Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαγράμματα Μ-Q-N και η σημασία τους


 
nick.lvc

Recommended Posts

Καλησπερα,ηθελα να σας ρωτησω:
Ποια ειναι η σημασια των διαγραμματων M,Q,N στην πραγματικοτητα δηλαδη πως σχετιζονται με μια κατασκευη; πχ. τι σημαινει οταν το διαγραμμα των ροπων απο τα αρνητικα παει στα θετικα,ή αν εχω αρνητικες τεμνουσες κτλπ 
Δηλαδη που χρησιμευει και πως επηρεαζει την στατικη επαρκεια ενος κτιριου.
 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το πρόσιμο των ροπών δείχνει απο πια πλευρά πρέπει να μπουν οι κύριοι οπλισμοί γιατί αυτη η ίνα εφελκύεται. Παράδειγμα στο διαγραμμα ροπών μιας αμφίπακτης δοκού , στα άκρα μου δείχνει ότι πρέπει να τοποθετήσω οπλισμό πάνω και στην μέση οπλισμό κάτω.

Εκεί που μηδενίζεται το διάγραμμα των τεμνουσών έχω την μέγιστη ροπή , συνεπώς μου χρησιμεύει για αυτό.

Επίσης απο το διάγραμμα των τεμνουσών , αφου αλλου εχω μεγάλες τιμές και αλλού μικρές , μπορώ να δω θεωρητικά , σε ποιες περιοχές μπορώ να τοποθετήσω πιο πυκνούς και σε ποιές πιο αραιούς συνδετήρες , το πρόσιμο δεν παίζει ρόλο στις τέμνουσες. 

Επίσης απο τις τιμές των διαγραμμάτων , σε συνδιασμό με τις διαστάσεις της διατομής και τα υλικά , προκύπτουν τι σίδερα πρέπει να μπουν και τι τάσεις θα έχει το μπετό και άρα αν αντέχει. 

Που σπουδάζεις? Ο γιος μου σπουδάζει Πάτρα.

Edited by Τσιγαρίδας Φραγκίσκος
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Αρα εχει να κανει μονο με το που θα μπει ο οπλισμος;
επισης εναν φορεα πως τον προσομοιαζουμε με μια κατασκευη απο σκυροδεμα; πχ. ποια ειναι η πλακα,ποιο το δοκαρι,ποιο το υποστηλωμα. το μονο που εχω δει ειναι οι φορεις να προσομοιαζονται με μεταλλικες κατασκευες και γεφυρες (που δειχνει και την σημασια της αρθρωσης,πακτωσης κτλπ)
στο ΑΠΘ ειμαι, δευτερο ετος.

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η ανάλυση που χρησιμοποιούνε τα διαδεδομένα χαμηλού κόστους προγράμματα , και που χρησιμοποιούνε οι περισσότεροι , είναι με προσομοίωση κάθε στοιχείου με ένα γραμμικό στοιχείο με ίδιες ιδιότητες. 

Για παράδειγμα μια δοκός θα προσομιαστεί στο στατικό μοντέλο με ένα γραμμικό μέλος χωρίς διαστάσεις, το οποίο όμως θα έχει όλες τις ιδιότητες της δοκού. Ροπή αδρανείας , μέτρο ελαστικότητας, επιτρεπόμενες τάσεις κλπ

Όλα αυτά τα γραμμικά στοιχεία συνδέονται μεταξή τους με κόμβους , στους οποίους επίσης ορίζουμε ιδιότητες που να προσομοιάζουν τις αληθινές συνθήκες της σύνδεσης.

Έτσι δημιουργείται ένα μοντέλο που μοιάζει με χωροδικτύωμα , αλλά έχει όλες τις ιδιότητες ενός μπετονένιου σκελετού. 

Οι πλάκες λύνονται ξεχωριστά και μεταβιβάζονται τα φορτία τους πάνω στα δοκάρια.

Μετά φορτίζουμε το κτίριο με σεισμό , γίνονται αναλύσεις και υπολογίζονται οι παραμορφώσεις και οι τάσεις που αναπτύσονται σε αυτά τα στοιχεία προσομοίωσης.

Τέλος με βάση τους κανονισμούς , ελέγχονται οι διατομές αν αντέχουν και οπλίζοντια αναλόγως.

Σου επισυνάπτω μια εικόνα απο ένα χωρικό μοντέλο ενός κτιρίου.

μοντέλο.JPG

  • Like 1
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Κατανοητο,στην πραγματικοτητα τι συμβαινει ομως;
Λετε οτι ''Το πρόσιμο των ροπών δείχνει απο πια πλευρά πρέπει να μπουν οι κύριοι οπλισμοί γιατί αυτη η ίνα εφελκύεται.''
Και σε μια κατασκευη αυτο γινεται; ή βαζουν οπλισμο και πανω και κατω για ''παραπανω'' ασφαλεια αδιαφορωντας για τα διαγραμμα mqn.

και μια συνοψη.. στο διαγραμμα των ροπων μας ενδιαφερει μονο το προσημο για να δω που θα βαλω τον κυριο οπλισμο, και στο διαγραμμα των τεμνουσων με ενδιαφερουν που βρισκονται οι μικρες και οι μεγαλες τιμες ωστε να βαλω πυκνους ή αραιους συνδετηρες;
στο διαγραμμα των αξονικων τι συμβαινει;;

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στις τέμνουσες είναι όπως τα είπες.

Στις κολώνες ο οπλισμός σε μια συμμετρική κολώνα μπαίνει ίδιος και απο τις δύο πλευρές κατα ΧΧ , αφού σεισμός κουναει αριστερά-δεξιά και μετά υπολογίζεται κατά ΥΥ και μπαίνει όμοιος και απο τις δύο πλευρές κατά ΥΥ. Όταν η κολώνα δεν εχει συμμετρικό σχήμα , κάθε πλευρά οπλίζεται ξεχωριστά , με βάση την χειρότερη περίπτωση απο μία σειρά απο σενάρια φορτίσεων και σεισμών απο διάφορες κατευθύνσεις.

Στις πλάκες , στο άνοιγμα βάζουμε κάτω οπλισμό και στα άκρα λιγίζουμε (σπάμε)  ένα στα δύο σίδερα σε άνω οπλισμό , αφού το διάγραμμα έχει φύγει απο κάτω στα άκρα και έχει ανέβει πάνω , οπότε δεν χρειάζεται τόσος κάτω οπλισμός , αλλά άνω. Εκτός των σιδήρων που σπάσαμε και τα πήγαμε πάνω, προσθέτουμε όσα ακόμα χρειάζονται για να καλυψουμε το σύνολο της άνω ροπής στα άκρα. Αντίστοιχα στους εξώστες βάζουμε μόνο πάνω οπλισμό , αφού το διάγραμμα είναι μόνο πάνω. 

Ναι γενικά βάζουμε περισσότερα σίδερα απο ότι βγάζουν οι υπολογισμοί , υπερ ασφαλείας , αλλά όχι σε τυχαίες θέσεις και πλευρε΄ς , αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα διαγράμματα ΜQN

Στα δοκάρια , μέχρι το 1993 , γινόταν το ίδιο πράγμα. Σπάγανε τα μισά σίδερα του ανοίγματος για να οπλίσουν την άκρη πάνω. Απο το 1993 και μετά αυτό απαγορεύεται στα δοκάρια και τα κάτω σίδερα τοποθετούντια σε όλο το μήκος κάτω και πάνω μπαίνουν κάποια λίγα στο άνοιγμα μέχρι την άκρη και πρόσθετα μικρότερου μήκους στις άκρες για να πιάσουν το σύνολο της άνω ροπής.

Όσο αφορά τις αξονικές , στο σκυρόδεμα  είναι σχεδόν πάντα θλιπτικές στα υποστυλώματα. Όπως κάμπτεται μια κολώνα , η μια πλερά της εφελκύται και η άλλη θλίβεται. Εκεί που θλίβεται το μπετό πιέζεται και πρέπει να αντέξει την τάση που αναπτύσεται. Σε αυτήν την τάση προστίθεται το αξονικό φορτίο και την αυξάνει , ενώ αντίστοιχα το αξονικό φορτίο βοηθάει την πλευρά που εφελκύεται. 

 

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.