Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διπλό πρόβλημα από όμορο κτίσμα


NKOLAS

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι, θα ήθελα την συμβουλή σας στο παρακάτω θέμα. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό στενόμακρο οικόπεδο όπου προσπαθώ να κάνω την αρχιτεκτονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το διώροφο κτίριο + υπόγειο που προκύπτει (φ.ο. απο ο.σ. και τοιχοποιία από λιθοδομή 50 εκ.) εφάπτεται στο μπροστινό και στο πίσω όριο. Στο όμορο οικόπεδο στην πίσω πλευρά του οικοπέδου μου υπάρχει υφιστάμενο μονώροφο λιθόκτιστο κτίριο παλιάς κατασκευής που εφάπτεται στην οικοδομική γραμμή. Οπότε από ότι έχω καταλάβει θα πρέπει να αφήσω σε εκείνη την πλευρά αντισεισμικό αρμό και για μένα αλλά και για αυτόν. Το πάχος που θα έχει ο αντισεισμικός αρμός θα προκύψει από την στατική μελέτη η οποία όμως θα γίνει σε μετέπειτα φάση, καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνει η τελική αρχιτεκτονική πρόταση η οποία θα περάσει από εοτ κ.τ.λ.

Α) Το θέμα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις που δεν γνωρίζεται το ακριβές πάχος του αντ. αρμού και το οικόπεδο σας δίνει περιορισμένες αρχιτεκτονικές λύσεις, πως το αντιμετωπίζεται? δηλαδή πόσο κενό να αφήσω από το όριο έτσι ώστε όταν αργότερα προκύψει αυτή η απόσταση από τα στατικά να μην χρειαστεί να αλλάξουν όλα τα αρχιτεκτονικά με τα γνωστά επακόλουθα.

Β)Η στέγη από το προαναφερθείς όμορο κτίσμα μπαίνει στο οικόπεδο μου περίπου 30 εκ. Τι κάνω, το αναφέρω στην πολεοδομία, στον ιδιοκτήτη του κτίσματος για να ζητήσω συναίνεση για την κατεδάφιση του τμήματος της στέγης που εισχωρεί παράνομα στο οικόπεδο μου? Από ότι καταλαβαίνεται πέρα από ότι δεν έχω την δυνατότητα να σχεδιάσω το κτίριο σε απόσταση από αυτό το όριο είμαι και άπειρος. Περιμένω τις συμβουλές σας.Ευχαριστώ

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία ανεξάρτητα της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Ένας Πολιτικός Μηχανικός πχ δεν δημοσιεύει ένα θέμα που αφορά "Αμοιβές-Οικονομικά Αδειών" στην ενότητα των "Πολιτικών Μηχανικών".

Παρακαλώ διαβάστε τους του forum.

Ευχαριστώ.

acnt

 

Συνάδελφοι καμιά πρόταση-συμβουλή επι του θέματος?κανένας?

Link to comment
Share on other sites

άσε τρεις πόντους για αντισεισμικό αρμό. διωροφάκι είναι. εάν προκύψει λίγο μεγαλύτερος στην στατική μελέτη, μπλάστρωσέ τον....

Link to comment
Share on other sites

κατα τη γνώμη μου 2 λύσεις υπάρχουν

1. Δείχνεις στα αρχιτεκτονικά σου εξαρχής τον αντισεισμικό αρμό. Μπορείς να αφήσεις 5 εκ. για να είσαι καλυμμένος, δεν πιστεύω η στατική μελέτη ενός διορόφου να σου βγάλει μεγαλύτερο αρμό, δεδομένου απο ότι καταλαβαίνω οτι θα είσαι σε κάποιο οικισμό για να κάνεις κατοικία με πέτρα.

2.Δεν δείχνεις τίποτα, και κάνεις τον αντισεισμικό αρμό στην φάση της κατασκευής σύμφωνα με το πάχος που θα προκύψει απο τιν στατική μελέτη.

 

Η λύση που θα διαλέξεις εξαρτάται κυρίως απο την πολεοδομία στην οποία υπάγεσαι και τι θα δεχτούν να παρουσιάσεις στα σχέδια σου.

 

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα δεν ξέρω τι να σου προτείνω...

Link to comment
Share on other sites

Να είστε καλά ευχαριστώ για τις απαντήσεις, λέω να ακολουθήσω την συμβουλή σας και να αφήσω αρμό 5 εκ. Για το 2 ερώτημα που υπέβαλα θα ήθελα τις συμβουλές σας έτσι ώστε να μην μπλεχτεί η κατάσταση

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω ως προς το δεύτερο ερώτημα σου. Προφανώς μια πρώτη επαφή με τον γείτονα ειναι επιβεβλημένη, για να δείς και τις προθέσεις του. Το ξέρει οτι έχει μπει παράνομα στο οικόπεδο σου?δεν το ξέρει?ανάλογως πράττεις....

Link to comment
Share on other sites

ο αρμοσ που θα πρεπει να αφησεισ θα πρεπει να ειναι 5 - 6 εκατοστα. οσο για τη στεγη του διπλανου θα εξετασεισ δυο περιπτωσεισ. 1. αν αυτα τα 30 εκατοστα που μπαινουν στο οικοπεδο σου ειναι μονο κεραμιδια συζητησε το με το γειτονα να τα αφαιρεσει και προτεινε του εσυ να ναλαβεισ το κοστοσ. 2. αν αυτα τα 30 εκατ. απαιτουν κατεδαφιση, τοτε μαλλον θα το ξεχασεισ και θα τραβηχτεισ εσυ μεσα βρισκοντασ την καταλληλη αρχιτεκτονικα λυση. οι καλυτερεσ λυσεισ δεν ειναι αυτεσ που εμπλεκονται οι δικηγοροι γιατι τραβανε πολυ, χρονικα. δικαιωνεσαι στο τελοσ αλλα αν ειναι να χασεισ την αδεια (ο πελατησ θα παει σε αλλον μηχανικο, πιο εμπειρο και γρηγορο) για κατι τοσο απλο, δεν ξερω αν αξιζει τελικα. με τουσ γειτονεσ πρεπει να εχεισ τισ καλυτερεσ σχεσεισ.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι το εν λόγω όριο που δημιουργεί το πρόβλημα είναι το πίσω-οπότε αν δεν κολλήσω(αφήνοντας 5 εκ αρμό) θα πρέπει να αφήσω απόσταση Δ που πραγματικά λόγω μορφής του οικοπέδου δεν γίνεται. Με λίγα λόγια η πρόταση σου Βασιλική να μπω μέσα 30 εκ (όσο δηλαδή εισέρχεται στο οικόπεδο μου ο γείτονας) αν και είναι πρακτική, από άποψη Γ.Ο.Κ. δεν είναι εφαρμόσιμη. Δεν ξέρω πάλι έτσι δεν είναι? ή μπορώ να υποστηρίξω στην πολεοδομία ότι εφαρμόζω τον Γ.Ο.Κ. στην πράξη (δηλαδή αν και αφήνω 30 εκ. απόσταση από το όριο σύμφωνα με το τοπογραφικό, το κτίριο μου στην πραγματικότητα θα εφάπτεται με την στέγη του γείτονα που εισέρχεται στο οικόπεδο μου-δλδ θα είναι σαν να κολλάει στο όριο που ο καλός μου γείτονας εφάρμοσε) τι λέτε απλά θα γελάσουν στην πολεοδομία? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως η λωρίδα των 30 εκ. δεν ανήκει στο οικόπεδο του ιδιοκτήτη σου άλλα του γείτονα.

Λογικά το γειτονικό κτίσμα έχει μια παλαιότητα άνω των 20 - 25 ετών.

Ταυτόχρονα καθ' όλη την διάρκεια ζωής του κτίσματος τα νερά της στέγης κατέληγαν από τα κεραμίδια απευθείας στην άνω λωρίδα. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε έκτατη χρησικτησία όσο αφορά την λωρίδα των 30 εκ εις βάρος του ιδιοκτήτη σου.

Τυχόν προσφυγή σε διακαστήρια είναι χαμένη υπόθεση...

Οι τίτλοι και παλαιότερα τοπογραφικά τι λένε;

Αν ο γείτονας δεν είναι πονηρεμένος ας τον καλοπιάσει ο ιδιοκτήτης προκειμένου να τροποποιήσει την στέγη του στο όριο που πρέπει.

Το γειτονικό κτίσμα μήπως έχει και ανοίγματα επί του κοινού ορίου;

Link to comment
Share on other sites

Όχι brasco η λωρίδα τον 30 εκ. ανήκει στον πελάτη μου συμφώνα με τα τοπογραφικά(και παλιό και σχετικά πρόσφατο του 2005). Το όμορο κτίσμα είναι πολύ παλιό πάνω από 30 έτη (είναι αποθήκη – σχεδόν εγκαταλελειμμένη- δεν έχει ανοίγματα από την μεριά που συνορεύει με το οικόπεδο μας), άπλα φαντάζομαι ότι όταν κατασκευάστηκε εκ παραδρομής την στέγη την κατασκεύασαν έτσι. Το σενάριο το οποίο έστειλα στο προηγούμενο post είναι να το λέω στην πολεοδομία ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.