Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τελικές επιφάνειες επίπλων (λάκα, καπλαμάς, βακελίτης, μελαμίνη)


ss_sk

Recommended Posts

λάκα εννοεις το ξυλο του γραφειου?

 

Ουί. Είναι της μόδας τελευταία (και με τις μόδες δεν τα πάω καλά) αλλά έχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα - δεδομένου του μεγάλου κόστους του γυαλιού και κυρίως του βαμμένου.

 

 

Tο παρόν διαχωρίστηκε από εδώ - εξ' ού και το περίεργο πρώτο μήνυμα.

Link to comment
Share on other sites

σε αυτο φιλε κοζανιτη θελω να σε ρωτησω.

 

η λακα ειναι ξυλο ή συνθετικο ξυλο?

 

βασικα σκεφτομαι να φτιαξω καποια επιπλα για το γραφειο σε δικα μου σχεδια και γι'ατυο πρεπει να παω σε καποιο ξυλουργο.

 

τι πρεπει να του ζητησω?σκετο λακα θα το πω?

 

το κοστος ειναι υψηλο?βασικα μαυρο χρωμα θελω.

Link to comment
Share on other sites

Λεπτομέρειες πολλές δεν ξέρω αλλά οι λάκες είναι ακρυλικές βαφές που βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και ανάλογα με την επεξεργασία δίνουν μία τελική γυαλιστερή επιφάνεια σαν γυαλί (υπόψιν υπάρχουν και ματ). Βέβαια το ξύλο είναι άσχετο - MDF, συμπαγές ξύλο, ό,τι θες.

 

Για τιμές δεν ξέρω αλλά μάλλον θα είναι ακριβότερες από τα κλασσικά βερνίκια. Αλλά νομίζω η μαγκιά φαίνεται στην τεχνική - καλό είναι να μάθεις για τη δουλειά του ξυλουργού από πελάτες του.

 

Τώρα πώς θα το ζητήσεις? ''Λάκα σε μαύρο χρώμα, γυαλιστερή σα γυαλί'' - φαντάζομαι να αρκεί.

 

Ωραίο το μαύρο (αλλά και όλα εμένα μου φαίνονται ωραία σε λάκα).

Link to comment
Share on other sites

σε αυτο φιλε κοζανιτη θελω να σε ρωτησω.

 

η λακα ειναι ξυλο ή συνθετικο ξυλο?

 

βασικα σκεφτομαι να φτιαξω καποια επιπλα για το γραφειο σε δικα μου σχεδια και γι'ατυο πρεπει να παω σε καποιο ξυλουργο.

 

τι πρεπει να του ζητησω?σκετο λακα θα το πω?

 

το κοστος ειναι υψηλο?βασικα μαυρο χρωμα θελω.

Ναι το κόστος είναι υψηλό σε σχέση με απλή βαφή με λαδομπογιά, λόγω παραπάνω εργασίας για την δημιουργία λείου και ομοιογενούς υποστρώματος βαφής κατά κύριο λόγο.

 

Είναι μπογιά στην ουσία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε ξύλο θέλεις,...

για περισσότερα κοίτα εδώ μια πιο κατατοπιστική συζήτηση

Link to comment
Share on other sites

α μαλιστα!

 

νομιζα οτι η λακα εχει να κανει με ξυλο...ποσο @@λακα ειμαι!μουχαχα

 

βασικα μου αρεσει πολυ αυτο το αδιαβροχο σαν ξυλο αλλα δεν ειναι ξυλο κλασσικο.

 

σαν αυτο

 

4293wz6.jpg

 

 

η επιφανεια ειναι μαυρη ματ.

 

καπου λεει οτι ειναι καπλαμας.δλδ mdf?

Link to comment
Share on other sites

Ο καπλαμάς είναι πολύ λεπτή φλούδα από ακριβό συνήθως ξύλο με το οποίο "ντύνεται" μια ξύλινη επιφάνεια, συνήθως από MDF. Κάποιοι ίσως για λόγους οικονομίας να χρησιμοποιήσουν LDF (κοινώς NOVOPAN) αν και η διαφορά κόστους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά μερικοί επιπλοποιοί λειτουργούν όπως μερικοί εργολάβοι, βγάζουν από τη μύγα ξίγκι.

Καπλαμά χρησιμοποιείς όταν δεν θέλεις (για λόγους κόστους) ή δεν μπορείς (αυτό είναι συζητήσιμο) να έχεις ξύλινη μασίφ επιφάνεια. Τα σόκορα καλό είναι να μη ντύνονται με μικρές λωρίδες καπλαμά αλλά να γίνονται από μασίφ φιλετάκια ξύλου.

Αν δεν γίνει καλή δουλειά ο καπλαμάς θα ξεκολλήσει. Συνήθως πρώτα ξεκολλούν τα σόκορα γι αυτό και τα φιλετάκια μασίφ ξύλου.

 

Η λάκα περνιέται με πιστόλι βαφής σε μια μικρή βιοτεχνία ενώ σε μια μεγάλη βιομηχανία εφαρμόζεται από ρομποτικό σύστημα. Όλοι καταλαβαίνουμε τη διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Φύγαμε από τα δάπεδα και πήγαμε στα έπιπλα λοιπόν! Πολύ ωραία τα εξηγεί ο Χάρης. Γενικά η καλή δουλειά στη λάκα θα σου στοιχίσει "ο κούκος αηδόνι". Η διαδικασία θέλει και αρκετά διαφορετικά "χέρια" αν θυμάμαι καλά και πολύ μεράκι. Πρακτικά καλό είναι να αποφεύγουμε τη λάκα σε έπιπλα καθημερινής χρήσης γιατί έιναι πολύ ευαίσθητη. Επιπλέον στα σκούρα χρώματα φαίνεται αμέσως η παραμικρή σκόνη καθώς έχουν και απόλυτη ομοιομορφία οι επιφάνειες. Στα σημεία συνεχούς επαφής/ τριβής θα φεύγει σιγά-σιγά το χρώμα μέχρι να σου μείνει το mdf. Όποτε αν επιμείνεις στη λάκα για γραφείο μια κάποια λύση έιναι προστατευτικό γυαλί αλλά αυτό το στυλάκι έιναι πλέον "ντεμοντέ".

(Οι παλιές κρεβατοκάμαρες με λάκα ερχόταν κομπλέ με τέτοια προστατευτικά κρύσταλλα.) Ακόμη η λάκα έχει ευαισθησία στις ενώσεις - κάποια στιγμή με το καιρό θα κρακάρει σε τέτοια σημέια, οπότε να το έχεις υπόψιν αυτό στο σχεδιασμό επίπλου - τις εξαλείφεις σχεδιαστικά ή τις αποκρύπτεις με σκωτίες και άλλα κόλπα. Για γραφείο πάντως θα σου πρότεινα να πας σε προϊόν μελαμίνης/ mdf με μια καλή, μοντέρνα επιφάνεια βακελίτη( υπάρχουν πολλές επιλογές) - θα έιναι ποιο φτηνό και ποιο ανθεκτικό στο χρόνο!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Λάκες μπορείς να έχεις με σατινέ, μάτ ή γυαλιστερή επιφάνεια. Η επιλογή γίνεται βάση την αισθητική που θέλεις να έχει η κατασκευή. Τις πιο πολλές φορές επιλέγεται η σατινέ επιφάνεια, γιατί η γυαλιστερή τονίζει τις πιθανές ατέλειες.

 

Επίσης, λάκες μπορείς να βάψεις με πιστόλι (στο χέρι ή ρομποτικά) ή με ρολό ή με πινέλο. Εξαρτάται από τον τύπο της λάκας και συνήθως το αναγράφει επάνω στο κουτί.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Εγώ πάντως πήρα ιδέες για να φτιάξω μόνος μου το γραφείο μου!

 

 

Να ρωτήσω όμως κάτι: τη λάκα (για σατινέ ή ματ λέω τώρα) την περνάει κάποιος μόνος του (είναι όπως περνάς λινέλαιο σε ξύλο ή μπογιά σε τοίχο ας πούμε-δηλαδή απλά προσέχεις την ομοιομορφία και πολλά χέρια?) ή θέλει τέχνη και μου το κάνει κάποιος τεχνίτης (ο ξυλουργός φαντάζομαι?)

 

 

Ακόμη είναι δυνατό να παραγγείλεις γυαλί κομμένο σε διαστάσεις που θέλεις ο ίδιος ή το βρίσκει κάποιος μόνο σε κάποιες standard διαστάσεις?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.