Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελέτη ΚΕΝΑΚ σε τριώροφη μονοκατοικία με απόληξη κλιμακοστασίου


sofia f.

Recommended Posts

Θέλω να κάνω μια ερώτηση καθ ότι σε ότι αφορά τις μελέτες ΚΕΝΑΚ δεν έχω και πολύ εμπειρία. Έχω μία τριώροφη μονοκατοικία με απόληξη κλιμακοστασίου. Το περίγραμμα του ισογείου περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο (δεν υπάρχει είσοδος που να απομονώνει το κλιμακοστάσιο), στους υπόλοιπους ορόφους το κλιμακοστάσιο απομονώνεται, υπάρχει είσοδος προς την οικία.

Το κομμάτι του κλιμακοστασίου το οποίο εμπεριέχεται στην οικία του ισογείου και  προχωράει μέχρι την απόληξη του κλιμακοστασίου πως τοποθετώ τη θερμομόνωση; 

Μπορεί να μην έχω διατυπώσει την ερώτησή μου με κατανοητό τρόπο, γι' αυτό θα επισυνάψω κατόψεις... Αν κάποιος μπορούσε να με βοηθήσει και να που πει που ακριβώς θα βάλω μόνωση...

για να δημιουργήσω κλειστό κέλυφος σε ότι αφορά την οροφή (το κομμάτι που είναι στο κλιμακοστάσιο) και πως θα κάνω θερμικές ζώνες;

Ευχαριστώ πολύ και καλό Πάσχα σε όλους.....

ΚΑΤΟΨΕΙΣ.dwg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα..κατα την άποψη μου αφού είναι μονοκατοικία, η θερμομόνωση στην απόληξη κλιμακοστασίου θα πρέπει να μπεί όπως την έχεις βάλει στο Ισόγειο και στους ενδιάμεσους ορόφους (δηλ. στο πυρήνα του τοίχου) και εννοείται οτι η οροφή του και η πόρτα στο δώμα θα πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.

Αυτό γιατί όλοι οι χώροι των ορόφων ανήκουν στην ίδια ιδιοκτησία που αποτελούν το κέλυφος του κτηρίου.

Αν είχες 3οροφη οικοδομή με 3 ανεξάρτητα οροφοδιαμερίσματα θα έπρεπε να ορίσεις ως θερμικές ζώνες το περίγραμμα του κάθε διαμερίσματος και επιπλέον το κλιμακοστάσιο ως ζώνη ΜΘΧ.

 

Σημ. Πιστεύω να έχω καταλάβει σωστά την ερωτηση σου

Link to comment
Share on other sites

Ηλία αν αναφέρεσαι σε μένα στο ''Αν είχες 3οροφη οικοδομή με 3 ανεξάρτητα οροφοδιαμερίσματα...'' ναι και σαφώς γίνεται  αλλά εγω ακολουθώ τη πεπατημένη 😜

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για το χρόνο σας.. και χρόνια πολλά σε όλους...

Αλλη ερώτηση... επειδή έχω καιρό να βγάλω άδεια, ισχύει ότι πρέπει να βγει κατηγορία Α σαν νέο κτίριο; 

Link to comment
Share on other sites

'Οχι δεν ισχύει... έγινε τροποποίηση και απαιτείται πλέον για Β+ (νομίζω ισχύει μέχρι 1/6/21..ας με διορθώσουν οι συνάδελφοι)

Link to comment
Share on other sites

@sofia f.

Παρ. 2 άρθρου 70 Ν. 4602/19 Α’ 45/09.03.2019 (τροποποίηση του Ν. 4122/13)

Άρθρο 70 Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4122/2013 (Α΄ 42) 1. Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4122/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από την 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Για τα νέα κτίρια που είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προορίζονται για στέγαση υπηρεσιών του, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι ειδικές περιπτώσεις κτιρίων, για τις οποίες η ανάλυση της σχέσης κόστους-οφέλους για τον οικονομικό κύκλο ζωής του συγκεκριμένου κτιρίου έχει αρνητικό αποτέλεσμα και οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση της παρούσας παραγράφου.». 2. Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4122/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου υφιστάμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) η οριζόμενη στην παράγραφο 25 του άρθρου 2 Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) του κτιρίου. Από την 1.1.2020, για την έκδοση οικοδομικής άδειας νέου κτιρίου, υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το κτίριο πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές και ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.».

Στη συνέχεια...μέσω ανακοίνωσης του ΤΕΕ για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ και ΥΠΕΝ στο απο 13/4/2020 ενημερωτικό δελτίο  αναφέρεται ότι:

Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια (...)

Τα βασικότερα σημεία του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ-ΤΕΕ είναι τα εξής:

  1. Τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Οι οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις του 2019. Για αυτές που θα εκδοθούν το 2020 και αφορούν είτε νέες κατοικίες, είτε προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, προβλέπεται υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ) για ενεργειακή κατηγορία Β+Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για αυτές που θα κατατεθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Από 1ης Ιουνίου 2021 και εφεξής,  η ΜΕΑ για νέα κτίρια θα πρέπει να τεκμηριώνει την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο -με τη συνδρομή του ΤΕΕ- η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030 και εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο συνεργασίας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.