Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

10 σκίτσα διάσημων αρχιτεκτόνων


Engineer

Recommended Posts

Η αισθητική των αρχιτεκτόνων φτάνει στην πραγματικότητα πέρα από τα κτήριά τους. Οι περισσότεροι επιλέγουν να τοποθετηθούν ακόμη και στο χαρτί με έναν πιο συναισθηματικό, στυλιζαρισμένο τρόπο εκφρασμένη με σκίτσα. Κάθε αρχιτέκτονας έχει το προσωπικό του στυλ και ύφος.

Το ελεύθερο αρχιτεκτονικό σκίτσο είναι ο παραδοσιακός αλλά και πιο συνηθισμένος τρόπος για την παράσταση νέων αρχιτεκτονικών συνθέσεων ή προτάσεων οργανώσεως του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρ’ όλη την μεγάλη ποικιλία των εικαστικών μέσων παραστάσεως (γραμμικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, κατασκευή και φωτογράφιση προπλασμάτων, μηχανική σχεδίαση προοπτικών και αξονομετρικών σχεδίων με υπολογιστή συντεταγμένων), η δημιουργική σύλληψη του αρχιτεκτονικού εκφράζεται πηγαία, (σήμερα ακόμη όπως και στην αναγέννηση), με το ιδιόχειρο σκίτσο.

Ρίξτε μια ματιά σε δέκα από τα αγαπημένα μας σκίτσα διάσημων αρχιτεκτόνων, συμπεριλαμβανομένου του Fallingwater του Frank Lloyd Wright και του Ludwig Mies van der Rohe για το σχεδιασμό ενός ιδιωτικού σπιτιού.

a sketch of a curving building
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Frank Gehry draw – Guggenheim Museum Bilbao
σκίτσα
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Zaha Hadid – The Peak Leisure Club, Hong Kong.Photo: © 2018 Zaha Hadid
 
a sketch of an old doorway with columns
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
1560, Michelangelo Buonarroti, Porta Pia.Photo: © 2018. Photo Scala, Florence
a black and white sketch of a building from above
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Ludwig Mies van der Rohe’s 1923 – Piet Mondrian. 
a side view of a building sketch
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Renzo Piano and Richard Rogers – Pompidou Centre.Photo: © Rogers Stirk Harbour + Partners
a black and white sketch of a curving tower
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Vladimir Tatlin, who was a pivotal figure in the Constructivism movement in Russia, drew this Monument to the Third International in 1920, but the structure was never built.Photo: Courtesy of the Museum of Modern Art, New York/Scala, Florence
σκίτσα
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Ettore Sottsass’s Progetto di architettura monumentale per la conservazione delle memorie nazional-popolari, 1976, Bologna, Italy.Photo: © ADAGP, Paris and DACS, London
σκίτσα
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Renzo Piano c,London’s Shard – 2004.Photo: Courtesy of Renzo Piano
σκίτσα
Πηγή εικόνας: www.dezeen.com
Chamberlin, Powell and Bon – London’s Barbican Centre in 1970.Photo: Courtesy of John Maltby / RIBA Collections
Πηγές: www.dezeen.com, www.blogeikastika.gr

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

οκ, είναι λίγο άκυρος ο χώρος και φυσικά με μεγάλο σεβασμό στα έργα των μεγάλων αρχιτεκτόνων που δημοσιεύεται παραπάνω λέω γιατί να μην βάλουμε και δικά μας σκίτσα να δούμε κάποιες δικές μας δουλειές?

Αρχίζω πρώτος, ελπίζω να μην ενοχλώ, να μην παραβαίνω κανόνες του forum και εντέλει η δημοσίευση, το σκίτσο, η ιδέα να μην αποριφθούν γιατί θα έιχε νομίζω ενδιαφέρον στο Β' επίπεδο να δούμε κάποια δικά μας σκίτσα.

 

 

skitso.png

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

όμορφο @Arche, αλλά αν το έβαζες σε μορφή jpg ή και png αντί για Tiff θα μπορούσαμε να το βλέπαμε και άμεσα στο φόρουμ αντί να πρέπει να το κατεβάσουμε πρώτα

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω τι είδους έλξη με διακατέχει και όταν βλέπω μια κατασκευή αφιερώνω χρόνο για να την παρατηρήσω ή/και να την θαυμάσω. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια γέφυρα όπως η γέφυρα του Κερίτη - που δυστυχώς έπεσε και με λύπησε - για την οποία έκανα στάση για να την παρατηρήσω ένα χρόνο πριν την απώλεια.

Ως μη ειδικός λοιπόν, με το σχέδιο του Michelangelo Buonarroti δεν καταλαβαίνω που ακριβώς έγκειται η πρωτοτυπία την στιγμή που υπάρχουν πλήθος τέτοιων σχεδίων στον αρχαίο μας πολιτισμό;

Link to comment
Share on other sites

Didonis, το αρχείο το έχω σωσμένο σε tiff καιρό και φυσικά δεν ξέρω που βρίσκεται το αρχικό σχέδιο για να το κάνω jpg τώρα. Θα προσπαθήσω να το ανοίξω με άλλο πρόγραμμα και να δω αν μπορώ να το βάλω σαν jpg, διαφορετικά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

υγ: (λίγο αργότερα). Οκ Didonis, το πέτυχα! Τώρα νομίζω ότι φαίνεται.

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Arche said:

..., το πέτυχα! ...

ωραίος....

αν βρώ λίγο χρόνο θα κοιτάξω να ανεβάσω κι εγω κάτι....

(αν γράψεις και κάτι που να έχει σχέση με το σχέδιο σου θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον νομίζω πχ περιοχή κάποια ιδιαιτερότητα κλπ)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

οκ.... να αρχίσω με το σχέδιο.. αφορά συγκρότημα κατοικιών που γινόταν η μελέτη να γίνει σε χωριό με ορισμένα παλιά σπίτια, πλησίον της πόλης του Ρεθύμνου..

Δεν μπορώ με ακρίβεια να θυμηθώ τον χρόνο που έγινε το σκίτσο, θυμάμαι μόνο ότι το έκανα προκειμένου να βρω λεπτομέρειες, υλικά όταν θα προχώραγα τις όψεις, επειδή ορισμένα πράγματα σε δισδιάστατο σχέδιο που μελετάται ένα ακίνητο, ειδικά σε επίπεδο που φαίνονται μόνο οι κατόψεις του δεν φαίνονται.
Ενοείται από την μελέτη των όψεων ακινήτου ακόμα και από το επίπεδο σκίτσου, προέκυπταν αλλαγές που αφορούσαν τις κατόψεις ή προσθήκες ή αφαιρέσεις αρχιτεκτονικών λεπτομερειών κ.α. Οπότε υπήρξε επιστροφή στις κατόψεις να γίνουν οι συγκεκριμένες αλλαγές και μετά προχώρησε ως το επίπεδο της ολοκληρωμένης μελέτης, εν συνεχεια της εκδοσης της άδειας και της κατασκευής.

Δεν θυμάμαι ακριβώς τον χρόνο που μελετήθηκε το συγκρότημα, υπολογίζω όμως ότι ήταν μεταξύ των ετών 2005 - 2008.

υγ: με ανυπομονησία Didonis περιμένω να δω κάτι δικό σου

Link to comment
Share on other sites

Κάπου σε παραλιακό Δήμο προς τον Σαρωνικό στην Αττική έτος 2000 περίπου.

Μεζονέτα με πισίνα και μικρό δυαράκι ξενώνα για την πεθερά του συζύγου…. (στην πιο κάτω στάθμη φυσικά κατ επιθυμία χωρίς να το καταλάβουν μαμά και κόρη φυσικά)

Εσωστρεφής σχεδιασμός του κτηρίου, οι περισσότεροι χώροι βλέπουν στον εσωτερικό ακάλυπτο με την πισίνα …. και ο άξονας που στοχεύουν οι εξώστες του 1ου ορόφου με ιδιαίτερα καλή θέα με τελικό ορίζοντα τον Σαρωνικό (αν και η απόσταση δεν ήταν κοντινή να το χαρακτηρίσεις παραθαλάσσιο)

 

mezoneta2-5-yp.thumb.png.66933ba8a74776475d0ea80e44d8a65b.png

 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως Didoni, γνώμη μου είναι ότι τον Renzo Paino, τον τρως κανονικά!!!! Μα τι ειναι αυτά?

Και το πρώτο σκίτσο, σαν να έχει φωτογραφίσει σκαλωσιά οικοδομής και το γούστο το δικό μου αλλά και των περισσοτέρων πιστευω δεν είναι αυτό, αλλοιώς θα αφήναμε τις σκαλωσιές στην οικοδομή, ποτέ όμως δεν είδα κανένα όσο τις είχαμε στημένες να φωτογραφίζει και να μου λέει " πω φιλε, τι ωραιο σχεδιο..." ωστε να τις αφήσω και έτσι τις μαζεύαμε, όπως κάνει και ο περισσότερος κόσμος.

Τωρα όσον αφορά τα δευτερα σκίτσα, τι να πω?Μουτζουρίτσες που κάνω σε dt μου θυμίζουν και απορώ αυτού τι του έχουν βρει και τον θαυμάζουν τόσο οι Αρχιτέκτονες??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.