Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκτός σχεδίου δόμηση


GiorgosKal

Recommended Posts

Άρα το εντός οικισμού τμήμα δεν μπορεί να οικοδομήσει διότι στερείται προσώπου σε δρόμο. Το εκτός μπορεί.

Στην εκτός οικισμού περιοχή υπάρχουν διατάξεις με μεγαλύτερη αρτιότητα των 4.000 τ.μ?

Νατούρα, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ?

Link to comment
Share on other sites

δες και αυτό (για μένα αρκετά ασαφές!)

Άρθρο 7

Γενικές Διατάξεις

«1. Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή».

Η παραπάνω μέσα σε «» παραγρ. 1 έχει τεθεί όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 1 παραγρ. 4α του Π.Δ. της 14/23.2.1987 (ΦΕΚ 133 Δ΄).

Ν 4315 φεκ 369Α/24-12-14

12. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. της 24.4/3.5.1985 (Δ΄ 181) προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του.

Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα

που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω.»

Link to comment
Share on other sites

Mεγάλο μπέρδεμα τα αναφερόμενα στο εντός οικισμού τμήμα. Πλήρης ασάφεια.

Για το εκτός οικισμού τμήμα ουσιαστικά έβαλαν σε νόμο τα σκόρπια έγγραφα που είχαν εκδοθεί κατά καιρούς για το θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Στην εκτος σχεδιου στη συγκεκριμενη περιοχη δεν υπαρχουν διαταξεις οπως νατουρα ή ΖΕΠ ή οτι αλλο υπαρχει.

 

Αυτο που παραθετεις ΚΑΝΑ το ξερω ...... το προβλημα ειναι αν ο πελατης μπορει να πουλησει το εκτος σχεδιου και να μη χασει ο καινουργιος αγοραστης την οικοδομησιμοτητα που ειχε το τμημα αυτο μεχρι σημερα.

 

Αν ειχα ενα αγροτεμαχιο τυφλο 8000 τ.μ. και ηθελα να το κατατμησω σε δυο καινουργια οικοδομησιμα τεμαχια θα επρεπε να εχουν το καθε ενα 25 μετρα δρομο.

 

Στην περιπτωση μου αν πουληθει το εκτος σχεδιου κομματι θεωρειται καινουργια κατατμηση και θελει δρομο 25 μετρα για να οικοδομει?...ή επειδη ουσιαστικα το σχεδιο εχει ειδη χωρισει σε τομεις το αγροτεμαχιο μου ο καθε τομεας μπορει να πουληθει ξεχωριστα και να κρατησει την οικοδομησιμοτητα που εχει χωρις να φαινεται οτι εχει γινει καινουργια κατατμηση?

Edited by koulosb
Link to comment
Share on other sites

Αν επιχειρήσεις να κάνεις κατάτμηση (δηλαδή μεταβίβαση τμήματος της αρχικής ιδιοκτησίας) για να προκύψουν άρτια και οικοδομήσιμα, θα πρέπει αφενός για το εκτός οικισμού να έχει πρόσωπο 25 μ. σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο (σύμφωνα με έγγραφο της ΔΟΚΚ να αποδεικνύεται ότι ο δρόμος προυφίσταται της 16-4-24) και αφετέρου για το εντός οικισμού τμήμα να προκύπτει αρτιότητα για τα εντός οικισμού την οποία προφανώς την έχεις  αφού το εντός τμήμα είναι 400 τ.μ με αρτιότητα 300 και πρόσωπο τουλάχιστον 10 μ σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο του οικισμού (τον οποίο δεν έχεις).

Υ.Γ η νοητή γραμμή του οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση. Το ακίνητο είναι ενιαίο και απλώς στον κάθε τομέα του οικοδομείται με διαφορετικούς πολεοδομικούς όρους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο εψαχνα Παυλο... ευχαριστω.

 

Και κατι τελευταιο.... αν τελικα κατατμηθει το εκτος σχεδιου μπορει να γινει οικοδομησιμο αν εφαπτεται καινουργια δημοτικη-κοινοτικη οδος 25 μετρα?

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορείς να κατατμήσεις γιατί δεν αφήνεις άρτιο και οικοδομήσιμο στο εντός οικισμού τμήμα. Έχει γίνει πολύ συζήτηση στο αν η υποχρέωση αρτίου και οικοδομήσιμου εναπομείναντος τμήματος ισχύει και στα εντός οριοθετημένων οικισμών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 

Προσωπική γνώμη εκφράζοντας θεωρώ ότι μια τέτοια κατάτμηση δεν μπορεί να γίνει. 

 

Αν προσπαθήσεις να κατατμήσεις γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου, το οποίο έχει πρόσωπο σε δημοτική οδό θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 90 μ. πρόσωπο, 50 μ βάθος και 8000 τ.μ. για να προκύψουν άρτια και οικοδομήσιμα.

Τα 25 μ. αναφέρονται σε αγροτικό δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

@koulosb, Είπες:

 

"Πελατης μου εχει γεωτεμαχιο 7000 τ.μ. το οποιο το σχεδιο οικισμου <2000 κατοικους το χωριζει σε τρια κομματια.

 

α) Ενα 6500 τ.μ. εκτος σχεδιου το οποιο ειναι κατα παρεκκλιση αρτιο και οικοδομησιμο (τυφλο).

β) Ενα 400 τ.μ. εντος σχεδιου το οποιο ειναι αρτιο αλλα μη οικοδομησιμο (τυφλο).

γ) Ενα 100 τ.μ. εντος σχεδιου το οποιο ειναι κατα παρέκκλιση αρτιο αλλα μη οικοδομησιμο (τυφλο)"

 

Το όριο ενός οικισμού δεν κατατμεί τις ιδιοκτησίες. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζω εγώ.

Άρα το γεωτεμάχιο 7.000 μ2 συνεχίζει να είναι αυτοτελές παρότι διέρχεται το όριο του οικισμού εντός του.

 

Εκτός αν δεν εννοείς αυτό και κατάλαβα λάθος.

 

Edit : Τώρα είδα ότι το έχει επισημάνει παραπάνω ο συνάδελφος.

Edited by Teta
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι..

 

Μια ερώτηση να κάνω.. Έχω γεωτεμάχιο 5000τ.μ. εντός οικισμού <800 κατοίκων, το οποίο έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. 

 

Μπορεί να γίνει κατάτμηση???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.