Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sokkia l1 gsr1700 csx


Recommended Posts

Μήπως έχει εντυπώσεις κανείς από το νέο GPS L1 GSR1700 CSX της SOKKIA? Διαβάζοντας το φυλλάδιο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πίστευε κανείς ότι είναι ισάξιο συστημάτων L1,L2. Προσανατολιζόμουν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά ενός ζεύγους L1 της SOUTH με το S750 και το S60 αλλά όσα διάβασα σε προηγούμενα θέματα αυτής της ενότητας με έχουν κάνει να αναθεωρήσω. Για μένα ισχύει αυτό ακριβώς που είπε ένας συνάδελφος, ότι δηλαδή έχω 1-2 τοπογραφικά τον μήνα 10 στρέμματα σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία με χαμηλή βλάστηση τα οποία εαν τα μετρήσω με τον σταθμό θέλω 1 ημέρα το καθένα, χώρια που δεν μπορώ εύκολα να φέρω στάση για την εξάρτηση του γηπέδου. Το θέμα δεν είναι να κατεβάσω την στάση με το GPS και μετά να μετρήσω με τον σταθμό αλλά να μπορώ να κάνω την αποτύπωση με το GPS με ασφάλεια σε σύντομο χρόνο και να είμαι σίγουρος για την ακρίβεια των μετρήσεων. Τώρα για αποτυπώσεις εντός οικισμού (ίσως και 10 το μήνα) ούτε συζήτηση για χρήση GPS. Έχω ήδη αποκλείσει το magellan pro mark 3 γιατί η προσφορά του ήταν γύρω στις 8.000 ευρώ (SOKKIA δεν γνωρίζω τιμή).

Ένα επιπλέον θέμα που ήθελα να θίξω είναι εαν οι μετρήσεις με GPS επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, το τελευταίο μου το επισήμανε μόνο ο αντιπρόσωπος της SOUTH ενώ όλοι οι άλλοι επέμεναν ότι δεν παίζει κανένα ρόλο και πιο συγκεκριμένα αντιπρόσωπος Χ εταιρείας επέμενε ότι το όργανο ''πάει καρφί βρέξει χιονίσει'', λίγη βοήθεια και σε αυτό το θέμα δεν θα με έβλαπτε καθότι πολιτικός μηχανικός με ελάχιστες γνώσεις σε τεχνολογία GPS.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Όχι ntemhs οι μετρήσεις GPS δεν επιρρεάζονται καθόλου από τις καιρικές συνθήκες (ήλιο, χιόνι, ομίχλη, βροχή, κρύο, ζέστη, υγρασία, μέρα, νύχτα, κλπ). Καλά σου τα είπαν οι αντιπρόσωποι που ξέρουν. Δε θα σε συμβούλευα να βγεις να μετρήσεις με αστραπές για τον ίδιο λόγο που δεν πρέπει να κρατάς και ανοιχτή ομπρέλα. Τις GPS μετρήσεις επιρρεάζουν περισσότερο όσα συμβαίνουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα (ιονοσφαιρική διάθλαση). Οι εξάρσεις των κηλίδων του ήλιου, που είναι ένα περιοδικό φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει κορύφωση κάθε 11 χρόνια περίπου, επιρρεάζουν όλες τις επικοινωνίες με ραδιοκύματα και συνεπώς και τη λειτουργία των GNSS συστημάτων. Αυτό αναμένεται να γίνει ξανά σε 1,5-2 χρόνια από σήμερα. Τώρα εάν θέλεις να είσαι σίγουρος για την ακρίβεια των μετρήσεών σου, το καλύτερο είναι να προμηθευτείς ένα σύστημα που κάνει RTK. Με τον τρόπο αυτό βλέπεις στο πεδίο τι ασάφεια έχει το σημείο που αποτύπωσες και επιπλέον κάνεις και χαράξεις. Ενδεικτικά, μία FIXED λύση έχει ασάφεια 1-2cm. Με την stop-go αποτύπωση και λύση εκ των υστέρων στο γραφείο έχεις την ίδια ακρίβεια, αλλά εάν δεν είναι FIXED η λύση και είναι FLOAT τότε η ακρίβεια μειώνεται σημαντικά. Η συμβουλή μου είναι ότι η οικονομικότερη RTK λύση είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε σκέτη post-process. Πάρε RTK έστω και μεταχειρισμένο, παρά ένα απλό L1. Αλήθεια το pro mark 3 έχει και το RTK στις 8000? Το έχω δουλέψει πολύ σε εργοτάξιο και ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικό για τα λεφτά του. Η εταιρεία το είχε απ' ότι ξέρω πάρει γύρω στα 12000, αλλά πριν 2 χρόνια περίπου.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ntemhs

όπως ξαναέγραψα στο φορουμ διαβάζουμε και θα διαβάσουμε στο μέλλον πολλά

κάθε σύστημα,όργανο,λογισμικό κλπ αξιολογείται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Γνώμη μου είναι να προβαίνει κανείς σε επενδύσεις όχι μόνο με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με ότι σχεδιάζει για το μέλλον.

Στο φόρουμ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τους δέκτες μιάς συχνότητας,τους δέκτες δύο συχνοτήτων αλλά και γιά πιό σύγχρονα συστήματα με μεγάλες δυνατότητες.

Με βάση τις εργασίες που αναφέρεις ότι έχεις κάθε μήνα και μιάς και ρωτάς για ασφάλεια γνώμη μου είναι να προχωρήσεις στην αγορά ενός σύγχρονου συστήματος δύο συχνοτήτων με δυνατότητα αναβάθμισης (L5,Lc,HEPOS),ενδεχομένως και σε εργασίες εντός οικισμών θα έχεις σημαντική βοήθεια

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

θεοχάρη, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος όσον αφορα στα συστήματα 2 συχνοτήτων τα οποία οποία είναι αναβαθμίσιμα σε L5,Lc,HEPOS (ποια είναι) και ποιο είναι περίπου το αντίτιμό τους?

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρων. Θα πάρω ενα κινεζάκι με l1 και rtk να είναι αναβαθμίσιμο σε l2. Ήμαρτον ρε παιδιά πότε θα γίνει απόσβεση 25 με 35 χιλιάρικα, ακόμα είμαι ζαλισμένος από τα λόγια του grtopo.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σήμερα είδα διαφήμιση στην τηλεόραση για αυτοκίνητα κινέζικα. Φυσικά το μόνο σημείο που επικεντώθηκε η διαφήμιση δεν ήταν άλλο από το ..... πάρτε τσάμπα τσάμπα!

Θα έπερνε κανείς από εσάς κινέζικο αυτοκίνητο να μπει μέσα και να βάλει και την οικογένειά του?

Αν ναι, τότε μπορείτε να ρισκάρετε και να πάρετε και τα εργαλεία της δουλειάς σας .... "κινεζάκια l1" με λογισμικούλια "κινεζάκια" και αυτά.

Πρόσοχη παιδιά... η φτήνια τρώει τον παρά.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα και εγώ με την προτίμηση ποιοτικών εργαλείων ειδικά όταν οι διαφορές είναι μικρές . Εκεί δίνεις το κάτι παραπάνω και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο . Αν είναι όμως της τάξεως του 50% εκεί σηκώνει κουβέντα .

 

Σημειωτέων όμως: αντιπρόσωπος που πουλάει κινέζο δίνει τις εγγυήσεις του ώστε ότι και αν συμβεί να σε αποκαταστήσει επειδή υπάρχει η ρετσινιά πως είναι άχρηστα . Επίσης ο κινέζος κατασκευαστής θέλει να αφήσει αξιόπιστο όνομα άρα τα προσέχει όσο να ναι...

Γνώμη μου, ο Κινέζος δεν είναι άχρηστος αλλά λιγότερο ποιοτικός . Τόσο ποιοτικός, που πολλούς από εμάς στην κλίμακα που εργαζόμαστε μας επαρκεί .

 

Βέβαια και θα έπαιρνε κάποιος κινέζικο αμάξι . Αν δεν είχε χρήμα να πάρει καλύτερο. Θα έπαιρνε κινέζικο αμάξι να κάνει τη δουλειά του ο άνθρωπος . Μακάρι να είχε να πάρει καλύτερο ! και θα κοιτάξει να πάει στο δρόμο φυλαγμένα για να έχει σώα την οικογένεια και τον εαυτό του . Αυτό τελικά ίσως τον σώσει !!!

 

Κινέζικο τοπογραφικό όργανο δεν έχω, πήρα όμως κινέζικο παπί και είμαι άρχοντας . Αργός μεν (γιαγιές με μπαστούνια βγάζουν προσπεράσεις) , αλλά πάω εκεί που θέλω χωρίς πρόβλημα εδώ και 5 χρόνια ;) .

 

Να χαίρεστε που υπάρχει ο κινέζος, χαλάει την πιάτσα και μειώνουν και τα τιμολόγια τους και οι φίρμες ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.