Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ


Engineer

Recommended Posts

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος μου για τα "ηλεκτροδοτόυμενα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση" τηλεφώνησα στην ΚΕΔΕ. Μετά από κάμποσες παραπομπές, συνδέθηκα με την εταιρεία που σχεδίασε την εφαρμογή (!). Από την συζήτηση με έναν ευγενικό υπάλληλο αποκόμισα την αίσθηση, ότι για αυτούς που σχεδίασαν την εφαρμογή η έννοια "ηλεκτροδοτούμενου" και "μη ηλεκτροδοτούμενου" αφορά μάλλον(?) εάν υπάρχει ενεργή ρευματοδότηση ή όχι, δλδ. πιθανώς δεν είχαν κατά νου την ερμηνεία της ΠΟΛ 1237 του 2014 για τον κωδικό 30 του Ε9. Επίσης, του συγκεκριμένου του φάνηκε περίεργο, πως όταν δηλώνεις "μη ηλεκτροδοτούμενο" ακίνητο και συμπληρώνεις τον "σχετικό Αριθμός Παροχής" (ακολουθώντας δλδ. τις οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ, enoikonomia κλπ), καταλήγεις με "ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο" με "μη ηλεκτροδοτούμενα" τετραγωνικά.
Προφανώς έχουμε ακόμα μια κλασσική περίπτωση μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου... Δηλαδή ενδεχομένως αλλιώς να εννοεί το "μη ηλεκτροδοτούμενο" ο νομοθέτης για το Ε9, αλλιώς το "μη ηλεκτροδοτούμενο" ο νομοθέτης για τα τετραγωνικά, αλλιώς ο κάθε δήμος για την ανάγκη μηχανογράφησης και επιβολής Τελών Φωτισμού Καθαριότητας και ΤΑΠ, και εν τέλει αλλιώς αυτός που υλοποιείσαι την εφαρμογή.

Θα συνεχίσω την διερεύνηση, αλλά θα ήθελα την άποψή σας για το θέμα,  ή εάν παρ' ελπίδα υπάρχει κάποια σχετική επίσημη διευκρίνιση που πιθανώς μου διέφυγε.
Η περίπτωση είναι απλή και συνήθης: ακίνητο (διαμέρισμα, κατάστημα) ξενοίκιαστο με μετρητή που έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, πώς καταχωρείται στην εφαρμογή των τετραγωνικών?

Για αυτήν την απλή ερώτηση, κάθε δήμος, δημοτικός υπάλληλος, σχεδιαστής της εφαρμογής, ανεπίσημες οδηγίες από "ενημερωτικό portal" ή φορέα φαίνεται να έχει την δική του απάντηση...

Link to comment
Share on other sites

γεια σας,

Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοηθήσετε στο εξής:

α) το εμβαδόν των σοφιτών το αθροίζουμε στα εμβαδον της κατοικίας?.

β) Επίσης όταν βρίσκουμε σε κατοικία υπόγειο το οποίο έχει μετατραπεί σε κατοικία με αυτόνομη είσοδο πρέπει να αθροίσουμε το εμβαδόν στην υπάρχουσα καταχώρηση ή θα πρέπει πρώτα να διοθρωθεί το Ε9 και στη συνέχεια να γίνει η καταχώρηση στη φόρμα δήλωσης τετραγωνικών ? 

Link to comment
Share on other sites

Geognost

Αυτα που  ειχαν καποτε ρευμα και μετα διεκοψαν ειναι αλλη κατηγορια.

Επρεπε να αναφερθει η διακοπη  στον Δημο , ωστε να μην πληρωνουν ΔΤ,  αλλά θα πληρωναν παντοτε ΤΑΠ, μεσω ΔΟΥ, μεχρι να ξαναπαρουν ρευμα, ωστε να τα πληρωνουν πλεον μεσω ΔΕΗ...

Ολα αυτα... με ηλεκτρονικη αυτοπροσωπη παρουσία....🙃

 

δξ εάν στην εφαρμογη προβλεπεται κατι για αυτα [νομιζω οτι σχετικη προβλεψη εχει η Αθηνα]

το θεμα ειναι οτι ο Δημος θα χρειαστει συμβολαιο, ταυτότητεςς, ΑΦΜ κλπ στοιχεια.

Δες τα παρακατω[ και στο σαιτ του Δημου σου.]

https://www.b2green.gr/el/post/83645/afthaireta-pros-lixi-i-paratasi-ypagogis-sti-rythmisi-pos-glitonoun-ta-prostima-oi-idioktites

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Ανοικτή θέση στάθμευσης ,που αποτελεί παρακολουθημα του ακινήτου και δεν ηλεκτροδοτείται από αυτό, δηλώνεται ως ηλεκτροδοτουμενο από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος; Η πλειοψηφία των ενοίκων το έχει δηλώσει μη ηλεκτροδοτουμενο..

Link to comment
Share on other sites

εμένα μου έτυχε μια αντίθετη περίπτωση, ιδιοκτήτης στο Δήμο έχει δηλώσει τα σωστά τ.μ. Στο Ε9 του όμως δεν έχει δηλώσει ακόμα τα σωστά, τώρα τι κάνουμε???

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, αυτό είναι γνωστό και διαφορετικό ζήτημα. Ασφαλώς, έχει δηλωθεί κανονικά και αυτοπροσώπως η διακοπή της ηλεκτροδότησης, ώστε να μην πληρώνουν ΔΤ, αλλά μόνο ΤΑΠ. Για το ΤΑΠ ο δήμος στέλνει ξεχωριστό ειδοποιητήριο πληρωμής ετησίως (και όχι μέσω εφορίας), μιας και δεν υπάρχει τρέχων λογαριασμός ρεύματος. Τα τετραγωνικά όμως που έχει για τον υπολογισμό του ΤΑΠ, είναι αυτά που αναγράφονταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (και ως είθισται υπάρχει κάποια απόκλιση από αυτά του Ε9). Να ένας λόγος πχ που πρέπει να γίνει η διόρθωση στην πλατφόρμα διόρθωσης τμ.

Εγώ εξετάζω την κατηγορία αυτή σε σχέση με την πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών.
Δηλαδή πως πρέπει να καταχωρήσουμε το "ηλεκτροδοτούμενο που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση" στην πλατφόρμα εάν έχει "λάθος" τετραγωνικά, δλδ απόκλιση από αυτά που έχει δηλωμένα στο ΔΕΔΗΕ (με βάση τον παλιό λογαριασμό πχ ΔΕΗ), ώστε να υπάρξει απαλλαγή από τυχόν πρόστιμα για ΤΑΠ, αλλά και παλαιότερα και μελλοντικά ΔΤ φωτισμού-καθαριότητας.

Εάν διαβάσεις το σχόλιό μου στην προηγούμενη σελίδα 30, οι ανεπίσημες "οδηγίες-συμβουλές" που κυκλοφορούν (μιας και δεν υπάρχει επίσημο παράδειγμα) ώστε να γίνει αυτό είναι αντικρουόμενες και οδηγούν σε διαφορετικό αποτέλεσμα δήλωσης (κάποιες λένε να δηλωθεί στα ηλεκτροδοτούμενα, κάποιες στα μη ηλεκτροδοτούμενα). Σκέψου ότι πρόκειται για μεγάλη και συνήθη κατηγορία ακινήτων, ξενοίκιαστο με μετρητή που έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, και πιθανώς να την ενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Οικόπεδο με 2ωροφη διπλοκατοικια με σύσταση Ο.Ι.

Στο οικόπεδο έχει δικαίωμα: 1/3 το ισόγειο, 1/3 ο 1ος όροφος και 1/3 ο μελλοντικός άκτιστος όροφος με δικαίωμα υψούν.

Πώς δηλώνουμε στον Δήμο τον μελλοντικό άκτιστο όροφο (υψούν) ?

Τι θα γράψουμε στην στήλη "Είδος Ακινήτου" ? κατοικία δεν είναι, θα γράψουμε "δικαίωμα υψούν" χωρίς να αναφέρουμε επιφάνεια?

Link to comment
Share on other sites

- Εάν ειχες ενα αχτιστο οικοπεδο, θα το δηλωνες κατα 100% για να πληρωνει ΤΑΠ

"4.Εχουμε οικόπεδο εντός σχεδίου. Επιβαρύνεται με ΤΑΠ; Πού θα το δηλώσω; Πώς θα τον πληρώσω;

Ναι, τα εντός σχεδίου οικόπεδα επιβαρύνονται κανονικά με ΤΑΠ. Θα το δηλώσετε ως μη ηλεκτροδοτούμενο στην ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει ανοίξει και ο δήμος θα στέλνει ετησίως ειδοποίηση πληρωμής. Μόνο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα δεν δηλώνονται και δεν επιβαρύνονται με ΤΑΠ."

- Εάν   εχεις υπολοιπο σδ. ισο με  το 1/3, τοτε  ο "αερας" αντιστοιχει στο 1/3 του υπολοιπομενου σδ, τοτε  θα γραψεις ολα τα στοιχεια του οικοπεδου με ποσοστο 1/3  σαν μη ηλεκτροδοτουμενο .

αλλο δεν βλεπω.

-Εάν  σδ εχει εξαντληθει και υπαρχει σχετικο "κελί" στο πρόγραμμα...[μιλαμε για  αξια "υπό"  το μηδεν...]..

 θα γραψεις "εξαντλημενος αερας" και ας σε καλεσουν

[που θα σε καλεσουν για να δουνε την συσταση...και τι λεει]

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο το δηλώσαμε ξεχωριστά σαν ΟΙΚΟΠΕΔΟ και δηλώνουμε ξεχωριστά τον κάθε όροφο σαν ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Τον αέρα θα τον δηλώσουμε σαν επιπλέον ΟΙΚΟΠΕΔΟ με ποσοστό ιδιοκτησίας 1/3 ?

Μιλάμε για οικισμό <2000 που δεν επιτρέπεται να κτιστεί ο 2ος όροφος. Ο αέρας θα παραμείνει αέρας.

Και πώς θα το δηλώσουμε στο Ε9 για να συμφωνεί με τα τετραγωνικά του Δήμου?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.