Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πως επιλέγω ασφαλιστική κατηγορία σε περιπτώσεις παράλληλης μισθωτής απασχόλησης (έμμισθοι δικηγόροι, μηχανικοί κλπ.)


Engineer

Recommended Posts

Με τον ν.4670/2020 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμμίσθων δικηγόρων, μηχανικών κλπ με πολλαπλές αναφορές στο Νόμο. Σε γενικές γραμμές δεν αλλάζουν οι εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, που διατηρούνται όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί με το ν.4578/2018, ούτε οι εισφορές επί των αποδοχών, αφού τα ποσοστά των κρατήσεων παραμένουν τα ίδια.

Αντιθέτως επέρχεται μεγάλη αλλαγή στις εισφορές από την άσκηση της παράλληλης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος αφού πλέον οι έμμισθοι ασφαλισμένοι με αποδοχές 935 ευρώ (και νέοι έμμισθοι πενταετίας με αποδοχές 740 ευρώ) απαλλάσσονται πλήρως από το ειδοποιητήριο.

Έμμισθοι δικηγόροι, μισθωτοί μηχανικοί, υγειονομικοί και λοιποί εξομοιούμενοι (ειδικοί συνεργάτες, καθηγητές, αμειβόμενοι με ΤΠΥ, μετακλητοί κλπ.) που ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα οφείλουν να επιλέξουν Ασφαλιστική Κατηγορία.

Κατά τη διαδικασία επιλογής επιλέγεται υποχρεωτικά το πεδίο ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

Τούτο είναι υποχρεωτικό και κεφαλαιώδους σημασίας, διότι είναι η πρώτη φορά που ο ΕΦΚΑ παρέχει τη δυνατότητα στον παράλληλα ασφαλισμένο να το δηλώσει ηλεκτρονικά. Αυτό φυσικά θα διασταυρωθεί με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (ΑΠΔ, ΕΑΠ κλπ.).

ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ:

Έμμισθος δικηγόρος (μηχανικός, υγειονομικός κλπ.) που δεν επιθυμεί να καταβάλλει επιπλέον εισφορές με ειδοποιητήριο (πλην των 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ όπου απαιτείται) δηλώνει την υποχρεωτική για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης 2η Α.Κ. των 252 ευρώ. Αν και εφόσον την υπερκαλύπτει από τις εισφορές (εργοδότη -ασφαλισμένου) λαμβάνει ειδοποιητήριο μηδενικών εισφορών υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας.

Έμμισθος ασφαλισμένος νέος πενταετίας δηλώνει την ειδική κατηγορία των 126 ευρώ αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΙΜΑ:

  • Έμμισθος ασφαλισμένος με αποδοχές μικτές 2.500 ευρώ και άνω καλύπτει ή υπερκαλύπτει την ανώτατη Α.Κ. οπότε ακόμη και αν την επιλέξει πρακτικά θα λάβει μηδενικό ειδοποιητήριο.
  • Συνιστάται προς αποφυγή λαθών κατά την πρώτη εφαρμογή, η επιλογή της υποχρεωτικής 2ης Α.Κ. ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες χρεώσεις, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας των συστημάτων του ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο.
  • Σε περίπτωση διακοπής της έμμισθης απασχόλησης ο ασφαλισμένος καταβάλει εξ ιδίων το σύνολο της Α.Κ. που έχει επιλέξει.
  • Προθεσμία επιλογής μέχρι 13.3.2020
  • Έμμισθοι δικηγόροι με κλειστά βιβλία δεν επιλέγουν, ενώ λογικά το σύστημα δεν θα τους παρέχει αντίστοιχη επιλογή.

Ακολουθούν οι επίσημες οδηγίες από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ έξι(6) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€) Κλάδος Υγειονομικής Περίθαλψης (€) Συνολικό ποσό (€)
155 55 210
186 66 252
236 66 302
297 66 363
369 66 435
500 66 566
 
  • Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
    • Εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει την διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

Σημείωση δική μας (αν και εφόσον δεν καλύπτει ή υπερκαλύπτει με τις εισφορές από την μισθωτή απασχόληση την ανώτερη α.κ. που επιλέγει κατά την αληθή έννοια του άρθρου 36 ν.4387/2016)

    • Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο (Σημείωση δική μας: Δεν τεκμηριώνεται απολύτως στο Νόμο, θα έπρεπε να παρέχεται δικαίωμα επιλογής όπως και στον νεοεισερχόμενο στην ασφάλιση).
    • Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.
    • Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.
    • Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

    • Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά εδώ έως και την Παρασκευή 13/3/2020.

 

Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

Πρόεδρος Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

e-forologia.gr


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

η ερώτηση είναι για κάποιο  που είναι παράλληλα μισθωτός επιλέγει αναγκαστικά 2η κατηγ. Αν όμως διακόψει τη μισθωτή εργασία μπορεί να αλλάξει κατηγ προς τα κάτω αν το θελήσει?

 

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι επιλέγεις την κατηγορία που θέλεις (π.χ. 1η) και για τους μήνες που θα έχεις εισοδήματα από μισθωτή εργασία θα χρεωνεσαι υποχρεωτικά τη 2η(διαφορά) και για τους μήνες που δεν έχεις μισθωτή απασχόληση θα πληρώνεις την 1η. 

Link to comment
Share on other sites

οι οδηγίες παραπάνω λένε ότι επιλέγεις 2η. Εν πάση περιπτώση η αλλαγή ασφαλιστικής κατ προβλέπεται?

 

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, maneni said:

οι οδηγίες παραπάνω λένε ότι επιλέγεις 2η. Εν πάση περιπτώση η αλλαγή ασφαλιστικής κατ προβλέπεται?

 

"Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ έξι(6) ασφαλιστικών κατηγοριών..."

Επίσης το σύστημα επιτρέπει την επιλογή της πρώτης κατηγορίας ενώ είναι επιλεγμένη η παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Νομίζω ισχύει για τις περιπτώσεις που η μισθωτή εργασία δεν διαρκεί όλο τον χρόνο οπότε για αυτούς τους μήνες επανέρχεται η επιλεγμένη κατηγορία. Οψομεθα. 

Link to comment
Share on other sites

On 10/3/2020 at 2:34 ΜΜ, Engineer said:

.....ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ:

Έμμισθος δικηγόρος (μηχανικός, υγειονομικός κλπ.) που δεν επιθυμεί να καταβάλλει επιπλέον εισφορές με ειδοποιητήριο (πλην των 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ όπου απαιτείται) δηλώνει την υποχρεωτική για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης 2η Α.Κ. των 252 ευρώ.........

  • Συνιστάται προς αποφυγή λαθών κατά την πρώτη εφαρμογή, η επιλογή της υποχρεωτικής 2ης Α.Κ. ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες χρεώσεις, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας των συστημάτων του ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο.......

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με

21 hours ago, Engineer said:

την υποχρεωτική για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης 2η Α.Κ. των 252 ευρώ.

Και θα το τεκμηριώσω με βάση αυτά που αναφέρει ο ΕΦΚΑ στην σελίδα του:

"[...]
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ έξι(6) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:
.....
ακολουθεί στην σελίδα του ΕΦΚΑ το πινακάκι με τις έξι κατηγορίες (απλά δεν το αναφέρω)
.....
Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση
αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας[1] .

Εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει την διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.

Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της
εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.[2]
[...]"

-----------------------------------------------------------------------

[1] Δεν αναφέρει ότι πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά την 2ηΑΚ,

αλλά αναφέρει ότι όσο "... ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός..."

τότε  "... οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας"

ήτοι: ως ποσό και όχι ως επιλογή κατηγορίας.

[2] Αν επιλεχθεί η 1ηΑΚ μετά την διακοπή της μισθωτής, απλά οι εισφορές θα είναι της 1ης ΑΚ και θα καταβάλλονται εις όλον από τον αυτοαπασχολούμενο. 

[ Στο ίδιο συνηγορούν και οι κατηγορίες των περιπτώσεων 1, 3, 4 και 5 που μας αφορούν.

Π..χ., ακόμη και για τους νέους ελ. επαγγελματίες της περιπτ.3 αναφέρει: "...Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ειδική ασφαλιστική κατηγορία και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο. ...", απλά , "καταβάλλουν τις εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, για όσο διάστημα απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί. ..." Και αυτοί το καταβάλλουν ως ποσό και όχι ως επιλογή κατηγορίας]

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Προσωπικά από τα παραπάνω --σε περίπτωση παράλληλης-- βλέπω:

ότι δεν προκύπτει υποχρεωτική επιλογή της 2ηΑΚ,

αλλά υποχρεωτική καταβολή ΠΟΣΟΥ όσο της 2ηςΑΚ.

Η επιλογή ΑΚ εξακολουθεί να είναι από και μειωμένη έως και 6η για τους νέους με παράλληλη ή 1η έως και 6η για του υπόλοιπους με παράλληλη.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που δεν απαντώ στο θέμα, αλλά διαβάζω τα θέματα που έχουν προκύψει, όπως και για νέους συναδέλφους που δεν έχουν καταχωριστεί έγκαιρα και δεν μπορούν να επιλέξουν τη μειωμένη κατηγορία, και δε μπορώ να μην πω ότι πέρα από την ουσία του νέου νόμου όλα αυτά που συμβαίνουν με τις διαδικασίες του ΕΦΚΑ (και ΕΤΕΑΕΠ) είναι τραγικά και πλέον καθόλου κωμικά.
Λάθη πάνω στα λάθη με οικονομικές συνέπειες έμμεσες και άμεσες, τρομερές καθυστερήσεις, ανάγκη μετάβασης στην Αθήνα ...μήπως και πετύχεις κάποιο φιλότιμο υπάλληλο να σε εξυπηρετήσει.

Πέρα από την εφαρμογή μιας ασφαλιστικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει και μία πρακτική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν από τις διαδικασίες.

Παρακολουθούσα πρόσφατα μία εκπομπή για τον υπουργό Ψηφ. Διακ. που παρουσίαζε τη σημαντική βελτίωση της "καθημερινότητας" των πολιτών - σημαία για το υπουργείο ψηφ. διακ. που είναι η απευθείας καταχώριση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης στο μαιευτήριο.

Ποια "καθημερινότητα" βρε υπουργέ, τα 1-2-3 παιδιά που θα γεννήσει κάποιος είναι το πρόβλημα της καθημερινότητας στη ζωή του; Ρίξε μία ματιά στον ΕΦΚΑ να δεις τι γίνεται που έχουμε γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Εκεί που άλλοι περιμένουν χρόνια για σύνταξη που χρυσοπλήρωναν μια ζωή, άλλοι τρώνε ανθρωπομέρες στα τηλέφωνα, στις υπηρεσίες και στις μετακινήσεις στην Αθήνα και δεν βγάζουν άκρη στο αυτονόητο. 😙

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, maneni said:

 

Λάθος θα ήταν η επιλογή κατηγορίας διαφορετικής από αυτή που επιθυμεί κάποιος. Αν κάποιος θέλει να πληρώνει την 1η κατηγορία για όσο καιρό δεν θα είναι μισθωτός πρέπει να δηλώσει την 1η. Αν δηλώσει τη 2η θα πληρώνει τη 2η. 

Δεν είμαι σίγουρος τι εννοεί ο ποιητής σε αυτή τη γενική οδηγία αλλά υποψιάζομαι ότι εννοεί αυτούς που ενδεχομένως θα ήθελαν να επιλέξουν ψηλότερη κατηγορία. 

Επισυνάπτω και αντίγραφο της δικής μου δήλωσης για να τους δύσπιστους. 

Και αν υπάρχει κίνδυνος να "μπερδευτουν" τα συστήματα στον εφκα θα περιμένουμε με υπομονή να ξεμπερδευτουν και να πληρώσουμε τα σωστά.

 

Screenshot_20200311-173059~2.png

Edited by atre
Link to comment
Share on other sites

ok μαλλον την πάτησα. Ελπίζω όταν διακοπεί η μισθωτή εργασία να μπορώ να αλλάξω κατηγορία (φαντάζομαι ότι θα γίνεται αυτό) αν δεν έχουν αλλάξει πάλι μέχρι τότε τα συστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.