Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φ/Β: Αγοραπωλησίες μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων νέας γενιάς, κατασκευασμένων κατά παραγγελία


Engineer

Recommended Posts

Αγοραπωλησίες μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων νέας γενιάς, κατασκευασμένων κατά παραγγελία, αποτελούν τη νέα τάση στην αγορά. Οι συμφωνίες Mytilineos - Motor Oil και Juwi - ΕΛΠΕ και η στρατηγική της ΔΕΗ.

Το «παιχνίδι» στην αγορά των φωτοβολταϊκών ανοίγει για τα καλά. Δέλεαρ, το απλούστερο αδειοδοτικό πλαίσιο, η αυξανόμενη ζήτηση από επενδυτές για έργα «με το κλειδί στο χέρι» και οι ευκαιρίες για mega - φωτοβολταϊκά που δημιουργεί η αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων, 200.000 στρεμμάτων, της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία.

Σε αυτή τη νέα σελίδα της αγοράς, τον τόνο δίνουν έργα νέας γενιάς, κατασκευασμένα κατά παραγγελία ("tailor made") για τους αυριανούς τους αγοραστές, όπως αυτά του Ομίλου Mytilineos, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι πούλησε στην Motor Oil, χαρτοφυλάκιο πάρκων 47 MW, έναντι 45,8 εκατ ευρώ.

Είναι η πρώτη συναλλαγή αυτού του είδους της εισηγμένης και μια από τις πολλές που θα λάβουν χώρα από εδώ και πέρα. Στόχος της είναι μέσα στην επόμενη 5ετία να έχει κατασκευάσει και πουλήσει πάρκα τουλάχιστον 1.500 MW κυρίως στο εξωτερικό, όπου διαθέτει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Κύπρος, Ν. Κορέα, Μεξικό.

Βλέπουμε στην ουσία μια πρώιμη εικόνα αυτού που θα δουμε τα επόμενα χρόνια. Στην πλευρά των κατασκευαστών είναι εξειδεικευμένες εταιρείες, όπως η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Mytilineos, που αντιλαμβανόμενος την ζήτηση και τις τεράστιες ευκαιρίες που πυροδοτεί στην Ελλάδα και διεθνώς η απανθρακοποίηση, έχει μπει για τα καλά στην ανάπτυξη, κατασκευή και εν συνεχεία πώληση φωτοβολταϊκών «με το κλειδί στο χέρι», σε εγχώριους και ξένους παίκτες.

Και στο γήπεδο των αγοραστών είναι είτε επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Motor Oil, που θέλουν να αναπτύξουν γρήγορα το δικό τους «πράσινο» χαρτοφυλάκιο, είτε funds που θέλουν να έχουν επενδύσεις με σίγουρη απόδοση. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, έρχονται και αγοράζουν έτοιμο κοστούμι.

Της συναλλαγής μάλιστα Mytilineos - Motor Oil, προηγήθηκε πρόσφατα ένα αντίστοιχο deal, αυτό των ΕΛΠΕ με την γερμανική Juwi. Στο ρόλο του κατασκευαστή - πωλητή οι Γερμανοί που αναπτύσσουν φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW, 15 χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη. Στο ρόλο του αγοραστή, τα ΕΛΠΕ που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν -και γρήγορα- ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο, επειδή όμως δεν διαθέτουν τεχνογνωσία, προτιμούν, όπως ακριβώς και η Motor Oil, να αγοράσουν έτοιμα πάρκα.

Το πάρκο, για το οποίο η Juwi έχει «κλειδώσει» μια πολύ ελκυστική ταρίφα (5,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα), όταν ολοκληρωθεί το 2021 θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Θα παράγει πάνω από 300 εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως και, σε πλήρη εξέλιξη, θα αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο της ΔΕΗ

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, το μοντέλο είναι διαφορετικό. Επιλέγει να κάνει joint ventures με άλλους παίκτες, επειδή δεν διαθέτει σε αυτή την φάση τα κεφάλαια, βάζει ωστόσο όρο στις συμφωνίες τον όρο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό.

Στη λογική αυτή, η θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), πρόκειται στον επόμενο κύκλο αιτήσεων της ΡΑΕ να καταθέσει φάκελο για το 1 GW του mega - φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, καθώς και για τα υπόλοιπα μεγαβάτ του αντίστοιχου έργου της Δ.Μακεδονίας, ισχύος 2 GW, αμφότερα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση αιτήσεων τον Δεκέμβριο από την ΔΕΗΑΝ για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών περί των 1.500 MW στην Δ.Μακεδονία, εκκρεμούν επομένως ακόμη άδειες για επιπλέον 500 MW. Στόχος είναι η κατασκευή των γιγάντιων αυτών έργων -που όταν ολοκληρωθούν θα συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα παγκοσμίως- να ξεκινήσει το αργότερο στα τέλη του 2021, προκειμένου να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κάπου μέσα στο 2024. Κι αυτό καθώς αμφότερα φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα πρώτα από τα έργα - «γέφυρες» ανάμεσα στη σημερινή και την αυριανή εποχή, εκείνα δηλαδή που θα καλύψουν μέρος της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας σε Πτολεμαίδα, Φλώρινα και Αμύνταιο.

Η αγορά κινείται

Η αγορά των φωτοβολταϊκών κινείται. Η πώληση έργων με το κλειδί στο χέρι είναι ένα μόνο από τα γρανάζια της αγοράς. Τον τόνο δίνουν επίσης οι συνεργασίες, οι αγοραπωλησίες αδειών, η ωρίμανση των έργων, δηλαδή μια κινητικότητα που δεν θα ήταν εφικτή αν η τεχνολογία δεν γινόταν φθηνότερη, το αδειοδοτικό πλαίσιο φιλικότερο και ο ανταγωνισμός σκληρότερος. Εσχάτως, πλάι στους παραδοσιακούς παίκτες εμφανίζονται και νέοι, όπως η μεγάλη γερμανική εταιρία ABO Wind, της οποίας το business model, είναι «αδειοδοτώ, κατασκευάζω και παραδίδω στον επενδυτή αυτό που θέλει».

Πλάι στους μεγάλους, κινητικότητα υπάρχει και στους μικρούς. Οι μέχρι σήμερα αιτήσεις στη ΡΑΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ (για τους μικρούς) έχουν ξεπεράσει τα 26 GW, ενώ μόνο στον κύκλο του Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν αιτήσεις για 13,8 GW! Εννοείται ότι πολλά από τα έργα αυτά δεν θα γίνουν ποτέ γιατί δεν έχουν τις προϋποθέσεις.

Το συμπέρασμα, ωστόσο, είναι ότι τα φωτοβολταϊκά επανέρχονται στο προσκήνιο, έχοντας πετύχει δραστική μείωση του κόστους, έτσι ώστε να μη βασίζονται σε ενισχύσεις και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τους καταναλωτές. Η αγορά έχει ξαναζωντανέψει, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι επιδόσεις της συγκρίνονται με εκείνες του λαμπρού παρελθόντος. Ωστόσο οι προτάσεις που υποβάλλονται είναι πιο σωστά “ζυγισμένες” και αυτοί που ασχολούνται με το αντικείμενο περισσότερο επαγγελματίες.

Τα 10 μεγαλύτερα φωτοβολταΪκά πάρκα διεθνώς

Tengger Desert Solar Park, Κίνα – 1,547MW
Sweihan Photovoltaic Independent Power Project, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – 1,177MW
Yanchi Ningxia Solar Park, Κίνα – 1,000MW
Datong Solar Power Top Runner Base, Κίνα – 1,070MW
Kurnool Ultra Mega Solar Park, Iνδία – 1,000MW
Longyangxia Dam Solar Park, Κίνα – 850MW
Enel Villanueva PV Plant, Mεξικό – 828MW
Kamuthi Solar Power Station, Iνδία – 648MW
Solar Star Projects, ΗΠΑ– 579MW
Topaz Solar Farm / Desert Sunlight Solar Farm, ΗΠΑ – 550MW


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.