Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΤΕΕ - Ενημερωτικός οδηγός ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών


Tasos P

Recommended Posts

Στη δημοσιότητα έδωσε το Τεχνικό Επιμλεητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) ενημερωτικό οδηγό για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, με βάση τον νόμο 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον εν λόγω νόμο, 

  • Αποσυνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών
  • Θεσπίζεται σταθερό ποσό για τις εισφορές προς τον κλάδο υγείας
  • Για τους νέους ασφαλισμένους, διατηρούνται οι μειωμένες εισφορές για την 1η πενταετία, χωρίς η διαφορά από την υποχρεωτική κατηγορία να είναι οφειλή και η διαγραφή των οφειλών της τριετίας 2017-2019.
  • Βελτιώνονται σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά από τα 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου και μέχρι τα 40 με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να φθάνει το 50% του τεκμαρτού εισοδήματος της αναλογικής σύνταξης.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα βασίζεται σε μία λογική διανεμητικού χαρακτήρα και αναλογιστικής ανταποδοτικότητας. Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ μπορούν να καταταγούν με ελεύθερη επιλογή σε μία από τις έξι ασφαλιστικέςκατηγορίες:

1.jpg
 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι:

1. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.

2. Η Παρασκευή 13 Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία πρώτης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Μέχρι τότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει την επιλογή του.

3. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, που θα έχουν αναρτηθεί μέχρι τις 16.3.2020.

4. Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως, η μετάταξη από μία κατηγορία σε άλλη θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

5. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί μετά την οριστικοποίησή της οι εισφορές καθίστανται υποχρεωτικές για όλο το 2020 και ο ασφαλισμένος πρέπει να τις πληρώσει, αλλιώς βεβαιώνονται.

6. Οι εισφορές ΕΤΕΑΕΠ εξακολουθούν να καταβάλλονται στην πλατφόρμα του. Η δε ενοποίηση των εισφορών στο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ προβλέπεται από την1.7.2020 και μετά.

7. Ειδική κατηγορία νέων ασφαλισμένων (για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης): Από την 1η Ιανουαρίου 2020, θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, της οποίας το ποσό της μηνιαίας εισφοράς αντιστοιχεί σε 93 ευρώ για την κύρια σύνταξη. Στην ειδική κατηγορία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για πέντε έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, κατόπιν αιτήσεώς τους. Χρήση του ευεργετήματος αυτού είναι δυνατή μόνο μία φορά. Σε περίπτωση διακοπής της ασκήσεως του επαγγέλματος του ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοτελώς απασχολούμενου, δεν είναι δυνατή η συνέχιση ή επανέναρξη του ως άνω ευεργετήματος. Η δυνατότητα καταβολής μειωμένης εισφοράς έως και μιας πενταετίας των νέων επαγγελματιών δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται. Δεν αναζητείται επίσης ως ασφαλιστική οφειλή και η χρήση του ευεργετήματος των άρθρων 39 και 39Α του ν.4387/2016 για τους ασφαλισμένους της κατηγορίας αυτής.

Συνιστάται προς αποφυγή λαθών η επιλογή της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας και της υποκατώτατης ειδικής των 136 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους της πρώτης πενταετίας.

8. Κατά την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας οι ασφαλιστικές εισφορές καταχωρούνται στα έξοδα της επιχείρησης και άρα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ασφαλισμένοι με υψηλό συντελεστή φορολογίας θα πρέπει να συνυπολογίσουν την ωφέλεια που θα έχουν από τη μείωση του φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά την επιλογή ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

9. Για τις περιπτώσεις που υπάρχει μικτό εισόδημα από μισθωτή εργασία, αλλά και ελευθέριο επάγγελμα και ο μισθός ανέρχεται άνω των 950 ευρώ περίπου, επομένως καλύπτει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, τότε δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση ασφαλιστικής εισφοράς για τα εισοδήματα από το ελευθέριο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει οι μισθωτοί μηχανικοί να επιλέγουν υποχρεωτικά με κλικ το πεδίο «Δηλώνω ότι έχω παράλληλη μισθωτή απασχόληση».

10. Οι υπαγόμενοι στην παράγραφο 9 του άρθρου 39 του Νόμου 4387, θα πρέπει να επιλέγουν υποχρεωτικά το πεδίο «Δηλώνω ότι έχω παράλληλη μισθωτή απασχόληση», προκειμένου ο ΕΦΚΑ να συνυπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω τις ΑΠΔ του εργοδότη.

11. Πολλοί θα δουν αύξηση στις εισφορές τους της τάξης των 31 ευρώ μηνιαίως μεταξύ της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας (288 ευρώ) και της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς του προηγούμενου νόμου (257 ευρώ). Η διαφορά αυτή ωστόσο υπερκαλύπτεται από τη μείωση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος (από 22% σε 9%), με αποτέλεσμα το νέο συνολικό ετήσιο καθαρό πλεόνασμα στο εισόδημα του μηχανικού 928 ευρώ (1.300 - (31*12).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, «με τους διαχρονικούς, συστηματικούς, αλλά και επίμονους αγώνες και παρεμβάσεις του ΤΕΕ δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, πετύχαμε τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της ασφάλισης της ιδιότητας, την εξάμηνη διάρκεια της ασφαλιστικής ενημερότητας, τη δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής, την απρόσκοπτη συνέχιση της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας. Είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι νομικά τεκμηριωμένες προτάσεις του ΤΕΕ κατά του Ν.4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) συνετέλεσαν καθοριστικά στο να κριθεί αντισυνταγματικός σε μεγάλο μέρος του. Σήμερα, σε συνέχεια όλων αυτών των προσπαθειών, ο νέος ασφαλιστικός νόμος αποκαθιστά σημαντικές αδικίες για τον Τεχνικό Κόσμο σε μία συνεχή προσπάθεια της Πολιτείας να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας».

Ο κ. Στασινός υπογραμμίζει πως «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ιδιαίτερα, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασφαλισμένων, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εγγραφή των νέων ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, στις αιτήσεις διαγραφής και αποχαρακτηρισμού από την ιδιότητα του μη μισθωτού, στις βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης και στις αναδρομικές διαγραφές, αλλά και στις βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω της ταχείας και αποτελεσματικής δημιουργίας του e- Ε.Φ.Κ.Α., που πλέον θεσμοθετείται, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ασφαλιστικό σύστημα».

Παράλληλα, σημειώνει πως η ανάσχεση του brain drain, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αλλά και οι δράσεις για την ουσιαστική τόνωση της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα του ΤΕΕ και στόχους εθνικής σημασίας για τη δυναμική επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης και την επιστροφή των χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων στην πατρίδα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΕ δηλώνει πως, σε συνεργασία με την πολιτεία κι όλους τους συναρμόδιους φορείς, θα συνεχίσει να διεκδικεί και να συμβάλει θετικά στη δημιουργία των προϋποθέσεων για στιβαρή, βιώσιμη, πραγματική ανάπτυξη, μέσα από τη δυναμική ανάκαμψη του τεχνικού κόσμου.

Σε συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματά του, μετά τη λήξη των έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του Covid - 19, θα διοργανώσει, όπως προγραμμάτιζε, ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα για την πληρέστερη ενημέρωση και κατάρτιση των μελών του, τόσο για ζητήματα που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές, όσο και τις συντάξιμες αποδοχές.

document.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δηλ. το ΤΕΕ δεν θα κάνει προσφυγή στο ΣτΕ όπως είχε κάνει με τον Νόμο Κατρούγκαλου;;

ο Νόμος Βρούτση είναι τέλειος και δίκαιος;;

Link to comment
Share on other sites

Έχετε δει τον αντίστοιχο οδηγό των δικηγόρων που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα???? 

Του ΤΕΕ είναι σαν Datsun για πατάτες και των δικηγόρων Lamborgini

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορω να καταλάβω ποιος ο λόγος του τεκμαρτου εισοδήματος στον πίνακα.

Εγω δεν πρεπει να κόψω το σβέρκο μου και να δώσω 288+ 50 τελος επιτηδευματος, το μήνα;

Απο που προκύπτει το 775€ ως τεκμαρτο μηνιαιο εισόδημα;

Εχει χρόνια που εκλεισα τα βιβλία, οποτε συγχωρειστε μου την άγνοια.

Edited by theagpar
Link to comment
Share on other sites

Μου έλυσε τα χέρια ... είναι ότι πιο κατανοητό και απλό έχω διαβάσει.... χωρίς περιττές περιγραφές... κυριολεκτικά ξεκλείδωσε το μυαλό μου.

Με βοήθησε αφάνταστα στο να λύσω σχεδόν όλες μου τις απορίες και με βοήθησε πολύ καθοδηγώντας με, απλά και κυρίως κατανοητά στο να επιλέξω εύκολα, ευχάριστα και κυρίως με σιγουριά κατηγορία.

Ήρθε και μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης αναφορικά με τις εισφορές. 

Με το ξεκάθαρο πινακάκι μπορώ και καταλαβαίνω πλέον τις επιλογές μου. Είχα κυριολεκτικά μπερδευτεί με όλα τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Κατάλαβα απλά και κατανοητά ότι ,από μόλις από 5,1666€ έως και 16,666€ την ημέρα μπορώ να νιώθω πλέον σιγουριά ότι εξασφάλισα κάποια χρήματα για το μέλλον μου ... μετά την σύνταξη.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Faethon11 said:

Έχετε δει τον αντίστοιχο οδηγό των δικηγόρων που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα???? 

Του ΤΕΕ είναι σαν Datsun για πατάτες και των δικηγόρων Lamborgini

 

ανέβασε το αντίστοιχο των δικηγόρων αν το έχεις

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, georgegaleos said:

Μου έλυσε τα χέρια ... είναι ότι πιο κατανοητό και απλό έχω διαβάσει.... χωρίς περιττές περιγραφές... κυριολεκτικά ξεκλείδωσε το μυαλό μου.

Με βοήθησε αφάνταστα στο να λύσω σχεδόν όλες μου τις απορίες και με βοήθησε πολύ καθοδηγώντας με, απλά και κυρίως κατανοητά στο να επιλέξω εύκολα, ευχάριστα και κυρίως με σιγουριά κατηγορία.

Ήρθε και μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης αναφορικά με τις εισφορές. 

Με το ξεκάθαρο πινακάκι μπορώ και καταλαβαίνω πλέον τις επιλογές μου. Είχα κυριολεκτικά μπερδευτεί με όλα τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Κατάλαβα απλά και κατανοητά ότι ,από μόλις από 5,1666€ έως και 16,666€ την ημέρα μπορώ να νιώθω πλέον σιγουριά ότι εξασφάλισα κάποια χρήματα για το μέλλον μου ... μετά την σύνταξη.

δεν έχει νόημα αυτός ο οδηγός αυτά τα πράγματα τα γνωρίζουν όλοι εδώ και 2-3 εβδομάδες.

 

Link to comment
Share on other sites

59 λεπτά πριν, georgegaleos said:

Με το ξεκάθαρο πινακάκι μπορώ και καταλαβαίνω πλέον τις επιλογές μου. Είχα κυριολεκτικά μπερδευτεί με όλα τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Κατάλαβα απλά και κατανοητά ότι ,από μόλις από 5,1666€ έως και 16,666€ την ημέρα μπορώ να νιώθω πλέον σιγουριά ότι εξασφάλισα κάποια χρήματα για το μέλλον μου ... μετά την σύνταξη.

Τι κρίμα που δεν έχει like αυτό το section!!!! 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, georgegaleos said:

εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι ούτε οι Δικηγόροι ανακοίνωσαν προσφυγές στο ΣτΕ.

κάτι δεν μου κολλάει στην όλη υπόθεση,

τόσο τέλειος είναι ο νέος νόμος σχετικά με τις συντάξεις αυτών που είναι ήδη ασφαλισμένοι για 2-3 δεκαετίες ;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.