Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδικός συνεργάτης σε Δήμο και ελεύθερος επαγγελματίας


ksfakianaki

Recommended Posts

Πριν να θέσω τα ερωτήματα μου θα σας πω λίγο το story. Λοιπόν δούλευα ως ειδικός συνεργάτης σε Δήμο από το 2009 ως το 2013, το 2013 μείωσαν τις θέσεις ειδικών συνεργατών και έτσι σε συνεννόηση με τον δήμαρχο και για να μπορέσω να παραμείνω έκανα έναρξη και συνέχισα να εργάζομαι ως εξωτερικός συνεργάτης - μπλοκάκιας.

Τώρα μου τίθεται το ερώτημα αν θέλω να ξαναγίνω ειδικός συνεργάτης, και επειδή αυτά που παίρνω καθαρά ως εξωτερικός είναι πολύ λίγα το σκέφτομαι. Το θέμα μου είναι αν μπορώ να διατηρήσω την έναρξη επαγγέλματος μου? Από το λίγο που το έχω ψάξει βρήκα ότι μπορώ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Το θέμα είναι αν διατηρήσω την άδεια άσκησης μου και παραμείνω και ελεύθερος επαγγελματίας παράλληλα με την σύμβαση του ειδικού συνεργάτη θα έχω κάποια επιβάρυνση?  Με την ασφάλεια τι γίνεται? Αν είμαι μόνο ειδικός συνεργάτης την πληρώνει ο Δήμος. Αν είμαι και ελεύθερος επαγγελματίας τι γίνεται? Την ειδική εμπειρία πως την αποδεικνύεις σε μια πιθανή προκήρυξη (είμαι χημικός μηχανικός). Με την έναρξη? Αν έχω κάνει διακοπή? Αν διατηρήσω και την έναρξη μου θα παίρνω λιγότερα χρήματα σαν ειδικός συνεργάτης ή δεν έχει σχέση?

Όποιος γνωρίζει θα με βοηθούσε πολυ να ξεμπλοκάρω.

Ευχαριστώ πολυ ....

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά προ κρίσης αν ήσουν ειδικός συνεργάτης έπαιρνες τον μισθό σου κάθε μήνα (τα καθαρά στο χέρι) και τις εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ (τότε) τις πλήρωνε ο Δήμος. Αν δεν κάνω λάθος υπήρχε και κάποια επιπλέον μικρή εισφορά και στο ΙΚΑ (ο Δήμος την πλήρωνε και αυτή ως εργοδότης). Η Περιφέρεια κατόπιν αιτήσεως σου έδινε κάποιο έγγραφο-άδεια να μπορείς να υπογράφεις άδειες μελέτες κλπ χωρίς κανένα κώλυμα λόγω δημοσίου. Καλύτερα όμως ρώτησε και συναδέλφους που διατελούν ειδικοί συνεργάτες στην περιοχή σου ώστε να σε κατατοπίσουν με τα σημερινά δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα,

δουλεύω ως ειδικός συνεργάτης δημάρχου παράλληλα με το ελεύθερο επάγγελμα από τις αρχές του 2020. Μου ζητάνε λοιπόν  να κάνω μια μελέτη βρεφονηπιακού, να εκδόσω μια μικρής κλίμακας για επισκευές σχολείου και να δώσω μια βεβαίωση του ν.4495 για ένα κτίριο του Δήμου και αναρωτιόμουν αν έχω δικαίωμα ως ειδικός συνεργάτης να υπογράψω τα παραπάνω. Από το Δήμο η προϊσταμένη μου λέει ότι αφού δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας ότι φυσικά και μπορώ, αλλά εγώ ήθελα να ρωτήσω πρώτα γιατί νομίζω ότι κανονικά πρέπει να γίνουν αναθέσεις σε ιδιώτες γι αυτά.Η σύμβαση μου γράφει σαν αντικείμενο "παροχή συμβουλών και υπηρεσιών επί τεχνικών θεμάτων"

Αν ισχύει αυτό που μου λένε τι διαδικασία πρέπει να κάνω για απαλλαγή αμοιβής, αφού δε θα πληρωθώ κάτι επιπλέον εκτός το μισθό που ήδη παίρνω σαν ειδικός συνεργάτης?

DimitrisGM μήπως ξέρεις να με βοηθήσεις ή όποιος μπορεί ?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

@ anpap

Αυτό που μπορώ να σου μεταφέρω από σοβαρότατο συνάδερφο μας ελεύθερο επαγγελματία που χρημάτισε ειδικός συνεργάτης σε δήμο της βόρειας Ελλάδας (2011-2014) είναι πως δεν εδικαιούτο  να υπογράψει (και ασφαλώς δεν υπέγραψε) το οτιδήποτε για τον δήμο, ούτε καν μια τακτοποίηση αυθαιρέτων του δήμου.

Αν μάθω κάτι πρόσθετο θα ενημερώσω......

Edited by steve aris
προσθήκη
Link to comment
Share on other sites

για ενημέρωση στη νομική υποστήριξη του ΤΕΕ μου απάντησαν ότι μπορώ να τα υπογράψω μόνο αν γίνει ειδική εντολή από Δήμαρχο ή Δημοτικό συμβούλιο για ανάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε μένα στην οποία μπορεί να δηλωθεί κάποια αμοιβή ή διαφορετικά να δηλωθεί πως καλύπτεται η αμοιβή αυτή από το μισθό μου ως ειδικός συνεργάτης και στη συνέχεια να προχωρήσω βάση της απόφασης αυτής στη διαδικασία  απαλλαγής αμοιβής από το ΤΕΕ

Edited by anpap
Link to comment
Share on other sites

"....μπορώ να τα υπογράψω μόνο αν γίνει ειδική εντολή από Δήμαρχο ή Δημοτικό συμβούλιο........."  

Έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που σου έγραψα ότι ο κανόνας είναι να μην δικαιούσαι να υπογράψεις, παρά μονο υπό όρους όπως τους περιέγραψες. Επίσης μπορώ να μεταφέρω ότι ο συνάδερφος είχε πόλεμο από τους μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι ενώ μπορούσαν να διεκαπεραιώσουν σχετικά εύκολα πράγματα (μελετούλες, Ν.4014/11-4178/13) τότε, προσπαθούσαν να του τα φορτώσουνε............. (δήθεν δεν είχαν πρόσβαση στο e- tee).

Επίσης κρίνω εντελώς επιεικώς επιπόλαια-αξιόπερίεργη την άποψη της προϊσταμένης (!!!) στην οποία αναφέρθηκες, συγκρίνοντας την γνώμη της με την πληροφόρηση που είχες από ΤΕΕ και με αυτά που εγώ γνώριζα και σου μετέφερα.

Σε κάθε περίπτωση ο μισθός σου είναι για συμβουλές προς τον Δήμαρχο όχι για διευκόλυνση-απαλλαγή-ραχάτι καρεκλοκένταυρων.........

Link to comment
Share on other sites

Ν.3584/2007 - Άρθρο 163 :

6. Οι Ειδικοί Σύμβουλοι, οι Ειδικοί Συνεργάτες και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες δεν ασκούν αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής.
Παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, γραπτά ή προφορικά, για το συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων του Δήμου ή του Συνδέσμου, τον οποίο έχουν ορισθεί να εξυπηρετήσουν. Το συμβουλευτικό τους έργο απευθύνεται προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημαρχιακή Επιτροπή ή προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή, ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους. ...

7. Το έργο των Ειδικών Συμβούλων, των Ειδικών Συνεργατών και των Επιστημονικών Συνεργατών δεν είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του Δικηγόρου, αλλά αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού Συνεργάτη και του Επιστημονικού Συνεργάτη. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μπορεί να εισαχθούν εξαιρέσεις στην εφαρμογή αυτής της παραγράφου, μόνο όταν πρόκειται για πρόσληψη Ειδικού ή Επιστημονικού Συνεργάτη. Στην περίπτωση αυτή έχει ανάλογη εφαρμογή η παρ.3 περ.α του άρθρου 29 του ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114Α).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.