Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέα έργο-μαμούθ Ultrafast Broadband ύψους 265 εκατ. ευρώ


Engineer

Recommended Posts

Τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την ΕΥΔΕ Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή τους φορείς που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων καλεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υποβάλουν προτάσεις έργων  (πράξεων), ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν για ένα νέο μεγάλο  έργο “Ultrafast  Broadband”.

Ειδικότερα, η δράση του αρμόδιου υπουργείου, προϋπολογισμού 265 εκατ. ευρώ, αφορά σε δημόσια παρέμβαση για την αύξηση της διαθεσιμότητας για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε NGA-Λευκές αγροτικές και περιαστικές περιοχές, που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, και σε αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps-αναβαθμίσιμη σε 1 gigabit. Η δράση αποσκοπεί στην κάλυψη τουλάχιστον 90% του διαθέσιμου πληθυσμού των εν λόγω περιοχών με ευρυζωνικές συνδέσεις με την παροχή δύο κλάσεων υπηρεσίας:

  • Κλάση Α: ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps -αναβαθμίσιμη σε 1 gigabit.
  • Κλάση Β: ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps

Η δράση θα συμβάλλει:

  • στη γεφύρωση  του  ψηφιακού  χάσματος  μεταξύ  των  αστικών  κέντρων  και  της  ελληνικής  περιφέρειας  και  στην  ανάπτυξη  ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society) και
  • στη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για ιδιωτικές επενδύσεις που θα εστιάσουν στην επέκταση και διείσδυση υποδομών επόμενης γενιάς που επιτυγχάνουν «ουσιαστική αλλαγή» (step change) σε όρους ευρυζωνικής διαθεσιμότητας, σε περιοχές και αγορές στις οποίες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μηδενικό ή μειωμένο ενδιαφέρον ανάπτυξης σχετικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η δράση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ (2015) και του οποίου οι στόχοι, οι προσεγγίσεις και οι δράσεις ενσωματώνονται στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2020. Ηδράση εντάσσεται στην Προτεραιότητα 1.1: Διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για ιδιωτικές επενδύσεις NGA της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2020.

Το φυσικό αντικείμενο της δράσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη, που θα του εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps ή τουλάχιστον 100 Mbp αναβαθμίσιμες σε 1 gigabit.

Η  παρέμβαση  θα  υλοποιηθεί  σε  περιοχές  με  τρόπο  συμπληρωματικό  σε  αντίστοιχες  υποδομές  που  αναπτύσσουν  ιδιώτες πάροχοι. Πρακτικά, το έργο θα υλοποιηθεί με τρόπο ώστε να τηρείται η τεχνολογική ουδετερότητα, να μην παρεμβαίνει και να μην στρεβλώνει  τη  λειτουργία  της  αγοράς  και  χωρίς  να  λειτουργεί  ανασταλτικά  για  τις  σχεδιαζόμενες  ιδιωτικές  επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Οι προτάσεις υποβάλλονται έως την 13/04/2020, ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023.

Πώς κατανέμεται ο προϋπολογισμός
Πηγή: υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
 
Πώς κατανέμεται ο προϋπολογισμός

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.