Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έλεγχος Διάτρησης Με Διαπλάτυνση


 
mavroui

Recommended Posts

Συνάδελφοι Μηχανικοί καλησπέρα σας. Έχω δύο απορίες για τον έλεγχο διάτρησης του ΕΚ2 στην περίπτωση που υπάρχει διαπλάτυνση. 

 1η απορία:

Με βάση το κεφάλαιο 6.4.3 του ΕΚ2 πρέπει να γίνουν δύο έλεγχοι. Ο πρώτος γίνεται στην περίμετρο του υποστυλώματος και ο δεύτερος γίνεται στην βασική περίμετρο ελέγχου (2d από την παρειά του υποστυλώματος). Ο πρώτος έλεγχος γίνεται έτσι ώστε η τάση λόγω διάτρησης  στην παρειά του υποστυλώματος να μην ξεπεραστεί η τιμή VRd,max  (που ουσιαστικά είναι η σχεδιαστική αντοχή του λοξού θλιπτήρα) ενώ ο δεύτερος έλεγχος γίνεται έτσι ώστε η τάση στην βασική περίμετρο ελέγχου να μην ξεπεράσει την τιμή vRd,c που είναι η σχεδιαστική αντοχή σε διάτρηση χωρίς οπλισμό.

 Στο 6.4.2 (8) λέει:

 «Σε πλάκες επί υποστυλωμάτων με διαπλάτυνση στην κεφαλή (κιονόκρανο) κυκλικής μορφής για την οποία lH < 2hH (βλέπε Σχήμα 6.17), ο έλεγχος των διατμητικών τάσεων λόγω διάτρησης σύμφωνα με την 6.4.3 απαιτείται μόνο στη διατομή ελέγχου εξωτερικά της διαπλάτυνσης του υποστυλώματος.»

 Δηλαδή παραλείπετε ο πρώτος έλεγχος για τον λοξό θλιπτήρα; Αυτό δεν μου φαίνεται λογικό. Πιο λογικό θα μου φαινόταν να πρέπει να ελεγχθεί η διάτρηση (vRd,c) στην διατομή α, και η αντοχή του λοξού θλιπτηρα (VRd,max) στις διατομές β και γ που φαίνονται πιο κάτω. Εσείς τι πιστεύετε;  

image.png.1bb1452a4130d96c849ab7b12f1ace75.png

2η απορία:

 Στην περίπτωση ορθογωνικών υποστυλωμάτων με ορθογωνικά κιονόκρανα ο ΕΚ2 λέει τα ακόλουθα

«Σε πλάκες επί ορθογωνικών υποστυλωμάτων με ορθογωνικό κιονόκρανο για το οποίο lH <2,0hH (βλέπε Σχήμα 6.17) και συνολικές διαστάσεις l1 και l2 (l1 = c1 + 2lH1, l2 = c2 + 2lH2, l1 l2), η τιμή της rcont μπορεί να λαμβάνεται ως η μικρότερη από τις:

rcont = 2d + 0,56 (l1l2)^0.5

και

rcont = 2d + 0,69 I1»

 rcont είναι η απόσταση της περιμέτρου ελέγχου από το κέντρο του υποστυλώματος. Άρα η περίμετρος θα είναι κυκλική; Αν από την άλλη ο κανονισμός εννοεί ότι η περίμετρος ελέγχου θα είναι τετραγωνική με πλευρά τότε στην περίπτωση ορθογωνικού υποστυλώματος πάλι θα πρέπει να ελέγξω τετραγωνική περίμετρο;

 

Ευχαριστώ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.