Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παρεμπόδιση οικοδομικών εργασιών από όμορο ιδιοκτήτη


March

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! Θα ήθελα τα φώτα σας με ένα θέμα που αφορά στη φάση κατασκευής έργου. Ως  μηχανικοί τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο γείτονας δεν σε αφήνει να ολοκληρώσεις τις εργασίες όπως θα έπρεπε; Και για να εξηγήσω...Υπάρχει το Άρθρο 1018 του ΑΚ: "Αν απαιτείται για την επισκευή ή την ανακαίνιση κτηρίου η είσοδος και η κυκλοφορία του εργαζόμενου προσωπικού στο γειτονικό ακίνητο ή η παροδική τοποθέτηση σ' αυτό εγκαταστάσεων ή οικοδομικού υλικού, έχει υποχρέωση ο κύριος του γειτονικού ακινήτου, εφόσον δεν παρακωλύεται σοβαρά η χρήση του, να ανεχθεί αυτές τις ενέργειες έναντι αποζημίωσης ή παροχής ασφάλειας για την τυχόν ζημία." Όμως έχουμε περίπτωση γείτονα που ενώ δεν είχε ούτε καν περίφραξη, παρά μόνο το κτίσμα του ελεύθερο στο οικόπεδό του και αυτό σε άλλη θέση από αυτό της Οικοδομικής του Αδείας, έχει φτιάξει μια αυτοσχέδια περίφραξη με ό,τι σκουπίδι μπορείτε να φανταστείτε και στοιβάζει πράγματα εκεί για να μην αφήσει τα συνεργεία να πατήσουν. Παρενοχλεί όλα τα συνεργεία, φωνάζοντας τους να μην πατήσουν στο οικόπεδό του, βρίζει και τραμπουκίζει. Από την μεριά του ιδιοκτήτη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με αστυνομία, καταγραφή περιστατικών, μέχρι και εισαγγελέα, ο οποίος απλά μπόρεσε να δώσει μια εντολή για να προσέλθει ο εν λόγω κύριος στο αστυνομικό τμήμα για συστάσεις. Η αστυνομία λέει ότι "αν δεν θέλει ο γείτονας δεν μπορείς να πατήσεις μέσα"...στο νοητό όριο!!!! κι ας υπάρχει το σχετικό άρθρο του Αστικού Κώδικα. Ο δικηγόρος από τη μεριά του λέει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να πάρουν και 6 μήνες να εκδοθούν. Εγώ όμως τώρα πρέπει να χτίσω και μάλιστα είμαστε σε φάση υλοποίησης χρηματοδοτικού προγράμματος με προθεσμίες. Παίρνω επανειλημμένα τηλέφωνο στο ΤΕΕ μπας και βρω κάποιον αρμόδιο να μιλήσω, αλλά τι να λέμε τώρα....Εγώ σαν μηχανικός δηλαδή δεν μπορώ να κάνω τίποτα; Θα πρέπει για να εκπονήσω μελέτη κάθε φορά να ρωτάω τον γείτονα "Πώς θες να το κάνουμε για να μην ενοχληθείς;", σας φαίνεται λογικό; Πώς διασφαλίζει ο μηχανικός ότι θα εφαρμοστεί η μελέτη του στο ακέραιο όσον αφορά τον παράγοντα της γειτνίασης; 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ναι μεν

"έχει υποχρέωση ο κύριος του γειτονικού ακινήτου, εφόσον δεν παρακωλύεται σοβαρά η χρήση του, να ανεχθεί αυτές τις ενέργειες έναντι αποζημίωσης ή παροχής ασφάλειας για την τυχόν ζημία."

αλλά,  εάν αρνειται η μονη λυση ειναι τα ασφαλιστικα.

Δυστυχως

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, March said:

.......Εγώ σαν μηχανικός δηλαδή δεν μπορώ να κάνω τίποτα; .....

....Πώς διασφαλίζει ο μηχανικός ....

Ο Μηχανικός (επιβλέποντας) του έργου δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τίποτα.

Το ΤΕΕ δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα.

 

Είναι η χαρά του δικηγόρου να έχει να τρέχει ο ιδιοκτήτης και να έχουν έργο να κάνουν τα δικαστήρια.

 

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Συχνά πυκνά έμπειροι Μηχανικοί αν είναι και σύμβουλοι στον ιδιοκτήτη προ της επιλογής του Οικοπέδου δίνουν συμβουλή στην αναζήτηση οικοπέδου να φροντίζουν να έχουν τσεκάρει να μη έχει όμορους ή κοντά του γενικά δικηγόρους (σόφτ κατάσταση) εισαγγελείς ή δικαστές ακόμα κι αν είναι συνταξιούχοι.

Ειδικά αν είναι επένδυση για αντιπαροχή ή ζητήματα με προθεσμίες και επιδοτήσεις.

 

Συνοπτικά … ότι πει ο δικηγόρος σας τώρα

Μερικές εκατοντάδες υποθέσεις σαν αυτό είναι στα δικαστήρια εδώ και χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Παλιοί συνάδελφοι που ρώτησα, μου είπαν ότι όταν είχαν συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις, είχαν πάει στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους είχε δώσει εντολή άμεσα για εκτέλεση εργασιών. Βέβαια, την δεκαετία του ΄90 αυτό...Τώρα, ο Εισαγγελέας δεν έδωσε αυτή την λύση. Αλλά μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητο να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Να ακόμη ένα μάθημα ελληνικής πραγματικότητας που πήρα με αυτή τη διαδικασία. Να ρωτάμε τον γείτονα πώς τον βολεύει να χτίσουμε.....

 

On 30/4/2020 at 2:16 ΜΜ, Didonis said:

Το ΤΕΕ δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα.

Καλά, εννοείται ότι δεν περίμενα αφελώς το ΤΕΕ να μπορεί να κάνει κάτι, απλά θυμάμαι κάποτε υπήρχε μια υπηρεσία για νομική υποστήριξη των μελών. Σκέφτηκα ότι κάποια συμβουλή θα έχουν να μου δώσουν.

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, March said:

....Σκέφτηκα ότι κάποια συμβουλή θα έχουν να μου δώσουν.

Δόκιμασε και μας ενημερώνεις 

(στανταράκια σου δίνω

Δικαστήρια

Ασφαλιστικά Μέτρα

Στο Μαντείο των Δελφών

Χορό Βουντού

κλπ)

 

και πέρα απο πλακίτσα το μόνο σίγουρο σαν μηχανικός αν μπορείς να το έχεις είναι ζητήματα επικινδυνότητα. Αποκτάς άμεση πρόσβαση και με χαρτί εισαγγελέα 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, Faethon11 said:

Τώρα πάτησες το κουμπί.... ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ.... Με αυτό ξεκλειδώνουν όλα.....

Χμμμμ....ναι σαν κάτι να μου λέει αυτό....σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα που μου έδωσες :) 

 

On 30/4/2020 at 3:06 ΜΜ, Didonis said:

και πέρα απο πλακίτσα το μόνο σίγουρο σαν μηχανικός αν μπορείς να το έχεις είναι ζητήματα επικινδυνότητα. Αποκτάς άμεση πρόσβαση και με χαρτί εισαγγελέα 

Ναι, μάλλον αυτό θα κάνω. Ευχαριστώ πολύ. Να δούμε αν συμφωνεί και ο δικηγόρος με αυτήν την προσέγγιση. 

Link to comment
Share on other sites

31 λεπτά πριν, March said:

....Να δούμε αν συμφωνεί και ο δικηγόρος με αυτήν την προσέγγιση. 

στην ουσία ειναι πολεοδομική διαδικασία.... άρα εσύ θα πρέπει να τον ενημερώσεις για το εφικτό (το πιο σημαντικό) τα υπέρ και τα κατά.

Ο δικηγόρος μόλις του πας την πράξη χαρακτηρισμού σου φέρνει χαρτί εισαγγελέα ή ότι χρειαστεί.

Έχε κατά νου ότι αν βγει πολεοδομική πράξη με επικινδυνότητα ακινήτου μετά πρέπει να ακολουθήσει και η πράξη άρσης της επικινδυνότητας.

όπως είπε και ο @Faethon11 πάτα το κουμπί.... μόνο που το κουμπί αυτό ενίοτε αμολά διηπειρωτικό πύραυλο οπότε τσεκ με προσοχή τι έχεις εσύ και τι ο άλλος πριν το πατήσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

Όμως έχουμε περίπτωση γείτονα που ενώ δεν είχε ούτε καν περίφραξη, παρά μόνο το κτίσμα του ελεύθερο στο οικόπεδό του και αυτό σε άλλη θέση από αυτό της Οικοδομικής του Αδείας, έχει φτιάξει μια αυτοσχέδια περίφραξη με ό,τι σκουπίδι μπορείτε να φανταστείτε και στοιβάζει πράγματα εκεί για να μην αφήσει τα συνεργεία να πατήσουν. Παρενοχλεί όλα τα συνεργεία, φωνάζοντας τους να μην πατήσουν στο οικόπεδό του, βρίζει και τραμπουκίζει. Από την μεριά του ιδιοκτήτη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες με αστυνομία, καταγραφή περιστατικών, μέχρι και εισαγγελέα, ο οποίος απλά μπόρεσε να δώσει μια εντολή για να προσέλθει ο εν λόγω κύριος στο αστυνομικό τμήμα για συστάσεις.

-όλες οι ενέργειες, αποζημίωση δόθηκε? ...

-"για να μην αφήσει τα συνεργεία να πατήσουν", ως φερόμενος κύριος και κάτοχος πολύ καλά κάνει...

να πούμε και του στραβού το δίκιο.

Edited by zulumpo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστός

και ηταν λαθος εξ αρχής που, ενω  ξερατε οτι,  απαιτειται  να πατησετε σε διπλανη ιδιοκτησια, ξεκινησατε εργασιες  χωρις να εχει συναινεσει ο αλλος...και τωρα τρεχετε και δεν προλαβαινετε...

Δεν θελει να μπειτε στην ιδιοκτησία του...δεν μπαινετε, ειτε έχει περίφραξη προχειρη και  αυθαιρετη...

ειτε εχει σκουπίδια ειτε ειναι τσίλικο και πεντακαθαρο

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.