Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διεθνής Μηχανικός Συγκολλήσεων - International Welding Engineer (IWE)


Akis_Pap

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

Πρόσφατα ενημερώθηκα για ένα πρόγραμμα (σεμινάριο - μεταπτυχιακό) το οποίο διδάσκει και πιστοποιεί μηχανικούς (και όχι μόνο) στη τέχνη των συγκολλήσεων. Το πρόγραμμα λέγεται International Welding Engineer (IWE) και παρέχεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων (WGI - wgi.gr) και από την Ελληνική Εταιρία Συγκολλήσεων (HWA - hwelda.gr). Τα προγράμματα αυτά είναι κάπως ακριβά (όσον αφορά την τιμή τους) και για αυτό το λόγο θα ήθελα να με πληροφορήσει όποιος γνωρίζει αν αξίζει να διαθέσω αυτό το κόστος (περίπου 6000€), αν ο τίτλος τους έχει κάποιο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας(και αν υπάρχει κορεσμός) και αν η πιστοποίηση που παρέχουν είναι βάσιμη.

Γενικά με ενδιαφέρει αρκετά το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά δε ξέρω αν όντως υπάρχουν προοπτικές για μετά την κτήση αυτού του τίτλου.

Όποιος γνωρίζει κάτι θα με βοηθούσε αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Όπως καταλαβαίνεις από το κόστος, η απόφαση στην πραγματικότητα περιορίζεται στο αν θα εξειδικευτεις ή όχι στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Και η εξειδίκευση με τη σειρά της περιορίζεται στην απόφαση για ευελιξία σου για μετακινηση.

Ο συνδυασμός του welding με μια πιστοποίηση σε coating (frosio, nace, BGAS-CSWIP) σιγουρα θα σου δώσει ένα εισιτήριο σε ένα κλάδο που θα σου αποσβέσει πολλαπλασια την επένδυση, αλλά μάλλον όχι εντός Ελλάδας. Εντός Ελλάδας, στην καλύτερη να απασχοληθεις σε μια μεγάλη βιομηχανία για το μέγεθος της χώρας (π.χ. Λιαροματης). Στη χειρότερη να βρεις μια θέση επιθεωρητή σε καμία εταιρεία τύπου TUV. Και στις 2 περιπτώσεις μην περιμένεις να γίνεις πλούσιος, θα είσαι τυχερός αν αποσβέσεις, η πιστοποίηση απλά σου δίνει το εισιτήριο.

Σε μεγάλα έργα που η χαρτουρα είναι απαραίτητη, δεν προσλαμβάνουν μη πιστοποιημένους. Από παλαιότερη έρευνα μου (2016), εμπειρους μηχανικούς welding-coating συνήθως τους πληρώνουν άνω των 70.000 ευρώ gross ετήσιο. Μεγάλος κλάδος απορρόφησης είναι το oil-gas και τα pipelines.

Αντικειμενικά μιλώντας, επειδή σε ενδιαφέρει το αντικείμενο αλλά το ρίσκο της αρχικής επένδυσης είναι λίγο μεγάλο, στη θέση σου πιθανότατα να επέλεγα πρώτα να μπω στον κλάδο, και αφού αναγνώριζα τις ευκαιρίες τότε να προχωρούσα στις πιστοποιήσεις. Εναλλακτικά, η απόφαση με μεγάλο ρίσκο είναι να κάνεις πρώτα έρευνα αγοράς τι πληρώνουν σε κάθε σημείο της γης, να ρισκάρεις ξεκινώντας τις πιστοποιήσεις και να στέλνεις βιογραφικά αποκλειστικά εκτός Ελλάδος.

 

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Να δώσω κάποια διευκρίνιση επί του θέματος, που με ενδιέφερε, πριν κάτι χρόνια, που το έψαχνα.

Δεν είχα βρεί τίποτα σχετικό με συγκολλήσεις πλαστικών σωλήνων (PPR - PE)....

Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει από τότε.

Link to comment
Share on other sites

@[email protected]

Ολοκληρωμένη απάντηση. Σε ευχαριστώ  πολύ για τις πληροφορίες, θα τις λάβω υπόψιν 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@[email protected] 

Άλλο FROSIO και NACE και άλλο BGAS-CSWIP, η μέρα με τη νύχτα (βιβλιογραφία, αναγνώριση κ.λπ.) και η ελάχιστα χαμηλότερη τιμή δεν το καθιστά ανταγωνιστικό σε σχέση με τα 2 πρώτα κατά την άποψη μου...

Επίσης δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει ότι για welding, coating κ.λπ. engineers τεχνικές εταιρίες τύπου Λιαρομάτη είναι η "καλύτερη" και οι διαπιστευμένοι φορείς (και ειδικά ο μπλε και ο κόκκινος TÜV) είναι η "χειρότερη"...στην πρώτη περίπτωση θα σε στέλνουν κάθε τρεις και λίγο σε άθλιων συνθηκών εργοτάξια για "μισθό επί 2" στην καλύτερη (π.χ. ΕΚΜΕ πέρυσι το φθινόπωρο έκανε σταμάτημα στη MOH ενάμιση μήνα σερί (7 στα 7) minimum 14 ώρες τη μέρα) κι όταν δεν είσαι εκεί θα δουλεύεις στο μαγαζί minimum 10ωρο και Σάββατο για λίγα παραπάνω λεφτά σε σχέση με όσα θα έπαιρνες ως υπάλληλος με 5νθήμερο 8ωρο και πολύ καλύτερο εργασιακό περιβάλλον σε φορέα πιστοποίησης (σε κάποιο σοβαρό εννοείται, όχι στα κωλομαγαζάκια που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια και βγάζουν π.χ. πιστοποιητικά συγκολλητών με 40€ ή κάνουν PED με 100€-200€ στην καλύτερη κ.λπ.)...κι εννοείται πως εκεί έχεις και την προοπτική να χτίσεις με τον καιρό δική σου πελατεία και κάποια στιγμή να φτάσεις να κάνεις τις δουλειές με ποσοστό, να "διαλέγεις" δουλειές κ.λπ.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ μέχρι τελείας!

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Emporas

Αυτά είναι δικά μου συμπεράσματα από μια έρευνα που έκανα το 2016. 

Σχετικά με τις πιστοποιήσεις coating, ανέφερα 3 από τις πιο αναγνωρισμένες, με παγκόσμια αθροιστικη εμβέλεια. Ανάλογα με το που στοχεύει να καταλήξει κάποιος (εννοώ χώρα ή ήπειρο), κοιτάζει την αντίστοιχη. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχεις τη μία από αυτές την αναγνωρίζουν σε άλλη ήπειρο για τα λεφτά που προσφερουν...

Τα παραδείγματα εταιρειών που έδωσα είναι εντελώς ενδεικτικά προκειμένου να δείξουν ότι μια μεγάλη τετραψήφια ή μικρή πενταψηφια επένδυση στην καλύτερη θα έχει αυτή τη μοίρα στην Ελλαδα, άρα μπορεί κ να μην συμφέρει. Είτε είσαι επιθεωρητής είτε δουλεύεις σε βιομηχανία, δύσκολα θα την αποσβεσεις στην Ελλάδα. Και μην ψαρωνεις με την έννοια του πιστοποιημένου επιθεωρητή, @@ λεφτά παίρνουν. Αν θέλει κάποιος οπωσδήποτε να δουλέψει σε αυτόν τον κλάδο, τότε αυτά τα ποσά των πιστοποιήσεων είναι το κόστος του εισιτηρίου. Αν δεν θέλει οπωσδήποτε, τότε υπάρχουν κ άλλοι τρόποι.

Τέλος να προσθέσω ότι ως μηχανικός welding/coating μπορεί εν τέλει να έχεις τις μισές απολαβές στην Ελλαδα απ' ο,τι αν δούλευες με τα ίδια σου τα χέρια ως πιστοποιημένος συγκολλητής. Το 2016 πιστοποιημένος συγκολλητής σε εκτός έδρας έπαιρνε 250 ευρώ καθαρο μεροκάματο στην τσέπη για οκτάωρο συν ΙΚΑ. Αλλά για να τα λέμε και όλα, αναφέρω ότι Ελληνική εταιρεία είναι αυτή που ανέλαβε το maintenance coating του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι. Ναι, και είναι απολύτως έγκυρο αυτό.

Τώρα αν υπάρχουν κ άλλες απόψεις, ελεύθερος είναι ο καθένας να παραθέτει τη δική του. Ο κλάδος αυτός είναι μικρός στην Ελλάδα, και οι περισσότεροι Μηχανικοί έστω κ αν απασχολούνται σε αυτόν έχουν άγνοια για τις προδιαγραφές, τόσο για τις συγκολλήσεις, όσο και για το coating. Στην Ελλάδα στην πολύ ακραία περίπτωση που τα μεταλλικά απαιτείται να συνοδεύονται από χαρτουρα, τη χαρτουρα τη δίνει η βιομηχανία έτοιμη. Στο πολύ τσακιρ κέφι, να την ελεγξει και ένα third party. Το αντικείμενο που απαιτείται χαρτουρα είναι περιορισμένο, και οι Μηχανικοί που εμπλέκονται είναι το λιγότερο ανεπαρκείς.

 

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, [email protected] said:

Στην Ελλάδα στην πολύ ακραία περίπτωση που τα μεταλλικά απαιτείται να συνοδεύονται από χαρτουρα, τη χαρτουρα τη δίνει η βιομηχανία έτοιμη. Στο πολύ τσακιρ κέφι, να την ελεγξει και ένα third party. Το αντικείμενο που απαιτείται χαρτουρα είναι περιορισμένο, και οι Μηχανικοί που εμπλέκονται είναι το λιγότερο ανεπαρκείς.

Υπερβάλλεις...ακόμη και σε Μπανανίες τύπου Αλβανίας π.χ. εφαρμόζουν την PED σε εξοπλισμό υπό πίεση (κι ας μην είναι καν στην Ε.Ε.), πιστοποιούν συγκολλητές, διαδικασίες συγκόλλησης κ.λπ. ακόμη και για απλά έργα...
Αυτά στην Ελλάδα γίνονταν πολλά χρόνια πριν το 2011 που ήρθε το IWE στην Ελλάδα...όχι όπως θα έπρεπε, όχι όσοι τα κάνουν σήμερα, αλλά γίνονταν και πλέον γίνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο νομίζεις!
Κι αν οι έλεγχοι π.χ. σε second και third party ήταν μόνο για έργα τύπου ΤΑΡ τότε δε θα άνοιγαν πιστοποιητάδικα το ένα πίσω απ' το άλλο τα τελευταία χρόνια!
Αυτό στο οποίο θα συμφωνήσω και που θεωρώ ότι είναι η ρίζα του προβλήματος και ο λόγος που π.χ. οι δουλειές αυτές δεν αμείβονται όσο σε άλλες χώρες (πέρα από τον προφανή, ότι είμαστε μια χώρα με περιορισμένη βιομηχανική κ.λπ. δραστηριότητα) είναι το "ανεπαρκές προσωπικό", όχι τόσο λόγω π.χ. ελλειπούς εκπαίδευσης κι εμπειρίας, όσο (έως και παντελούς σε πολλές περιπτώσεις) έλλειψης σωστής επαγγελματικής νοοτροπίας και κουλτούρας...

Edited by Emporas
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.