Μετάβαση στο περιεχόμενο

προσθήκη καθ’ ύψος σε χαμηλό κτήριο μετα απο τακτοποίηση


Recommended Posts

Σε ισόγεια οικία η οποία αρχικά το έτος 1980 οικοδομήθηκε χωρίς άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή  (περιοχή όμως που εντάχθηκε μεταγενέστερα στο σχέδιο 1991) πλην όμως   έχει εξαιρεθεί οριστικά  της κατεδάφισης (1337/83) , με απόφαση Νομάρχη , αρα είναι νομίμως υφιστάμενο, αλλά δεν είχε νόμιμο περίγραμμα  (λόγω απόστασης Δ) το οποίο αποκρύφθηκε από την Πολεοδομική υπηρεσία  . Το έτος 2003 εκδόθηκε άδεια προσθήκης ορόφου και μάλιστα  με προοπτική ορόφου από στατικής απόψεως .  Η άδεια της προσθήκης του 2003 εκδόθηκε με το άρθρο 14 του ΓΟΚ (χαμηλά κτήρια) . Η πραγματική απόσταση του υπάρχοντος διώροφου κτηρίου από τα πλάγια όρια υπολείπεται της απόστασης των 2,50 μ . Γίνεται τακτοποίηση με τον 4495/17 , με  παράβαση ως προς τα πλαγιά όρια (απόσταση δ γιατί το οικόπεδο είναι γωνιακό ) με απόσταση δ=2,50+0,05*Η=2,50+0,05*11=3,05Μ.  Σήμερα ο ιδιοκτήτης επιθυμεί προσθήκη ορόφου στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής   . Με την ΝΕΑ  προσθήκη δεν παραβιάζονται τα πολεοδομικά μεγέθη δόμησης , κάλυψης , ούτε τα νέα Δ-δ. Η προθήκη του δευτέρου , υπερ του ισογείου ορόφου , θα γίνει κατά ΝΟΚ , ακολουθώντας πάντα το νέο πλέον νόμιμο περίγραμμα  του υπάρχοντος κτηρίου που από την πράξη της τακτοποίησης έχει πλέον  απόσταση  Δ-δ κατά ΝΟΚ (δ) . Επίσης προς ενημέρωση αναφέρεται και η χρήση του άρθρου 23 παράγραφοι 1δ  και 3 του ΝΟΚ  όπως αυτά ισχύουν σήμερα . Το ερώτημα τελικά διατυπώνεται ως εξής : Είναι σύννομη η προσθήκη αυτή ??? .

Link to comment
Share on other sites

Για την προσθήκη θα πρέπει τα υφιστάμενα να θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα και εφόσον τακτοποιήθηκε με 4495/17

και υπάρχει περίσσια δόμησης, όγκου και ύψους, θεωρώ ότι μπορει να γινει η προσθήκη, εφόσον δεν παραβιάζονται με την νέα προσθήκη τα νέα Δ-δ.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα το παράλογο του θέματος.

Αν υποθέσουμε πως είχε υλοποιηθεί όπως προβλέπονταν στην ΟΑ (παραβλέποντας όλα τα προηγούμενα κλπ) στην σωστή απόσταση των 2,5μ

Σήμερα δεν θα μπορούσε να κάνει προσθήκη καθ'ύψος διότι δεν θα έχει το απαιτούμενο Δ.

Πως λοιπόν θα μπορεί να κάνει την προσθήκη σε τακτοποιημένο με τον Ν4495?

 

Link to comment
Share on other sites

Να το θέσω αλλιώς αν η άδεια είχε βγει (κατά ΓΟΚ)  με Δ=3+0,10Η  και δεν είχε τοποθετηθεί το κτήριο σωστά, δηλαδή σε απόσταση < Δ , έχει το οικόπεδο περίσσια δόμησης ,κάλυψης αν και η κάλυψη είναι αδιάφορη, κάνω τακτοποίηση , και ζητώ προσθήκη αλλά να πάω στο νόμιμο περίγραμμα του ήδη υπάρχοντος κτηρίου δηλαδή να τραβηχτώ στην προσθήκη στην απόσταση Δ-δ  επιτρέπεται βάσει του άρθρου 23 § 1δ και 4 όπως αυτά τροποποιηθήκανε με τους  4258/14 και 4546/18

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει οποιαδήποτε προσθήκη θα πρέπει τα υφιστάμενα να θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα σύμφωνα με την § 1 του άρθρου 23 του ΝΟΚ (Ν4258/14 , Ν4546/18). Όταν έγινε η τακτοποίηση, τακτοποιήθηκε το εμβαδόν που παραβίαζε το Δ=3,00+0,1*Η και όχι Δ=2,50 βάσει του άρθρου 14 του ΓΟΚ 1985. Έτσι συμπεραίνω αν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, όγκου και ύψους και από την στιγμή που εγεινε η τακτοποίηση αναγκαστικά ( δεν είχε Δ=2,50 το άρθρου 14 του ΓΟΚ 1985 ) θεωρώ ότι είναι εφικτή η προσθήκη, εφόσον δεν παραβιάζονται με την νέα προσθήκη τα νέα Δ-δ, δηλαδή το νόμιμο πλέον σήμερα , διαμορφωμένο περίγραμμα , σε διαφορετική περίπτωση δεν έπρεπε να γίνει η τακτοποίηση. Το ερώτημα μου είναι α) για ποιον λόγο βγήκανε τρεις νομοί τακτοποίησης, β) Πως θα γίνει η μεταβίβαση μια και διαπίστωσα από την ερώτηση ότι η οικοδομή είναι νέα. Δεν χρειάζεται καν η τακτοποίηση και την ιδιοκτησία θα έπρεπε να την αφήνεις ως έχει , ατακτοποίητή. Τέλος θα σου συνιστούσα να κάνεις μετα την τακτοποίηση μια σύσταση οριζόντιας σε συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.