Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τύπος θεμελίωσης διώροφης κατοικίας από φέρουσα τοιχοποιία


 

Recommended Posts

Να πω και την γνώμη μου προς σχολιασμό.

 

Η τοιχοποιία πάνω στο έδαφος σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα έχει καλύτερη συμπεριφορά στην διεπιφάνεια με την πέτρα σε σχέση με αυτή με το σκυρόδεμα ειδικά δε όταν γίνεται εκτράχυνση της επιφάνειας.

δηλαδή πιστεύετε ότι η τριβή είναι μεγαλύτερη μεταξύ πέτρας και χωμάτων σε σχέση με Ω.Σ και κονιάματος - πέτρας? Τα κατακόρυφα φορτία είναι τεράστια και η τριβή επίσης.

 

Σκεφτείτε ότι εμείς μελετάμε μια ιδεατή τοιχοποιία με κανονικά λιθοσώματα (επίπεδες επιφάνειες - σταθεροί αρμοί). Γιατί αυτή η διεπιφάνεια μεταξύ πέτρας - πέτρας να είναι πιο ισχυρή σε τριβή - διάτμηση σε σχέση με την διεπιφάνεια Ω.Σ και πέτρας?

 

Στην θεμελίωση από σκυρόδεμα το κονίαμα της τοιχοποιίας κλείνει όλα τα κενά και δένει με το Ω.Σ το οποίο έχει συνοχή (δεν είναι χώμα) δεν μπορεί να καθιζάνει, δεν μπορεί να "ανοίξει" τοπικά και δεν μπορεί φυσικά να ολισθήσει (η θεμελίωση) με το έδαφος.

 

Εξάλλου δεν μπορείς να μιλάς για ομοιομορφία των τάσεων του εδάφους με σκέτη τοιχοποιία. Αλλού πατάει καλά η πέτρα, αλλού πατάει σε τμήμα της ισχυρά και στο υπόλοιπο λιγότερο ισχυρά, ειδικά σε βραχώδες - ημιβραχώδες έδαφος. Επίσης μπορεί να εξασφαλιστεί η τοιχοποιία σε διαφορικές καθιζήσεις χωρίς θεμελίωση από Ω.Σ?

 

Επίσης στην οροφή του ισογείου τι γίνεται? Εκεί δεν έχουμε διακοπή?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή η σκέψη του evan, και με την παραλλαγή του acnt, ισάξιες λύσιες, το τι θα έκανα τελικά θα το καθόριζαν αποκλειστικά κατσκευαστικοί λόγοι.

 

@ ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ : Δίκιο έχεις, επίσης αρμό έχεις σχεδόν κάθε μέρα που σταματάνε τα μαστόρια και πάνε για μπύρες, δυο φορές χειρότερα το ΣΚ, τρείς Πάσχα και Χριστούγεννα, γενικά κάθε μέτρο σχεδόν έχεις και διακοπή της εργασίας --> μειωμένη (λιγότερο ή περισσότερο) μονολιθικότητα. Ας είναι καλά η τριβή, η αλληλεμπλοκή των λιθοσωμάτων (αν έχεις φροντίσει γι' αυτό) και η συνέχιση των χημικών διεργασιών σε βάθος χρόνου, γιατί αλλιώς, φέτες θα γινόταν ο τοίχος...

Link to comment
Share on other sites

Να κάνεις ραντιε και μετά μπάζωμα και μετά δάπεδο είναι μάλλον αντιοικονομικό σε καλό έδαφος. Σκευτόμουν πεδ/κους κατασκευάζοντας πλάκα από μπετό και μια θήκη για να εγκυβωτιστεί ο τοίχος όπως κάνουν στα προκατ. Αυτό το κενό μεταξύ των παριών της θήκης και του τοίχου γεμίζει με κονίαμα.

 

Δεν το καταλαβαίνω

Link to comment
Share on other sites

Φαντάσου (ρε παιδί μου) να έρχεται να θηλυκώνει ο τοίχος μέσα σε μια θήκη από μπετό η οποία συνεχίζει από κει και κάτω συμπαγής (σαν κορμός πεδ/κου) και μετά συνδέεται με το πέλμα. Απλά μια πεδ/κος με ύψος κορμού μεγαλύτερο απ'όσο σου βγει από την ανάλυση τόσο ώστε να εγκυβωτίζεται ο τοίχος (30-40-50εκ;;;)

 

Αυτό που νομίζω πως λέει ο acnt είναι ο λαιμός αυτός πάνω από τον κορμό να έχει αντίθετη φορά προς το πέλμα το οποίο πρέπει να έχει μεγαλύτερο; βάθος.

Link to comment
Share on other sites

από εμπειρία σε πέτρινα σπίτια, για τη θεμελίωση πέτρινων σπιτιών πρέπει να γίνεται πάντα μερική εσκαφή κι όχι ολική. Δηλαδή κάνεις εσκαφή μόνο στις θέσεις των τοίχων φτιάζεις ένα πλακοπέδιλο και πάτάς το τοίχο και αρχίζεις να χτίζεις,αλλά το βάθος αυτής της εσκαφής πρέπει να είναι τέτοιο(τουλάχιστον 50cm χωρίς το πλακοπέδιλο) ώστε ο κάθε τοίχος να ''χωνεύεται'' μεσα στο έδαφος...έτσι είναι η πιο σωστή θεμελίωση πέτρινης κατασκευής από άποψη οτι δένει με το έδαφος και εξασφάλισης κάποιας στήριξης σε σεισμό...

Link to comment
Share on other sites

Με βάζεις σε σκέψεις mek... μου εξηγείς τί εννοείς λέγοντας "έτσι είναι η πιο σωστή θεμελίωση πέτρινης κατασκευής από άποψη οτι δένει με το έδαφος και εξασφάλισης κάποιας στήριξης σε σεισμό... "

Link to comment
Share on other sites

Ο mek μάλλον εννοεί ότι πάνω από το πλακοπέδιλο πατάς=κτίζεις, μπαζώνεις και συμπυκνώνεις το μπάζωμα μέχρι τη φυσική επιφάνεια του εδάφους, οπότε η λιθοδομή πακτώνεται κατά κάποιο τρόπο μέσα στο έδαφος.

Η εκσκαφή μόνο κάτω από τα φέροντα στοιχεία και όχι σε όλη την επιφάνεια του κτίσματος, θεωρώ ότι είναι σωστή και την εφαρμόζω. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό αυτό.

 

@ acnt

Συμφωνώ απόλυτα ότι για κάθε τέτοιο έργο πρέπει να βρίσκεται και μια πατέντα η πλέον κατάλληλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει περίπτωση με τους παραπάνω προβληματισμούς που αναφέρετε να μην κατασκευάζατε θεμελίωση από Ω.Σ αλλά κάτι άλλο?

 

 

Με εσχάρα πεδιλοδοκών είσαι καλυμένος. Όσον αφορά το πάχος των τοίχων δεν είναι λίγο μεγάλο? Μιλάμε για σύγχρονη κατασκευή, αν κατάλαβα καλά, με γνωστές ιδιότητες και διαστάσεις λιθοσωμάτων και κονιάματος.

 

Αλέξανδρε εδώ έχουμε σεισμικότητα ΙΙ

 

Γνωστά όλα αυτά?? Από που? :P

Link to comment
Share on other sites

@ Αρης Χανια

 

Όπως το σκέφτομαι και το ξανασκέφτομαι λέω ΟΧΙ. Δεν θα κατασκεύαζα θεμελίωση από κάτι άλλο. Θα χρησιμοποιούσα εναν τρόπο από τους πολλούς που περιγράφηκαν χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.