Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδραυλικό πλήγμα ή ρύθμιση πίεσης.


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,

Έχω το εξής πρόβλημα. Στη παροχή του ζεστού νερού, όταν κλείνουν οι βρύσες ακούγεται ένα "γκαπ" και μια ελαφριά δόνηση. Στις βρύσες που έχω ελαττώσει τη πίεση από τους διακόπτες δεν το κάνει. 

Να βάλω στο κολεκτέρ ρυθμιστή πίεσης ή αντιπληγματικό;

Να επισημάνω ότι στο παγωμένο νερό δεν μου το κάνει. Παίζει μηπως καποιο ρόλο ο ηλιακός;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε ποιον όροφο είναι ο ηλιακός και σε ποιον όροφο το διαμέρισμα; Επίσης, έχετε ικανοποιητική παροχή ζεστού νερού όταν ανοίγετε τις βρύσες;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ευχαριστω για την απαντηση.

Το διαμερισμα ειναι στον 3ο οροφο και ο ηλιακος στον 8ο οροφο. Ναι υπαρχει σωστη ροη και full ζεστο νερο. Στο παγωμενο βεβαια η ροη ειναι αρκετα πιο εντονη. Η σωστη ροη ειναι του ζεστου.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για κλασική περίπτωση υδραυλικού πλήγματος. Το νερό από τον ηλιακό κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα. Θα πρότεινα, λοιπόν, να τοποθετήσετε ένα κατάλληλα επιλεγμένο αντιπληγματικό πριν το διακόπτη του ζεστού νερού στο κολλεκτέρ, ώστε να προστατέψετε την εγκατάσταση, καθώς αυτό  αυξάνει την πίεση στιγμιαία έως και 8 φορές την ονομαστική και μακροπρόθεσμα θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά, πέρα από τον ενοχλητικό θόρυβο που ακούγεται τώρα. Η τοποθέτηση μειωτή πίεσης δεν θα έλυνε το πρόβλημα, μάλλον θα δημιουργούσε άλλα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Στο παγωμένο νερό που εχω περισσότερη πιεση απο αυτό που θα ήθελα τι να κάνω; Ποσα bar ειναι η φυσιολογικη πιεση και πως θα μπορούσα να το μετρήσω;

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχετε κολλεκτέρ, μπορείτε να στραγγαλίσετε τη ροή ρυθμίζοντας τους διακόπτες. Συνήθως η πίεση της ΕΥΔΑΠ είναι 5-7 bar, ανάλογα την περιοχή και τις διακυμάνσεις και είναι υπεραρκετή. Ωστόσο, η πίεση που απαιτείται σε κάθε διαμέρισμα εξαρτάται και από την ποιότητα και το υλικό των σωληνώσεων, καθώς και από τις οδεύσεις και μήκη που έχουν επιλεγεί. Η στατική πίεση μπορεί να μετρηθεί από υδραυλικό, αν και το θεωρώ περιττό

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα, έχω το ίδιο πρόβλημα με τον ηλιακό. Το σπίτι δεν είχε προεγκατάσταση για ηλιακό θερμοσίφωνα και πέρασα πλαστικό σωλήνα με μόνωση ( δεν ξέρω πώς ονομάζεται) και το συνέδεσα με το κύκλωμα τού ζεστού νερού. Έχω προσθέσει στον ηλιακό θερμοστατική βαλβίδα αναμίξεως ρυθμιζόμενο  στους 48 βαθμούς, καθώς και δοχείο διαστολής στο κρύο νερό. Κάθε φορά που κλείνει το ζεστό νερό σε οποιαδήποτε βρύση, ακούγεται ένα γκαπ στον ηλιακό και ο σωλήνας που συνδέεται με την έξοδο τής θερμοστατικής βαλβίδας ενώ ο πλαστικός σωλήνας κουνιέται. Δεν ακούγεται το γκαπ μέσα στο σπίτι, το ανακάλυψα όταν είχα ανέβει στον ηλιακό και έτυχε η σύζυγος να κλείσει το ζεστό νερό.

Ο ηλιακός απέχει έναν όροφο. Η πίεση τού κρύου νερού στον ηλιακό ειναι γύρω στα 4,5- 5 bar.

Δημιουργεί κάποιο πρόβλημα;

Πως μπορώ να το διορθώσω; Να προσθέσω αντιπληγματικό στην έξοδο τής θερμοστατικής βαλβίδας; 

Edited by Χρήστος Κ
Link to comment
Share on other sites

Το δοχείο διαστολής που τοποθετήσατε είναι το τέλειο αντιπληγματικό.

Αρκεί η αντεπίστροφη βαλβίδα - ασφάλεια, που μπαίνει σε όλους τους θερμοσίφωνες ακριβώς στην είσοδο κρύου νερού, να βγεί από εκεί και να εγκατασταθεί πριν το δοχείο διαστολής.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με το απότομο κλείσιμο βρύσης ζεστού νερού, δημιουργείται ένα κύμα υπερπίεσης που ταξιδεύει στη σωλήνα ζεστού νερού, ακολούθως μέσα στον ηλιακό και χτυπάει απότομα στην αντεπίστροφη βαλβίδα, δημιουργώντας το λεγόμενο υδραυλικό πλήγμα που προκαλεί τους κραδασμούς που βλέπετε.

Αν η αντεπίστροφη βαλβίδα εγκατασταθεί στην παροχή κρύου νερού, πριν το ΔΔ, τότε το κύμα θα συνεχίζει την πορεία του μέσα από το ΔΔ και θα απορροφάται από το "μαξιλάρι" πεπιεσμένου αέρα, που υπάρχει μέσα σε αυτό.

Έτσι δεν θα δημιουργείται υδραυλικό πλήγμα.

Υ.Γ. Η σωστή πίεση αέρα μέσα στο ΔΔ, πρέπει να ελεχθεί και να ρυθμιστεί, όταν αυτό δεν είναι εγκατεστημένο και να είναι λίγο χαμηλότερη από την μικρότερη πίεση του κρύου νερού στο σημείο εγκατάστασης.

Υ.Γ. 2  Ο έλεγχος της πίεσης του αέρα μπορεί να γίνει και με κλείσιμο του γενικού διακόπτη κρύου νερού και άνοιγμα κάποιας βρύσης ζεστού νερού μέχρι να σταματήσει η ροή.

Edited by antloukidis
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.