Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Καμπύλωση (Curling) πλωτών δαπέδων


miltos

Recommended Posts

Στην τελευταία φωτό το θεμομπετό φαίνεται να μην είναι καλά ανακατεμένο. Μήπως αυτό δημιούργησε το πρόβλημα? Εννοώ μήπως με τη διαβροχή κράταγε νερό από κάτω  και είχες πιο γρήγορη επιφανειακή ξήρανση?

Link to comment
Share on other sites

On 22/4/2020 at 10:14 ΜΜ, miltos said:

Τι εννοείς ξήρανση και τι δαπεδοθέρμανση?

Έχω ήδη λειτουργήσει τη θέρμανση δαπέδου. Επίσης, έχουν περάσει 2 μήνες από τη διάστρωση του τσιμεντοκονιάματος.

Πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι σε καταλαβαίνω. Το βίδωμα είναι προσωρινό. Στη φώτο οι 4 ντίζες φαίνονται βιδωμένες, επειδή είναι παλιά. Κατόπιν αφαιρέθηκαν.

Ναι συνάδελφε το κατάλαβα. Εξηγώ για να με καταλάβεις κι εσύ:

Αφού έκανες "βίδωμα" στο υψωμένο άκρο του δαπέδου της ε/δ και κατέβηκε δημιουργώντας και ρωγμή, είχε όντως ανασηκωθεί στα άκρα. Συνεπώς η λύση του γεμίσματος δεν είναι της ώρας. Θα ακολουθούσαμε αυτή τη λύση αν είχε υποστεί η πλάκα συρρίκνωση στο κέντρο, ή δεν απέδιδε το "βίδωμα". Τώρα συνεχίζεις με τη μέθοδο αυτή.

Δεν μπορείς ταυτόχρονα (για ευνόητους λόγους) να εφαρμόσεις στο θερμομπετό μηχανικές τάσεις και θέρμανση. Αφού τις εφάρμοσες με χρονική διαφορά ικανοποιητική, όλα καλά.

"Ξήρανση με κανονική δαπεδοθέρμανση" λέμε την ξήρανση του δαπέδου, με θερμοκρασία εισόδου του νερού κανονικής λειτουργίας δλδ 35οC - 40oC ή όποια άλλη θερμοκρασία έχεις σχεδιάσει. "Ξήρανση" απλώς, λέμε τη λειτουργία με θερμοκρασία εισόδου του νερού που επιλέγουμε εμείς, ανάλογα με την υγρασία του δαπέδου και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Αυτή μπορεί να είναι και <35oC. Στην ουσία και οι δύο κάνουν την ίδια δουλειά, ξηραίνουν το δάπεδο από μέσα, πριν την τελική επίστρωση (πλακόστρωση). Της πρώτη μέθοδο εμείς δεν την προτιμούμε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μας έχει συμβεί εμάς, αλλά ως φαινόμενο και πως αντιμετωπίζεται, μας είναι γενικά γνωστό.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

On 23/4/2020 at 12:33 ΠΜ, alto2 said:

Στην τελευταία φωτό το θεμομπετό φαίνεται να μην είναι καλά ανακατεμένο. Μήπως αυτό δημιούργησε το πρόβλημα? Εννοώ μήπως με τη διαβροχή κράταγε νερό από κάτω  και είχες πιο γρήγορη επιφανειακή ξήρανση?

Όντως υπάρχουν περιοχές που το τσιμεντοκονίαμα δεν είναι καλά συμπυκνωμένο και από εκεί μπορούσε να ρουφήξει νερό προς τα κάτω.

Δε νομίζω να είναι αυτή η κύρια αιτία όμως, καθώς δεν παρατηρώ διαφορές με βάση την ποιότητα διάστρωσης στους υπόλοιπους χώρους. Δηλαδή υπάρχουν περιοχές με καλύτερη συμπύκνωση-φινίρισμα που πάλι έχουν ανασήκωση. 

Στην εικόνα που βλέπεις, η έντονη ανασήκωση οφείλεται μάλλον στο ρεύμα αέρα που δημιουργούταν στην πόρτα. Φαντάσου ότι οι λινάτσες διαβρέχοταν για 8 μέρες, και τη δέκατη τις σήκωσε ο αέρας. Σε αυτό το δωμάτιο και κάποια άλλα βορινά δεν ξανατοποθετήθηκαν καθώς δε θεωρήθηκαν "κρίσιμα" λόγω μεγέθους και επειδή δεν εκτίθεταν στον ήλιο.

 

On 23/4/2020 at 10:50 ΠΜ, Konstantinos IB said:

Δεν μπορείς ταυτόχρονα (για ευνόητους λόγους) να εφαρμόσεις στο θερμομπετό μηχανικές τάσεις και θέρμανση

Όταν μετά το βίδωμα δεν εμφανίζεται ρωγμή, ανάβω και τη θέρμανση προκειμένου να προκαλέσω πρόσθετες καμπτικές τάσεις.

 

On 23/4/2020 at 10:50 ΠΜ, Konstantinos IB said:

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μας έχει συμβεί εμάς, αλλά ως φαινόμενο και πως αντιμετωπίζεται, μας είναι γενικά γνωστό. 

Σε εμένα έχει ξανασυμβεί, αλλά σε τέτοιο βαθμό μόνο μία φορά.

Τι αναλογίες χρησιμοποιείς για το τσιμεντοκονίαμα?

Link to comment
Share on other sites

Ο πιο βασικός παράγοντας στην τελική και ομοιόμορφη ξήρανση είναι Η απουσία ρεύματος αέρα στην οικοδομή ,

κάτι που μάλλον δεν ΄έγινε ,βάσει της περιγραφής.

Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, miltos said:

1) Όντως υπάρχουν περιοχές που το τσιμεντοκονίαμα δεν είναι καλά συμπυκνωμένο...Δε νομίζω να είναι αυτή η κύρια αιτία όμως, καθώς δεν παρατηρώ διαφορές με βάση την ποιότητα διάστρωσης στους υπόλοιπους χώρους. Δηλαδή υπάρχουν περιοχές με καλύτερη συμπύκνωση-φινίρισμα που πάλι έχουν ανασήκωση. 

2) Φαντάσου ότι οι λινάτσες διαβρέχοταν για 8 μέρες, και τη δέκατη τις σήκωσε ο αέρας...

3) Όταν μετά το βίδωμα δεν εμφανίζεται ρωγμή, ανάβω και τη θέρμανση προκειμένου να προκαλέσω πρόσθετες καμπτικές τάσεις.

4) Τι αναλογίες χρησιμοποιείς για το τσιμεντοκονίαμα?

1) Σωστή παρατήρηση. Αφήνω μια επιφύλαξη 10%

2) Εμ...Πολύ βασικό. Για να συζητήσουμε για άλλες αιτίες θα έπρεπε να μην υπάρχει αυτή. Η οικοδομή πρέπει να είναι κλειστή!

3) Αυτό να μου πεις, έτσι κι αλλιώς στην παρούσα φάση τη θέλουμε τη θραύση, δεν προσπαθούμε να την αποφύγουμε.

4) Αλλάζει μόνο η αναλογία του γαλακτώματος από εταιρεία σε εταιρεία, και αυτό με μικρές αποκλίσεις. Οι εποχές που προτιμούμε για την επίστρωση του θερμομπετού είναι οι ενδιάμεσες, που οι θερμοκρασίες είναι μέτριες και υπάρχει αρκετή φυσική υγρασία. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Έχω δει τσιμεντοκονιάματα σε ανοιχτές οικοδομές, χωρίς καμμία συντήτηση (διαβροχή, λινάτσες κλπ)

Τα ίδια ήταν τόσο απορροφητικά (λόγω μικρής περιεκτικότητας τσιμέντου) που αν χυνόταν ένας κουβάς νερό, σε 5 λεπτά είχε απορροφηθεί.

Πιθανολογώ ότι επειδή ήταν "ισχνά" δημιουργούταν ρωγμές πολύ μικρού εύρους (αόρατες) οι οποίες εξάλειφαν το φαινόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία τεχνική οδηγία, ή προτυποποίηση κατασκευής θερμομπετόν, στην Ελλάδα, εκτός από αυτή που ανάρτησα.  Έστω που να δίνει βασικό πρότυπο αναλογιών υλικών.

Συνεπώς ο κανόνας είναι "ότι πληρώσεις παίρνεις" και η μοναδική πιστοποίηση είναι η εγγύηση του κατασκευαστή. Η μέγιστη διάρκεια εγγύησης κατασκευής που δίνουν κάποιες εταιρείες είναι 10ετής, όση δηλαδή δίνουν και οι εταιρείες κατασκευής υλικών, σωλήνων κλπ.

Το θερμομπετό δεν είναι - αναλόγως με την τιμή της όλης κατασκευής - ακριβό. Αυτοί που ελαττώνουν το τσιμέντο στις αναλογίες, δεν θέλουν να κερδίσουν υλικό, αλλά να απαλλαγούν από μερικά μετα-κατασκευαστικά προβλήματα. Δεν ξέρω μήπως δημιουργούν άλλα.

Μπορεί να έχουμε τον δικό μας (ως συνεργαζόμενοι τεχνικοί) τρόπο μελέτης και κατασκευής, αλλά μαθαίνουμε τι κάνουν και οι άλλοι. Μέχρι τώρα έχουμε δει πολλές αποτυχημένες κατασκευές και μελέτες, αλλά και με πολλές άλλες επιτυχείς και έξυπνες.

 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Konstantinos IB said:

Αυτοί που ελαττώνουν το τσιμέντο στις αναλογίες, δεν θέλουν να κερδίσουν υλικό, αλλά να απαλλαγούν από μερικά μετα-κατασκευαστικά προβλήματα

Το κάνουν για ευκολία στη διάστρωση. Τραβιέται πολύ δύσκολα με τόσο τσιμέντο (παρόλο που τα 350kg/m3 δεν είναι υπερβολική ποσότητα για κονίαμμα με άμμο)

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω λοιπόν ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες, για την σύνταξη μιας ελληνικής προτυποποίησης των βασικών υλικών και μεθόδων, μελέτης και κατασκευής ενδοδαπέδιας. Έχει ήδη κλείσει 40 χρόνια στην Ελλάδα!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Πιστεύετε δηλ ότι αν η οικοδομή ήταν "κλειστή" δε θα υπήρχε το φαινόμενο? Βάσει εμπειρίας αμφιβάλλω. Μόνο μια φορά έκλεισα πρόχειρα οικοδομή και αυτό περισσότερο για προστασία από τον ήλιο.

Επίσης, έχετε δει πολλές ενδοδαπέδιες συντηρημένες με λινάτσες και διαβροχή?

Ένα στοιχείο κοινό και στις δυο περιπτώσεις που είχα τέτοιο φαινόμενο είναι ότι είχαν χρησιμοποιηθεί δύο είδη τσιμέντων (στο ίδιο χαρμάνι).

Την πρώτη φορά ήταν

CEMII 32.5R και CEMII 42.5N

και τώρα, από την ίδια εταιρεία, η οποία άλλαξε το 42.5 από Ν σε R, δηλ

CEMII 32.5R και CEMII 42.5R

Ίσως το παραπάνω είναι αδιάφορο, αλλά μη μπορώντας να δώσω άλλη πλήρη και ικανοποιητική εξήγηση, ψάχνω τα κοινά στοιχεία των δύο περιπτώσεων (η διαφορά μεταξύ N και R μου μπήκε στο μυαλό αλλά τώρα βλέπω ότι είναι και τα δύο R).

Να διευκρινήσω ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιώ το CEMII 32.5R.

 

 

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.