Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδειες Μικρής κλίμακας και τροποποίηση ηλεκτρομηχανολογικών μελετών


ediola

Recommended Posts

Περιπτώσεις αδειών μικρής κλίμακας και ενημερώσεις φακέλων σε κτίρια κατασκευής 1990-1995

Κατάσταση:

 

Α. Η αρχική οικοδομική άδεια δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες

Β. Η αρχική οικοδομική άδεια περιέχει ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες η οποίες δεν εφαρμόστηκαν. Π.χ. υπάρχει μελέτη θέρμανσης με λεβητοστάσιο και στο κτίριο χρησιμοποιείται κλιματισμός ή προβλεπόταν 2 τουαλέτες και γίνανε 3.

 

 

Σε μια ανακαίνιση και με μία άδεια μικρής κλίμακας πας να κάνεις αντικατάσταση της ύδρευσης αποχέτευσης στην υπάρχουσα κατάσταση ή και του κλιματισμού, ή τμηματική αλλαγή των ηλεκτρολογικών χωρίς αλλαγή θέσης pillar κλπ.

Σύμφωνα με την Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461/18 (ΦΕΚ 4520 Β/16-10-2018) Άρθρο 2 παρ. ιζ) Για εσωτερικές διαρρυθμίσεις αναφέρεται ότι θα πρέπει να κατατεθεί μεταξύ των άλλων και:

«.. 3) Σχέδιο κάτοψης σε κλίμακα 1:100 ή 1:50.

Σε περίπτωση που από τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις τροποποιούνται μελέτες του κτιρίου (π.χ παθητική/ ενεργητική πυροπροστασία, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κ.λ.π), κατατίθενται οι κατά περίπτωση τροποποιήσεις μελετών για την ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017.».

 

 

Η ερωτήσεις που προκύπτουν από τα κόκκινα είναι:

1.       Για την περίπτωση Α) εφόσον δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αλλά υπήρχε ήδη μια εγκατάσταση στο κτίριο η οποία απλά αντικαταστάθηκε κατά την ανακαίνιση είμαι υποχρεωμένος μαζί με την άδεια να καταθέσω και μελέτη κλιματισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης, και να συμπληρώσω τον φάκελο της άδειας?

2.       Για την περίπτωση Β) εφόσον η μελέτη που έχει εφαρμοστεί είναι διαφορετική από αυτή που κατατέθηκε στον φάκελο της άδειας (όπως συμβαίνει στο 90% των κτιρίων της δεκαετίας 1990-1995) αλλά αυτό που εφαρμόζω στο κτίριο σήμερα συμβαδίζει με την μελέτη εγκατάστασης που υπάρχει στο κτίριο, είμαι υποχρεωμένος μαζί με την άδεια μικρής κλίμακας να καταθέσω και μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ως ενημέρωση φακέλου?

3.       Μήπως εφόσον θεωρώ ότι έχω τροποποίηση των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών να υπάρχει ο κίνδυνος στον προϋπολογισμό των εργασιών της άδειας μικρής κλίμακας να πρέπει να το αναφέρω και ως εργασία που αυτομάτως με πάει σε προϋπολογισμό άνω των 25.000 ευρώ αρά σε κανονική άδεια δόμησης, παρόλο που η αντικατάσταση, συντήρηση, επισκευή των κλιματιστικών εντάσσεται στις εργασίες όπου δεν απαιτείται άδεια δόμησης σύμφωνα με το Άρθρο 30 Ν. 4495/2017 παρ. δ).

4.       Μήπως την ενημέρωση φακέλου της οικοδομικής άδειας να την έκανα σε μελλοντικό χρόνο με πληρότητα μελετών ακόμη και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων έτσι όπως προκύπτουν μετά την ανακαίνιση ή αυτό δεν θεωρείται νόμιμο?

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς-βλ. κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

 

Μήπως έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ερωτήματά σου?

Έχω και εγώ την ίδια περίπτωση και δεν ξέρω πως να το χειριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.