Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ


Engineer

Recommended Posts

22 ώρες πριν, giotak1975 said:

Γνωρίζει κάποιος πως δηλώνουμε στην πλατφόρμα οικόπεδο εντός σχεδίου που ρυμοτομείται? Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα το οποίο επίσης ρυμοτομείται. Ωστόσο, δεν είχε δηλωθεί ο βοηθητικός του χώρος.

Εφ'όσον δεν εχει καταβληθει η αποζημιωση, ειναι ιδιοκτησιας σου.

Στο Ε9, δηλωνεις το κτισμα,  με  οικοπεδο με "υπολοιπο σδ"...- αν εχει-

Εχει μειωτικους συντελεστες ρυμοτομούμενου.

Για την πλατφορμα του Δημου, δεν βλεπω να εχει "μειωτικους"

Link to comment
Share on other sites

1.Η αποθήκη και το πάρκινγκ ρευματοδοτούνται από το κοινόχρηστο ρολόι της πολυκατοικίας.Πώς θα δηλώσω την επιφάνεια τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους. Όμως όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να προσέξουν πολλοί δήμοι χρεώνουν ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες και για τους χώρους αυτούς , σαν αυτοί να μην προσμετρώνται στους κοινόχρηστους και να ρευματοδοτούνται από τα ρολόγια των ιδιοκτητών και όχι από τα κοινόχρηστα ρολόγια. Σημειώνεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με ΤΑΠ. Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης τέτοιων ακινήτων και να μην προκύψει εκ των υστέρων οφειλή ΤΑΠ προς τον δήμο προτείνεται οι χώροι αυτοί να δηλώνονται ως ηλεκτροδοτούμενοι από τους αριθμούς παροχής κύριας χρήσης και όχι από τους αριθμούς παροχής των κοινόχρηστων ρολογιών καταμέτρησης του ρεύματος.Αν όμως οι χώροι αυτοί προσμετρώνται σαφώς στους κοινόχρηστους για τους οποίους οφείλονται μόνο δημοτικά τέλη και όχι ρευματοδοτούμενοι από το κοινόχρηστο ρολόι.
 

Η άποψη του b2green για μια κατηγορία ακινήτων.

Σε επίσκεψη μου, στον Δήμο Καλαμαριάς μου δώσανε άλλη απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

1. Ξέρετε αν κάνω διόρθωση στο Ε9 , θα φανεί στην πλατφόρμα και πότε?

2. Εχω ρολόι για γκαράζ που δεν συνδέθηκε ποτέ. Δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ και ούτε το βλέπω να βάλω αλλον ενα λογαριασμό στο κεφάλι μου. Το γκαράζ είναι στην  πραγματικότητα  << μη ηλεκ/νο>> αφού δεν πήρε και ποτέ απο το κοινόχρηστο ή απο την παροχή σπιτιού. Επειδή όμως αυτο το ρολόι άνηκε σε αυτο το γκαράζ στο Ε-9 δήλωνα κανονικά τον αριθμό του . Τώρα θα με αφήσει η πλατφόρμα να προσθέσω τα τ.μ του γκαράζ σε αυτα του σπιτιου? ή όχι επειδη στο Ε9 του έχω την παροχή?

3. Τι κάνω?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

εγκυκλιος του Υπουργειου με οδηγιες για τα αδηλωτα   τμ.

ΕΓΚ 443//2020: ΕΓΚ.ΥΠΕΣ 243/20: Γνωστοπ.διατάξ.κ` οδηγ.εφαρμογ.θεσμ.πλαισίου για δήλωση- διόρθ.επιφάν.ακινήτων ΟΤΑ αΆ β. (773443)

Αρθρο0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 15-7-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθμ. Πρωτ.: 44318 ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 243 ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων και οδηγίες εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την δήλωση-διόρθωση επιφάνειας ακινήτων στους ΟΤΑ α’ βαθμού

ΑρθροΜΟΝΟ

Προς τον σκοπό της ορθής και ομοιόμορφης εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, η οποία διέπει τη δυνατότητα υποβολής, από τους υπόχρεους, αρχικής δήλωσης ή δήλωσης μεταβολών που έχουν επέλθει στην επιφάνεια ή τη χρήση των ακινήτων προς τους ΟΤΑ, για τον ορθό υπολογισμό και την επιβολή των σχετικών δημοτικών τελών και φόρων, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις προβλεπόμενες αναδρομικές χρεώσεις και τα συναφή πρόστιμα, και εν όψει ερωτημάτων τα οποία υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας, θέτουμε υπ’ όψιν σας τα εξής:

Με το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4647/2019 παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους υποβολής δήλωσης στοιχείων του ακινήτου, είτε αρχικής ή διορθωτικής , που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των οφειλόμενων δημοτικών τελών και φόρων

να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες ,στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει κάθε δημοτικό έσοδο, δηλώσεις (άρθρα 2 και 3 του ν. 25/1975, αρ. 10 παρ. 10 του ν. 1080/1980, άρθρο 24 παρ. 5 του ν. 2130/1993)

και να απαλλαγούν από τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία αναδρομικά τέλη και πρόστιμα (αρ. 2 του ν. 429/1976, αρ. 10 παρ. 11 και 14 του ν. 1080/1980, αρ. 24 παρ. 12 & 16 του ν. 2130/1993),

επιβαρυνόμενοι, εν προκειμένω, μόνο με τα οφειλόμενα τέλη και φόρους που θα προκύψουν από τον αναδρομικό υπολογισμό τους με χρονική αφετηρία την 1- 1-2020.

Μέσω της ειδικής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης (tetragonika.govapp.gr), η οποία έχει ενεργοποιηθεί και τεθεί στη διάθεση του κοινού, οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλουν προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού τις αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις που αφορούν ηλεκτροδοτούμενα αλλά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια αυτών έως τις 31-8-2020, μετά και την παράταση της εν λόγω προθεσμίας που πραγματοποιήθηκε με το άρθρο 375 παρ. 2 του ν. 4700/2020 (ΦΕΚ 127 Α’/29-6-2020).

Σημειώνεται ότι μετά την πάροδο της εν λόγω καταληκτικής ημερομηνίας παύουν να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις περί απαλλαγής από τα πρόστιμα λόγω μη υποβολής δήλωσης όπως και των πριν την 1-1-2020 οφειλόμενων ποσών από μη βεβαιωθέντα τέλη και φόρους.

Ειδικά για τους υπόχρεους που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στις διατάξεις περί αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαίρετων κατασκευών χρήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 102 παρ. 1 του ν. 4495/2017, η προθεσμία υποβολής δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ίδια με την προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 102 παρ. 1 του ν.4495/2017, όπως κάθε φορά ισχύει. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιηθεί προς διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δράσης των οικονομικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α΄ βαθμού δεν συνιστά, κατά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τον αποκλειστικό τρόπο υποβολής των προβλεπόμενων δηλώσεων, ωστόσο είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να ενθαρρύνεται ισχυρά έναντι της επιλογής της έντυπης δήλωσης, ιδιαίτερα υπό το φως της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία η υποβολή οποιωνδήποτε συμπληρωματικών, της δήλωσης μεταβολής, στοιχείων, δικαιολογητικών ή τεκμηρίων και ως εκ τούτου η προσκόμιση των τελευταίων δεν συνιστά κατ’ αρχήν νόμιμη υποχρέωση του δηλούντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 3 του άρθρο 51 του ν. 4647/2019, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 21 παρ. 2 του ν. 4674/2020, οφειλές που βεβαιώθηκαν πριν την ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής δήλωσης που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, ήτοι πριν την 16η-12-2019, και αφορούν στην αναδρομική επιβολή των αναλογούντων τελών και φόρων, ανεξάρτητα από τα οικονομικά έτη που αυτά αφορούν, καθώς και στα συναφή πρόστιμα περί μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης, διαγράφονται χωρίς αίτηση του οφειλέτη. Σε ό,τι αφορά δε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανωτέρω οφειλές είχαν ήδη, κατά την 16η Δεκεμβρίου 2019, καταβληθεί ή υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, αποκλείεται η δυνατότητα επιστροφής των ήδη καταβληθέντων ποσών ή δόσεων. Είναι αυτονόητο ότι εάν ο υπόχρεος είχε υποβάλει, πριν τις 16-12-2019, την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία δήλωση μεταβολών, αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, η ταμειακή βεβαίωση τυχόν οφειλόμενων αναλογούντων φόρων και τελών, τα τελευταία δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται. Σημειώνεται, ότι βάσει ρητής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 51 παρ. 3 του ν. 4647/2019, περίπτωση διαγραφής βεβαιωμένων οφειλών δεν συντρέχει στις περιπτώσεις που αυτές προέκυψαν κατόπιν αυτεπάγγελτων ελέγχων ή διασταυρώσεων στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσιών εσόδων των ΟΤΑ α’ βαθμού, χωρίς ωστόσο να συγκαταλέγονται, στην εν λόγω εξαίρεση τυχόν οφειλές που προέκυψαν μετά από την προσκόμιση στοιχείων εκ μέρους των ενδιαφερομένων, προκειμένου να χορηγηθεί βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ (άρθρο 58 του ν. 4483/2017).

Επί τη ευκαιρία της παρούσας Εγκυκλίου, θέτουμε υπ’ όψιν σας ότι με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 375 του ν. 4700/2020 (ΦΕΚ 127 Α’/29-6-2020) παρατείνεται έως τις 31-8-2020 η προθεσμία υποβολής προς τους δήμους της υπεύθυνης δήλωσης περί μη χρήσης μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου που προβλέπεται στο άρθρο 222 παρ. 2 του ν. 4555/2018.

Τέλος, δεδομένου ότι με τις προαναφερθείσες διατάξεις, τίθενται αποκλειστικές καταληκτικές χρονικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, η πάροδος των οποίων συνεπάγεται την επιβολή, κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας περί εσόδων των ΟΤΑ α’ βαθμού, αναδρομικών χρεώσεων και προστίμων, προσθέτοντας έτσι οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες σε μια ούτως ή άλλως απαιτητική οικονομική συγκυρία, παρακαλούμε θερμά όπως καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σας δυνατοτήτων, για την έγκαιρη και εκτενή διάχυση του περιεχόμενου των ρυθμίσεων και γνωστοποίησης των τιθέμενων προθεσμιών και ειδικών προϋποθέσεων, στο σύνολο των ενδιαφερόμενων αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο δημοσιότητας. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο μας, και η αρμόδια οργανική του μονάδα (Διεύθυνση Οικονομικών Τ.Α, Τμήμα Εσόδων) βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, για να προσφέρουμε περαιτέρω οδηγίες και κατευθύνσεις, επί ζητημάτων εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που δεν επιλύονται με την παρούσα Εγκύκλιο, στο πλαίσιο που οριοθετείται από τον επιτελικό χαρακτήρα της κεντρικής διοίκησης. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ

  •  
Link to comment
Share on other sites

On 13/6/2020 at 2:18 ΜΜ, mechgiann said:

Θα προσπαθήσω να κάνω μία ανακεφαλαίωση, ίσως λύσει αρκετές απορίες σχετικά με τις δηλώσεις στην πλατφόρμα...

- Ακίνητα τα οποία δεν έχουν ρολόι, δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, από πουθενά, δηλώνονται στο δήμο ως ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ.

- Ακίνητα τα οποία έχουν ρολόι και ηλεκτροδοτούνται δηλώνονται στο δήμο ως ηλεκτροδοτούμενα με τον αριθμό παροχής τους.

- Ακίνητα τα οποία έχουν ρολόι και ηλεκτροδοτήθηκαν κάποια στιγμή στο παρελθόν αλλά τώρα είναι κομμένο το ρεύμα, δηλώνονται στο δήμο ως ηλεκτροδοτούμενα με τον αριθμό παροχής τους.

- Αν 2 ή περισσότερα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται από την ίδια παροχή (πχ διαμέρισμα και αποθήκη) δηλώνονται μαζί στην ΙΔΙΑ δήλωση με τον κοινό αριθμό παροχής τους.

- Βοηθητικοί χώροι - ανεξάρτητες ιδιοκτησίες όπως αποθήκες, κλειστά γκαράζ που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας δηλώνονται μαζί με το διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν, στην ΙΔΙΑ δήλωση, με τον αριθμό παροχής του ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. Κάνουμε κλικ στο πεδίο  ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι''.

- Βοηθητικοί χώροι - παρακολουθήματα όπως ανοιχτή θέση στάθμευσης πιλοτής, που στο Ε9 καταχωρούνται στην ίδια γραμμή με το διαμέρισμα, δηλώνονται μαζί με το διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν, στην ΙΔΙΑ δήλωση, με τον αριθμό παροχής του ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. Τα τ.μ του γκαραζ είναι αυτόματα περασμένα στο πεδίο ''Επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων (τ.μ.)'' και ΔΕΝ κάνουμε κλικ στο πεδίο  ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι''. Περιγράφουμε στο πεδίο ''Περιγραφή Χρήσης Βοηθητικών Χώρων'' ότι πρόκειται για ανοιχτή θέση στάθμευσης σε πιλοτή.

- Δεν κάνουμε ποτέ δήλωση με τον κοινόχρηστο αριθμό παροχής για μια ιδιοκτησία που ανήκει σε εμάς.

 

Καλησπέρα σε όλους!

Συνάδερφε τι εννοείς στο 5ο bullet όταν λες οτι οι ανεξάρτητες αποθήκες πρέπει να δηλωθούν μαζί με το διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν; Αν είναι ανεξάρτητες, δηλαδή έχουν χιλιοστά, πώς μπορούν να ανήκουν σε κάποιο διαμέρισμα; Πωλούνται και αγοράζονται ανεξάρτητα από τις άλλες ιδιοκτησίες. Ρωτάω διότι μου έχει τύχει περίπτωση πολυκατοικίας στην οποία όλες οι οριζόντιες ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας υπάρχει αποθήκη με χιλιοστά η οποία όμως ρευματοδοτείται από το κοινόχρηστο ρολόι. Οπότε δεν ξέρω πού και πώς να το δηλώσω. 

Επιπλέον έχω δύο ακόμη απορίες:

1) Αφού κλικάρουμε το κουτάκι του κοινόχρηστου ρολογιού τι τετραγωνικά θα πρέπει να γράψουμε δίπλα στο πλαίσιο "Ηλεκτροδοτούμενοι βοηθητικοί χώροι κοινόχρηστου ρολογιού"; Το σύνολο των κοινόχρηστων της πολυκατοικίας; Μαζί με τις οριζόντιες και τα παρακολουθήματα που ηλεκτρόδοτούνται από το κοινόχρηστο; Ή κάτι άλλο; 

2)Πώς διορθώνονται τυχόν αλλαγές των τετραγωνικών στους κοινόχρηστους της πολυκατοικίας (κλιμακοστάσια κλπ);

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια και συγγνώμη αν τυχόν έχουν ξαναερωτηθεί τα παραπάνω. 

Edited by despoina_pa
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας και την τελευταία εγκύκλιο μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα ? 

Για να διορθώσουμε τα μ2 στους δήμους πρέπει πρώτα να διορθώσουμε το Ε9 του 2020. Για να διορθώσουμε το Ε9 του 2020 αν έχουμε αυθαίρετα, πρέπει να υποβάλουμε ως αιτιολογία "λοιποί λόγοι" και να αναφέρουμε τακτοποίηση του ν.4495/17 με Α/Α δήλωσης τάδε. Όμως υπάρχει μία παλιά διάταξη από το 2011-12 δεν θυμάμαι που λέει ότι για να τροποποιηθεί Ε9 λόγω τακτοποίησης πρέπει να "..έχει γίνει περαίωση της διαδικασίας στην πολεοδομία...". 

Τι ισχύει λοιπόν ? Για να διορθωθεί το Ε9 λόγω τακτοποίησης πρέπει να έχω περαιώσει άρα να έχω ανεβάσει όλα τα δικαιολογητικά και να έχει πληρωθεί και το πρόστιμο ? Μήπως υπάρχει κάτι νεότερο επί του θέματος ?

Link to comment
Share on other sites

Για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας ως χρόνος τακτοποίησης:

  • ν.3843/2010 ---> ΠΟΛ.1126/31-5-2011, για το εισόδημα εδάφιο Ι.6, για την φορολογία ακίνητης περιουσίας & το Ε9 εδάφιο ΙΙ.Γ,  για την φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εδάφιο ΙΙΙ
  • ν.4014/2011 & 4178/2013 ---> ΠΟΛ.1021/14-1-2014, για την φορολογία ακίνητης περιούσιας & το Ε9, εδάφιο 3
  • ν.4495/2017 ---> ΠΟΛ.1237/11.11.2014, για την φορολογία ακίνητης περιούσιας & το Ε9, τα σχετικά που αφορούν στην "ΣΤΗΛΗ 14 (ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ)"

Παρατήρηση: Αν υπάρχουν περισσότερα έτη ως χρόνοι τακτοποίησης σε διάφορα τμήματα και η εγγραφή αφορά σε μια γραμμή στο Ε9 (δηλαδή στην ίδια αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία), τότε, σύμφωνα με την τελευταία παραπάνω ΠΟΛ "... ως έτος κατασκευής  λαμβάνεται  η  πιο  πρόσφατη  χρονολογία ..."

Το ίδιο ισχύει και "... Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, αναγράφεται το κτίσμα σε μια γραμμή και, ως έτος κατασκευής, το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας. ..."

Νομοθετικά απαράδεκτο κατ' εμέ, τα τελευταία, αλλά δυστυχώς νομοθετικά ως προς την φορολογία αυτό ισχύει.

Edited by georgegaleos
Προσθήκη της παρατήρησης
Link to comment
Share on other sites

On ‎27‎/‎7‎/‎2020 at 1:06 ΜΜ, despoina_pa said:

Καλησπέρα σε όλους!

Συνάδερφε τι εννοείς στο 5ο bullet όταν λες οτι οι ανεξάρτητες αποθήκες πρέπει να δηλωθούν μαζί με το διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν; Αν είναι ανεξάρτητες, δηλαδή έχουν χιλιοστά, πώς μπορούν να ανήκουν σε κάποιο διαμέρισμα; Πωλούνται και αγοράζονται ανεξάρτητα από τις άλλες ιδιοκτησίες. Ρωτάω διότι μου έχει τύχει περίπτωση πολυκατοικίας στην οποία όλες οι οριζόντιες ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας υπάρχει αποθήκη με χιλιοστά η οποία όμως ρευματοδοτείται από το κοινόχρηστο ρολόι. Οπότε δεν ξέρω πού και πώς να το δηλώσω. 

Επιπλέον έχω δύο ακόμη απορίες:

1) Αφού κλικάρουμε το κουτάκι του κοινόχρηστου ρολογιού τι τετραγωνικά θα πρέπει να γράψουμε δίπλα στο πλαίσιο "Ηλεκτροδοτούμενοι βοηθητικοί χώροι κοινόχρηστου ρολογιού"; Το σύνολο των κοινόχρηστων της πολυκατοικίας; Μαζί με τις οριζόντιες και τα παρακολουθήματα που ηλεκτρόδοτούνται από το κοινόχρηστο; Ή κάτι άλλο; 

2)Πώς διορθώνονται τυχόν αλλαγές των τετραγωνικών στους κοινόχρηστους της πολυκατοικίας (κλιμακοστάσια κλπ);

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια και συγγνώμη αν τυχόν έχουν ξαναερωτηθεί τα παραπάνω. 

Η κεντρική ιδέα είναι κάθε ιδιοκτήτης να πληρώνει στο δήμο για όλα τα τετραγωνικά που του ανήκουν. Ετσι πχ κάποιος που έχει 1 διαμέρισμα 100τμ και 1 αποθήκη 10τμ θα κάνει δήλωση με τον αριθμό παροχής του διαμερίσματος και θα προσθέσει την αποθήκη με κλικ στο ''Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι'' και δίπλα 10τμ ώστε να βγει σύνολο 110τμ. Ετσι θα χρεώνεται για τις 2 ιδιοκτησίες του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ του διαμερίσματός του. Δεν μας ενδιαφέρει από που ηλεκτροδοτείται η αποθήκη. Αν  τη δηλώσει με την κοινόχρηστη παροχή θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες να του πληρώνουν για την αποθήκη του. Η κοινόχρηστη παροχή πρέπει να περιλαμβάνει ΜΟΝΟ κοινόχρηστους χώρους (κλιμακοστάσια κλπ) την οποία πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Η περίπτωσή σου είναι ιδιαίτερη, αφού όλα ανήκουν στον ίδιο. Αν την αποθήκη την χρησιμοποιεί ένας ιδιοκτήτης θα την δηλώσει αυτός μαζι με το διαμέρισμά του. Αν την χρησιμοποιούν πολλοί μπορεί να δηλωθεί με την κοινόχρηστη παροχή και έτσι θα πληρώνουν όλοι. Ποιος χρησιμοποιεί την αποθήκη και ποιος πληρώνει τώρα τον κοινόχρηστο λογαριασμό?

1. Αυτός που κάνει τη δήλωση θα βάλλει τα σωστά τετραγωνικά των βοηθητικών χώρων για τα τα οποία είναι ιδιοκτήτης, προφανώς τις αποθήκες ή γκαραζ ( οριζόντιες ή παρακολουθήματα) που του ανήκουν. Αν βάλλει όλα τα κοινόχρηστα τετραγωνικά θα τρίβει τα μάτια του όταν έρθει ο λογαριασμός.....

ΠΡΟΣΟΧΗ το σημαντικό είναι ο αριθμός παροχής με τον οποίο ξεκινάει η δήλωση. Αυτός που κατέχει αυτόν τον αριθμό θα πληρώνει! Μην ξεκινάτε δηλώσεις με κοινόχρηστη παροχή!

2. Λογικά ο διαχειριστής (ή όποιος έχει στο όνομά του τον κοινόχρηστο λογαριασμό) μπορεί να διορθώσει τα κοινόχρηστα τετραγωνικά ξεκινώντας μια δήλωση με κλικ στο '' Δημιουργία Ακινήτου'' και βάζοντας την κοινόχρηστη παροχη. Με επιφύλαξη αυτό. Καλύτερα ερώτηση στον δήμο.

Link to comment
Share on other sites

(1) Πεπαλαιωμένη αποθήκη αυτοτελές κτίσμα σε εκτός σχεδίου γήπεδο, ήταν ηλεκτροδοτούμενη μέχρι το 2012 όπου και έγινε οριστική διακοπή ρευματοδότησης. Θα δηλωθεί ΄στην πλατφόρμα, ως μη ηλεκτροδοτούμενη με αναγραφή του παλιού αριθμού παροχής;

(2) Πεπαλαιωμένη οικία -αυτοτελές κτίσμα σε οικόπεδο εντός οικισμού. Ήταν ηλεκτροδοτούμενη μέχρι το 2011 όπου έγινε οριστική διακοπή ρευματοδότησης. Κατεδαφίστηκε χωρίς άδεια το 2014. Σήμερα υπάρχει μόνο αδόμητο οικόπεδο. Στο Ε9 δηλώνεται ως οικόπεδο από το έτος 2014 μέχρι και σήμερα. Στην πλατφόρμα θα δηλωθεί ως μη ηλεκτροδοτούμενο με όλες τις επιφάνειες χώρων μηδέν και αναγράφοντας μόνο την επιφάνεια οικοπέδου,  προκειμένου για να γίνεται η χρέωση για το ΤΑΠ;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

Περίπτωση στην οποία δύο οριζόντιες(διαφορετικού ιδιοκτήτη) ηλεκτροδοτούνται από την ίδια παροχή πως δηλώνονται?

Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος.

Στην αρχική κατάσταση σύμφωνα με την άδεια και τη διανομή υφίστανται 2 διαιρεμένες οριζόντιες του ίδιου ιδιοκτήτη) εκ των οποίων η μία είναι αποθήκη(βοηθητική χρήση) και έχουν την ίδια παροχή(όχι κοινόχρηστη). Η αποθήκη τακτοποιείται με τον 4178  σε χώρο κύριας χρήσης και  στη συνέχεια μεταβιβάζεται(γονική παροχή σε ενήλικο τέκνο). Τώρα ο νέος ιδιοκτήτης έχει δηλωμένο στο Ε9 το ακίνητο(ταχτοποιημένη αποθήκη) με τον αριθμό παροχής της άλλης ιδιοκτησίας αλλά είναι αδύνατον να δηλωθεί μέσα από το εν λόγω σύστημα γιατί το ακίνητο δεν έχει δικιά του παροχή. 

Σκέψεις?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.