Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά, 

χρειάζομαι την βοήθειά σας στο εξής:

βγάλαμε πρόσφατα μία άδεια κατηγορίας 3, για να αποξηλώσουμε μία στέγη και να αποκαλύψουμε το δώμα της 3όροφης μονοκατοικίας. Επεκτείναμε την απόληξη κλιμακοστασίου και στρώσαμε στο δώμα γκρο μπετό και υγρομόνωση. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες (η οικοδομή είναι του 1998) και θέλουμε τώρα να κλείσουμε την άδεια. Ήρθε ο ελεγκτής δόμησης, όλα καλά και τώρα πρέπει να εκδοθεί το ΠΕΚ. Προφανώς, επειδή οι εργασίες δεν αφορούσαν καθόλου τις μελέτες της οικοδομής (στατικά, Η/Μ, κ.λπ.) δεν κάναμε τέτοιες μελέτες, αλλά υποβάλαμε δηλώσεις, οι οποίες εξηγούσαν για ποιό λόγο δεν απαιτούνταν οι μελέτες. Οπότε δεν έχουμε ΚΕΝΑΚ. Η υπεύθυνη στην πολεοδομία μου ζήτησε να υπολογίσω το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης (ΟΚΡΑ) για να φανεί ότι δεν το ξεπερνάμε και συνεπώς δεν απαιτείται ΚΕΝΑΚ. Όλα αυτά σύμφωνα με το φεκ β 408/2019. 

Διάβασα το φεκ και έχω την εξής απορία. Λέει ότι για να υπολογίσω την Αξία του Κτιρίου (ΑΚ) πρέπει να πολλαπλασιάσω το Κόστος Οικοδόμησης (ΚΟ) επί της Ωφέλιμης Επιφάνειας (ΩΦΕ) και γράφει: το κόστος οικοδόμησης υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο κτιρίου και σύμφωνα με τον πίνακα που δίνει (χρήση κτιρίου κλιματική ζώνη). Εμείς έχουμε μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη οπότε ο συντελεστής είναι 1709. Η ωφέλιμη επιφάνεια της κατοικίας είνια 225τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεις (με μπαλκόνια και υπόγειο/γκαραζ) 398τ.μ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πολλαπλασιάζω με τι. Δηλαδή, το ΚΟ=1709, δηλαδή απλά ο συντελεστής ή είναι ΚΟ=1709*398τ.μ. (δηλαδή ο συντελεστής επί τετραγωνικό μέτρο του κτιρίου) ή ΚΟ=1709*225τ.μ. (δηλαδή ο συντελεστής επί της ωφέλιμης επιφάνειας). Καί ύστερα πρέπει να πολλαπλασιάσω το ΚΟ επί της ΩΦΕ, για να βρω τελικά την ΑΚ. 

Ελπίζω να βγήκε κάποιο νόημα από την ερώτησή μου, ουσιαστικά δεν καταλαβαίνω πώς υπολογίσω το ΚΟ. 

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! 

Αμαλία 

Link to comment
Share on other sites

Αρθρο 3

2. Ο υπολογισμός της Αξίας Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ) πραγματοποιείται πολλαπλασιάζοντας το Κόστος Οικοδόμησης (ΚΟ) επί την ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (ΩΦΕ), ως εξής:
(ΑΚ) = (KO) * (ΩΦΕ) = 1709 * 225 = 384.525,00 Eυρώ

3. Το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης (ΟΚΡΑ) υπολογίζεται ως ποσοστό της Αξίας Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ).
(ΟΚΡΑ) = 0,25 * (ΑΚ) = 0,25 * 384525 =  96.131,25 Eυρώ

 

Αρθρο 2

8. Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης (ΜΔΑ): Η μεγαλύτερη δαπάνη μεταξύ των «Δαπάνη Ανακαίνισης Κελύφους» (ΔΑΚ) και «Δαπάνη Ανακαίνισης Τεχνικών Συστημάτων»(ΔΑΤΣ)

Συγκρίνεις (ΟΚΡΑ) ΚΑΙ (ΜΔΑ).

Αν (ΜΔΑ) > (ΟΚΡΑ) τότε έχεις ριζική ανακαίνιση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σε όλους και όλες. Μπαίνω στο ψητό κατευθείαν, έχω μια ισόγεια μονοκατοικία 40,10 τ.μ. και θέλω να κάνω προσθήκη κατ'επέκταση 9,80 τ.μ. η οποία θα είναι εξαρτημένη λειτουργικά με το υπάρχον.

Ερώτηση νο1 : Για να υπολογίσω το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης ( ΟΚΡΑ ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 408 Β/2019  πρέπει να υπολογίσω πρώτα τη Αξία Κτιρίου      ( ΑΚ ) η οποία προκύπτει από το γινόμενο του Κόστους Οικοδόμησης ( ΚΟ ) με την Ωφέλιμη Επιφάνεια του Κτιρίου ή της Κτιριακής μονάδας όπως αναφέρεται. Η ωφέλιμη επιφάνεια στη περίπτωση μου ποια είναι ? 40,10 τ.μ. ? 9,80 τ.μ. ? ή 49,90 τ.μ. ?

Ερώτηση νο2:  Για να υπολογίσω τη Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης θα υπολογίσω τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για το σύνολο της κτιριακής μονάδας ( 49,90 τ.μ. )? ή μόνο της επέκτασης ( 9,80 τ.μ. ) ?

Ερώτηση νο3: Εάν τελικά η Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης είναι μικρότερη του Οριακού Κόστους Ριζικής Ανακαίνισης πρέπει να τεκμηριωθεί στην ΥΔΟΜ ( να γίνει κατάθεση της μελέτης υπολογισμού για τα κοστολόγια ) ?

Ερώτηση νο4: Εάν τελικά η Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης είναι μεγαλύτερη του Οριακού Κόστους Ριζικής Ανακαίνισης πρέπει να γίνει ΜΕΑ για το σύνολο και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε κέλυφος και Η/Μ ?

Ερώτηση νο5 και τελευταία: Πόσο αυστηρές είναι οι ΥΔΟΜ σε αυτούς τους υπολογισμούς ? Έχει αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα ?

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!

 

* Y.Γ. Το γνωρίζω κάτω από 50 τ.μ. απαιτείται μόνο θερμομονωτική επάρκεια στο κέλυφος και οι γνωστές απαιτήσεις για Ζ.Ν.Χ. , οπότε οι παραπάνω ερωτήσεις θα ήταν καλό να απαντηθούν και για περισσότερα τετραγωνικά από τους γνώστες!

Edited by silverhawk
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.