Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέματα σχετικά με την αξιολόγηση των ΦΒ Συστημάτων στις ΜΕΑ και την έκδοση ΠΕΑ


Engineer

Recommended Posts

Σύμφωνα με απάντηση της ΔΕΠΕΑ σε σχετικό ερώτημα του Συλλόγου δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή απόδοση κτιρίου εγκατεστημένο Φ/Β σύστημα το οποίο συμψηφίζει ηλεκτρικά φορτία διαφορετικά από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και φωτισμού (εκτός των κατοικιών) ώστε να επιτευχθούν εσωτερικές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης.

Σε απάντηση των ερωτημάτων σας του σχετ. α’, σας ενημερώνουμε ότι:

1. Η ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου προσδιορίζεται βάσει της υπολογιζόμενης ή της πραγματικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών που συνδέονται με τη χρήση του και περιλαμβάνουν τις ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, και φωτισμού για να επιτευχθούν εσωτερικές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης, καθώς και τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) (παρ. 2 του άρθρου 3 του σχετ. β’).

2. Στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης λαμβάνεται υπόψη, μεταξύ άλλων, η θετική επίδραση ενεργητικών ηλιακών συστημάτων και άλλων συστημάτων παραγωγής - ΣΧΕΔ ΙΟ -ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενων σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα (άρθρο 4 του σχετ. γ’). 

3. Για την εκτίμηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και την έκδοση ΠΕΑ, στους υπολογισμούς λαμβάνονται υπόψη τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) που διαθέτει το κτίριο για κάλυψη του συνόλου ή μέρους των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (παρ. 6.3.2.2 του σχετ. δ’).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και στο πλαίσιο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος θα πρέπει να καλύπτει αποκλειστικά τις ανωτέρω ηλεκτρικές ανάγκες του κτιρίου, ήτοι δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή απόδοση κτιρίου εγκατεστημένο Φ/Β σύστημα το οποίο συμψηφίζει ηλεκτρικά φορτία διαφορετικά από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και φωτισμού (εκτός των κατοικιών) ώστε να επιτευχθούν εσωτερικές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης.

Δείτε το έγγραφο εδώ:

1.20200405_ΠΣΥΠΕΝΕΠ_ΦΒ-σ.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος θα πρέπει να καλύπτει αποκλειστικά τις ανωτέρω ηλεκτρικές ανάγκες του κτιρίου"

Εκτός πραγματικότητας η αποκλειστικότητα στο net metering που κάνει συμψηφισμό ενέργειας 3ετιας, μια θερμική ζώνη δεν μπορεί να έχει δύο παροχές δεδδηε για διαχωρισμό φορτίων.

Πάλι ανοησίες απαντάνε ή αποκλείουν το net metering από τον κενακ

 

 

Link to comment
Share on other sites

ούτε ανοησίες απαντάνε ούτε αποκλείουν τίποτα. Αυτό που   λένε είναι ότι η παραγωγή ενέργειας από ΦΒ σύστημα μειώνει μόνο την κατανάλωση από  θέρμανση, ψύξη, αερισμο, ΖΝΧ και φωτισμο (εκτός των κατοικιών). Τα υπόλοιπα φορτία επειδή δεν λαμβάνονται υπόψιν στον υπολογισμό για να βγει η εν κατάταξη δεν λαμβάνονται υπόψιν και στον συμψηφισμό από την αυτοπαραγωγή. 

Αυτό είναι από τα θέματα που χρήζει διόρθωσης σε επόμενη αναθεώρηση. Μερικές φορές Βλέπουμε το οξύμωρο κτίριο με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση ανά επιφάνεια σε σχέση με ένα άλλο να έχει χειρότερη κατάταξη.

 

Link to comment
Share on other sites

Το λογισμικό τεεκενακ κάνει αυτό που λες, αφαιρεί την συνεισφορά ΑΠΕ μέχρι την τιμή της ηλεκτρικής κατανάλωση του κτιρίου.

Η απάντηση ΔΕΠΕΑ δεν κάνει αυτό μόνο αλλά θέτει όρο  " ήτοι δεν λαμβάνεται υπόψη στην ενεργειακή απόδοση κτιρίου εγκατεστημένο Φ/Β σύστημα το οποίο συμψηφίζει ηλεκτρικά φορτία διαφορετικά από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και φωτισμού"

έστω κτίριο με ετήσιες ηλεκτρικές καταναλώσεις κενακ 60.000 kWh (υπολογιζόμενες από  λογισμικό τεεκενακ), λοιπές ηλεκτρικές καταναλώσεις 40.000 kWh (Μη υπολογιζόμενες από  λογισμικό τεεκενακ αλλά χάριν παραδείγματος) και συνεισφορά του μοναδικού Φ/Β, στην γενική παροχή, 30.000 kWh (υπολογιζόμενες από  λογισμικό τεεκενακ) τότε το λογισμικό θα αφαιρέσει και τις 30.000 της συνεισφοράς στην κατάταξη. Ενώ η ΔΕΠΕΑ ορίζει αποκλειστικότητα που δεν δύναται επιτευχθεί και να υπολογιστεί χωρίς διαχωρισμό παροχών και φορτίων, συνεπώς ανοησία στην διατύπωση ή και στην ουσία.

 

Link to comment
Share on other sites

Ρωτήθηκαν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί Φ/Β σε οικοδομή για παροχή κοινοχρήστων

και απάντησαν ότι πρέπει να καλύπτει μόνο ΖΝΧ, θέρμανση, ψύξη, αερισμό (άρα μόνο για τα φορτία που διαμορφώνουν συνθήκες άνεσης και ΖΝΧ με δύο μετρητές μέσα στο σπίτι)

εννοώντας όμως ότι μόνο αυτά τα φορτία λαμβάνονται υπόψιν κατά τους υπολογισμούς άρα δεν μπορείς να τροφοδοτήσεις ανσασέρ, φωτισμό, πιεστικό με Φ/Β και να ληφθεί υπόψιν σε ενεργειακή αξιολόγηση.

Δηλαδή μετά από πολύ παίδεμα: μην βάζετε Φ/Β σε κοινόχρηστο για να πάτε σε Α κατάταξη.

Απλά πράματα... 😄

Link to comment
Share on other sites

ας στείλει ο σύλλογος κι άλλο ερώτημα: στην συνδεσμολογία του δεδδηε πως φαντάζονται στην ΔΕΠΕΑ τον διαχωρισμό φορτίων του αυτοπαραγωγού, γιατί και σε κτιριακή μονάδα - θερμική ζώ νη τα ψυγεία, τα πλυντήρια και οι λοιπές συσκευές δεν εμπίπτουν στον κενακ.

eiUdTS4Hys.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.