρεις σοβαρά υπ' όψιν !

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Μενέλαε. Βλέπω πως κάτι έγραψες παραπάνω και το έσβησες. Καταλαβαίνω πως είσαι νέος στο χώρο και για να στραφείς στα διάφορα "forum" κάτι δεν σου βγαίνει καλά.

Οι πελάτες σου επιμένουν, όπως το κατάλαβα, να προωθηθεί αυτή η λύση που μας παρουσιάζεις. Επειδή όμως εσύ θα πρέπει να υπογράψεις τα σχέδια και όχι αυτοί, πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να είναι και το πιο σωστό

Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ένα περίπλοκο κεφάλαιο και όχι μόνο οι 5-10 σελίδες του διατάγματος του 1985. Γιαυτό λοιπόν εσύ πρέπει να είσαι δίπλα στους πελάτες σου (?) σαν πραγματικός σύμβουλος μηχανικός και να τους δώσεις εσύ μία λύση που να είναι πάντως η καλύτερη και για τα τρία κομμάτια που θα προκύψουν. 

Παράδειγμα : Αν και δεν μας λες την κατηγορία του δρόμου μπροστά (έχει και αυτό την σημασία του). Σύμφωνα π.χ. & με την διάταξη 209/1998 (φεκ169Α) θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα κτίσμα, ας πούμε στα 30μ και κρατώντας τις δεκαπενταμετρες αποστάσεις στο νότιο γήπεδο μπορεί αυτό να γίνει ?? 

Εγώ πάντως, ένα σχέδιο που μου το επιβάλουν άλλοι, δεν θα το υπέγραφα (τώρα φυσικά, σαν συνταξιούχος, δεν μπορώ ). 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Απαντήσεις στο ερώτημά σας θα βρείτε στο άρθρο 4 του ΓΟΚ του '73.

Ωστόσο, άν με την "διευρυμένη" έννοια του ορισμού στο Έγγρ. 84961/99 του ΥΠΕΧΩΔΕ γίνει δεκτή η κατάτμηση όπως την προτείνετε, κατά τη γνώμη μου καλό είναι να ζητήσετε και την έγκριση όρων δομήσεως στο τοπογραφικό διάγραμμα από την τοπική πολεοδομία.

Επικουρικώς, άν έχουμε το βάθος των 50 m στα σημεία της προσόψεως επί της οποίας προβάλλεται το οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου, είμαστε οπωσδήποτε ok.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.