Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανύπαρκτη ηχομόνωση πολυκατοικίας


Nelbur

Recommended Posts

Είμαι έτοιμος να αλλάξω για τρίτη φορά διαμέρισμα σε διάστημα 2.5 χρόνων, μιας κι έχω σοβαρό πρόβλημα με τον ύπνο που επιδεινώνεται από την απίστευτη φασαρία των γειτόνων και τη μη τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας.

Στα τελευταία δύο διαμερίσματα (οικοδομές χτισμένες το '84 και 2006) μου φάνηκε πως δεν υπήρξε η παραμικρή σκέψη για ηχομόνωση όταν έγινε το χτίσιμο.

Συγκεκριμένα η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι αν υπάρχει τρόπος να αξιολογήσω κατα πόσο 'καλή' είναι η επόμενη οικοδομή που θα πάω να μείνω σ' αυτό το θέμα, αν οι νεόδμητες προσφέουν λίγο καλύτερη ηχομόνωση και πώς θα μπορούσα να είμαι σίγουρος για όλα αυτά εκ των προτέρων (πριν δώσω την προκαταβολή και κάνω την μετακόμιση). Ευχαριστώ και συγνώμη αν είναι κάπως αφελής η ερώτηση.

Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, Nelbur said:

...μιας κι έχω σοβαρό πρόβλημα με τον ύπνο που επιδεινώνεται από την απίστευτη φασαρία ....

....πώς θα μπορούσα να είμαι σίγουρος για όλα αυτά εκ των προτέρων...

σου συνιστώ να μη αλλάξεις διαμέρισμα.

Στατιστικά το θέμα ηχομόνωσης είναι σε ελάχιστη έως μηδενική φροντίδα στο 99,9% στις πολυκατοικίες.

Λύσεις

  1. αγοράζεις οικόπεδο και φτιάχνεις δικό σου
  2. ενοικιάζεις μονοκατοικία που είναι σε μη επαφή με τα όμορα κτήρια και έχεις και δυνατότητα να αλλάξεις εξωτερικούς υαλοπίνακες
  3. ενοικιάζεις διαμέρισμα και κάνεις δικό σου έξοδο ηχομόνωσης εσωτερικής το δωμάτιο ύπνου για να σου έρθει πιο οικονομικά. (ανάλογα το πρόβλημα όμως το κόστος δεν θα ειναι λίγα ευρώ)
  4. Μιλάς με γιατρό για άλλες λύσεις.
  5. Δοκιμάζεις χρήση ωτοασπίδων μπας και .... 

 

Edited by Didonis
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 29/4/2020 at 2:09 ΜΜ, Nelbur said:

Συγκεκριμένα η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι αν υπάρχει τρόπος να αξιολογήσω κατα πόσο 'καλή' είναι η επόμενη οικοδομή που θα πάω να μείνω ...

Η αξιολόγηση της "επόμενης" οικοδομής - και αυτής που μένετε - περνάει μέσα από έναν μηχανικό ηχομονώσεων. Υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται ιδιαιτέρως, και υπάρχουν πολλές προτεινόμενες λύσεις. 

Το πρόβλημα της αυξημένης διάδοσης του ήχου σε πολλές νεόδμητες οικοδομές, οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του οπλισμού με βάση τους νεότερους τεχνικούς κανονισμούς σκυροδέματος. Η αλήθεια είναι ότι παρά την επισήμανση του προβλήματος από το ΤΕΕ και άλλων φορέων, των προτάσεων και των σχετικών (αδύναμων κατά τη γνώμη μου) διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού, στην πράξη δεν προχώρησε τίποτε ουσιαστικό.

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που τα εξωτερικά κουφώματα απομόνωσαν τους εξωτερικούς ήχους , ενώ όπως σωστά είπε και ο Κωνσταντίνος ο οπλισμός μεταφέρει ήχο , ενώ το κλιμακοστάσιο λειτουργεί και σαν ηχείο , το να απαιτήσεις ηχομόνωση σε ένα διαμέρισμα σημαίνει να φτιάξεις ένα στούντιο . Πρακτικά μιλάμε για πολλά λεφτά που βέβαια κανένας δεν θα πληρώσει επειδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει θέματα με τους ήχους . 

Τις λύσεις στις είπε και ο Διδόνης .

Η πιο απλή λύση είναι να μονώσεις τον χώρο ύπνου και υπάρχουν διάφορες επιλογές , αλλά δεν καλύπτουν όλα όλους τους ήχους .

Υπάρχει κάποια τεχνογνωσία σε εταιρείες που ασχολούνται με ιδιωτικά σκάφη , που θέλουν να ηχομονώσουν τον χώρο του κινητήρα .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, BAS said:

1...το να απαιτήσεις ηχομόνωση σε ένα διαμέρισμα σημαίνει να φτιάξεις ένα στούντιο...Πρακτικά μιλάμε για πολλά λεφτά που βέβαια κανένας δεν θα πληρώσει επειδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει θέματα με τους ήχους . 

2. Υπάρχει κάποια τεχνογνωσία σε εταιρείες που ασχολούνται με ιδιωτικά σκάφη , που θέλουν να ηχομονώσουν τον χώρο του κινητήρα .

1. Όταν θέλουμε ηχομόνωση δεν ξεκινάμε από το ηχομονωμένο studio. Αυτή είναι μια απόλυτη λύση. Το θέμα είναι πόσα dB μπορούμε να κόψουμε και ποιοι θόρυβοι είναι οι ενοχλητικοί. Επίσης, πολλά ηχομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται ήδη σε νεόδμητα είναι λάθος επιλεγμένα, και μερικά λάθος τοποθετημένα. Το αποτέλεσμα είναι αντίθετο δηλαδή, ο πολλαπλασιασμός του ήχου.

2. Στους άλλους δεν υπάρχει;

Link to comment
Share on other sites

Το πως αισθάνεται τον ήχο κάποιος είναι σχετικό και υποκειμενικό . Αλλος κοιμάται με το που πέφτει στο κρεββάτι 6-7 ώρες και να τον πάρεις αγκαλιά δεν θα ξυπνήσει .

Αλλος ακούει χαρτί που πέφτει και ξυπνάει . 

Αυτό λύνεται μόνο σε προσωπικό επίπεδο και με ενασχόληση προσωπική .

Προφανώς υπάρχουν πολλοί που έχουν εμπειρία . Εμείς σε κάποια δουλειά χρησιμοποιήσαμε τέτοια εταιρεία με καλά αποτελέσματα , επειδή ο συνέταιρος ασχολείται με σκάφη , πιάνουν και τα χέρια του και ξέρει τις εταιρείες που είναι στον χώρο αυτό .

Link to comment
Share on other sites

On 4/29/2020 at 2:24 PM, Didonis said:

ενοικιάζεις διαμέρισμα και κάνεις δικό σου έξοδο ηχομόνωσης εσωτερικής το δωμάτιο ύπνου για να σου έρθει πιο οικονομικά. (ανάλογα το πρόβλημα όμως το κόστος δεν θα ειναι λίγα ευρώ)

 

23 hours ago, BAS said:

Η πιο απλή λύση είναι να μονώσεις τον χώρο ύπνου και υπάρχουν διάφορες επιλογές , αλλά δεν καλύπτουν όλα όλους τους ήχους .

 

21 hours ago, Konstantinos IB said:

Το θέμα είναι πόσα dB μπορούμε να κόψουμε και ποιοι θόρυβοι είναι οι ενοχλητικοί.

Αν μιλάμε για δωμάτιο 20τ.μ που θα ήθελα να ηχομονώσω από θορύβους που προέρχονται από το διπλανό διαμέρισμα και το κάτω διαμέρισμα, και ταυτόχρονα να γίνει πολύ καλή δουλειά, για τί ποσό μιλάμε περίπου; Ή είναι πολύ γενική η ερώτηση; Κυρίως σκέφτομαι για θορύβους που έχουν σχέση με μεταφορά επίπλων πέρα δώθε και το κλείσιμο συρταριών/ντουλαπιών στα 100dB  ή δεν ξέρω κι εγώ τι στο καλό κάνουν όλη μέρα (που απ' ότι βλέπω λέγονται κτυπογενείς.

Edited by Nelbur
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Nelbur said:

... από το διπλανό διαμέρισμα και το κάτω διαμέρισμα, και ταυτόχρονα να γίνει πολύ καλή δουλειά, για τί ποσό μιλάμε περίπου;....

.... λέγονται κτυπογενείς.

Άρα θα πρέπει να γίνει εσωτερικό κέλυφος με πολλαπλές στρώσεις μονωτικών υλικών (για κάθε συχνότητα μεσαίες υψηλές χαμηλές και κτύπους) για όλους τους περιμετρικούς τοίχους την οροφή το δάπεδο και την εσωτερική πόρτα (ή και ανοίγματα στον έξω χώρο.

Οπότε ετοιμάσου να πρέπει να πληρώσεις αρκετά μηνιάτικα για αυτό

και θέλεις και να γίνει “πολύ καλή δουλειά” οπότε πολλαπλασιάζεις τα ενοίκια επί 30% ή και περισσότερο…

Και όλα αυτά σε ενοικιαζόμενο χώρο που σήμερα είσαι αύριο δεν θα είσαι …

 

Τιμή και να είχα αυτόματο στο κεφάλι μου (που δεν έχω), δεν θα στην έλεγα, διότι δεν είναι επιτρεπτό να κοστολογούμε έργο και εργασίες στο Φόρουμ απο τους κανόνες εδώ, ειδικά αν αφορά αντικείμενο Τεχνικών Γραφείων και Μηχανικών…

οπότε αν είσαι διατεθειμένος να προχωρήσεις σε κάτι σαν αυτό πας και αναθέτεις να σου κάνουν μελέτη και κοστολόγηση έργου εφαρμογής.

Αλήθεια εκεί που έμενες πριν 2- 2,5 χρόνια και δεν είχες πρόβλημα γιατί δεν ξαναπάς?

Για υπόλοιπες παραλλαγές και λύσεις σου έχουμε απαντήσει επαρκέστατα στα πλαίσια της εξ αποστάσεως διάγνωσης ….

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, για πόσα db μιλάμε? Τα 100 db είναι εκτίμηση ή έχουν μετρηθεί με ηχόμετρο? 

Αν θέλετε να μετρήσετε το μέγεθος του θορύβου, μπορείτε να εγκαταστησετε μία εφαρμογή ηχομέτρου στο κινητό σας και να μετρήσετε τις στιγμές που θα υπάρχει όχληση. 

Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Didonis said:

οπότε αν είσαι διατεθειμένος να προχωρήσεις σε κάτι σαν αυτό πας και αναθέτεις να σου κάνουν μελέτη και κοστολόγηση έργου εφαρμογής.

Αλήθεια εκεί που έμενες πριν 2- 2,5 χρόνια και δεν είχες πρόβλημα γιατί δεν ξαναπάς?

Για υπόλοιπες παραλλαγές και λύσεις σου έχουμε απαντήσει επαρκέστατα στα πλαίσια της εξ αποστάσεως διάγνωσης ….

Μάλιστα κατάλαβα. Άρα οι πιο λογικές λύσεις είναι είτε η ενοικίαση μονοκατοικίας όπως προτείνατε αρχικά, ή τουλάχιστον ένα ρετιρέ γωνιακό που δεν θα βρίσκεται τοίχο-τοίχο με άλλο διαμέρισμα. Στα 26 δεν με κόβω να χτίζω δικό μου σπίτι.

Πριν από 2.5 χρόνια έμενα σε άλλη πόλη όπου σπούδαζα, κι ευτυχώς μου έτυχαν φυσιολογικοί γείτονες γιατί ακόμα θα σπούδαζα.

40 minutes ago, atsalovergas said:

Τα 100 db είναι εκτίμηση ή έχουν μετρηθεί με ηχόμετρο? 

Τα 100dB ήταν απλά μια υπερβολή για να δείξω τη σοβαρότητα του θέματος. Εν πάση περιπτώσει έχετε δίκιο ότι τα ερωτήματα απαντήθηκαν και με το παραπάνω κι ευχαριστώ για τον χρόνο όλων σας. Ό,τι άλλη συμβουλή (αν υπάρχει) δεκτή φυσικά 😊

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.