Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκδόθηκε η ΚΥΑ με την απόφαση για τα 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις


dimitris GM

Recommended Posts

Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυταπασχολούμενους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό προβλέπει ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του επιδόματος 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εκδόθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δικαιούχοι του επιδόματος ξεπερνούν τους 620.000, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση της σχετικής αίτησης λήγει στις 24 Απριλίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι επιστήμονες, για τους οποίους έχει προβλεφθεί η χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ μέσω διαδικασίας τηλεκατάρτισης.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Όπως ορίζεται από την ΚΥΑ, καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα 45 ημερών, από την 17η Μαρτίου 2020 έως και την 30η Απριλίου 2020, στους δικαιούχους, που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού.

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, ενώ δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς Δημόσιο και ταμεία και εφορία.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με την ΚΥΑ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και πέντε εργαζόμενους.

Προϋπόθεση αποτελεί η δραστηριότητά τους να έχει πληγεί λόγω κορονοϊού, βάσει του κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που διατηρούσαν στις 20 Μαρτίου.

Προϋποθέσεις δικαιώματος αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός,
  • η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020,
  • η επιχείρηση δεν είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι και την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ, καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020,
  • για επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι την 31-3-2019, να μην έχουν υποβάλει, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ’όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020,
  • δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή μέχρι τη λήξη του χρονικού διαστήματος, καθώς και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας μέχρι τη λήξη του ως άνω χρονικού διαστήματος, η αποζημίωση πρέπει να επιστραφεί. Ο έλεγχος θα γίνει μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Διαδικασία υποβολής και χορήγησης

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 24η Απριλίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet.

ΚΥΑ 39162 ΕΞ 2020 ΦΕΚ 1457-Β-16.07.2020.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

"Aρχικά θα γίνονται δεκτά τα αιτήματα μόνο για όσες επιχειρήσεις είναι ατομικές ή απασχολούν έως 5 άτομα.  

Σε μία εβδομάδα ακριβώς θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις μέχρι 20 εργαζόμενους."

https://m.naftemporiki.gr/story/1590551/pote-tha-kanoun-aitisi-gia-ta-800-euro-epixeiriseis-me-eos-20-ergazomenous

Link to comment
Share on other sites

Κάνουμε υποβολή κανονικά; Μπήκα και βλέπω τα στοιχεία μου και την επιλογή για την αποδοχή.. Το πατάμε; 

Link to comment
Share on other sites

15 λεπτά πριν, ikaros13 said:

Κάνουμε υποβολή κανονικά; Μπήκα και βλέπω τα στοιχεία μου και την επιλογή για την αποδοχή.. Το πατάμε; 

Μπορείς να το πατήσεις έτσι και αλλιώς θα γίνει έλεγχος,αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που γράφει,αν και ο καδ ο δικός μου δεν είναι στην απόφαση που βγήκε.

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, Tasos P said:

που είναι η λίστα;

Λέει στο σάιτ που πόσταρε ο georgegaleos να δεις τα ΚΑΔ σε ΚΥΑ στα αριστερά. Η δεύτερη ΚΥΑ στα αριστερά τα έχει.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, curzondax said:

Λέει στο σάιτ που πόσταρε ο georgegaleos να δεις τα ΚΑΔ σε ΚΥΑ στα αριστερά. Η δεύτερη ΚΥΑ στα αριστερά τα έχει.

σε αυτή την φάση ο ΚΑΔ 7112 δεν είναι μέσα αλλά είχαν πει για τον Μάιο, οπότε περιμένουμε μπας πέσει και κανα κοκαλάκι και σε εμάς, 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.