Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας


Engineer

Recommended Posts

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή του ΕΦΚΑ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα https://www.efka.gov.gr/epilego/ και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση και να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία.

  • Βήμα πρώτο

    Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας - αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη απασχόληση)

  • Βήμα δεύτερο

    Αξιολογήστε τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας αλλά και τους στόχους σας για το μέλλον

  • Βήμα τρίτο

    Αποφασίστε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε (Σημ. Εάν δεν επιλέξετε κατηγορία θα καταταχθείτε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία)

  • Βήμα τέταρτο

    Επιλέξτε εδώ για να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020

    Χρήσιμες Πληροφορίες

    1. Τι αλλάζει από 1/1/2020 ως προς την ασφάλιση μου;

    Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά, ως εξής:

    • επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)

    • έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.

    2. Μπορώ να επιλέξω οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες ασφαλιστικές κατηγορίες;

    Φυσικά. Υπάρχουν επτά (7) διαθέσιμες κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, έως 5 έτη ασφάλισης και έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.

    3. Είναι υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

    Ναι είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Φυσικά με το νέο σύστημα έχετε την δυνατότητα να επιλέγετε κατηγορία για κάθε χρόνο ασφάλισής σας.

    4. Τι πρέπει να κάνω και έως πότε για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;

    Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (Αγρότης, Ελεύθερος επαγγελματίας-Αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, παράλληλα απασχολούμενος) και ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας, αλλά και με την σύνταξη που επιθυμείτε να λάβετε.

    Αφού αποφασίσετε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθείτε πατήστε εδώ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Η προθεσμία υποβολής λήγει το βράδυ της Παρασκευής 13/3/2020.

    5. Τι ισχύει για τους νέους επαγγελματίες;

    Οι νέοι επαγγελματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) μπορείτε να επιλέξετε την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής σας. Έχετε επίσης την δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ανώτερης από την ειδική.

    6. Τι προβλέπεται για Μη Μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση;

    Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με τέσσερεις (4) ειδικές περιπτώσεις, λεπτομέρειες για τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

    7. Κάθε πότε και με ποιο τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;

    Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

    Νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

    Οι νέοι κανόνες για νέους και παλαιούς ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο στον χώρο της ασφάλισης. Τώρα οι μη μισθωτοί διαμορφώνετε το μέλλον σας και μπορείτε να προγραμματίσετε και να διαμορφώσετε τις συντάξιμες αποδοχές σας!
    Μέσω του νέου εισφοροδοτικού συστήματος:

    • Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα.
    • Από 01/01/2020 δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά: Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται:
      - επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)
      - έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.
    • Η κατάταξη σας σε μία από τις κατηγορίες αυτές γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή σχετικής αίτησης.
    • Σας προσφέρεται ευελιξία μέσω της δυνατότητας ετήσιας αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας.
    • Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αγρότες και νέους επαγγελματίες-ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους.
    • Υπάρχει νέα προσέγγιση της παράλληλης ασφάλισης μέσω του προσδιορισμού ελάχιστου ύψους εισφορών που προκύπτει από το άθροισμα εισφορών μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης και δυνατότητα καταβολής προαιρετικά υψηλότερων εισφορών.
    • Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.
    • Εισάγεται η έννοια του ασφαλιστικού προγραμματισμού μέσω της διαμόρφωσης των συντάξιμων αποδοχών.

    Επισημάνσεις

    - Η κατάταξή σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική
    - Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής σας είναι έως και Παρασκευή 13/3/2020.

    Επιλέξτε τον κλάδο που ανήκετε και διαβάστε περισσότερα

    Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών

    1. Που κάνω την αίτηση για την επιλογή ασφαλιστική κατηγορίας;

    Επισκεφθείτε την ειδική υπηρεσία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να επιλέξετε εύκολα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε.

    Στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε του κωδικούς του TAXIS και το ΑΜΚΑ για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Στην συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην εφαρμογή.

    2. Ποια είναι τα βήματα για να κάνω την αίτηση και να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;

    Επισκεφθείτε την ειδική υπηρεσία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να επιλέξετε εύκολα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε.

    ΒΗΜΑ 1 - Στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε του κωδικούς του TAXIS και το ΑΜΚΑ για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Στην συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην εφαρμογή.

    ΒΗΜΑ 2 - Εμφανίζεται η φόρμα της Αίτησης όπου είναι προ - συμπληρωμένα τα στοιχεία σας

    ΒΗΜΑ 3 - Στην ίδια φόρμα εμφανίζεται πίνακας για να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με την ιδιότητα ασφάλισης: Α. Ελεύθεροι επαγγελματίες & Αυτοαπασχολούμενοι, Β. Αγρότες. Σημ. Στην κατηγορία (Α) υπάρχει επιλογή Ειδικής Ασφαλιστικής κατηγορίας και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα διενεργήσει έλεγχο σχετικά με το εάν έχετε τις προϋποθέσεις ένταξης στην κατηγορία

    ΒΗΜΑ 4 - Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης. Θα πατήσετε στο κουτάκι συμφωνίας εάν έχετε παράλληλη μισθωτή εργασία

    ΒΗΜΑ 5 - Ελέγξτε τα στοιχεία σας και πατήστε Υποβολή αίτησης. Ακολουθεί μήνυμα με το οποίο ενημερώνεστε για τις επιλογές σας.

    Έχετε επιλέξει την …………….. ασφαλιστική κατηγορία και δηλώσατε ότι είστε/δεν είστε παράλληλα μισθωτός. Οριστικοποιείστε τις επιλογές σας.

    ΒΗΜΑ 6 – Στην συνέχεια εμφανίζεται επιλογή οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης και δημιουργείται αποδεικτικό υποβολής της αίτησης στο οποίο περιλαμβάνεται αριθμός αίτησης και οι επιλογές σας.

    Η υποβολή της αίτησή σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς και έλαβε αριθμό συστήματος ….……./….-…..-20…… Έχετε επιλέξει την …….. ασφαλιστική κατηγορία και έχετε δηλώσει ότι απασχολείστε/δεν απασχολείστε παράλληλα ως μισθωτός.

    3. Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλω την αίτηση για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας;

    Η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβληθεί έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

    4. Εάν κάνω κάποιο λάθος ή εάν αποφασίσω να αλλάξω κατηγορία έχω την δυνατότητα να αλλάξω την αίτησή μου;

    Έχετε την δυνατότητα να κάνετε αλλαγή στην αρχική σας επιλογή έως την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλ. έως και την Παρασκευή 13/3/2020.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 119
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γνωρίζει κάποιος τι ισχύει σχετικά με την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για αυτούς που ανήκουν στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 ("μπλοκάκια"); Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

1η, τι άλλο.  Λες και περισσεύουν να επιλέξει κανείς μεγαλύτερη κατηγορία. Ακόμη και την χαμηλότερη την αύξησαν σε σχέση με τα προηγούμενα που πληρώναμε. 

Μια ερώτηση και από μένα. Αν κάποιος έχει δυο διαφορετικές δραστηριότητες με τη μια να είναι στο επάγγελμα του μηχανικού και η άλλη διαφορετική (οχι μισθωτός), θα πρέπει να πληρώνει 2 ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή ένα ποσό για κάθε δραστηριότητα;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οπότε επιστρέφουμε στα παλιά... Τέλεια! 

210€ το μήνα + 30 χρόνια (για εμένα είναι στα 66 μου) = 603€σύνταξη!!!!!! :D

Τόσα παίρνει ο πεθερός μου αναπηρική που ήταν 25 χρόνια στο παρα-Δημόσιο.... 

Και δεν έχει ξεσηκωθεί ΚΑΝΕΙΣ γι'αυτό!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ναι δυστυχώς επαληθεύονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει σε συζητήσεις πριν καιρό. Επανέφεραν από το ..παράθυρο εισφορές πρώην ΤΣΜΕΔΕ αλλά με συντάξεις τις πλάκας. Φυσικά το έργο είναι γνωστό. Αν δεν βγαίνει το μέτρημα με μια απλή απόφαση θα κάνουν αναπροσαρμογές (νομίζω ήδη προβλέπονται αυξήσεις βάσει Δ.Τ.Κ)

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, pantsel said:

αρα καποιος που δε θα μπει στην πλατφορμα,θα τον βαλουν υποχρεωτικα στην 1η κατηγορια?

Ναι, και θα μπορείς να αλλάζεις κατηγορία καθε χρόνο 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.