Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων προς τους ΟΤΑ


Engineer

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Παρακαλώ πολύ για τα φώτα σας:

Διαμέρισμα που ηλεκτροδοτούνταν στο παρελθόν κανονικά (με αριθμό παροχής ρεύματος, ο οποίος αναγράφεται κ στο Ε9), αλλά πλέον είναι κενό και έχει γίνει διακοπή ρεύματος (δηλώνεται στο Ε2 ως κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο), πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα?

- Ως μη ηλεκτροδοτούμενο ή

-Ως ηλεκτροδοτούμενο, όπως διάβασα κάπου στο συγκεκριμένο θέμα? Αν δηλωθεί ως ηλεκτροδοτούμενο, στον πίνακα Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη περνάω τα τ.μ. ως επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων (σ' αυτήν την περίπτωση θα χρεωθούν Δ.Τ/Δ.Φ??)  ή μη ηλεκτροδοτούμενων κύριων χώρων?

Να σημειώσω ότι σε προσπάθεια να το δηλώσω ως ηλεκτροδοτούμενο, εμφανίζεται μήνυμα στον πίνακα με τα στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ, πως ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής έχει διακοπεί, με αιτία διακοπής: χωρίς πελάτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, arty_crafty said:

Να σημειώσω ότι σε προσπάθεια να το δηλώσω ως ηλεκτροδοτούμενο, εμφανίζεται μήνυμα στον πίνακα με τα στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ, πως ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής έχει διακοπεί, με αιτία διακοπής: χωρίς πελάτη.

Έτσι δηλώνονται τα κενά ηλεκτροδοτούμενα (αυτά που έχουν μετρητή αλλά έχει γίνει διακοπή της παροχής)...το ίδιο μήνυμα μου έβγαλε και μένα σε περίπτωση καταστήματος μου που είναι ξενοίκιαστο (χωρίς πελάτη).

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dib said:

Έτσι δηλώνονται τα κενά ηλεκτροδοτούμενα (αυτά που έχουν μετρητή αλλά έχει γίνει διακοπή της παροχής)...το ίδιο μήνυμα μου έβγαλε και μένα σε περίπτωση καταστήματος μου που είναι ξενοίκιαστο (χωρίς πελάτη).

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Δηλαδή, το περνάω ως ηλεκτροδοτούμενο και δηλώνω τα τ.μ. στο πεδίο "επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων κύριων χώρων" ??

Επομένως, απ' όσο αντιλαμβάνομαι ο μόνος τρόπος να διαχωριστούν τα ηλεκτροδοτούμενα από τα μη ηλεκτροδοτούμενα λόγω διακοπής παροχής, (τουλάχιστον στο επίπεδο της συγκεκριμένης πλατφόρμας) είναι μόνο αυτό το μήνυμα από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ....

 

Link to comment
Share on other sites

On 8/31/2020 at 9:20 PM, Geognost said:

Κατόπιν αναγνώσεως των υφισταμένων (και κατά κοινή ομολογία ελλιπεστάτων) οδηγιών της πλατφόρμας,  καθώς και όλων των μηνυμάτων στο παρόν νήμα, σε συναφείς κόμβους (taxheaven κλπ), όπως και διαφόρων δημοσιευμάτων με "συμβουλές" από τον ηλ. τύπο αλλά και εγνωσμένων φορέων (οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ κλπ), αλλά και τηλ. επικοινωνίας με υπαλλήλους στα Τμήματα Εσόδων 3 δήμων της Αττικής, δεν έχω καταφέρει να λάβω μια δεσμευτική απάντηση για τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης μίας εκ των συνηθεστέρων περιπτώσεων ακινήτων: το διαμέρισμα το οποίο έχει αριθμό παροχής, αλλά ο ιδιοκτήτης του έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση ή κατά το ορθότερον την ρευματοδότηση (π.χ. ξενοίκιαστα).
Δυστυχώς διαπιστώνω, ότι δεν υπάρχει μια κοινή συνιστώσα για το τι θεωρείται "ηλεκτροδοτούμενο" ή "μη ηλεκτροδοτούμενο", και δεν είναι καθόλου σίγουρο (ή έστω δεν διευκρινίζεται πουθενά) εάν η χρήση αυτού του όρου στο "σκεπτικό" πίσω από τα διάφορα πεδία και τις οδηγίες της εφαρμογής, αλλά και στο εκάστοτε τμήμα Εσόδων του κάθε δήμου έχει το ίδιο νόημα. Όπως δεν είναι σίγουρο ότι έννοιες του "ηλεκτροδοτούμενου" , ή του "αν ήταν παλιά ηλεκτροδοτούμενο με τον παλιό αριθμό παροχής", ή καλύτερα του "ηλεκτροδοτούμενου που έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση" ακολουθεί το σκεπτικό της αλήστου μνήμης ΠΟΛ 1237 του 2014 για τον κωδικό 30 του Ε9.
Για να μπούμε στην ουσία ας δούμε τις 3 δυνητικές καταστάσεις ενός διαμερίσματος (ή καταστήματος κλπ), το οποίο δεν έχει άλλα παρελκόμενα.

1) Διαμέρισμα με μετρητή που διατηρεί ενεργή σύνδεση (λογαριασμό ΔΕΗ), καταχωρείται σαφώς ως Ηλεκτροδοτούμενο, και τα Τ.Μ. των κυρίων χώρων του στα Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη μεταφέρονται αυτόματα στο πεδίο Επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.). Ξεκάθαρο!

2) Διαμέρισμα (ακόμα και ημιτελές) που δεν έλαβε ποτέ μετρητή , καταχωρείται σαφώς ως Μη Ηλεκτροδοτούμενο, και τα Τ.Μ. των κυρίων χώρων του στα Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη μεταφέρονται αυτόματα στο πεδίο Επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.). Ξεκάθαρο! (δεν εξετάζω σύνθετες περιπτώσεις που παίρνει ρεύμα από δίπλα, από συνένωση, ή υπόγεια αποθήκη που παίρνει από το ισόγειο κλπ).

3) Για το έρμο το διαμέρισμα, το οποίο αφενός έχει μετρητή ("ηλεκτροδοτούμενο" κατά κάποιους, και κατά το σκεπτικό του Ε9), αλλά έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση (ήτοι "μη ηλεκτροδοτούμενο" για το σκεπτικό της επιβολής ΔΤΦ  κατά άλλους και ενδεχομένως κάποιων πεδίων της πλατφόρμας) οι απόψεις ως προς τον τρόπο ορθής εγγραφής του στην πλατφόρμα διαφέρει. Στους δυο παρακάτω τρόπους έχει γίνει αποθήκευσή της δήλωσης, το οποίο σαν γεγονός κάνει και κάποια λογισμική επεξεργασία εφάμιλλη της υποβολής  (δηλαδή να μην βγαίνουν συμπεράσματα, βλέποντας μόνο την εκάστοτε φόρμα εισαγωγής, χωρίς έστω αποθήκευση -πειράματα με Υποβολή δεν κάνουμε, αν δεν είμαστε σίγουροι για αυτό που συμπληρώσαμε)

3α) Εάν η εισαγωγή του γίνει ως Ηλεκτροδοτούμενο, τα Τ.Μ. των κυρίων χώρων του στα Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη μεταφέρονται αυτόματα στο πεδίο Επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.), ενώ εμφανίζεται και το μήνυμα σε εκρού φόντο: "Ο Αρ. Παροχής ΧΧΧΧΧΧΧ που βρίσκεται σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ στο δημοτικό διαμέρισμα: ΔΗΜΟΣ Χ, του Δήμου: ΔΗΜΟΣ Ψ έχει διακοπεί. Αιτιολογία Διακοπής : Κομμένο - Χωρίς πελάτη".

3β) Εάν η εισαγωγή του γίνει ως Μη Ηλεκτροδοτούμενο (πχ οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ,  και διάφορα portal), και συμπληρωθεί το πεδίο Σχετικός Αριθμός Παροχής  συμφωνά με τις οδηγίες της πλατφόρμας "Συμπληρώστε το πεδίο Σχετικός Αριθμός Παροχής όταν A. Αν ήταν παλιά ηλεκτροδοτούμενο με τον παλιό αριθμό παροχής", τότε αφού αποθηκεύσουμε συμβαίνει το εξής μαγικό:
Η αποθηκευμένη δήλωσή μας από Μη Ηλεκτροδοτούμενο έχει αλλάξει και καταχωρηθεί ως Ηλεκτροδοτούμενο, ενώ τα Τ.Μ. των κυρίων χώρων του διαμερίσματος στα Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη μεταφέρονται αυτόματα στο πεδίο Επιφάνεια Μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.), ενώ εμφανίζεται και εδώ το μήνυμα σε εκρού φόντο: "Ο Αρ. Παροχής ΧΧΧΧΧΧΧ που βρίσκεται σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ στο δημοτικό διαμέρισμα: ΔΗΜΟΣ Χ, του Δήμου: ΔΗΜΟΣ Ψ έχει διακοπεί. Αιτιολογία Διακοπής : Κομμένο - Χωρίς πελάτη".
Να σημειώσω εδώ για το 3β, ότι ακόμα και το πεδίο Σχετικός Αριθμός Παροχής να αφήσουμε κενό, άμα ο αριθμός παροχής υπάρχει συμπληρωμένος στο Ε9, τότε η δήλωσή μας από Μη Ηλεκτροδοτούμενο θα αλλάξει και πάλι σε Ηλεκτροδοτούμενο  μετά την αποθήκευση παίρνοντας τον αριθμό από τον Ε9, και θα είναι ακριβώς όμοια. (δλδ ακίνητο με αριθμό παροχής στο Ε9, είτε υπάρχει είτε έχει διακοπεί η ρευματοδότηση, δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως μη ηλεκτροδοτούμενο στην πλατφλορμα)

Συνοψίζοντας με τον τρόπο 3α) έχουμε ένα Ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο με Επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.) και την επισήμανση ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

ενώ με τον τρόπο 3β) έχουμε ένα Ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο με Επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.) και την επισήμανση ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Μια πιθανή ερμηνεία θα ήταν ότι αυτό το novel πεδίο Επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.) σε Ηλεκτροδοτούμενο είναι που θα χρησιμοποιήσουν οι δήμοι για να μην χρεώσουν ΔΤΦΚ (δημοτικά τέλη φωτισμού-καθαριότητας) σε ακίνητα που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση, αλλά να επιβάλλουν κανονικά την χρέωση του ΤΑΠ.

Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σας για τον σωστό τρόπο καταχώρησης μια συνήθους τέτοιας περιπτώσεως διαμερίσματος (κατ΄ευφημισμών "ηλεκτροδοτούμενου που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση"). Αν είναι δυνατόν και μια παραπομπή σε κάποια σχετική επίσημη οδηγία που μου διέφυγε, ή έστω αξιόπιστη πηγή.
Εκφράζω δε την δυσφορία μου, γιατί ουδείς υπεύθυνος δεν σκέφτηκε να δώσει ένα ενδεικτικό παράδειγμα στις οδηγίες για αυτήν την συνήθη περίπτωση των ξενοίκιαστων ή αχρησιμοποίητων (κενών) που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση αλλά διατηρούν την παροχή.


Για τις σχετικές οδηγίες πχ της ΠΟΜΙΔΑ:
https://www.pomida.gr/newspost.php?nsl=anakoinosi-pomida-gia-tin-platforma-dilosis-embadon-akiniton-tis-kede

ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: *Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

*Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

  • Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)
  • Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
  • Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
  • Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.
  • Επιφάνειες χώρων που ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή πολυκατοικίας

- Παρόμοιες οδηγίες για την καταχώρηση ακίνητων αυτού του τύπου έχουν δώσει και διάφορα ενημερωτικά portals πχ:
Πώς γίνεται η επιλογή κατηγορίας για ηλεκτροδοτούμενα ή μη κτίρια
http://www.enikonomia.gr/economy/234624
 

Θυμίζω όμως και τον ορισμό του Ηλεκτροδοτούμενου, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1237 του 2014 για τον κωδικό 30 του Ε9.

Αναγράφεται ΝΑΙ, αν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο, και ΟΧΙ, αν δεν είναι.
Ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο, στο οποίο υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μετρητής ρεύματος), ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί ή αν πρόκειται για εργοταξιακή παροχή.
Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην πιο κάτω στήλη 31

 

 

Όπως θα δεις και σε προηγούμενα μηνύματά μου στις δυο τελευταίες σελίδες, για το θέμα των διαμερισμάτων/καταστημάτων που ηλεκτροδοτούνταν στο παρελθόν, δηλαδή έχουν αριθμό παροχής ρεύματος, αλλά έχουν κόψει την διακοπή ηλεκτροδότησης επειδή είναι ξενοίκιαστα/ακατοίκητα/κλπ, δεν υπάρχει σαφής και επίσημη οδηγία ή παράδειγμα. Τα δηλώνουμε σαν ηλεκτροδοτούμενα ή σαν μη ηλεκτροδοτούμενα με αριθμό παροχής (στην δεύτερη περίπτωση καταλήγουν πάντως μετά την αποθήκευση στα ηλεκτροδοτούμενα), ωστόσο το βασικό είναι, εάν τα τετραγωνικά τους μπαίνουν σαν ηλεκτροδοτούμενα ή σαν μη ηλεκτροδοτούμενα (εκεί είναι η διαφορά). Εξακολουθώ να παίρνω αντικρουόμενες απαντήσεις, όχι μόνο από "ανεπίσημες οδηγίες" που έχουν βγάλει διάφοροι φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ ή ενημερωτικά portals, αλλά και από τα τμήματα εσόδων διαφόρων δήμων, και κυρίως ακόμα και από το help-desk 213 2155600 της πλατφόρμας από διαφορετικό υπάλληλο. Και τους επεσήμανα, τόσο δύσκολο είναι να βγάλουν ένα παράδειγμα στο FAQ για αυτή την συνηθισμένη περίπτωση.... προτιμάνε να λέει ο καθένας το δικό του
 

επισήμανση: το μήνυμα στον "πίνακα ΔΕΔΔΗΕ, πως ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής έχει διακοπεί, με αιτία διακοπής: χωρίς πελάτη", ΔΕΝ καταγράφεται στην τελική αίτηση. Κάνε μια προσωρινή αποθήκευση και θα το διαπιστώσεις.

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, Geognost said:

Συνοψίζοντας με τον τρόπο 3α) έχουμε ένα Ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο με Επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.) και την επισήμανση ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

ενώ με τον τρόπο 3β) έχουμε ένα Ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο με Επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.) και την επισήμανση ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Μια πιθανή ερμηνεία θα ήταν ότι αυτό το novel πεδίο Επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (τ.μ.) σε Ηλεκτροδοτούμενο είναι που θα χρησιμοποιήσουν οι δήμοι για να μην χρεώσουν ΔΤΦΚ (δημοτικά τέλη φωτισμού-καθαριότητας) σε ακίνητα που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση, αλλά να επιβάλλουν κανονικά την χρέωση του ΤΑΠ

 

7 ώρες πριν, Geognost said:

Τα δηλώνουμε σαν ηλεκτροδοτούμενα ή σαν μη ηλεκτροδοτούμενα με αριθμό παροχής (στην δεύτερη περίπτωση καταλήγουν πάντως μετά την αποθήκευση στα ηλεκτροδοτούμενα), ωστόσο το βασικό είναι, εάν τα τετραγωνικά τους μπαίνουν σαν ηλεκτροδοτούμενα ή σαν μη ηλεκτροδοτούμενα (εκεί είναι η διαφορά)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για την παράθεση του αναλυτικότατου από 31/8 post για την "γκρίζα" περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων, αλλά με αριθμό παροχής, ακινήτων. Περιγράφετε ακριβώς όλους τους προβληματισμούς μου για αυτήν την περίπτωση ακινήτων. Ταυτόχρονα να ζητήσω συγνώμη που μου ξέφυγε και δεν το είχα διαβάσει νωρίτερα...

Δεν γνώριζα για το 3β)...Είχα δηλώσει την περίπτωση του ακινήτου που έχω με τον τρόπο 3α),  αλλά μετέφερα τα τετραγωνικά από την "επιφάνεια ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων" στο πεδίο "επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων" (το σύστημα κάνει κανονικά επιτυχή αποθήκευση στην δήλωση, οπότε πάλι καταλήγουμε στο αποτέλεσμα του τρόπου 3β) που αναφέρετε), λαμβάνοντας υπόψιν ότι η δήλωση επέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης από πλευράς του πολίτη, συνεπώς αν δηλώνονταν τα τ.μ. ως ηλεκτροδοτούμενοι χώροι ίσως να έδινε βήμα στο δήμο να εφαρμόσει χρέωση ΔΤ/ΔΦ...

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση ως ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο με επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων (ώστε αφενός να αποτυπώνεται κάπως η διακοπή ρεύματος, αφετέρου να μην χρεωθούν ΔΤ/ΔΦ) προσωπικά μου φαίνεται ως η βέλτιστη λύση...Θα επικοινωνήσω κ με τον δήμο, να δω τι άποψη έχουν.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Edit (σε περίπτωση που βοηθήσει κάποιον): Από το δήμο μου είπαν "επιφάνεια μη ηλεκτροδοτούμενων κυρίων χώρων" & να προσθήκη σχολίου ότι "Ο αριθμός παροχής ΧΧΧΧΧ έχει διακοπεί" στο πεδίο "περιγραφή χρήσης βοηθητικών χώρων" (εκεί μόνο επιτρέπεται να γράψουμε κάτι).

Edited by arty_crafty
πρόσθετες πληροφορίες
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Αυθαίρετες κατασκευές που θα δηλωθούν στον 4495/17 μετά την 1/10/20 μπορούν να δήλωθούν αργότερα στην πλατφόρμα διόρθωσης τετραγωνικών? Νομίζω είχε βγει μια διάταξη σχετικά με αυτό στην προηγούμενη παράταση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.