Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020


Engineer

Recommended Posts

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τις λεπτομέρειες για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, καθώς και για την παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης εργοδοτών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα υπαγωγής στις διατάξεις αυτές έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας, στις 20 Μαρτίου 2020, που αναφέρεται στην ΚΥΑ.


Γι' αυτές τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020, αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτή προβλέπεται, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, που έχουν δικαίωμα υπαγωγής σε αυτές τις διατάξεις, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνονται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, οι παρατάσεις καταβολής, που προαναφέρθηκαν, παύουν αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει αυτό

Αναφορικά στην έκπτωση του 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή,

Για τον ΕΦΚΑ δεν θα έλεγα ότι ανησυχώ, διότι ακόμη δεν έχει εκδόσει ειδοποιητήρια.

Για το ΕΤΕΑΕΠ έχω τις αμφιβολίες μου μιας και ήδη έχει εκδόσει τα ειδοποιητήρια με προθεσμία την Τρίτη 31/3, και πρακτικά είναι πολύ στο περιθώριο στις αναφορές περί ασφαλιστικών εισφορών και έχω καταλάβει ότι αν δεν γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο έγγραφο που θα εκδοθεί (όχι αναφορά τύπου επικουρικού, εφάπαξ αλλά αναφορά με το όνομά του ΕΤΕΑΕΠ και αναλυτικά τον τίτλο του) δεν θα κάνει/αλλάξει κάτι.

Και καλό είναι η συζήτηση να συνεχιστεί σε αυτό το νήμα.

Link to comment
Share on other sites

^Αυτό το ΕΤΕΑΕΠ γιατί είναι κράτος εν κράτει; Ούτε στις 120 δόσεις δεν είχε μπει όταν ήταν υποχρεωτικό. Έλεγαν στον κόσμο "μα εμείς κάναμε δικές μας δόσεις".

Link to comment
Share on other sites

... είναι μικρούτσικο και κρύβεται  ... δεν ασχολούνται πολλοί με αυτό ... και είναι για λίγους ... και κινείται ως γαλή.

Link to comment
Share on other sites

^υποψιάζομαι ότι ακόμα δεν έχουν πάρει πρέφα πολλοί ότι υπάρχει (και εννοώ συνάδελφους) που το κάνει ακόμα "μικρότερο" και δε φαίνεται. Όταν έφτιαξαν το ΕΦΚΑ επικρατούσε η φήμη "Το ΤΣΜΕΔΕ έγινε ΕΦΚΑ". Άντε να καταλάβει ο καθένας ότι αυτό ήταν ανακριβές αφού δεν περιείχε το επικουρικό κομμάτι (μέχρι το το πρόσφατο μέλλον).

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον τη παγίδα του συγκεκριμένου μέτρου δεν την έχετε εντοπίσει. Το συγκεκριμένο μέτρο (μέχρις στιγμής) αφορά μόνο επιχείρησης που έχουν κάνει διακοπή λειτουργίας και όχι για εμάς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε.  Εγώ τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω ,διότι γράφει "β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας, στις 20 Μαρτίου 2020, που αναφέρεται στην ΚΥΑ. " ,όπως επίσης " Γι' αυτές τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας".

Λογικά ένας λογιστής θα μας διαφωτίσει . Αν κάνω λάθος σταυρώστε με. Αλλά μη ελπίζετε για έκπτωση σε εμάς που δεν έχει γίνει διακοπή λειτουργίας,.

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

Το παραπάνω είναι (μάλλον) μέρος από το σχετικό δελτίο τύπου ή της ΚΥΑ (και αφορά επιχειρήσεις & εργοδότες)

Η ΚΥΑ για τους ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους  που έχει αρ. πρωτ. αλλά όχι ημερομηνία αναφέρει:

"[...]
1.α. Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες του άρθρου 2 της παρούσας, η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
β. Οι εισφορές του προηγούμενου εδαφίου εξοφλούνται τμηματικά σε τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής, προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.
2. Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες του άρθρου 2 της παρούσας, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.
3. Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές  για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.
[...]"

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ_Δ.15 Δ΄ οικ.13412 327.pdf

Edited by georgegaleos
Πρόσθεσα το link στο δελτίου τύπου, στην αρχή .
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.