Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προαιρετικη ασφάλιση


Αthina

Recommended Posts

31 λεπτά πριν, Tasos P said:

νομίζω ότι δεν την ενδιαφέρει να πάρει χρήματα πίσω απλά θέλει να συνεχίσει να ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ σαν Αυτοαπασχολούμενη το οποίο συμβαίνει.

πάντως δεν νομίζω ότι εσύ θα πάρεις χρήματα πίσω, θα μείνουν μέσα και θα προσμετρήσουν στην σύνταξή σου

Αν δεν κάνει αίτηση, θα τη διαγράψουν αναδρομικά από 1.1.2017. Ξέρω συνάδελφο, χρόνια στην Αμερική, που πλήρωνε κι εδώ εισφορές, για να πάρει σύνταξη και από Ελλάδα. Μετά το νομό 4488, δεν είχε κάνει αίτηση. Όταν ήρθε τέλος 2019 από Αμερική, πήγε στο παλαιό ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και χωρίς πολλά πολλά του είπαν πως θα διαγραφεί αναδρομικά από 1.1.2017 και θα του επιστρέψουν το ποσό των εισφορών. Το ότι μπορεί να κάνει αίτηση για προαιρετική του άρθρου 20 του νόμου 4488, ούτε που το ανέφεραν...

Εγώ προσωπικά δεν θέλω να πάρω χρήματα πίσω. Θέλω να είμαι επίσημα (με χαρτί, με τη βούλα που λέμε !!!) ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν ισχύει. Δεν μου βγάζουν ασφαλιστική ενημερότητα,  ούτε βεβαίωση χρόνου ασφάλισης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Athina

Είμαι κι εγώ στην ίδια περίπτωση με εσένα (δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη επαγγέλματος από το 2015 που είμαι στο ΤΣΜΕΔΕ) με τη διαφορά ότι έχω δουλέψει μετά το 2017 18 μήνες ως μισθωτός. Όλα τα μηνιαία ποσά του ΕΦΚΑ είναι πληρωμένα. Δεν έχω κάνει την αίτηση για την προαιρετική ασφάλιση. Ασφαλιστική κατηγορία μου έβγαλε να δηλώσω και δήλωσα.

Πριν 1-2 μήνες που πέρασα από το ΤΣΜΕΔΕ Πάτρας, μου είπε η κοπέλα εκεί ότι δεν θα έπρεπε να πληρώνω. Και ότι θα μου επιστραφούν πίσω τα συντάξιμα και μόνο. Για περισσότερα μου είπε να στείλω email στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ, Αθήνα. Σε κάτι email που έστειλα πρόσφατα, μπας και πάρω απάντηση, δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Αν μάθεις κάτι νεότερο ή και κανείς άλλος ας μας ενημερώσει, όπως θα κάνω κι εγώ.

Εγώ ήθελα επίσης να σε ρωτήσω, τι έχεις κάνει και με το ΕΤΕΑΕΠ. Το πληρώνεις κανονικά κι αυτό όπως τον ΕΦΚΑ κάθε μήνα;

Edited by dred_13
Link to comment
Share on other sites

@dred_13

Κανονικά από το ΕΦΚΑ μη μισθωτών Πάτρας θα έπρεπε να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το θέμα σου. Είναι κατάντια, ένας μηχανικός από την επαρχία να πρέπει να πηγαίνει στην Αθήνα για να διεκπαιρεώσει τα ζητήματα που τον απασχολούν. Και να μην του φτάνει και μία μέρα στην Αθήνα. Εφόσον δούλεψες μετά το 2017 ως μισθωτός, η εκτίμηση που κάνω, με κάθε επιφύλαξη, είναι πως ΔΕΝ μπορείς πλέον να ενταχθείς στην προεραιτική ασφάλιση του νόμου 4488, έστω και αναδρομικά. Ο χρόνος ασφάλισής σου πρέπει να είναι από 2015 ως 31.12.2016 (παλαιό καθεστώς ασφάλισης), και 18 μήνες ως μισθωτός, στις ημερομηνίες που εσύ ξέρεις. Τα ποσά που έχεις πληρώσει για τα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα, κανονικά θα πρέπει να σου επιστραφούν (εκτός των ποσών για υγειονομική). Για να είσαι ασφαλισμένος, θα πρέπει να ανοίξεις βιβλία. Και εδώ ακριβώς επεισέρχεται το θέμα της αγωγής, που ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα. Με την αμέλειά του, ο ΕΦΚΑ σου στέρησε 1 ή δύο χρόνια (εσύ ξέρεις ακριβώς τις ημερομηνίες) ασφάλισης, τα οποία δεν μπορείς να αναπληρώσεις. Αυτό από μόνο του στοιχειοθετεί αγωγή για οικονομική αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ....

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς ότι ο ΕΦΚΑ μου στέρησε 1-2 χρόνια ασφάλισης, και τα οποία δεν μπορώ να αναπληρώσω; Το χρονικό διάστημα που δεν δούλευα, πλήρωνα μόνος μου. Αν τελικά ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει τα συντάξιμα δεν τρέχει κάτι, ας δώσει πίσω αυτές τις εισφορές και όλα οκ. Εκτός αν εννοείς ότι ΔΕΝ θα μου αναγνωρίσει και τα συντάξιμα των μηνών μου δούλευα ως μισθωτός. Κάτι το οποίο δεν νομίζω να συμβεί, διότι με τις εκκαθαρίσεις, μου γύρισαν χρήματα πίσω, καθώς πλήρωνα κανονικά τους μήνες στον ΕΦΚΑ όταν δούλευα ως μισθωτός. 

Απλώς το ερώτημα είναι, συνεχίζω να πληρώνω κανονικά τον ΕΦΚΑ (για να έχω υγειονομική κάλυψη που θέλω για μένα και την οικογένεια που έχω μαζί μου) και τα συντάξιμα ας μου επιστραφούν κάποια στιγμή στο μέλλον; Γιατί αν τελικά δεν μου αναγνωρίζονται τα συντάξιμα, κάπως θα πρέπει να σταματήσουν να μου έρχονται κάθε μήνα εισφορές κάθε μήνα και να πάω να κάνω μία ιδιωτική ασφάλιση υγείας τουλάχιστον (μέχρι να ξανά βρω μία δουλειά ή να ανοίξω βιβλία).

Και μέσα στο μπάχαλο αυτό, έχουμε και τον ΕΤΕΑΕΠ να έρχεται κάθε μήνα. Και θα ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ (σε ενιαίο μπιλιετάκι) κάθε μήνα, δλδ αυξημένες εισφορές. Ενώ μέχρι τώρα δεν έδινα σημασία στο ΕΤΕΑΕΠ και το έχω αφήσει έτσι, όλα απλήρωτα (από το 2017 και μετά).

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, dred_13 said:

Τι εννοείς ότι ο ΕΦΚΑ μου στέρησε 1-2 χρόνια ασφάλισης, και τα οποία δεν μπορώ να αναπληρώσω;

Από 1.1.2017 ωε 31.12.2019 είναι 36 μήνες. Δούλεψες ως μισθωτός 18 άρα 36 - 18 = 18 μήνες δεν δούλευες. Αν προσθέσουμε και 4 μήνες του 2020 πάμε στους 22. Για αυτούς τους 22 μήνες εσύ πλήρωσες αλλά χωρίς αντίκρισμα, σε ότι αφορά τα συντάξιμα. Αυτοί οι 22 μήνες δεν αναπληρώνονται. Τους έχασες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα να παραθέσω κ εγώ την πιο πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία/ταλαιπωρία με το πολυαγαπημένο μας τ.ΤΣΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ, ελπίζοντας πως ίσως φανεί χρήσιμη σε κάποιον που βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση. (Είμαι σχετικά νέο μέλος του φόρουμ, αλλά το παρακολουθώ χρόνια, και οι πληροφορίες/συμβουλές που παρέχονται εδώ με έχουν βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις).

Για όλο το 2017, όντας άνεργη εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καταβάλλω εμπρόθεσμα τις εισφορές μου ως "αυτοαπασχολούμενη μηχανικός" στον ΕΦΚΑ (ελάχιστες εισφορές 167,95€/μήνα). Στις 5/1/2018 αναλαμβάνω μισθωτή εργασία ως μηχανικός με σύμβαση 8μήνου. Βλέποντας ότι ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να μου εκδίδει ειδοποιητήρια αυτοαπασχολούμενου, επισκέπτομαι τα κεντρικά γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2018, όπου πρωτοκολλώ αίτηση στο τμήμα εισφορών για αλλαγή της ιδιότητάς μου από αυτοαπασχολούμενη σε μισθωτή μηχανικό - για τον ίδιο λόγο τους στέλνω και e-mail, κατόπιν υπόδειξης υπαλλήλου στις εισφορές -  με συνημμένα : 1) σύμβαση εργασίας, 2) βεβαίωση εργοδότη, 3) διακοπή στην ΔΟΥ από 2014 4) ΥΔ περί μη ύπαρξης ατομικής επιχείρησης , και τους ζητώ να διακόψουν πλέον την ανάρτηση ειδοποιητηρίων αυτοαπασχολούμενου. Επιπλέον, υποβάλλω αίτηση υπαγωγής στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης (αρ.20, ν.4488/2017) στο τμήμα ασφάλισης (κατόπιν υπόδειξης αρμόδιου υπαλλήλου), αναδρομικά από 1/1/2017 έως και 4/1/2018, για το σύνολο των κλάδων στους οποίους υπαγόμουν, συνυποβάλλοντας διακοπή της ΔΟΥ.

Η ενημέρωση του ατομικού μου φακέλου και η αλλαγή της ιδιότητας από αυτοαπασχολούμενη σε μισθωτή μηχανικό έγινε εν μέρει κάποια στιγμή μέσα στο 2018, αφού τους έστελνα διαρκώς e-mail, όπως επίσης και η διαγραφή των εσφαλμένα καταλογισμένων εισφορών αυτοαπασχολούμενου. Για την αίτηση υπαγωγής στο αρ.20 του 4488, όμως καμία ενημέρωση....Αντί αυτού, το σύστημα του ΕΦΚΑ με έδειχνε ασφαλισμένη από 1/2017 - 9/2017 και μόνο για τους κλάδους Υγείας και Χρήμα, έκαναν εκκαθάριση για το 2017 και μου ζητούσαν ΙΒΑΝ για επιστροφή των λοιπών εισφορών που κατέβαλλα το 2017. Όσο και αν τους ενοχλούσα, δεν λάμβανα καμία απάντηση...

Μετά από επανειλημμένα e-mail, την προηγούμενη εβδομάδα μου τηλεφώνησαν από το ΤΣΜΕΔΕ να περάσω από τα κεντρικά γραφεία για να μιλήσω με την προϊσταμένη του τμήματος ασφάλισης (έχοντας μαζί μου εν ολίγοις όλα τα έγγραφα που τους έχω ήδη υποβάλει)  και να τους στείλω με e-mail πάλι τα δικαιολογητικά της μισθωτής εργασίας του 2018, γιατί το σύστημα δεν έβλεπε μέχρι πότε εργαζόμουν.  Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ - Κεντρ. Υπηρεσία - Δ/νση Εισφορών μη Μισθωτών μου κοινοποίησε έγγραφό τους προς τον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ για εξυπηρέτηση του αιτήματος μου και έγγραφή ενημέρωσή μου.

Στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ φυσικά δεν μίλησα με την προϊσταμένη, καθώς όπως με ενημέρωσαν το κοινό δεν επιτρέπεται στον 2ο όροφο, και επιπλέον η προϊσταμένη δεν ήταν εκεί.. Αντ' αυτού "εξυπηρετήθηκα" στον ημιόροφο στον τμήμα Ασφάλισης. Η απάντηση που έλαβα στα ερωτήματά μου σχετικά με την αίτησή μου για υπαγωγή στο αρ.20 του 4488 ("έχει εξεταστεί το αίτημά μου?", "ήταν πλήρης η αίτησή μου ως προς τα δικαιολογητικά που σας υπέβαλα?", "έχει απορριφθεί?", "ποιον μήνα αιτήσεων εξυπηρετείτε τώρα?", "πότε θα εξεταστεί η αίτησή μου?", κλπ) ήταν....σιωπή και ένα δαγκωμένο χαμόγελο!!! Μετά από αρκετή "ευγενική πίεση",  μου είπε ότι δεν ασχολούνται καθόλου με τις αιτήσεις προαιρετικής, έχουν σταματήσει να τις εξετάζουν/εξυπηρετούν βάσει οδηγιών που έχουν λάβει!! Ωστόσο, μου είπε ότι θα κοιτάξει την υπόθεσή μου και θα με ειδοποιήσει σε 1 βδομάδα...Επιπλέον, με ρώτησε αν μετά την αίτηση υπαγωγής στην προαιρετική, έχω υποβάλει αίτηση διαγραφής από αυτήν, αφού ανέλαβα μισθωτή εργασία...(αν έχω δηλ αιτηθεί να διαγραφώ από ένα καθεστώς που μέχρι σήμερα δεν μου έχουν εγκρίνει...!!!!)

Γνωρίζω ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά, ενημερωτικά, υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να έχει ενταχθεί ήδη στην προαιρετική ασφάλιση? Αν ναι, πότε έκανε την αίτηση και πότε εγκρίθηκε?

Ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

On 26/7/2020 at 5:13 ΜΜ, phil1980 said:

και έγγραφο + βεβαίωση από ΤΣΜΕΔΕ για ΑΣΕΠ (για να λογαριαστούν αυτά τα + 2χρόνια ως προυπηρεσία) - απλά τα έκανα κατευθείαν και μου την έβγαλαν

Ο συνάδελφος υποστηρίζει πως έχει έγγραφο έγκρισης της προαιρετικής. Τον έχω παρακαλέσει με την πρώτη ευκαιρία να αναρτήσει το έγγραφο εδώ, χωρίς προσωπικά στοιχεία. Με την ευκαιρία, θα ήθελα κι εγώ να απευθυνθώ σε όποιο/α συνάδελφο έχει κάνει αίτηση για προαιρετική ασφάλιση του νόμου 4488 και έχει έγκριθεί με έγγραφο, να αναρτήσει εδώ, χωρίς προσωπικά στοιχεία προφανώς, το έγγραφο.

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΣΜΕΔΕ κάποια στιγμή μεταξύ 2018-2019 σταμάτησε να δίνει στους ασφαλισμένους μηχανικούς τη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης ασφάλισης ή βεβαίωσης προϋπηρεσίας ηλεκτρονικά μέσω του e-tsmede. Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς συνέβη αυτό, πάντως τελευταία φορά που χρησιμοποίησα την συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν κάπου στα μέσα του 2018. Όταν επιχείρησα να εκδώσω τελευταία φορά βεβαίωση ασφάλισης ηλεκτρονικά (αφού είχα ήδη υποβάλει αίτηση για την προαιρετική ασφάλιση), διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πλέον αυτή η δυνατότητα. Είχε αντικατασταθεί από το ακόλουθο έντυπο με σαφείς οδηγίες για αναγραφή του αρ. πρωτ. της αίτησης ένταξης στην προαιρετική αν υπάρχει, το οποίο πρέπει να υποβάλει κανείς στο ΤΣΜΕΔΕ για να παραλάβει τη βεβαίωση ασφάλισης http://www.tsmede.gr/Portals/0/ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.pdf

Είναι αξιοσημείωτο ότι ζητούν να συνυποβάλλει κανείς ουσιαστικά όλα τα έγγραφα που ζητούν και για την αίτηση της ένταξης στο αρ.20 του 4488 ή για ενημέρωση φακέλου μισθωτού μηχανικού.

Μετά από την επίσκεψη μου στο ΤΣΜΕΔΕ και όλη την έρευνα που έχω κάνει σχετικά με την δική μου υπόθεση, σε συνδυασμό με το παραπάνω, μου έχουν μπει ιδέες ότι συμβαίνει το εξής (είναι καθαρά υπόθεση αυτό που κάνω και μακάρι να μην ισχύει):

1) Έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις αιτήσεις της προαιρετικής, όπως μου είπε η υπάλληλος γιατί έχουν μείνει 2 άτομα προσωπικό και έχουν λάβει τέτοιες οδηγίες λόγω φόρτου εργασίας. (Αναρωτιέμαι αν είχαν ξεκινήσει καν να τις εξυπηρετούν...)

2) Αφού δεν εξυπηρετούν τις αιτήσεις, που επηρεάζει άμεσα την περίοδο ασφάλισης των ασφαλισμένων και τα στοιχεία που έχουν στο υποτιθέμενο σύστημα μηχανογράφησής τους, πώς να εκδώθουν βεβαιώσεις ασφάλισης ηλεκτρονικά? Για ποιο χρονικό διάστημα σε κάθε περίπτωση μετά την 1/1/2017? Οπότε, μετατρέπουν την ηλεκτρονική διαδικασία σε υποβολή αίτησης μέσω πρωτοκόλλου και ζητούν να συνυποβάλλονται όλα τα σχετικά δικαιολογητικά (ζούμε στο 2020 και γυρνάμε 10 χρόνια πίσω...). Οπότε εξυπηρετούν κατά περίπτωση μόνο όσους ζητούν βεβαίωση ασφάλισης. Είτε απλά τους δίνουν τη ζητούμενη βεβαίωση ασφάλισης βάσει των συνυποβαλλόμενων εγγράφων, χωρίς να ασχολούνται με την αίτηση της προαιρετικής, είτε τους εξυπηρετούν ταυτόχρονα και την αίτηση της προαιρετικής.

3) Για το θέμα της υπαγωγής στην προαιρετική, φοβάμαι ότι ασχολούνται μόνο με όσους πάνε από εκεί και τους "πρήζουν" για την πορεία της αίτησής τους.

Ίσως ο συνάδελφος που ανέφερες ότι έχει απάντηση για την προαιρετική, να έχει εκδώσει βεβαίωση ασφάλισης με την παραπάνω διαδικασία??

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, arty_crafty said:

Γνωρίζω ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά, ενημερωτικά, υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να έχει ενταχθεί ήδη στην προαιρετική ασφάλιση? Αν ναι, πότε έκανε την αίτηση και πότε εγκρίθηκε?

Ευχαριστώ καταρχήν που επιβεβαιώνεις όσα προσπαθώ να πω στον dred_13, τόσο εδώ όσο και σε άλλο thread. Και ταυτόχρονα λυπάμαι για το μπλέξιμο που έχεις. Δεν προβλέπεται σε κανένα νόμο ή εγκύκλιο αίτηση διαγραφής από την προαιρετική ασφάλιση του νόμου 4488. Υποτίθεται πως διαγράφεσαι αυτόματα αν ανοίξεις βιβλία ή γίνεις μισθωτός. Ώστε θέλουν να σου επιστρέψουν τις εισφορές, ε; Από 13/9/2017, μέχρι την ημέρα που έγινες μισθωτή. Κρατώντας, όμως, τις σχετικές εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Που να τους πάρει και να τους σηκώσει. Και δεν ασχολούνται με τις αιτήσεις, επειδή τέτοιες οδηγίες έχουν; Να πάνε να γ@@@@@@ οι κ@@@@@@. Να ρωτήσω μετά το τέλος της μισθωτής εργασίας, σε τι κατάσταση είσαι ασφαλιστικά;

Edited by gelastos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.