Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χρηστικές οδηγίες για την ηλεκτρονική δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους Δήμους


Engineer

Recommended Posts

Μεγάλη συμμετοχή πολιτών καταγράφεται από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων στους Δήμους. Χιλιάδες ιδιοκτήτες σπεύδουν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ρυθμίσουν την εκκρεμότητα, γλιτώνοντας πρόστιμα και ταλαιπωρία από τη γραφειοκρατία των υπηρεσιών, αφού για τη διόρθωση δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη.

Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα, που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών, προκύπτει αυτόματα. Θα πρέπει όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι πολύ προσεκτικοί στη διόρθωση των στοιχείων, γιατί πολλές φορές τα τετραγωνικά του αρχικού συμβολαίου του ακινήτου ή της οικοδομικής άδειας δεν συμφωνούν είτε με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είτε με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στον Δήμο, είτε με κανένα από τα δύο. Ετσι πολλά είναι τα ερωτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για το τι ακριβώς πρέπει να δηλώνεται, αφού κάθε τετραγωνικό που «αποκαλύπτεται» οδηγεί σε πρόσθετη επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σε ποιους αφορά η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους;

Αφορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων, που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο, καθώς και σε όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Επίσης καλύπτει και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Ποια είναι η διεύθυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;

Η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών γίνεται στον ιστότοτο https://tetragonika.govapp.gr/ με τους κωδικούς του Taxisnet.

Ποιες επιφάνειες ακινήτων θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Η ρύθμιση καλύπτει:

  • Ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.
  • Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής)
  • Κτίσματα που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.
  • Κτίσματα αποπερατωμένα ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
  • Οικόπεδα που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.
  • Ακίνητα που είχαν δηλωθεί ελλιπώς ή δεν δηλώθηκαν ποτέ.
  • Τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακινήτων που τακτοποιήθηκαν ή νομιμοποιήθηκαν με τους νόμους περί αυθαιρέτων.
  • Τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον Δήμο.

 

Aφορά μόνο σε κατοικίες ή και σε άλλες κατηγορίες κτιρίων;

Οχι, δεν αφορά μόνο σε κατοικίες. Αφορά σε όλα τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί στο Ε9 των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων), όπως:

  • Κατοικία ή διαμέρισμα
  • Μονοκατοικία
  • Επαγγελματική στέγη
  • Οικόπεδο
  • Αποθήκες
  • Θέσεις στάθμευσης
  • Σταθμοί αυτοκινήτων
  • Βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια
  • Τουριστικές εγκαταστάσεις
  • Νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα
  • Εκπαιδευτήρια
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Κτίρια λοιπών υπηρεσιών
  • Τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται;

Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού, λόγω της διασύνδεσης της εφαρμογής με τη βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους, αλλά και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των στοιχείων.

Πώς ελέγχουμε ότι είναι σωστά τα τετραγωνικά στο Ε9 για να τα συγκρίνουμε με αυτά της ΔΕΗ;

Καταρχήν διαβάζουμε το εμβαδό, που αναγράφεται στον τίτλο ιδιοκτησίας μας. Αν υπάρχει κτίσμα που κατασκευάστηκε μεταγενέστερα, ανατρέχουμε στο έντυπο της οικοδομικής άδειας ή σε όποιο άλλο διαθέσιμο στοιχείο νομιμότητας του κτιρίου έχουμε. Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι αυθαίρετο ή έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό για να καταγράψει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσετε και στη συνέχεια να διορθώσετε το Ε9 και τα τετραγωνικά στον Δήμο.

Τι ισχύει όταν ένα ακίνητο δεν δηλώνεται ούτε στο Ε9, ούτε στη ΔΕΗ;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet και μετά να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Θα πρέπει να ξέρετε όμως, ότι μετά τη διόρθωση του Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί στην επιφάνεια των ακινήτων που θα δηλωθούν.

Ποιοι έχουν περιθώριο να κάνουν διόρθωση και μετά τις 31 Μαρτίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020;

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ότι η διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Ειδικά όμως για τους ιδιοκτήτες των παρακάτω περιπτώσεων, η διόρθωση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2020. Ετσι οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν προθεσμία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Πληρώνουν ΤΑΠ και τα αδόμητα οικόπεδα;

Σύμφωνα με τον νόμο, η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και τους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31/12/2019 και αφετέρου οι Δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

Εκτός από τα οικόπεδα, δηλώνουμε και τα χωράφια;

Οχι. Η δήλωση αφορά στα δομημένα και αδόμητα οικόπεδα, αλλά όχι στα αγροτεμάχια, αρκεί να μην έχουν κάποιο κτίσμα (κατοικία ή αποθήκη).

Ποιος υποβάλλει δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;

Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου, στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Πρέπει να δηλωθεί και το καλύβι στο χωράφι, που δεν έχει ρεύμα;

Ναι, θα πρέπει να δηλωθεί η επιφάνεια και των εκτός σχεδίου κτισμάτων στα αγροτεμάχια.

Τι γίνεται με τις αποθήκες και τις θέσεις πάρκινγκ στις πολυκατοικίες, που έχουν αποκλειστική χρήση συγκεκριμένοι ένοικοι, αλλά φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα;

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν ανεξάρτητη, διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος και πρέπει να υποβληθεί δήλωση, διότι μόνο για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ.

Τι κάνουμε όταν τα τετραγωνικά μέτρα στη ΔΕΗ είναι λιγότερα από αυτά στο Ε9;

Σε αυτήν την περίπτωση η διόρθωση δεν μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου, μαζί με τον τίτλο ιδιοκτησίας σας και το Ε9.

Τι ισχύει με τις πιλοτές;

Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Δηλώνω το καθαρό εμβαδό του κτίσματος ή το συνολικό με τοίχους και μπαλκόνια;

Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (εξωτερικοί τοίχοι, κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

Εκλεισα τον ημιυπαίθριο χώρο. Τον δηλώνω;

Αν υπάρχουν κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, πρέπει να προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. 

Ο,τι δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη, θα ισχύσει και στον νέο λογαριασμό της ΔΕΗ;

Οχι. Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης, αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου - πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Engineer said:

Τι κάνουμε όταν τα τετραγωνικά μέτρα στη ΔΕΗ είναι λιγότερα από αυτά στο Ε9;

Σε αυτήν την περίπτωση η διόρθωση δεν μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου, μαζί με τον τίτλο ιδιοκτησίας σας και το Ε9.

 

Αυτό πρέπει να είναι λάθος.

Μάλλον εννοεί :"όταν τα τετραγωνικά μέτρα στη ΔΕΗ είναι περισσότερα από αυτά στο Ε9 "

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι είναι λάθος και μάλιστα, σε τέτοια περίπτωση που έχω με ΔΕΗ>Ε9, στον "ισολογισμό" των επιφανειών η πρόσθετη επιφάνεια ήδη φαίνεται με αρνητικό πρόσημο .  Τότε απλά, με την υποβολή  της δήλωσης, ο Δήμος πληροφορείται για τα πρόσθετα μ2 που έχουν δηλωθεί στη ΔΕΗ και τα αφαιρεί.  Αν δεν υποβληθεί η δήλωση συνεχίζει η χρέωση στην ΔΕΗ με τα παραπανίσια μ2....

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει: ανοικτές θέσεις στάθμευσης με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο που δεν κατέχουν χιλιοστά ιδιοκτησίας στην σύσταση,δηλαδή δεν είναι ανεξάρτητοι-διαιρετοί χώροι, δεν δηλώνονται στην εφαρμογή καθότι δεν οφείλουν ΤΑΠ, ορθά?

Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει αυτό πέραν της αυτοψίας είναι να διαβάσει και την σύσταση, ορθά?

Link to comment
Share on other sites

10 λεπτά πριν, pirsogiannis said:

Αν μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει: ανοικτές θέσεις στάθμευσης με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο που δεν κατέχουν χιλιοστά ιδιοκτησίας στην σύσταση,δηλαδή δεν είναι ανεξάρτητοι-διαιρετοί χώροι, δεν δηλώνονται στην εφαρμογή καθότι δεν οφείλουν ΤΑΠ, ορθά?

Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει αυτό πέραν της αυτοψίας είναι να διαβάσει και την σύσταση, ορθά?

Οφείλουν όμως ΔΤ,ΔΦ το οποίο δεν προβλέπεται στην εφαρμογή.

Edited by kosbar
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα, έχω μια ερώτηση για προσωπική χρήση. Αν υπάρχει κάποια κατοικία παλιά όπου είχαν δηλωθεί μόνο τα εσωτερικά τετραγωνικά, πρέπει να δηλωθούν τώρα τα μικτά; Δηλαδη μαζί με τους εξωτερικούς τοίχους; Χρειαζόμαστε διευκρίνιση διότι έχουμε κτίσμα με τοίχους 70εκ και η διαφορά είναι τεράστια. Φαντάζομαι δεν θα είμαστε οι μόνοι. Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει, ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

δεν φαινεται να υπαρχει  ρητη προβλεψη/απαντηση  σε αυτο

-αν  το ακινητο αυτο πουληθει/δωρηθει/κληρονομηθει,  ο συμβ/φος θα υπολογισει το εμβαδον Χ0,90., μονον για τον υπολογισμο του αντικειμενικου.

Αλλά,  σαν μεταβιβαση θα αναγραφονται  ολα τα τμ. μαζι με τους τοιχους.

Θεωρω οτι δεν υπαρχει τετοιος μειωτικος συντελεστης για τα ΔΤ και το ΤΑΠ.

Στο Ε9 τι γραφεις σαν εμβαδον? [κι αν το βαζεις "μειωμενο" σε ποια διαταξη βασιζεσαι?]

δες και την ΠΟΛ 1237/14

 

δες και αυτη τη συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/138-λιθόχτιστο-κέρδος-δόμησης-αφαίρεση-λιθοδομών/?do=findComment&comment=584899

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια,

Η κατοικία είναι της μητέρας μου και έχει χτιστεί από την Αρωγή με εξωτερική τοιχοποιία από τσιμεντόλιθους. Το σπίτι δηλώνεται στο Ε9 με τα καθαρά τετραγωνικά, δεν ξέρω για ποιο λόγο μιας και δεν είχα ασχοληθεί μέχρι φέτος που προέκυψε αυτό το ζήτημα της διόρθωσης. 

Διαβάζοντας τα λινκ που μου στείλατε, νομίζω χρειάζεται να κάνω εκ νέου αποτύπωση και μια βόλτα από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου.

και πάλι ευχαριστώ πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.