Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερωτοαπαντήσεις για την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών στους δήμους


Engineer

Recommended Posts

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χρησιμοποίησαν από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για όσα ακίνητα κατά το παρελθόν είχαν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους.

Από αυτούς, 59.600 υπέβαλαν αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 1.230 κάτοικοι εξωτερικού.

Από τις 59.600 δηλώσεις οι 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τις 59.600 αιτήσεις έχουν προκύψει 1.585.717 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον προς τους Δήμους της χώρας. Πρόκειται για ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στο Δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη.

Ποιους αφορά η ρύθμιση των ξεχασμένων τετραγωνικών;

Ιδιοκτήτες, επικαρπωτές ακινήτων εντός σχεδίου ή κτισμάτων εκτός σχεδίου (νόμιμα ή αυθαίρετα), οι οποίοι:

  • Δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στον δήμο (μη υποβολή αρχικής δήλωσης).
  • Εχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από την πραγματική κατάσταση (υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή τακτοποίηση κ.λπ.).

Ποιος υποβάλλει δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;

Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να δηλωθούν και τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου και εντός οικισμού;

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

Στην πλατφόρμα δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου κτίσματα;

Ναι, θα πρέπει να δηλωθεί η επιφάνεια και των εκτός σχεδίου κτισμάτων.

Τι ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις πάρκινγκ) που φωτίζονται από την παροχή για τον κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας;

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση.

Ωστόσο, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.Η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών γίνεται στον ιστότοτο https://tetragonika.govapp.gr/ με τους κωδικούς του Taxisnet.

Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και άλλες ερωτοαπαντήσεις στο b2green εδώ, από την ΓΡΑΜΜΑΤΗ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου - πολεοδόμου μηχανικού.

Παρατήρηση δική μου, γίνεται πρόταση αντιμετώπισης, αλλά δεν είδα πρόταση/το πώς θα γίνει η καταχώρηση στην πλατφόρμα κάτω από το κοινόχρηστο ρολόι.

Ενδεικτικά:

Ε: Τι γίνεται με τις αποθήκες και τις θέσεις πάρκινγκ στις πολυκατοικίες, που έχουν αποκλειστική χρήση συγκεκριμένοι ένοικοι, αλλά φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα;

Α: Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν ανεξάρτητη, διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος και πρέπει να υποβληθεί δήλωση, διότι μόνο για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

24 λεπτά πριν, georgegaleos said:

• Τι κάνουμε όταν τα τετραγωνικά μέτρα στη ΔΕΗ είναι λιγότερα από αυτά στο Ε9;

Σε αυτήν την περίπτωση η διόρθωση δεν μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου, μαζί με τον τίτλο ιδιοκτησίας σας και το Ε9.

Καλημερα .Εστω μια νομιμη οριζοντια ιδιοκτησια ειναι 90 τμ.Η ιδιοκτησια ηταν δηλωμενη 80 τμ στο Ε9 και 70 τμ στην ΔΕΗ.

Γινεται διορθωση του Ε9 δηλωνοντας τα πραγματικα 90 τμ και πληρωνεται αναδρομικος Ενφια για την τελευταια πενταετια για την διαφορα των τετραγωνικων (90-80=10 τμ).

Το ερωτημα ειναι το εξης : H εφαρμογη δεν τραβαει τα στοιχεια απο το Ε9 το διορθωμενο ?

Επειδη ηταν στην ΔΕΗ 70 τμ θα πρεπει να παμε στο Δημο ?

Τοτε γιατι φτιαχτηκε η πλατφορμα ?

 

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Ωραίες οι ερωτοαπαντήσεις αλλά το πρόβλημα κυρίως είναι το πώς γίνονται κάποια πράγματα "συστημικά" μέσω της διαθέσιμης εφαρμογής.

Εστω πχ:

Στο λογαρισμό ρεύματος διαμερίσματος εισπράττεται ΤΑΠ και για υπόγεια αποθήκη και χώρο στάθμευσης, τα οποία αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και ρευματοδοτούνται από το κοινόχρηστο, στο λογαριασμό του οποίου καταβάλλονται τα ΔΤ και ΔΦ. Έτσι, στο λογαριασμό ρεύματος εμφανίζεται η επιφάνεια του διαμερίσματος στα ΔΤ/ΔΦ, ενώ στο ΤΑΠ η επιφάνεια είναι προσαυξημένη με την υπόγεια αποθήκη και το χώρο στάθμευσης. Στο ηλεκτρονικό σύστημα και ειδικότερα στην καρτέλα διόρθωσης των τετραγωνικών του διαμερίσματος (λόγω τακτοποίησης ημιυπαιθρίου), οι υπόγειοι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη και χώρος στάθμευσης) θα δηλωθούν (για την είσπραξη ΤΑΠ και μόνο) ως επιφάνειες ηλεκτροδοτούμενων ή μη βοηθητικών χώρων. Εάν δηλωθούν ως ηλεκτροδοτούμενοι, τότε υπάρχει περίπτωση να διπλο-εισπράττονται τα ΔΤ/ΔΦ, δεδομένου ότι καταβάλλονται στο κοινόχρηστο;

Το παραπάνω είναι αρκετά σύνηθες σε πολυκατοικίες το οποίο συστημικά δεν είναι σαφές πώς διορθώνεται!

Αυτο γίνονταν σε κάποιους δήμους, αρκετούς, οι οποίοι είτε βαριόντουσαν είτε δεν ήξεραν είτε δεν ήθελαν, να εκδώσουν για τέτοιους χώρους όπως το πάρκινγκ και η αποθήκη που
αναφέρονται πιο πάνω, ξέχωρα ειδοποιητήρια για το ΤΑΠ. 

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι,

Σε οικόπεδο με ποσοστό ιδιοκτησίας αυτού που κάνει την δήλωση διόρθωσης τ.μ.

Στα στοιχεία  δήλωσης πολίτη (πλατφόρμα) εμφανίζει όλο το εμβαδόν του οικοπέδου, το αντλεί απο το Ε9, παρόλο που αναγράφεται το ποσοστό ιδιοκτησίας.

Το θεωρείται σωστό?

Link to comment
Share on other sites

Δηλώνονται μόνο τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και τα οικόπεδα εντός σχεδίου  ή και οικόπεδα Εκτός σχεδιου όπως ακριβώς στο Ε9;

Link to comment
Share on other sites

 δεν υπαρχουν "οικοπεδα εκτος σχεδιου"

Υπαρχουν γηπεδα και αυτα δεν πληρωνουν.

Ολα τα υπολοιπα πληρωνουν,

κτισματα/οικοπεδα αχτιστα ή με υπόποιπο δομησης.

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, zulumpo said:

συνάδελφοι,

Σε οικόπεδο με ποσοστό ιδιοκτησίας αυτού που κάνει την δήλωση διόρθωσης τ.μ.

Στα στοιχεία  δήλωσης πολίτη (πλατφόρμα) εμφανίζει όλο το εμβαδόν του οικοπέδου, το αντλεί απο το Ε9, παρόλο που αναγράφεται το ποσοστό ιδιοκτησίας.

Το θεωρείται σωστό?

δξ τι αποδεχεται η πλατφορμα...

εσυ πρεπει να γραψεις το δικο σου ποσοστο.

Με  βαση αυτο θα σου επιβαλει το ΤΑΠ.

Τούς υπολοιπους -θεωρητικα-  δεν εισαι υποχρεωμενος να τους ξερεις, ουτε κατ' ονομα, ποσοστο, ΑΔΤ και ΑΦΜ

 

Link to comment
Share on other sites

λαχανε

στα κοινοχρηστα μπαινουν τα τμ. που εδωσε ήδη ο μηχανικος στο Δημο,  σε πινακα, μεχρι  την πρωτη ηλεκτροδοτηση ΟΙ της οικοδομης. Με βαση αυτα τα τμ. πληρωνουν για  ΔΤ...οχι για ΤΑΠ.

 Στον πινακα αυτο,  δεν υπαρχει  ουτε η αποθηκη ουτε η ΘΣΑ...σαν κοινοχρηστοι χωροι....Αυτα ειναι ειτε παρακολουθηματα ειτε αυτοτελεις ΟΙ και ανηκουν στον "ιδιοκτήτη τους"

Θεωρητικα,  καθε ΟΙ πρεπει να χει  τον δικο της "μετρητη"...καλα χαιρετισματα....

Τεσπα

αυτο το διαμερισμα που δειχνει στη ΔΕΗ και τους βοηθητικους χωρους, δεν εχει να φοβαται τπτ,

αφου δηλωνει 100 +12+20 τμ.=124 τμ.  συνολικα.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, dimitris GM said:

δξ τι αποδεχεται η πλατφορμα...

εσυ πρεπει να γραψεις το δικο σου ποσοστο.

Με  βαση αυτο θα σου επιβαλει το ΤΑΠ.

Τούς υπολοιπους -θεωρητικα-  δεν εισαι υποχρεωμενος να τους ξερεις, ουτε κατ' ονομα, ποσοστο, ΑΔΤ και ΑΦΜ

 

στην πλατφόρμα το γράφει το ποσοστό στο ακίνητο περιουσιολόγιο Ε9,

όμως  στα στοιχεία δήλωσης πολίτη γράφει όλη την επιφάνεια του οικοπέδου χωρίς ποσοστό.

Φοβάμαι μην τυχόν και υπολογίσει ταπ βάση αυτού..!🥶

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.